Kde kupujete detské oblečenie testované na škodliviny?

meja3
28. jún 2017

Mamicky, poradte, kde kupujete detske oblecenie testovane na skodliviny, ktore znacky oblecenia su v tomto smere kvalitne? Viem, ze lidl ma oblecenie so znackou oeko tex, ale ktore este? Tento tyzden mi prisla zasielka z reserved a nohavice strasne chemicky smrdia, prala som ich v rukach a pusta to farbu aj po tisicom plachani a stipu ma z toho ruky. Takyto bordel nechcem svojim detom obliekat. Nie som fanatik na bio veci, ale toto je uz trosku moc. Ked som si to studovala na internete, nasla som, ze aj drahe znacky mali skodlive oblecenie, aj tie najdrahsie. Ktore potom kupovat?

nyusika
28. jún 2017

@meja3
prepac, ja uznavam, ze reserved ziadna extra kvalita nie je, ale toto je uz prehnane.
podla mna rozhodne fanatik si

ebabysvet
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
meluela
28. jún 2017

@meja3 pre male babo je dobre kupit svetle veci. pri starsich je to problem ... v rakusku byva aj v tych lacnych sietach certifikovane oblecko, ale trebars ten co ma lidl neviem co vsetko to obsahuje a ci sa to aj naozaj dodrziava. najprisnejsi certifikat je goets, co vsak samozrejme pri chlapcovi co vsetko hned okvicka a dotrha a ak aj nie tak o pol roka vyrastie nerealne riesit

marse
28. jún 2017

Niektorí ludia su radi, že maju co do ust, ze poplatia účty a ich deti chodia v slusnom a čistom...
asi mas malo starosti a nevies co s peniazmi...sorry ale toto ako fanatickost mi pride...

meluela
28. jún 2017
meja3
autor
28. jún 2017

@nyusika Myslite tym, ze je prehnane, ak nechem svojim detom obliekat veci, ktore mozu obsahovat toxicke a rakovinotvorne latky? Bezny spotrebitel si to nema ako overit, ale vyznamny indikator je presne to, co som spominala, teda chemicky smrad a pustanie farby aj po niekolkych opraniach. Ak to vy neriesite, tak sa nemusite zapajat do tejto diskusie. Chcela som rady od mamiciek, ktore to riesia.

meluela
28. jún 2017

@marse vsak preto to je na slovensku vsetko ako je .. lebo "ludia su radi, že maju co do ust, ze poplatia účty.." :-/
inak mozno oblecko z druhej ruky by so skodlivinami na tom malo byt lepsie, lebo vacsina chemie sa uz vyplavila pri mnohonasobnom prani

pleja
28. jún 2017

Nie si fanatik.... z tohto odvodu nekupujem tmave a "ziarive" veci - vyhybam sa im - hlavne pre deti a aj tricka a spodne pradlo pre seba... aj v kiku maju sem tam oeko test... ak prides na to, ktore rifle su OK, daj vediet, tiez mi vadi zapach a tie farby co z toho idu... Mozno je este riesenie kupovat to na bazari alebo popytat sa kamaratiek (ja mam vela veci od kamaratiek), ked to najhorsie je "vyprate". Tiez pred prvym pouitim dobre vsetko vyperiem v rukach - aj niekolko krat - a etse aj v pracke, NIKDY si na seba a uz vobec nie detom - nedam vec priemo z obchodu - protipliesnove chemikalie, protipoziarne, protihmyzove -- nikto nevie ako sa to vstrebava pokozkou...zial a vela ludi si to ani neuvedomuje.

nyusika
28. jún 2017

@meja3
aaaaale ja to veru riesim, preto nekupujem oblecenie z umeliny a od pochybnych predavajucich.
ako som napisala, reserved rozhodne za extra kvalitu nepovazujem, ale je to regulerna znacka, vystupne kontroly su urcite doslednejsie, ako u pochybnych predajcov z azie, ziadne aliexpressove sunty... a ked vam toto smrdi chemiou, tak chodte ovonat, ako smrdi chemia u "cinana"
a este nieco - vasa reakcia hovori za vsetko...

