Môže to byť alergia na lepok?

demonique
14. jan 2013

Ahojte ženičky. Mám otázku ohľadne lepku. Malý bude mať pozajtra 7 mesiacov a lekárka mi na poslednej kontrole povedala, aby som zaviedla na večeru mliečnu kašu, ktorá obsahuje lepok pretože do konca 7 mesiaca treba zistiť, či nebude mať alergiu alebo neznášanlivosť. Tak ja som ju zaviedla, už 2 týždne dávam večer Sunarku ale nejako som sa zabudla lekárky opýtať, ako sa vlastne tá alergia alebo neznášanlivosť lepku prejavuje. Mám pocit, že odkedy mu ju dávam, horšie večer zaspáva. Vrtí sa, napína, pretáča sa na bruško a potom plače. Nie je to tak ale každú noc, niekedy zaspí v pohode. Musím povedať, že sa mu aj derú zuby. Myslíte, že to môžu byť príznaky zlého znášania lepku alebo je to pre neho len ťažké ešte na noc? mám radšej kontaktovať lekárku? ďakujem vám 🙂

prasiatko30
14. jan 2013

@demonique moze a nemusi byt - najcastejsim prejavom intolerancie na lepok je hnacka a brusne krce. skus vynechat na nejaky cas ten gluten zase a potom namiesto toho aby si davala gluten na veceru skus skorej na obed a uvidis ako bude reagovat a nebude mat aspon problemy na noc

demonique
autor
14. jan 2013

@prasiatko30 ďakujem. Hnačky som zatial nespozorovala, ale to napínanie v postieľke a pretáčanie na bruško môžu byť asi aj kŕče. skúsim teda čo radíš a uvidíme. 🙂

sanym
14. jan 2013

@demonique ahoj, podľa mňa je mu tá kaša na noc ťažká. Skús lepok zavádzať po troške - kúsok piškóty alebo sušienky (najlepšie bezvaječnej), alebo do polievočky zavariť trošičku ovsených vločiek. Podľa najnovších poznatkov sa lepok má zavádzať do stravy medzi 4. - 6. mesiacom, ale nie kvôli tomu, aby sa do konca 7. mesiaca zistilo či dieťa nebude mať alergiu. je to kvôli tomu, že sa zistilo, že pokiaľ je lepok zavádzaný do stravy v čase keď dieťa ešte prijíma materské mlieko, je menšia pravdepodobnosť vzniku alergie, resp. celiakie.

sanym
14. jan 2013

@prasiatko30 hnačka ani kŕče nemusia byť pravidlom. Starší syn má celiakiu a nemal nikdy žiadne problémy, akurát častejšiu stolicu (normálnej konzistencie).

ankaevka
14. jan 2013

asi mu je skôr ťažká na noc...dávaj ju najskôr na obed alebo mu dávaj striedku z chlebíka...môžeš aj do polievky zavariť trocha detskej krupice

bets
14. jan 2013

@demonique castym sprievodnym znakom je objemna stolica neprijemneho zapachu. nemusi to byt ani hnacka, ale aj moze. a potom vela dalsich znakov, u niekoho sa moze prejavit vela z nich, u niekoho mozu byt priznaky nenapadne. ja som to riesila s dcerou po zavedeni lepku, celiakia sa nepotvrdila, ale nasli jej kvasinky v stolici, tym sa vysvetlili aj jej potiaze. dlhsie brala probiotika a upravilo sa to.

sodomi
10. mar 2013

denonique ako sa to vyvija? Prisla si na to? My mame asi podobny problem☹ dcerka ma 5,5mesiaca. Druhy den jej davam trosku lepku - susienky Safari, neviem ci poznate, a velmi tazko zaspava, akoby mala krce a zaspi jedine na brusku, co doteraz nikdy nerobila. V noci strasny plac, neviem ju utisit, zvyja sa☹ zeby to bolo kvoli tym 2 susienkam? Je plne dojcena, prikrmy sme skusili po troske len nedavno ( mrkva, zemiak)

ada0207
26. jún 2016

Žienky prosim vas ake by mohli byt priznaky alergie na lepok u 3m babätka? Alebo celiakie... strašne často kakame - bojim sa že ci nie z toho ... sme na UM.

martina8995
14. jún 2023

@sanym pekny den. My mame to iste caste stolice ale aj ine oroblemy s kozou a nafuknute brusko Candida casta dcerka 2,5 roka. Prosim Vas v kolkych rokov a z akeho dovodu a ako vysetrili zistili u Vasho syna?

mirina13
18. jún 2023

Môžem sa spýtať aké problémy s kožou? Mám 18 mes dcéru a obavám sa aj ja… vďaka