Logopedické centrum Dialóg v Bratislave

mirinecka
8. nov 2014

Ahoj, mám takmer štvorročného syna, ktorý chodí logopedičke, lebo málo rozpráva, teda rozprávať rozpráva menej ale používa veľmi málo slov. Možno by som narátala do 30. 😢 Teraz prišiel do obdobia a začal aspoň opakovať po nás, lenže sám od seba tie slová nepoužíva. Je v kolektíve, už druhý rok chodí do škôlky, prvý rok žiadna zmena. Teraz jedine to opakovanie. Doma nechce moc spolupracovať, zopakovať zopakuje po mne, niektoré obrázky pomenuje aj sám, ale je to málo. Logopedička nám spomenula centrum Dialóg na mesiac, žeby mu to pomohlo, lebo už má dosť rokov. Teraz neviem čo robiť, lebo neviem si to predstaviť ako to všetko skĺbiť, bývame pri Nitre, a sme obaja zamestnaný, čiže by som musela nechať robotu, len zasa ostať bez jedného príjmu, tiež neni bohviečo. Chodíme ešte aj psychiatričke, kvôli jeho amokom nervov, berie sirup Promethazin tak to je lepšie aj na nočné mory mu to pomáha. Neviem čo robiť ☹ či to skúsiť alebo ešte chvíľu vyčkať. Aj druhý syn chodí už 2 roky k logopedičke a veľmi mu pomohla, ale on sa hneď chytal. Mal problém s uškami preto asi nerozprával a po prepichnutí bubienkov sa rozbehol. Teraz kokce, ale má rôzne, jeden deň kokce, druhý zasa nie, má to nastriedačku, pri ňom mi to nenavrhla tak usudzujem, že s menším to je podstatne horšie. Máte nejaké skúsenosti s Dialógom?

barbora59
8. nov 2014

skus tam zavolat. ja som zavolala cakacia doba pol roka - sme v poradi

bocianka123
8. nov 2014

@mirinecka - treba tam zavolať a oni ťa musia najskôr zaradiť do svojho programu...urobiť vstupné pohovor,testy - tam je úvodné stretnutie s psychológom a logopédom a on navrhne další postup. môjho mladšieho syna chceli hned aj vziať do sanatoria, len musíme doriešiť plienky...tak držím palce, nech sa vám to podarí.

mirinecka
autor
8. nov 2014

@bocianka123 a to by ste ani nemuseli čakať v poradí?, nato zdiagnostikovnie by som šla, aspoň by sme uvideli čo ďalej, či to budeme musieť riešiť, alebo nebude treba. Len môj syn by tam tak ľahko neostal bezomňa 😒

anuska74
8. nov 2014

@mirinecka
No tvoj syn má zjavne problém, najskor si musíš ujasniť, čo chceš pre to všetko urobiť a zohladniť aj to či si to možeš dovoliť. Najskor tú diagnostiku, potom ťa zaradia do poradovníka do dialogu, no može sa stať že tvoj nezvládne celý mesiac. dieťa tam ale chodí aj na dva pobyty za rok prípadne ako potrebuje a je doležitá aj práca doma. ja by som určite pre svoje dieťaťa toto urobila.
a nie je to školka, majú tam celkom iný program aj sa to volá sanatorium, ked dieťa ochorie , nemože pokračovať po týždni, ale pobyt končí.

bocianka123
8. nov 2014

@mirinecka na prvú diagnostiku áno, ale po nej nám primárka povedala, že ak by bol už bez plienok, tak ho zaradí do poradovníka...ale že tak o mesiac by sme sa tam aj dostali.

popelka5000
8. nov 2014

Ahoj nebudem sa moc rozpisovat ,ale syn mal to iste co tvoj . Ma 4 roky logopedicke pod.klinickej sme zacali chodit vo febr. poslala nas psychologicka,neurolog,dialog-Zilina,a dr.Janosikova Trnava ,hladali co mu je.
Recova dysfazia.
Treba pobehat odbornikov a ak je logo neucinna ,treba vymenit za klinicku a dobru ...nie je logo a logo....
Drzimpalce kebyze mas otazky napis IP.