mimochodom, staci otvorit oci a pozriet, kto vsetko predava veci v bio kvalite - ja take kupujem v H&M, Zara, C&A...toto z tych lacnejsich znaciek

dominika6
28. jún 2017

@meja3 pokial študuješ presné zloženie odevu tak fanatik si

pleja
28. jún 2017

@nyusika bio neznamena eko...bavlna moze byt pestovana bio, ale tie farby co na to potom daju, vobec nemusia byt priatelske k cloveku a prostrediu..nehovoriac o trannsporte z ciny, ked to musi byt napustene chemikaliami aby prezili tu cestu a skladovanie..no a by si sa cudovala ako je to znackam jedno co predavaju...pohladaj si o tom info..

pribinak
28. jún 2017

Pre syna nakupujem vela oblecenia na burzách, jednak vsetko zničí, cize nic drahšie sa mu kupit neoplatí a po dalsie tie veci su uz niekoľkokrát vyprate, cize nemali by uz mat v sebe tolko farby a nejakych tych škodlivých látok

dominika6
28. jún 2017

takže potom je najlepšie prať iba v rukách a v potoku...nepoužívať žiadne chemické pracie prostriedky,aviváže,aby sa tiež nevstrebali do kože..

pleja
28. jún 2017

No to hej..aviváž je totálne zbytočná vec 🙂. Používam veľmi zriedkavo (na deky) - šetrím peniaze (svoje), životné prostredie (spoločné) a aha - žijem. Tak isto sú zbytočné mydielka do WC - eššte som neprišla na ich účel, akurát ma z nich na niektorých návštevách dusí, keďže sú také intenzívne.

meja3
autor
28. jún 2017

@pleja Presne tak a aj zdanlivo nefarbene biele bavlnene oblecenie sa v skutocnosti bieli toxickymi bielidlami....

meja3
autor
28. jún 2017

@pleja Tiez nepouzivam avivaz ani vone do zachoda, kvoli detom. Mam na zachode klasicku vonavku a obcas pouzijem tu.

pleja
28. jún 2017

@meja3 to hej, ale v niečom musíme chodiť oblečení..ináč pokiaľ viem tak ľan potrebuje málo pesticidov, takze nebielený ľan je top 🙂.

momoqui
28. jún 2017

@meja3 per v pracke a nebudu ta bolet ruky a neuvidis aspon kolko farby to pusta ... detom najlepsie kupovat blede farby ... pokial veci nesmrdia po oprati v pracke by som to neriesila ved aj my dospeli nosime tie veci

meluela
28. jún 2017

@dominika6 perkarbonat sodny dobre bieli, plus k tomu slniecko. a na miesto avivaze ocot, ak niekto velmi chce vonu tak kvapku esencie

meja3
autor
28. jún 2017

@nyusika Presne znacky, ktore ste vymenovali, siju oblecenie v okrem ineho aj v Azii. Co sa tyka slova regulerna znacka, neviem, co tym myslite. Ale v testoch na chemicke skodliviny nepresiel ani Tomi Hilfiger, myslim, ze aj toto by bola podla Vasich kriterii regulerna znacka. Podla toho, co som sa docitala, od kedy sme vstupili do EU, vyrobcovia nie su povinni oblecenie testovat pred ich uvedenim na trh. Asi tolko k Vasim vystupnym testom. Niektori, ktori chcu, si daju otestovat svoje vyrobky dobrovolne - vid vysacky oeko tex. Ale pokial som sa docitala, tieto testy su komercne, platia si ich vyrobcovia, takze je otazne, ci aj vysledky testov nie su tymto faktom ovplyvnene.

wurka
28. jún 2017

Trosku mimo tvojej otazky, ale pri rucnom prani moze oblecenie pustat preto, ze neodhadnes teplotu. Mne sa to tiez stavalo, kym som si to kdesi neprecitala a trklo mi, ze ozaj podvedome pouzivam velmi horucu vodu. Inac sa ale pripajam k tym, co kupuju hlavne svetle, a tie najmensie babatkovske veci som kupovala len vyrobene v europe.

