Nezvládam syna autistu

angelika42
2. feb 2019

Prosím mamičky, čo máte autistické deti, poraďte! Syn je autista, má 7 rokov a je to s ním stale ťažšie. Hysterické záchvaty sú na dennom zozname, ak nie je niečo podľa neho, hodí sa o zem alebo ničí veci. Inak je šikovný, pekne kreslí a baví ho varenie. Ošupe mi zeleninu napr a v kuse stojí somnou pri sporáku. Ale vôbec nepočúva :( Najnovšie mi začal večer vystrájať, lebo nechce spať. Spi so starším bratom, ktorého stale bije a štipe ho, pripadne vrieska v posteli alebo sa smeje. A to trva aj dve hodiny, kým zaspí. Dnes mi praskli nervy a naložila som mu na zadok. Pomohlo- poplakal si a zaspal. :( Ale poplakala som si aj ja a vyčítam si, ze som takto zlyhala. Ono keby to aspon zabralo- ale určite nezaberie a zajtra vecer si bude zasa robit po svojom. :( Už neviem, čo s ním, nanho dohovaranie neplatí a niekedy si idem vykricat hlasivky a i tak to nema zmysel. Ako to zvladate vy? My zatial neberieme ziadne lieky, ale uvazujem nad tym, pretoze sa obávam, ze na práškoch skončím potom ja :(

ketrin332
2. feb 2019

@angelika42 ahoj ja mam synceka tiez autistu a viem no com rozpavas moj ma 10 rokov v Marci bude mat 11 .moj je hiperativny.a ties ma zachvaty nervov.ja viem ze to je tazke ale z bitkou to neviriesis ani z krikom,bude este horsie.viem ked nanho trochu zvysime hlas on je este horsi nervozny.musis znim pekne hovorit najprv ho upokojit.hovorit znim o com SA rada rozprava.a co ho bavi ,ja svojho viem upokojit AJ presvecit ze bi rano siel do skoly ale moj manzel to nievie.chodi do specialnej skoly? Moj chodi do specialnej skoly pre autistov a Tam pomahaju a je Na Tom lepsie moj nema problem z spanom on si lahne a spi tiez z mladsim bratom,spi v izbe.

tova
3. feb 2019

nemam autistu, ale nevycitala by som rodicovi nic. (myslim jedna po zadku a mensi trest) Ja ani neviem ako to v skole ucitelia zvladaju. Raz som videla ze prvak autista ma assistentku v skole pekne jedol pri stole a zrazu vybuch z nicoho nic jogurt co jedol hodil do teti a vsetko ostatne co mu prislo bod ruky. Chcel aj niekam utieknut, assistentka ho musela pevne drzat pri tele par minut a potom to preslo a znova klud... Lutujem det ved same chudata za to nemozu, odkial je ten autizmus... Ja by som ho od brata dala prec z izby, daj ho do tvojej spalne a ty chod spat o hodinu dve neskor. Moje deti napr. chodia o 19:30 a ja 24hod. Suseda ma autistu a vsetky deti boli v jednej izbe, mi prislo luto prvacky ked mi vravela ze v noci nemoze spat lebo maly vrieska, mi ukazala ako si vankusom prikyje usi a spi dalej. Suseda mu aj na noc davala lieky na alergie aj ked ich nema ale zaspal z nich.

lula313
3. feb 2019

Nemam autistu, len ti chcem vyjadrit podporu. Každej mamke niekedy rupnu nervy. Naša 10 mesačná je tiež nervak, mne pomaha ist na tri minuty do vedľajšej izby a predýchať to, negatívna energia nikomu nepomoze a radšej ho nechaj plakat, vrieskat, ale ty sa skus ukľudniť. Osud nakladá kazdemu toľko, koľko je schopny zvládnuť, si určite silná mamina, ktoré svoje dieťa lubi. Budeš to mat s ním v zivote ešte velakrat tazke, ale zvladnes to. Ber to aj ty ako životnú výzvu, naucit sa väčšej trpezlivosti a pokoju, pretože aj keď to znie ako klišé, každá životná skúška nás má niečo naucit.

mummy01
3. feb 2019

@angelika42 zacni citat knihy,pytaj sa psychologov ako zmenit doma prostredie aby sa syn upokojil a citil v bezpeci. Nemozes od neho cakat ze sa bude spravat ako zdrave dieta,musis zmenit pristup. Dieta odzrkadluje to ze Ty to nezvladas. Mas vobec zakladne info ako by to malo v rodine s auti dietatom vyzerat? Aky typ autizmu ma syn,komunikuje?Ak chces,napis mi IP.

didi35
3. feb 2019

Nemám autistu, ale verím, že to je ťažké. Stačilo mi pozrieť si tento film Deti uplnku.

https://www.youtube.com/watch?v=kZHIbK4cS6g

Je to o rodinách s deťmi s veľmi ťažkým autizmom. Pozri si to a budes rada, že Tvoj syn “len” kričí a nepočúva... ja na ten film nemôžem zabudnúť.

Dieťa s autizmom treba detoxikovat. Tieto 3 naturopatky majú všetky synov autistov a detoxom sa ich stav zlepšil.

https://www.naturopat.sk

Napokon, o zaťaži autistov ťažkými kovmi hovorí aj medicínske médium Anthony William. Prečítaj si jeho knihu.