mirinecka
autor
8. nov 2014

@popelka5000 ďakujem, my chodíme tiež ku klinickej logo. A som s ňou veľmi spokojná, lebo staršiemu dosť pomohla, ten najprv chodil k druhej čo bola nula bodov, a potom sme prešli k tejto klinickej, a je super. Len menší je ťažká povaha, tak preto to je aj ťažšie 😒

popelka5000
8. nov 2014

@mirinecka poznam to ,hlavne aby si s nim pracovala doma...to je najhlavnejsie ....nasa logo robila aj kurz pre rodicov ako pracovat s takymi detmi....

mirinecka
autor
9. nov 2014

@popelka5000 u logopedicky som s ním aby som vedela ako sa s ním učiť, ale doma to je hrôza lebo nemá záujem ☹

mirinecka
autor
9. nov 2014

@popelka5000 k psychatričke sme začali chodiť ešte pred logo, len zatiaľ sa nevyjadruje 😒 , boli sme aj na neurologii na tej čapici, mal to Ok, a teraz sme začali chodiť aj k školskej psychologičke do jedného centra a ona s nimi pracuje a tak si ich testuje

popelka5000
10. nov 2014

@mirinecka hm aj to dieta musi dospiet dotoho ,ze chce spolupracovat doma.... a uvidis ze dospeje ,verim tomu ...vidim to aj naokolo s takymi detmi treba mat ultra zhovievavost....ultra pevne nervy .... skusaju nas ,kto nezazil nepochopi tam nejde len o recovu stranku ,ale ruka v ruke ide aj psychika,vzdor ,proste tieto deti su ine.... vidimto aj v skolke na ucitelkach ze volia cestu kriku a presadzovania si svojeho ...u mojho s takym pristupom nezajde nikam a este viac sa zaprie a zablokuje. Uz som im to vysvetlovala,ale od psych.mame dop.na 4 hodiny skolku.Nepremyslala si nad sukr. psychologickou?
Inak musis ist na neho takj ,ze prist k nemu ked sa hra nenapadne sa s nim zacat hrat a vlastne tak ho ucit ,ucit ho tim co ho bavi.

mirinecka
autor
10. nov 2014

@popelka5000 presne ako píšeš kto nezažil nepochopí 😞. V škôlke ma veľmi dobré učiteľky, jedna je super má znalosti a vie ako k nemu pristupovať keď chytí amok, len minule my vravela že najhoršie to je keď chytí amok na ulici, aby si ľudia nemysleli že čo mu chúďatku robí 😀. Mne to nevadí lebo viem aký je že to neni ľahké. Len najhoršie to je keď to z rodiny nechápu, lebo oni majú poslušné deti a myslia do že keď ich deťom pomohlo capnutie aj nášmu musí, lenže u nás to má opačný efekt. Potom začne ešte viac, lebo si nedá nič vysvetliť akokeby nechápal, až keď sa úkladní vtedy chápe a rozmysla. 🙂 . Neviem či by pomohlo keby som bola doma ale to nikto neporadí ☹

mirinecka
autor
10. nov 2014

@popelka5000 a kam chodíte k psychologičke, ja so na ne zatiaľ nemala šťastie 😒

popelka5000
10. nov 2014

@mirinecka na mudre rady od rodiny kde praktikovali bitku kasli. To aj u nas bolo podobne ....clovek sa citi ako neschopny rodic.... ako pises das mu po zadku zacne este viacej.... tu nejde o nejake presadzovanie moci ,rodic dieta....u nich to vobec nefunguje ma to opacny efekt.
My uz nechodime psych.boli sme raz u sukr.potom dialog zilina ,Janosikova Trnava ....teraz navstevujeme len klinicku logopedku...o tich zachvatoch na ulici mi ani nehovor 😔 to bolo hrozne....ale prejde ho to uvidis cim bude starsi ,tim to bude lepsie

vierazit198
8. júl 2016

@mirinecka dobry den,

prosim vas nehnevajte sa ze otravujem ale chodime do dialogu kvoli reci a moj maly tam stale place , dnes mi skoro grckal.. a tak sa vas chcem spytat nakolko som citala vase komentare a sme si podobny .. prosim vas poradte mi
mam takeho syna ako vy,, bitka to znasoby, musim mu vsetko vysvetlovat aj ked sa to vzdy neda.. je komplikovany vsak to poznate.. co ma ale trapi nechce mi chodit do dialogu a stale mi tvrdi ze ho tam biju.. asi je to vymysel.. ake mate skusenosti vy?? prosim vas o radu neviem ci ho mam odtial zobrat alebo ho tyrat dalej... ako ste dopadli vy,?? dakujem za vas cas
Monika

pencil
8. júl 2016

@vierazit198 tazko odpovedat, malo relevantnych informacii (kolko ma maly rokov, ci ma kamarata/ov, aky ma problem okrem reci a pod.)
Z toho co pises:
Ak maly trpi separaciou do teba, ak sa boji deti, uciteliek a pod. treba riesit s ich psychologom. Velmi pochybujem, ze mu tam ublizuju. Len tak svojvolne prerusit neodporucam, treba riesit co sa deje, preco ma maly problem.

