Odber krvi 15 mesačnému dieťaťu

andreatytler
15. mar 2021

Vedel by miekto poradit prosim ako co najlepsie odobrat krv tak malemu dietatu?
Boli sme na odbere pred tyzdnom. Brali z ruky a nemohli mu najst zili... vobec nic nebolo vidiet. Tlapkali, frckovali mu tie ruky asi 15 minut pred kazdym pokusom o dber. Potom skusali naslepo, krutili tou ihlou a na treti pokus sa podarilo. Ale trvalo to asi hodinu. Cely cas som ho musela drzat bez pohnutia a on chudak vrieskal nepricetne. Podla mna to ani tak nebola ta bolest ako skor to ze som ho musela drzat bez pohnutia.
O tyzden musime test opakovat. ☹ a ja mu nechcem vyrobit mindraky z ihiel. Je nejaky sposom ako zvyditelnit zili u det? Pri dospelych zatnete past ale to deti nevedia.
Je nutne aby bol bez pohnutia aj pocas toho casu kedy cakaju kym mu vystupi zila?
Dakujem.

majamat
15. mar 2021

@andreatytler neporadi. moja dcera ma 10r a stale sa trapia halvne na gastre. u nas je problem ten, ze na gastro chodime mimo nase mesto, rano vstavame velmi skoro a 2 hod, bez pohnutia sedime v aute. je dobre ked ma dieta pred odberom vela tekutin v sebe a aj dost pohybu, nech ma rozbehnuty krvny obeh. tiez nech mu nie je zima, lebo chlad stahuje cievy.

katkamatka7
15. mar 2021

@andreatytler Dospelému môžu vziať krv aj zo žíl z opačnej strany dlane ruky. U malého dieťaťa žiaľ neviem ☹

sonikcka_2021
15. mar 2021

@andreatytler ak je treba odber krvi tak mojim deťom dávam deň pred tým veľa piť čistej vody a keďže mam ešte len trojročného synčeka, tak mu lekár berie krv z päty

pribinak
15. mar 2021

@andreatytler moja sestra je zdravotná segra. Ešte pomáha, keď mu stlačis ručičku aby mu bolo lepšie vidno žily
Alebo mu niečo veľmi teple priložíš na ručičku, napr keď si zoberiete fľašu s horúcim čajom
Inak ak mu nevedia nájsť žilu na ruke, tak sa dá brat aj krv z nohy či hlavy

stanulienkat
15. mar 2021

Den pred aj rano pred odberom nech pije vela cistej vody. Kup naplaste proti bolesti pred vpichom.

sapetka
15. mar 2021

@andreatytler zo zily z ruky🤷‍♀️

liliana212
15. mar 2021

Nášmu malému brali z hlavičky. Aj neterke. Vraj malým detickam tie odbery z rúčky sa veľmi zle robia a na hlave vidieť lepšie. Je to ale veľmi nepríjemné a tiež treba poriadne držať. 😑

andreatytler
autor
15. mar 2021

@majamat, @sonikcka_2021, @stanulienkat, @katkamatka7 Dakujem zeny za rady. Vyskusam ten pohyb aa teplo a nejako do neho natlacit viac vody polievkami a tak. oPo tych dvoch neuspesnych pokusoch som chcela ist domov a skusit iny labak iny den ale som sa jej este opytala ze ci je aj iny sposob ako z ruky lebo som uz pocula o tom sposobe z hlavy a nohy a ona povedala ze z paty ale to sa robi len novorodencom ale ze skusi... a neslo to... uz ma vychodene nohy. Myslim ze skusim iny labak.
@pribinak
Kde mu mam stlacit tu rucku? V predlakti albo v ramene? Oni mu stiahli ruku v ramene takou gumenou stuzkou.

andreatytler
autor
15. mar 2021

Takuto modrinu ma chudak.

amelie2017
15. mar 2021

Nasej brali z chrbta dlane. Alebo ako sa ta cast vola. Zhora tesne nad zapastim. Ako na obrazku. Tiez jej nemohli zobrat klasicky. Aj ked mala 4 mesiace aj ked mala rok a pol jej brali odtial.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
barbie1981
15. mar 2021

Ahoj nam berú krv z prednej časti ruky, úplne bez problémov, tam sú žily viditeľné. Za 5min mame po odbere a malý aj ja sme bez stresov

nikpa
15. mar 2021

@andreatytler syn ma ten problém od narodenia, jedine odkial sa mu podari zobrat je z hanky na ruke aj to nie na raz. No a potom jedine z hlavy, znie to hrozne ale je to lepšie ako ho trápiť a vŕtať mu ihlu v rukách neviem koľko dlho

pribinak
15. mar 2021

@andreatytler na predlaktí

janinah
15. mar 2021

Nevyrábaj si zbytočný stres...v inom labáku môže byť ešte "nešikovnejší" personál...treba robiť to,čo povie prítomný zdravotník....ver,že sú oveľa horšie veci ako odber krvi...rúčku by som nestláčala,nevieš odhadnúť silu a čas a môžeš mu vyrobiť petechie-bodkovité podkožné krvácanie na celej rúčke....a určite 15mes. nevyrobíš mindráky,v tomto veku si to nebude pamätať...dieťa plače,lebo cudzí ludia,držanie v jednej polohe,tá bolesť nie je taká veľká....

andreatytler
autor
16. mar 2021

@amelie2017, @nikpa, @barbie1981, @beata_k Dakujem za rady. Zlate ste dievcata. Idem skusit obvolat labaky a zistit ci robia odbery aj z toho chrbta ruky alebo hlavy.