nyusika
28. jún 2017

@meja3
nuz, tak potom ostava uz len nejale to policko si kupit, nasiat lan a tkat si vlastne platno.
len neviem, kde v dosahu je taky kus zeme, na ktory nema dopat vplyv okoliteho prostredia

meja3
autor
28. jún 2017

@momoqui Radsej to otestujem na svojich rukach ako na tele svojho dietata. Presne preto som to prala v rukach, aby som videla, ci to pusta farbu. Ked to dam do pracky, tak to nezistim. A to, ze skodlive veci nosime aj my dospeli ma ale vobec neukludnuje, neviem, co to meni na veci, ze si to obliekame aj my. Ani ja nechcem nosit take oblecenie, ale v prvom rade riesim zdravie svojich veci, potom sa pustim aj do svojej skrine.

oskvarka
28. jún 2017

ja aj za to rada kupujem veci z bazara.. 100 krat vyprate uz urcite nic nepusta... a mam este aj vela veci starych socikovskych bavlnenych ktore sa mohli vsetky prat na 60 a su takmer nezodrate ... ja mam pocit ze lepsie mas dakedy tesko a lidl a kaufland ako tie rozne moderne znacky... a potom mozes este kupovat tu co ceske a slovenske baby siju oblecko .. (popri tom ako latkove plienky predavaju povecsine) oni nakupuu certifikovane latky pre takyto ucel a aj bio casto tak u nich aj oblecenie zozenies ale to uz mas drahsie vecicky... tolko ja za oblecenie pre mojich smudlov nedam... ale tak ja oblecenie kupujem minimalne a ak cosi tak na bazari a presne ako pises ak nieco pachne chemiou a pusta farbu do daleka tak to vobec detom neobliekam...

pleja
28. jún 2017

Teplota ľudskeho tela je cca 37° C, teda uz aj 40° voda sa moze javit ako tepla, pricom ma skoro rovnaku teplotu ako nase telo. Takze co je tepla voda? Co sa tyka deti a adospelych..dospeli mau hrubsiu pokozku nez deti a su uz "dovivijani", kym u deti aj male mnozstvo skodliviny moze spustit reakcie (pretoze mnohe taketo latky posobia ako hormony) - tak ako napr. BPA, ktore uz zakazali. Este raz, holi chodit asi nebudeme, ani si nebudem pestovat lan na osamelom policku a potom z neho tkat..ale pokusit sa najst najschodnejsiu cestu pre seba (ked si zapocitam cas, financie, narocnost zhanania toho, co este ja tolerujem) a zivotne prostredie je OK, aj ked nie vsetci okolo musia so mnou suhlasit.

meja3
autor
28. jún 2017

@wurka Prala som to v ladovo studenej vode. Viem, ze cim teplejsia voda, tym viac oblecenie pusta, ale mna prave zaujimalo, ci to pusta aj v studenej vode, tym je vacsia pravdepodobnost, ze to bude pustat farbu aj pri beznom noseni, ked sa potime.

momoqui
28. jún 2017

@meja3 mne detske veci takmer ziadne farby nepustaju pridavam aj papierik aby sa mi nezafarbilo ale vacsinou ho vytiahnem biely. Tak isto s nasimi vecami. Reserved nekupujem takze neviem. Ostatne veci ako som pisala mi nefarbia ani nesmrdia a to nakupujem v klasickych obchodoch ale pre male babatko som mala takmer vsetko biele pd slovenskych vyrobcov, next mi tiez nikdy nesmrdeli ani nefarbili ani dokonca desigual a oni maju prstrofarebne veci. Ak to tak velmi pusta skus ist reklamovat mozno sa podari aspon vymenit za iny kus.

meja3
autor
28. jún 2017

@momoqui Urcite to skusim reklamovat, ak mi to vratia, tak to skusim poslat na testy, ak sa mi to podari ako sukromnej osobe dat do Vyskumneho ustavu textilnej chemie v Ziline a ak by tie testy neboli prislis drahe.

momoqui
28. jún 2017

@meja3 to bude asi "na dlhe lakte" ale za pokus to stoji...skor by som sa snazila vybojovat vratenie penazi ale vymenit tovar.

dominika6
28. jún 2017

to do Vyskumneho ustavu budeš posielať aj vzorky jedla ked chceš ochrániť zdravie svojho dieťaťa?

a spolahlivá zn.detského oblečenia je Dodipetto