Kedy môže ísť dieťa do škôlky, keď malo kiahne?

sida456
24. mar 2019

Dobrý večer. Syn mal kiahne 2 týždne bol doma zo skolky. Zajtra už môže ísť do skolky. Infekcny už nieje. Mám ho dať ? Už má lenchrasty a niečo už zmizlo. Ako dlho vaše deti boli doma keď mali kiahne ? Ďakujem

lenadka
24. mar 2019

@sida456 ako chceš, infekčný už nie je. Môj išiel tak po dvoch týždňoch.

pribinak
24. mar 2019

Ak mozes, este ho par dni nechaj doma, po kiahniach ma oslabenú imunitu.

monro
25. mar 2019

Moja bola doma tri tyzdne. Hlavne kvôli oslabenej imunite, aby na nu hned nieco dalsie neskocilo.

pavucikvet
25. mar 2019

@sida456 odporuca sa po troch tyzdnoch. Prave kvoli tomu ako pisali baby vyssie. Moja dcera sla po 3 tyzdnoch do skoly a od oktobra kazde tri tyzdne nejaka viroza, sopel, laryngitida.

hettinka
25. mar 2019

Dcéra mesiac, syn 3 týždne. Ak nemusíš, ešte ho do škôlky nedávaj.

vroni
25. mar 2019

Moje obe deti išli po týždni do škôlky. Nakoľko je tu ocr je len 10 dni do roka, nikto nemá potrebu ofukovat doma kompletne zdravé dieťa. Žiadna znížená imunita sa nekonala ani v jednom prípade.

monro
25. mar 2019

@vroni aj na SVK je OCR 10 dni a práve v tejto chorobe som na den prerusila a pokracovala som. Ja som to nebrala ako ofukovanie kompletne zdravého dietata. Ja sa riadim pravidlom, ze rekonvalescencia je dolezitejsia ako liecba. Ale samozrejme niekto iny to moze mat inak.

veronikaszabova
25. mar 2019

@sida456 starsi syn bol doma 3t a to mal slabsi priebeh kiahni.
Mladsi este nemal.

vroni
25. mar 2019

@monro, ja vravim, ze tu je 10 dni DO ROKA!!! A nie na kazdu chorobu ako na Sk. Keby som lekarovi tvrdila, ze chcem celu ocrku vyflakat na blbe kiahne lebo dieta je sice zdrave, ale mohlo by sa nakazit niecim inym, asi by sa ma opytal, ci som dusevne uplne v poriadku. A napodiv sa nielen moje ale ani ostatne deti po kiahnach nenakazili ziadnou dalsou pliagou. Informaciu mam od ucitelky v skolke, ktora mi povedala, ze najlepsie sa jej robi program po kiahnovej invazii, lebo potom zo tri mesiace nie je chory nikto (a ma dost deti na naplanovanie vyletu a tak) Ze tu skolku vedie zu vyse 30 rokov, predpokladam, ze pozorovana vzorka bola dostatocne velka....

monro
25. mar 2019

@vroni nevsimla som so, ze do roka... Sorry. K ostatnemu, rob ako myslis...

vroni
25. mar 2019

@monro, ved v pohode. Robím ako myslím a nakoľko moje deti v skole/škole vždy vynechajú maximálne pár dní do roka (pre chorobu) a nie týždne a mesiace, možno to nerobím tak celkom zle. Ale pochopiteľne, že nikomu neprikazujem to robiť ako ja, len hovorím, že mi to (zatiaľ) funguje.

hettinka
25. mar 2019

@vroni po týždni ešte môžu byť kiahne infekčné, teda aspon moje deti v žiadnom prípade neboli "kompletne zdravé", ale ešte poriadne bodkované, nedoliečené. I tu je OCR 10 dní, ale vzala som si aj tak dovolenku, nie OCR. Pri dcere bol manžel, živnostník, v januári nemal toľko roboty ... ale keby nemohol, vykryli by sme to.
Tie 2-3 týždne je pri kiahňach štandard. Oslabená imunita je tiež fakt, treba dávať pozor, doplniť vitamíny aj minerály. Dcéra nám po kiahnach chorľavela pol roka až tak, že kiahne mala cez vianoce, doma skoro do konca januára a od marca do mája zasa bola úplne z kolektívu doma, aby sa z toho dostala, potom ešte solné inhalácie, v lete more, aby sme ju z toho dostali. Syn mal lepší priebeh, ale tiež 3 týždne doma, a to bol prvák, hned to dostal v novembri, takže paráda ... ale neva, aspon sme za ten čas našli lepšiu školu.