Drzim palce

maragn
3. feb 2019

Mila maminka! Bud spokojna! Kazdy robime chyby, super je, ze ta to trapi🙂 to znamena ze mate velke srdce. Kamaratka ma dcerku autistku- ale ani by ste nepovedala.... im najviac pomohla strava! Vylucit cukor! Med je ok! A oriesky, slnecnica..vela . No tie na noc dava do vody a potom spracuva... to ze je na mozog dobre! Je toho vela- a da sa bez liekov!

loginexistuje
3. feb 2019

@angelika42 najdi si dobreho pedipsychiatra a dajte maleho postupne nastavit na liecbu on sa skludnibaj tebe bude lepsie
mas dve deti a nemoze ten starsi len trpiet aj on potrebuje pokoj a klud

solinkarka
3. feb 2019

ahoj. Ja mam tiez autistu a tiez ma 7r. Velmi dobre viem co prezivas. Tiez uz to niekedy psychicky nezvladam. Ak bdues chciet niekedy pokecat kludne napis IP 🙂

goldana
3. feb 2019

skús sa pridať do skupiny na MK Autizmus, tam sú skúsené maminy, určite ti poradia...

tova
3. feb 2019

@didi35 ja by som sa zosalela z tej bezmocnosti pozerat na svoje dieta- viedeo. Urcite v tom pripade by som skusala medicinsku marihuanu.

zuzkis
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
seahorse27
4. feb 2019

Pocula si uz o ABA terapii? V KE mate terapeuticke centrum Abiatko, skus sa na nich nakontaktovat. Vedia velmi pekne pracovat s autistickymi detickami a organizuju worshopy pre rodicov, aby vedeli so svojimi detmi efktivnejsie pracovat a zvladat ich problemove spravanie.

kubkovamama
5. feb 2019

@angelika42 ahoj. Chodíte na terapiu či len priebežné kontroly? Skús biofeedback. Veľmi pomáha pri autizme aj všeličom inom Ale tam ta musí odoslať vás dr.psych

kiara3
5. feb 2019

@angelika42 ahoj vás syn ma autizmus alebo autisticke spektrum ako Asperger?

namornicka
5. feb 2019

@kiara3 autisticke spekttum je subor priznakov, niekto ich ma viac niekto menej, niekto vyraznejsie, niekto menej pozorovatrlne, ale kazdy autista ma priznaky z toho spectra, nie len asperger.

kiara3
6. feb 2019

@namornicka Vy máte nejaké skúsenosti s takýmito detmi?či len s čítania členkou cez net ste napísala odpoveď na moju otázku...

kiara3
6. feb 2019

@kubkovamama niečo som o tomto čítala je to na cvičenie koncentrácie že...A keď pošle pedopsychiager sa tak platí za jedno sedenie?

namornicka
7. feb 2019

@kiara3 mám prečítané odborné články pretože robím v oblasti vzdelávania, ale rada podiskutujem, netvrdím že mám absolútnu pravdu. Skúsenosti priame nemám, iba sprostredkovane, ale môj príspevok vyššie sa o skúsenosti neopieral.

kiara3
7. feb 2019

@namornicka pýtam sa nás je Asperger tiež to niekedy take situácie že sa idem zblázniť.....nemáme až taký extrém ako píše pani článok ale tiež hľadám rady kde sa dá....lebo pani veľmi dobre chápem tiež som mala take vybuchy a výčitky pocit zlyhania....

lapcacatko
18. feb 2019

Prosim zeny mam 18 mes syna a mame podozrenie ze ma asi autizmus ako sa to prejavovalo u vas a ake boli kroky do buducna

lina17x
16. apr 2020

Ahojte, neviem ci je to este aktualne, tak aspon niekolko viet. Tiez som si presla cez nieco podobne a horsie. Nas pribeh najdes na https://rieseniapreautizmus.sk/nas-pribeh/. Za prinavratenie syna spat do reality vdacime prevazne uprave stravy (vylucenie lepku, kazeinu a odstavenia od rafinovaneho cukru zo stravy). Za niekolko mesiacov sa mu vytratila vacsina priznakov sprevadzajucich autizmus ako - nespavost, agresivita, zmeny nálad, sebaubližovanie, chodenie po špičkách, bolesti bruška a hlavy, prázdny pohľad do kútov a do stropu, sebastimulačné repetitívne (opakujúce sa) činnosti, kŕčovitá manipulácia rúk, točenie sa dookola ako vĺčik. ABA terapia u nas spociatku vobec nefungovala. Ked sme ho zbavili vsetkeho, co jeho telicku evidentne vadilo, a pridali jemny detox a sportove aktivity, zacal sa o knihy a ucenie zaujimat sam. Skusali sme aj 3% CBD olej. Pokial vieme, na kazde dieta funguje inak a tiez to zavisi od vahy dietata. Nasmu synovi stacilo dat jednu kvapku 3x denne a bol uplne kludny. Inym detom zase treba 10-12 kvapiek, aby rodicia videli pozitivne zmeny. Ku liekom sa vyjadrit neviem. Kvoli mnozstvu vedlajsich ucinkov sme sa im radsej vyhybali. Inak, o uprave stravy pre autistov sa na Slovensku toho vela nerozprava, ale v roku 2009 bol vykonany institututom ARI (Autism Research Institute) v USA jeden obrovsky prieskum, kde rodicia hodnotili rozne diety a vysledky su uzasne. My sme ju nasli nahodou, ked sme riesili syna. Statistiky sme zavesili na https://rieseniapreautizmus.sk/strava/. Preto sme aj hned vedeli, ktore diety zvyknu na nase deti fungovat. 

Karolina