Skus napisat viac, toto je tvoje zufale volanie, potrebujeme vediet, aky je stary, ako sa sprava pri tebe, vonku na ihrisku, v kolektive, ci chodil, nechodil do skoly apod.

vierazit198
8. júl 2016

@pencil

mam syna
ma 4 roky teda mal v juni , je skorej narodeny , ano ma problem s odlucenym.. ale ze az takto ..velmi by som bola rada keby tam ostal a napredoval v reci lebo sa mu deti smeju a ma z toho problem a bije sa..
ohladom psychologa vsak mi tvrdili ze tam psychologovia s nimi su.. ja komunikujem s ucitelkami alebo teda s terapeutami ktory su s nimi a ona povedala ze je tam kratko preto place.. ja neviem ale trha mi srdce.. dakujem za odpis

vierazit198
8. júl 2016

@pencil na ihrisku sa hra pekne s detmi a do skolky moc nehcce chodit mame statnu .. teraz maju prazdniny..bije sa , sace sa ale zevraj to preto lebo nevie vela veci vyjadrit a tak to kompenzuje sacanim.. 😖 😖

pencil
8. júl 2016

@vierazit198 jasne, mne by to tiez srdce trhalo, ale o to tu teraz nejde. Ako matka si potrebujes uvedomit, co je pre neho teraz najdolezitejsie. Ci tvoje spokojne srdiecko, ze maly nereve, alebo jeho napredovanie.

Ak ste v Dialogu kratko, je normalne, ze place. Placu aj zdrave deti v normalnej skolke. Adaptacia trva aj cez tri mesiace. Prave potrebuje miesto tvojich slz, tvoju podporu. Podrzat ho v zmysle, ze mu pobyt zatraktivnujem, verbalizujem stale vsetky tie super veci co sa tam deju, kolko sa tam hraju, ake hracky tam maju, co nemate doma, co zaujimave zaziju, na ake super vylety pojdu a stale s nim okolo skolky hovorit vysoko pozitivne. Ak sa pre jeho plac pred nim zosypes, len podporis jeho odpor.
Opytaj sa uciteliek, ako mas v adaptacii postupovat, mali by ti vediet poradit. Je velmi dolezity tvoj postoj v zmysle, ake je to tam super a vyjadrovat pred malym, ako sa velmi tesis. Plac potom vecer do vankusa, neboj, to date. Viem, ze to teraz znie, ze mas robit cirkusanta, no je to pre dobro maleho, aby adaptacia prebehla co najuspesnejsie a mohol plne nabehnut na terapiu.

vierazit198
8. júl 2016

@pencil mas vo vsetkom pravdu dakujem.. skusim spravit vsetko potrebne.. porozpravam sa s primarkou ako to dalej riesit aby bol spokojny, dnes sa porozpravam s ucitelkou a manzela poslem s malym prec aby to nepocul.. budem mu oporou.. skusim este pohladat sukromneho logopeda domov a uvidi sa.. vies len ja som stale nad tym rozmyslala ked je on takto rozhodeny podla mna sa nevie sustredit ani na tie terapie..

pencil
8. júl 2016

@vierazit198 urcite sa rozpravaj s tymi, ktori prichadzaju priamo do styku s tvojim malym (ostatni ti povedia len to co ja, teoriu). Spravne - neries nic pred malym. Doma sa spolocne dohodnite na jednotnom postupe, pozitivnom, vytvarat malemu pocit radosti a motivovat v nom nadsenie pre skolku (Dialog).
Pozri, napisem ti to, ako je: ak teraz prerusite, sanca, ze sa opat dostanete do specializovanej logopedickej skolky je velmi mala. Dialog ma do konca kalendarneho roka uzavrete cakacky a deti sa nedostanu ani len do poradovnika!
Skuste teda co sa da a hlavne ustretovo spolupracujte s pracovnikmi, oni su tam pre to, aby vam pomohli. Samozrejme, ked to nepojde a maly to nezvladne, urcite vam pomozu hladat riesenie.

