Možný autizmus

nika898
14. máj 2018

Ahojte zienky. Idem si viac menej po psychycku podporu a vase skusenosti. Mame krasneho usmievaveho 2 rocneho chlapca ktory nam este vobec nerozprava ani mama,tato proste nic len svoja rec gaga, kaka, ge a podobne. Najprv sme si mysleli ze je proste taky no potom sa nam narodil druhy syncek teraz ma 4 mesiace a on je uplne iny. Viem normalne. Zacali sme starsieho riesit u lekarov, najprv neurologicka ta sa nam nijako vlasyne nevyjadrila a potom deyska psychologicka ktota nam naznacila ze ma znaky autizmu a poslala nas do Trnavy k Dr. Janosikovej, do BA a este do ZA. Syncek velmi malo udrzuje ocny kontakt, nevie ukazat na vec prstom iba nas zobere za rujua odvedie nas presne tam kde sa vec ktoru chce nachadza, velmi rad kruti kolieskami na autach od malicka, auticka uklada do radu no aj sa s nimi normalne hra, legove kocky stavia podla velkosti, snazi sa hrat s detmi no mam pocit ako keby nevedel s nimi nadviazat kontakt. Pozera sa na nich a tesi sa ked ich vidi sa hrat. Nema problem so zmenou prostredia. Mozeme ist na hocijake detske ihrisko on sa rozbehne za preliezkou ktora ho zaujme a hra sa. Pekne papa moc nevymysla len ten ocny kontakt a rec. Ja ako mama vnutorne citim ze je uplne v poriadku no niekde v kutiku sa bojim mozneho autizmu. Dakujem za kazdu vasu skusenost aj radu ☺a deti s ktorymi by sa rad hral vacsinou su to starsie deti

deti95060810
14. máj 2018

ahoj...no úplne Ok to nie je... autizmus to nemusí byť, môže mať autistické správanie.... to je troška rozdiel, nie je to presne to isté...minule mi to vysvetľovala neurologička.... Autistické správanie majú deti a mentálnym postihom....ešte stále musíš počkať, aspoň do 3 rokov...
skús sa obrátiť na centrum rannej intervencie - mali by byť v každom krajskom meste... mohli by pomôcť ako s dieťaťom pracovať aby sa rozvíjalo... Držím palce...❤

seahorse27
14. máj 2018

Treba sa objednat k dr. Janosikovej, ona je asi najvacsi odbornik na autizmus na Sk. Aj ked v takomto nizkom veku neurci asi definitivnu diagnozu a pozve si vas o rok na rediagnostiku, ale aspon naznaci smerovanie a poradi, co dalej s malym riesit a na co sa zamerat. Aj specificky naruseny vyvin reci (vyvinova dysfazia) ma v tomto veku urcite znaky, ktore mozu pripominat autizmus. Viem, o com hovorim 😉

nika898
autor
14. máj 2018

@seahorse27 snazim sa k nej objednat je to velmi tazke. Verim ze sa nam to podari ☺. Ano presne o to nam ide aspon nasmerovat ze ako s nim pracovat aby v zivote nemal problem.

seahorse27
14. máj 2018

Ja som sa tam tiez nesla dovolat niekolko tyzdnov a to som volala aj 15-krat denne. Nakoniec sa mi to podarilo paradoxne jeden piatok poobede okolo 13-14.00. Dala nam termin hned o 3 tyzdne, co bolo super - ale na priamu platbu (95€). Kebyze chces ist cez poistovnu na odporucaci listok, tak su tam strasne cakacie doby, aj pol roka.

nika898
autor
14. máj 2018

@seahorse27 dakujem. Budem sa snazit volat kazdu chvilku ☺

lianka123
14. máj 2018

@nika898 ahoj. niekedy si myslim, ze nase deti nalepkujeme prilis skoro. ten autizmus- ja neviem co k tomu povedat, ja si myslim, ze deti su rozne, niektore sa vyvijaju pomalsie, niektore rychlejsie. myslim si, ze cely autizmus je dobry biznis. mne tvoj syn nepride divny. asi by som radsej akceptovala ze dieta niektore veci nerobi/ ako dvojrocny ma pravo niektore veci nerobit tabulkovo... usetris si cas behanim po neurologickach a ine stresy.

