Môže mať 4-ročné dieťa traumu?

7. okt 2023

Baby, pred mesiacom nám nešťastne zahynul psík,bol to posteľovy maznacik, vykrvácal nám doma , malý bol pri Tom, bolo to strašné..ide o to že malý má 4 roky a vrátili sme sa na začiatok úplný , nechce zaspávať sám..on radšej bude so mnou do polnoci hore ako by mal oka zazmurit.. bojí sa.spat sám , zas spí so mnou.,rok nám trvalo kým sa odnaucil...psíka už pred ním ani veľmi nespominame, on ho nespomína, neplače za ním , aj v škôlke v pohode..ja neviem ,iné traumy nemá..môže to byť z toho ? Akoze ja traumu z toho mám riadnu , ale či môže mať on takúto? Keď sa to stalo bol doma ,videl to..nedalo sa tomu zabrániť ,keďže to bola nešťastná nehoda..psíkov máme doma ešte ..
Už som unavená z toho

zapalkazapalkova
7. okt 2023

Ak máš z toho traumu ty, môže mať aj on. Deti podľa mňa oveľa intenzívnejšie prežívajú takéto veci. Skúste ísť k psychologicke s nim a budete vedieť lepšie

autor
7. okt 2023

@zapalkazapalkova on sa o ňom nerozpráva aj keď sa opýtam ,tak on povie že mu chybám ..ale začína špekulovať nad tým ,že čo keď zomriem a neviem no..proste odvtedy to nejak začalo, neviem či náhoda alebo čo ..
Tak ja mám , keďže som ho zachraňovala ešte, dom plný krvi..

januska12323
7. okt 2023

Samozrejme môže mať traumu veď ty máš tiež a to si dospelá.

autor
7. okt 2023

@januska12323 ja nechcem povedať,že mi to komplikuje život, ale ono je to dosť náročné, vstáva so mnou, zaspa so mnou..už som unavená z toho ..

denithestrange1993
7. okt 2023

Porad sa so psychologom

majla87
7. okt 2023

A mozem sa opytat ako zomrel? Podla mna by bolo lepsie, aby sa o tom hovorilo, nech to spracuje. O jeho pocitoch, a aj tvojich. A tym, ze si zacal uvedomovat, co znamena zomriet, tak deti to tazko prezivaju.

autor
7. okt 2023

@majla87 zabil ho pes, ale môj bol na vine, začal prvý ..psov sa nebojí ,toto vôbec ..čo by som čakala skôr, tak to vôbec

svokrinjazykmonika
7. okt 2023

Samozrejme že má traumu, chúďa malé. Moja dcéra má iba 1 rok a už teraz je veľmi naviazaná na našeho psa. Stále ho hľadá že kde je, bol prvá vec na ktorej sa nahlas smiala.
Má iba 4 roky a zoznámil sa so smrťou, teraz nad tým rozmýšľa. Zo dňa na deň psík odišiel zo sveta, čo keď sa to stane aj rodičom alebo jemu... toto mu možno beží v hlave. Poradila by som sa s psychológom alebo ja netuším ako by som to riešila.
Psíka je mi veľmi ľúto, je to hrozné, úprimnú sústrasť.

syslik81
7. okt 2023

ked mala moja cca tolko co tvoj -vyberala mi miesto na cintorine a riesila co bude po smrti ... to su deti ..nespojovala by som to s umrtim psa... skor to citi z teba.. prejde ho to a pride zas neake ine obdobie ...

autor
7. okt 2023

@svokrinjazykmonika zabil ho iný pes , bola to nešťastná nehoda , skákal do neho , kým sme ho stihli odohnať, chytil ho ..s cieľom zabiť nie, ale mal o 40kg viac ..trafil mu tepnu, ešte som ho oživovala , nedalo sa nič ..

hennyinnsbruck
7. okt 2023

Treba sa s nim o tom rozpravat, priznat mu pocity,vysvetlit ze psika nic neboli je napr v nebicku.
Ze sa take stava a podobne
Ty musis zacat,ukazuj fotky a zacni
Tak som to robila s malou ked nam pes zomrel.
Rada bola od psychologicky

selena_luna
7. okt 2023

to jasne suvisi, ved videl velmi tazko spravovatelnu vec a musi mat obrovske strachy zo smrti, z utrpenia, zo samoty...a navyse sa to stalo v jeho najbezpecnejsom.prostredi, doma. skus sa poradit so psychologom, alebo aspon so skusenou pedagogickou v skolke ( nemyslim vek, ale odbornost) ze ako mu mozete pomoct to spracovat. Myslim ale ze uplny zaklad je sa s nim o tom rozpravat, nie to prechadzat mlcanim. Samozrejme citlivo a setrne, ale vela vysvetlovat, aby aj mal.priestor sa pytat a zaroven mu opat vytvarat bezpecne prostredie.

autor
7. okt 2023

@selena_luna keď som sa ho pýtala , skúšala o Tom hovoriť,on stále ,že čo keď zomriem ..keď ho vidí na foto teší sa z toho,aj na hrobcek chodí , pýtala som sa učiteliek v škôlke , je vraj úplne v poriadku a v pohode..
Popravde ,už som z toho unavená ..