bocianka123
8. júl 2016

@vierazit198 ahoj, súhlasím s príspevkom od @pencil .. ešte však doplním,
viem inak, že komunikovať s tými terapeutkami v Dialogu v sanatoriu je dosť problém .. ale to je o inom ... Hlavne s nimi komunikovať treba... ten plač prejde, lenže .. u Tvojho syna je problém všeobecne ne/rozprávanie a možno aj ne/porozumenie (?) to neviem isto... A keby sa niečo dialo, že to nezvláda, tak ti určtie povedia a preradia ho buď do inej skupinky, alebo sami navrhnú prerušiť pobyt... A odkedy Ti tam synček chodí? od 1.7.? To je naozaj veľmi krátka doba... a nevieš ku komu chodí? asi k Janke Č. .. ak nemá teraz dovolenku . Ona máva tieto deti .. a je úžasná terapeutka... môjho syna rozbehla a môj syn bol presne ako tvoj - v rovnakom veku, takto pred rokom - bol tam môj syn presne v rovnakom veku tvojho syna... (mal 4 r. vlani, teraz má 5 r.).. a môj je tiež skôr narodený...
A bol tiež v rovnakom štádiu - nerozprával takmer nič.. a teraz po roku.. no už je to o inom...

Ale teraz k tvojmu/vášmu problému...ako som už písala, veľa ti poradila @pencil . Veľká výhoda je , že v Dialogu sú maličké skupinky detí tuším 7-8 detí v skupinke a to je už o niečom inom... A áno, musíš to byť ty, kto bude silný v tomto "boji" a dávať mu najavo,ž e ho ľúbiš, ale že určite tam má aj pekné hračky, veci, robia zaujímavé veci, veľa sa naučí... A ešte ma napadlo - nemá on takýto postoj preto, že si to priniesol so štátnej škôlky?

Výhodou D. je, že sú takmer všetky deti v skupinke na tom rovnako, približnej úrovni... nemá sa kto komu "vysmievať" alebo inak dávať najavo jeho "inakosť"... to je hlavný rozdiel medzi D. a bežnou škôlkou ...

vierazit198
8. júl 2016

@bocianka123 dakujem pekne skusim to ihned riesit.. ja ho povzbudzujem no on stale place a ked mu nieco hovorim zacne este viac plakat aby ma nepocul a stale si opakuje pride premna ocko alebo maminka. a kedy pride premna.. atd.. a stale place dnes ako som uz pisala ho naplo na grckanie.. hned som ho vzala na ruky a zacala som ho tisit ze zajtra uz nepojde lebo je vikend a v pondelok to skusime znova.. no posnazim sa dufam ze to zvladneme.. ste zlaticka dakujem vam velmi pekne.. a este nemate nahodou zname sukromne logopedicky?? na doma?? dakujem

pencil
8. júl 2016

@vierazit198 sukromne logopedicky je velky problem, som sama zvedava, ci niekoho najdes, urcite daj vediet

vierazit198
8. júl 2016

@pencil urcite dam, jedna znama mala studentku ktora jej detom velmi pomohla tak sa jej spyta ci niekoho nepozna lebo ona uz pracuje a nema toho casu nazvys.. krasny dnik zatial dakujem

bocianka123
8. júl 2016

@vierazit198 a teda čo hovoria terapeutky? ako je potom, ked odídeš? trošku sa ukľudní? a spolupracuje? ale ved on ti pekne povie, že príde maminka, tatino atd atd.. toje celkom slušný výkon. môj pred rokom nehovoril ani toto..
a súkromné logo - je to ozaj problém, na doma určite...

vierazit198
8. júl 2016

prosim vas toto nepoznate,??

http://www.klinickalogopedia.sk/ambul.html

bocianka123
8. júl 2016

@vierazit198 skús to dať do skupiny "logopedické detičky" . možno tam sa niekto nájde...

bocianka123
8. júl 2016
mirinecka
autor
10. júl 2016

@vierazit198 vidím že už ti tu baby odpísali, ja to neviem zatiaľ posúdiť sme na čakačke, až cez zimu by sme mali ísť do sanatória.
Keby som mala také problémy ako popisuješ by som ich riešila z učiteľkami 😉