evkamotka
14. máj 2018

Mojmu manzelovi doktori povedali ked bol malicky, ze ma sklony k autizmu aj este predtym ze mozno bude mentalne pozadu, nakoniec je z neho doktor, ma dva doktoraty a atestaciu :D takze to tak na povzbudenie ;)

szana
14. máj 2018

@nika898 Pracujem s detmi, kt. maju aj autizmus a sama mam dieta. 2 roky je malo na to, aby sa nieco diagnostikovalo a do 3r je uplne normalne, ze dieta nerozprava, hovorime tomu fyziologicka bezrecnost. V triede nam stupa pocet deti, ktore nerozpravaju ani po 3. roku, NKS je stale viac a viac. co sa tyka tych hier, je to uplne v poriadku, moj syn robil a robi to dodnes s tym krutenim a ukladanim. Si matka, sama vies ako sa sprava, ci vie prejavit city, ked vie menit cinnost a je viac. menej prisposobivy, je to dobre znamenie. Auitisticke crty vidia psychologovia pri viacerych detoch, uz akoby s tym narabali "hop sem, hop tam". Skor sa treba zamerat na rec a logopeda.

nika898
autor
14. máj 2018

@lianka123 ahoj ano tiez sme si to hovorili no najviac nas trapilo ze po nas neopakoval zakladne veci ako tap tap alebo pa pa a tak podobne preto sme to zacali riesit.

nika898
autor
14. máj 2018

@evkamotka dakujem 😊

celka12
14. máj 2018

@nika898 Skus kontaktovať Centrum včasnej intervencie, tam ti poradia, ako s malým pracovat, na čo sa orientovať. Centrum máte priamo v Žiline.

susul
14. máj 2018

Na uzavretie diagnozy je este malicky, skuste si stiahnut knihu o deckej reci, je v pdf formate pristupna. Je velmi dobre napisana a su tam nazorne priklady. Este jedna otazka, rozumie vam syncek? Myslim reci ako takej, jedniduchym prikazom? Mame doma syna s vyvojou dysfaziou, narusenou komunikacnou schopnostou. I tato diagnoza je do urciteho casu velmi podobna autizmu, a mnohe deti s touto diagnozou maju i poruchy autistickeho spektra. Rozvoj socialnych zrucnosti uzko suvisi s recou a komunikaciou ako takou.

charlie1980
14. máj 2018

Moja skusenost je taka, ze v 2.rokoch sa nevedel ucit odomna....bol velmi sikovny, ale v tom, co zaujalo jeho. Cize.....nevedela som ho naucit tapusky, ani papa, ani aky bude veliky..... vedel to moj druhy syn do 1,5r vsetko. A mam doma dva unikaty....vsetko to, co nevedel starsi s autizmom (4,5r), mladsi vie a to, co vedel starsi v 1,5r s autizmom, mladsi ani doteraz nevie 😄
To socialno bolo u deti velmi citelne vo vyvine....
Rozumeli/rozumeju obidvaja v 1,5r. Potom sa ten vyvin zastavil u starsieho kdesi.
Z mojej skusenosti a z pozorovania autistickych deti.....autisticke deti sa hraju nezavisle od okolia, to neautisticke nerobia uz v 2.rokoch. A sice, nenadvazuju kontakty nejak aktivne, ale komunikuju veku primerane. Neda sa to celkom takto vyjadrit pisanim, to treba vidiet/zazit.
Aj autisticke deti vedia ukazovat prstom, ale nie zdielat pocity. Ukazuju si viacmenej pre seba bez ohladu na komunikacneho partnera- matku.

asocial
14. máj 2018

@nika898 mne sa tiez zda skoro, aby si hovorila o nejakom autizme, vela deti nerozprava este v tom veku..,mam taky pocit, akoby dnes vsetci za vsetkym hladali autizmus...
viem, si mama, trapi ta to, mozno bude mat dietatko odchylku, ale zas mne sa toto nejavi ako nejaky autizmus
z valstnej skusenosti - dvojrocne dieta sa vacsinou hra samo, nie s niekym..skus pozorvaqt deti, do urciteho veku sa hraju vedla seba, nie spolu...ani jedno z nasich deti (5 a 2) nemalo nikdy potrebu opakovat tap tap a podobne veci...

uvidis, daj mu cas...

charlie1980
14. máj 2018

Jo, u starsieho bol ocny kontakt kolisajuci. Mensi ho riadne fixuje. Takze aj v tomto bol rozdiel....
Chvilu akoby registroval, potom si isiel po svojom....Mensi mi riadne naslucha, sleduje, pocuva, reaguje. Starsi si "isiel to svoje". A to uz aj v 2.rokoch.

lianka123
14. máj 2018

@nika898 niaky american co zomrel a bol pionierom v stanoveni diagnozy autizmu pred smrtou povedal ze autizmus si vymysleli. Ja si nemyslim ze ked sme boli mali tak nas takto sledovali a porovnavali. Ja mam 20 mesacneho syna. Od malicka sme behali po lekaroch lebo som bola paranoidna. Boli nam stanovene diagnozy ktore syn nema alebo z nich vyrastol. Jedneho dna mi lekarka povedala ze si materstvo neuzivam. Pochopila som ze vela veci je len biznis s poistovnami a lekarmi. Preto ti radim- uzivaj si syna a kasli na lekarov. Ver jemu ze ro dokaze, nie hlupym diagnozam. Pekny den.