andreatytler
autor
16. mar 2021

@pribinak Dakujem pekne, ale teraz ma napadlo ze tam mu ruku drzala ina sestricka. Drzala celu jeho ruku z ktorej brali krv aby sa tou rukou nepohlo.

andreatytler
autor
16. mar 2021

@janinah Co ma najviac sklamalo bolo ze nenavrhli ziadny iny sposob. Mozno o tom ani nevedia ze sa da zobrat aj z ruky alebo hlavy. Alebo len v tom nemaju prax a tak to radsej ani neskusili. Skusali pravu ruku a nic, potom lavu a take iste. Vkuse mi vraveli aby som ho lepsie drzala lebo ze sa stale hybe a pritom som sa ich hned na zaciatku spytala ci ma s nami zostat moj muz ako extra pomoc a oni ze ho zavolaju ak bude treba. Po 30 minutach som pochopila ze ak ja nic neurobim, kludne ho tam budu mordovat dalsich 30 minut. Vravim ze idem domov ak to ma takto pokracovat. Iny sposob nenavrhli, len ten z paty co bolo po 10 minutach uplne neucinne (aspon ze pri tom tak neplakal). Tak som povedala ze pride muz a budeme ho drzat obaja a skusime este raz. Potom prisla tretia sestricka a tej sa konecne podarilo. Nechapem preco neposlali hned tu najsikovnejsiu ked sa jedna o male dieta a da sa predpokladat ze to bude boj.

andreatytler
autor
16. mar 2021

@beata_k Vies ja nie som padavka. Kludne synovi umyvam nasilu zuby a pritom reve ako tur alebo s nim cvicim fyzio aj ked sa vzpiera a place... dokazem zatnut zuby ak viem ze je to pre jeho dobro. Ale po ceste domov z toho labaku som sa rozrevala, tak mi ho bolo luto. Muz je tvrdas ktoreho som za 14 rokov vztahu nikdy nevidela plakat. Cakal pocas odberu na chodbe a po 10 minutach musel odist do auta co uz nemohol pocuvat ten plac... (to ma tiez dorazilo ze ma v tom nechal tak dlho samu). No vsetko zle... Tentokrat uz sa na to idem lepsie pripravit a pozistovat. Nenecham z neho robit pokusneho kralika. Este raz dakujem za rady a podporu.

andreatytler
autor
16. mar 2021

@liliana212 Dakujem. cenim si radu.
Mne nevadi ak to hrozostranse vyzera alebo ze ho treba silno drzat, ak to vsetko bude trvat len kratko. Po tej hodine boja a vreskotu bol spoteny ako mys (a ja s nim🙂).

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
autor
16. mar 2021

@beata_k Pana... a to si ako vedela s tym pohladom... to bolo to najhorsie. Ani som to sem nepisala aby si nemysleli ze som na hlavu ale tie jeho oci fakt prosili o pomoc.☹

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
autor
17. mar 2021

@beata_k Chuda... joj tak mi je ich luto. Ale urobit to treba. Dufam ze sa podari zistit co je problem pri nasledujucej navsteve.

amelie2017
17. mar 2021

Nasu malu museli cievkovat v 9 mesiacoch, ale bol pri nej muz. Musel ma vystriedat, lebo ja som sa brutalne rozplakala a nechcela som, aby ma videla plakat. Strasne zle zvladam tieto veci. Mam neskutocny obdiv pred vsetkymi rodimi, ktori maju chore deticky a musia byt silni, vidiet ich, ako sa trapia. A mna tak zoberu jednoduche ukony. Ale vtedy asi v sebe najdes silu a jednoducho musis.
My mame stastie, nasa ma uz cez 3 roky a doktorov zboznuje, vzdy ide spokojna, krasne spolupracuje.

majamat
17. mar 2021

@amelie2017 mna to tiez trapi,a le som"tvrda",a lebo sa tak tvarim. no hlavne si vzdy pomyslim na tie deticky, co maju leukemiu a maju mnozstvo tazkych procedur za sebou,a lebo maju ochorenie sdrdiecka a od mala absolvuju operacie. potom su tieto vykony, ao aj cievkovanie,c i odber krvi banalita.
je to nieco co je neprijemne a deticky sa este tak ovladat nevedia,a ko dospely a casto je v ich prejavoch aj strach. preto je lepsie, ked im rodic oporovu a ukazuje, ze to nie je take zle. samozrejme treba priznat, ze je to neprijemne, ze to moze aj trosku boliet.

andreatytler
autor
25. mar 2021

Tak uz to mame za sebou, ten druhy odber krvi. Nikto tu nerobi odber krvi z ineho miesta ako ramena... iba labaky v nemocnici, ale tam neberu na odber ludi z vonku.
No, nakoniec to dopadlo skvele. Skusili sme iny labak a tam nasli synovi zilu hned. Vsetko to trvalo par minut. Som im dobreze ruky nebozkavala. Uz budeme chodit len tam.
Mozno pomohlo aj to ze som ho nechala vybehat na parkovisku, pred tym ako sme tam isli. Mala som aj horucu vodu vo flasi ale krpec si ju nedal prilozit na ruku.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majamat
10. apr 2021

inak celkom fajn je u dospelych ( u deti nemam skusenost ), pred odberom krvi urobit bandaz ruk. jednoducho ich obviazat elastickym ovinadlom a pred odberom to odviazat. zily sa vtedy dobre prekrvia.