Inak, moje deti pre chorobu vymeškávajú minimálne, dcera na gympli teraz ako tretiačka bola prvýkrát doma 3 dni. Ak vymeškajú, tak len nutné preventívky a zubný strojček.

vroni
25. mar 2019

@hettinka, joj, ved samozrejme, že to sa dá len v prípade, že dieťa má všetky vyrážky už uschnute a doktor potvrdí, že infekčné nie je. Teda minimálne u nás škôlka také potvrdenie od doktora musí pýtať (nariadenie hygienika). Mne deti dostali kiahne ešte v škôlke, ale obe úplne bez teploty a svrbenia, len silný vysyp, asi päť dní sa vysypavali, potom už nové nevyskakovali a prvé hneď začali schnut. O týždeň už ich doma zrali mrle a hrabali sa medzi deti, doktor pokukal, vzal krv na protilátky (ci to naozaj boli kiahne) a šli do škôlky. Takže za mňa boli kiahne malina. To taká ruka, noha, ústa, čo si škriatok doniesol z dovolenky, bola iný kaliber. Tam ešte po mesiaci vyzeral ako utecenec z leprozoria. S tým by som ho do škôlky nebola bývala dala (ešte bol malý a nechodil do škôlky). Ak by mal také aj kiahne, jasne, ze by bol musel ostať dlhšie. Ale autorka sa pýtala na dobu doma po odznení kiahni, nie na ešte infekčné dieťa. Teda, ja som to tak pochopila.

sida456
autor
25. mar 2019

@sida456 ďakujem Vám všetkým za odpovede.....dr.mi povedala, že do skolky už môže ísť. ale ja som sa rozhodla, že ho tento tyzden nechám ešte doma.

bibistinka
17. nov 2021

@vroni bud rada nie každý má také stastie. Možno keby si si zažila aj chorlave dieťa by si písala miernejšie.

vroni
17. nov 2021

@bibistinka, ktohovie. A možno keby mnohé matky dieťa neofukovali uz pri "horúčke" 36,9, nemuseli by byt ich deti chorlave. Keď tu čítam odporúčania, ako zrázať 37,2 na striedačku paralenom s nurofenom, je mi tých detí úprimne ľúto.

bibistinka
19. nov 2021

@vroni ako ja osobne siaham po liekoch od horúčky až nad 38.5..... Malý nikdy nebol v prehnanej čistote ci bio eko raw štýle no aj napriek tomu ze mame inumo deficit, 4 stupeň alergie na arašídy a teda možno aj nábeh na astmu ktorú momentálne riešim. Aj keď býva malý chorý min raz do mesiaca aj napriek tomu som doň nikdy nemusela dávať ATB. Ale teda také šťastie nemám, že by som mohla z ľahkosťou mat také tvrdenia no pevne verím, že do budúcna z neho bude zdravý chlap.

vroni
20. nov 2021

@bibistinka, to mi je úprimne ľúto a želám vám rýchle a trvalé zlepšenie. Samozrejme, že deti s imunideficitmi, diagnózami, rekonvalescenti atď sú iné prípady. Ale pre normálne zdravé dieťa nie sú kiahne nijaká problematická choroba a nepotrebuje po nej ešte neviem akú dlhú opateru s izoláciou od kolektívu.

lucka114
20. nov 2021

Nám dr radila nechať ešte týždeň doma, lebo oslabená imunita, takže bola dokopy doma tri týždne..

lucka114
20. nov 2021

@vroni nie každé dieťa má šťastie na super imunitu a človek sa môže aj rozkrajat.. poznám to na svojich..súhlasím, že niektoré matky to preháňajú, tiež som už v septembri videla deti s rukavicami a zimnými čiapkami..moje deti sú od septembra zdravé viac ako 2 týždne až teraz prvýkrát.., robím všetko pre to, aby nechytili každú virózu, a aj tak sa mi to nepodarilo..

vroni
20. nov 2021

@lucka114, super imunita neznamená, že dieťa nikdy neochorie, ale ze sa s chorobou vysporiada (hovoríme o bežných chorobách a nie o vážnych diagnózach) Nakoľko mám aj skúsenosť z inych krajín a nikde sa s kiahnami nezostáva doma tri týždne a deťom to evidentne neškodí, beriem kiahnovo imunitnu hystériu za miestny folklór. Ale opakujem, hovorím o inak zdravých deťoch a nie o deťoch s narušenou imunitou alebo inou diagnózou.

lenadka
20. nov 2021

@vroni moje deti, ktoré inak doktorka vidí tak na preventivkach (staršie dve doslova, menší máva sople, kašeľ pravidelne jar, jeseň) boli po kiahnach reálne viac choré. Síce bez atb, ake naozaj na to, že od škôlky choré neboli, po kiahnach (mali na Vianoce, pekné načasovanie, 10 dní doma a po prázdninách hajde do školy) boli celú jednu zimnú sezónu chorľavé. Nehovoriac o tom že menšia mala komplikácie s kiahnami, mala v oku hrozilo odlupenie rohovky, cez sviatky sme riešili očné každý keď kontrola aby ju nemuseli hospitalizovať) Do jari choré, odvtedy je to zas v norme, takže tiež si myslím, že kiahne s imunitou trochu viac zatočia.

vroni
20. nov 2021

@lenadka, tak kiahna v oku je sviňa. Ale našťastie zriedkavá.