nika898
autor
14. máj 2018

@celka12 dakujem tam sme uz objednany na 13.6 ☺

nika898
autor
14. máj 2018

@susul praveze nam asi nerozumie. Mysleli sme si ze nas len ignoruje. Tak uvidime.

nika898
autor
14. máj 2018

@charlie1980 presne takto je to aj u nas 😕

zuz02
14. máj 2018

Ahoj, chcem ťa len povzbudit, aby si sa dopredu nebála. Ak aj tvoj syn autizmus ma, budeš to musieť prijať. A možno nemá. To teraz ešte nevieš. Rob veci tak, ako cítiš, že je to najlepšie. V tomto veku sa deti vyvíjajú rýchlo. Uvidíš, čo čas prinesie. Ak sa ti podarí objednať k Jánošíkovej, tak super. Určite odporúčam, ako dievčatá vyššie, to centrum včasnej intervencie. A nedaj sa odbit, že všetko má čas. Ma, ale je dôležité aj v akom čase sa začne s dieťaťom pracovať. Pretože cieľom je pomôcť dieťaťu a nie bagatelizivat problém. Tým sa nič nevyrieši, iba oddiali. Tak držím palce.

bolavyzub
14. máj 2018

@lianka123 nemýliš si to s ADHD? (tam "autor" tejto diagnózy pred smrťou uviedol, že diagnóza ADHD neexistuje...). O autizme by si to asi málokto trúfol povedať..
@nika898 držím palce, súhlasím so zuz02.

charlie1980
14. máj 2018

@lianka123 Vacsiu sprostost si napisat nemohla. Keby neexistoval, tak sa s nim nestretavame, vsakze. Ved si zapni youtube a uvidis, ze on fakt existuje. A prejavuje sa od utleho veku. Zriedka kedy je dieta nespravne zdiagnostikovane. Na to mame odbornikov, vsakze. Ak ma raz autizmus, vela veci vyrastie, to je fakt. A bude viditelny inde. Si ma pobavila.

petruldo
14. máj 2018

@nika898 vyzerá to na narušenú komunikačnú schopnosť spojenú s narušeným porozumením, mám to doma. smer centrum včasnej intervencie na diagnostiku

nika898
autor
14. máj 2018

@zuz02 dakujem ☺

nika898
autor
14. máj 2018

@petruldo tam sme uz objednany ☺

lianka123
14. máj 2018

@charlie1980 pracujes za kasou vsakze? Ak vobec

lianka123
14. máj 2018

@bolavyzub ahoj. Mozno pomylila. Mne nesedi to, ze ak je niekto iny je onalepkovany diagnozou. Vsetci sme niecim ini. Je to asi tak, ze ak napr vsetci nieco robia a ja nie tak mam diagnozu? Lebo clovek co je vysoko inteligentny a nema rad kontakt s ludmi nie je podla mna diagnoza. Ak sa clovek dokaze o seba postarat ako moze mat psychicku poruchu adhd?

loginexistuje
14. máj 2018

@lianka123 vies o tom velke nic tak sa k tomu nevyjadruj samozrejme respektujem ze kazdy ma istu mozgovu kapacitu a nie kazdy musi byt vzdelany ale tak nemusis davat az tak najavo svoje nedostatky

@nika898 chodte do toho centra vcasnej intervencie a aj sa objednaj janosikovej neni to vobec skoro minimalne vas nasmeruju ako rozvijat komunikaciu a porozumenie

zuz02
14. máj 2018

@nika898 niet za čo. Ja som si tým presla pár rokov dozadu. Teraz ma môj autik -prvorodeny syn 11 rokov. To, že je iný som si priznala až keď sa mi narodil po 4 rokoch druhý syn a pochopila som, že správanie staršieho syna je predsa len iné, ako mladšieho. Môj je vysokofunkčný autista, nemá úplne typické príznaky autizmu (aspoň pre laika) a definitívnu diagnózu sme získali pomerne neskoro, až takmer v 7 rokoch. Dovtedy si ani bezni psychológovia neboli celkom istí. Bolo to len stracanie času. Preto si myslím, že najlepšie je hneď pri podozrení ist za odborníkom, ktorý ťa hneď nasmeruje. V tvojom prípade p. Jánošíkova.

nika898
autor
14. máj 2018

@loginexistuje dufam ze sa mi podari objednat sa k janosikovej. Aj jej zato zaplatim. Dufam ze tp synovi pomoze lebo uz zase ma chyta depka a pytam sa samej seba ze co som spravola zle 😕