autor
7. okt 2023

@selena_luna a teraz kričí z našej spálne a z našej postele( kam sa zas natrvalo presťahoval) ,že mu chybám , že chce byť so mnou

matkav21
7. okt 2023

mozem z vlastnej skusenosti povedat, ze niekedy sa deti tvaria, ze takato traumatizujuca udalost im v nich nic nezanechala, ze pokracuju dakej, nehovoria o tom, ale praveze to nejak v sebe dusia a zacnu menit svoje spravanie inym smerom...takze urcite by som to riesila minimalne tym, ze by som sa o tom s nim porozpravala...mozes mu povedat, ze ty si z toho smutna a je v poriadku ak aj on, opytat sa ho ci sa niecoho boji a podobne. Ked sa ti to nebude zdat, navstevou psychologa nic nepokazis. Pripadne mozes ist k psychologovi len ty a poradit sa ako s nim pracovat aby prekonal strach. Niecoho sa asi boji, ked doteraz spaval sam a zrazu nechce

majla87
7. okt 2023

On ta potrebuje. Keby tebe zomrie rodic, nepotrebovala by si niekoho blizkeho pri sebe? Neber to ako otravovanie, skus sa do neho vzit a prejst smutkom spolocne. A odpovedz mu aj ze co ked ty zomries. Napriklad ako ja som hovorila mojmu. Ze to bude uz aj on stary, bude mat zenu, deti a ty pojdes do nebicka. Ze tam ideme vsetci a tam sa zas stretneme..

autor
7. okt 2023

@majla87 áno samozrejme presne toto som mu povedala ,že už budem stará , a že on bude mat rodinu, ženu ,detičky ..vieš čo mi povedal ? Že on v živote nebude mať inú ženu , on len mňa a so mnou bude celý život 🙈

autor
7. okt 2023

@majla87 a ani sa nikdy neodstahuje 😅

akvi
7. okt 2023

Bolo to jeho prvé stretnutie so smrťou a to určite človeka poznamená, takže áno, môže mať z toho traumu. Plakal za tým psíkom? Dal to von? To je dosť dôležité. Treba s ním o tom hovoriť, on sa reálne bojí. Potrebuje ťa. Treba tému otvoriť. Potrebuje pomenovať, čo cítil vtedy a čo cíti teraz. Pomenovať to pravdepodobne budeš musieť ty, on je ešte malý, aby tak silný zážitok dal do slov. Takže mu s tým musíš pomôcť. Potrebuje vedieť, že je v poriadku, ak je veľmi smutný a treba sa k situácii vrátiť a akoby prejsť si ju znova aj s tým rozprávaním sa o pocitoch.

autor
7. okt 2023

@akvi vieš čo áno mal hysak , veľký hysak , jacal ,plakal ale akoby utalo a bol normálny,hral sa ..myslím v priebehu pol hodiny , ešte sme mali psíka doma ,nepochovaneho , na stole bol(zabalený)teraz rozmýšľam že možno sa mu ozaj v hlavičke niečo stalo ..neviem či som sa veľmi nevenovala svojmu nešťastiu .

akvi
7. okt 2023

No možno s tým vtedy fakt potreboval viac pomôcť, spracovať to. Ale je pochopiteľné, že aj ty si bola z toho totálne rozhodena a ratovala si seba, to je v úplnom poriadku. Ale myslím si, že dieťa to nemá spracované, on sa reálne bojí, buď sa zľakol tej krvi a pod. alebo sa zľakol smrti, straty.. To by bolo dobré zistiť, čoho sa bojí.

autor
7. okt 2023

@akvi vieš čo ani nie seba , ono skôr toho psa .ja som ho ešte oživovala , spätne keď sa pozriem , som bola celá od krvi,ešte aj na tvári ,nechty na nohách, z hodiniek som si to vyskrabovala..ono práveže som mala taký adrenalín v sebe ,že ja som v kľude zavolala manželovi,že pes nám zabil jeho miláčika psa, začala som umývať dlážku od krvi , tepovat koberce , osprchova sa obliekla , psa umyla , zabalila , 2 krát pochovala..trauma začala až neskôr ...trvá doteraz

lilitela
7. okt 2023

nemoze sa bat ostatnych psov teraz? aby sa to zrazu nestalo aj tebe, alebo jemu, ked videl coho je iny pes schopny?

autor
7. okt 2023

@lilitela nie vôbec so psami je v pohode , zo všetkými

klip0
7. okt 2023

Mrzí ma čo sa vám stalo, so synom by som išla k psychologicke, respektíve aspoň ty sa poradiť.
Ak sa môžem opýtať ako sa zachoval po udalosti majiteľ toho veľkého psa ? Lebo aj keď si vezmeme že váš psík skákal a tento druhý nemal úmysel, ale bol na voditku ? Keď tomu majiteľ nevedel zabrániť

autor
7. okt 2023

@klip0 majiteľ si to celé vyčíta , ale stojím si za tým že môj malý začal , vybehol , syn ho pustil ..on mal taku svojskú povahu , on napadol aj rotvajlera..zakusol sa do neho ..veľmi som ho ľúbila , ale musím to brať triezvo ,a zobrať to tak ako to bolo

ivangeline
8. okt 2023

Vyries to v sebe a vyriesi si to aj maly...ked ty nevies co s tym a si neista..s nevies o tom porozpravat.. ze tak a tak a bodka. Tak maly to urcite nevie spracovat a ty mu nevieš pomoct.

selena_luna
8. okt 2023

Verim ze je to velmi tazke obdobie. Skus toho psychologa. Kamaratka ma napriklad v skolke vychovnu poradkynu, odbornu specializovanu pedagogicku, ale je mi jasne, ze to nebude vsade. Alebo napis sem do.poradne ze aky presny postup zvolit. A napriklad rozpravka Coco? To by uz mohol pochopit? Ta sa velmi pekne vyrovnava so smrtou.

autor
8. okt 2023

@selena_luna skúsim sa popýtať ,ďakujem , pri rozprávke on ešte neobsedí ,vôbec ,je taký hyperaktivnejsi

autor
8. okt 2023

@ivangeline práveže ja o Tom rozprávam , moja mama by ti vedela povedať ,hlava ju z toho už boli 🙈