Odber krvi u dieťaťa

ladybug138
14. mar 2022

Ahojte. Ideme zajtra na odber krvi s dcerkou na biochemiu (pecenovky atd). Chcela som sa spytat, ci mate niekto skusenost, beru krv z prsta alebo z ruky normalne? Mam z toho celkom hrozu.

mondolina
14. mar 2022

@ladybug138
biochemické vyšetrenia určite zo žily

ladybug138
autor
14. mar 2022

@mondolina dakujem, idem sa na to psychicky pripravit 😃 toto nedavam...mala ma.dva roky

zuzahajdulka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kniha24
14. mar 2022

@ladybug138 zvládne to neboj sa. Našej berú od narodenia a v dvoch rokoch sa tešila že ju budú pichať,ani nemukla. Možno budeš aj ty prekvapená. Jednoznačne držím palce ✊✊✊✊

majamat
14. mar 2022

@ladybug138 tazko povedat, ako zareaguje,a le v tomto veku je odber krvi uplne bezny. mojej dcere 1x robili asi v 7m. vtedy bola v soku, nevedela co sa deje, tak ani nemukla.
potom jej robili v 2,5r, to uz kricala. medzi 3-4r ju pichali do zily asi 8x. najskor u pediny odber, poom na endokrinologii, potom na alego, potom na gastre, neskor opat u pediny, potom 2x na hematologii + 1x do prsta, potom bola na vysetreni, kde jej museli napichnut zilu.
zvladli sme to,a j ked s revom.

vieme ake to je, ked nam beru krv. je to neprijemne, neikedy viac, inokedy menej, kazdy to inak vnima, no v zasade je to vykon, tkory sa zvladnut da. deti maju nevyhodu, ze maju velky strach, nevedia o co ide a ich reakcie su niekedy dost burlive. no to, aka je reakcia burliva nezavisi od toho, aky je to zasach do organizmu,a le od vnimania a reaktivity konkretneho cloveka, v tomto pripade o dietata. cize je to neprijemne pre dieta, dieta moze reagovat vselijak, casto ej to neprijemne aj pre rodica, no nie je to nic zavazne, aj ked dieta velmi krici a brani sa. a ak to lekar indikuje, tak to je zrejme aj dolezite. su ovela narocnejsie vykony u deti, ktore musia deticky a aj ich rodicia zvladat - napr. operacie a pod. odber krvi je proti tomu nic.

ladybug138
autor
14. mar 2022

Dakujem vam ❤️ ja si uvedomujem, ze su aj horsie veci urcite, len toto budeme zazivat prvykrat, tak neviem, co cakat

nikdenikto
14. mar 2022

Môjmu brali prvý krát v 3 rokoch na Kramaroch keď nás hospitalizovali a potom brala obvodná asi po 2 týždňoch na kontrolné testy. No plakal čo ti poviem....od vtedy sa boji všade kam dôjdeme že ho budú pichať. Myslím keď ideme na úrad a také neznáme miesta....

mamatroch
14. mar 2022

@ladybug138 hlavne nech predtym vela pije (cistu vodu), potom krv tecie rychlejsie. Idealne aspon za pohar vody ak by predtym vypila. Ja vzdy nasim hovorim, ze plakat mozu, ked im to ulavi od strachu a stresu, len nesmu rukou mykat. Taka mala bude zrejme sediet na Tvojich kolenach... Beru bud klasicky z laktovej jamky alebo zvrchu zapastia... Kde vidno lepsie zilku. Dostatok tekutin pomoze predist i prasknutiu zilky pri odbere. Neboj, zvladnete to.

majamat
14. mar 2022

@ladybug138 no uvidis, niektore deti to zvladaju dobre, neiktore totalne vystrajaju. cakat mozes cokolvek. skus ju na to pripravit, hovor o tom, ze to bude dobre, aj ked to trosku bude boliet, ale ze sa to zvladnut da. neviem ci to pomoze, ale mozno ano.

andreatytler
15. mar 2022

@ladybug138 Je to hrozny nervak. Nasmu synov brali ked mal asi rok a nijak sme ho nepripravili, len som ho musela pevne drzat a on plakal ako tur a ja s nim. Myslim ze skor z toho ze sme ho drzali ako z toho pichnutia. Teraz by som ho uz pripravila. Aj lekarsky kufrik som koli tomu kupila.
Povedz jej presne co sa bude robit. Najlepsie ak mozes aj ukazat, ze sa zahrate na doktora. Ak mas skutocnu ihlu a striekacku ukaz jej ju a mierne ju pichni nech vie aka bolest to asi bude. Najhorsie je to nezname. Toho sa deti boja najviac. Povedz jej ze tam budes stale s nou a budes ju drzat v naruci. Drzte sa.

ladybug138
autor
15. mar 2022

Dakujem vam vsetkym, mame to za sebou 🙏 a dopadlo to ovela lepsie, ako som cakala, moja dcera ma vzdy prekvapi, sedela mi na kolenach, drzala som ju silno, ale ona sa ani nebranila, malicko vzlykla, ale drzala sa, na konci povedala super, hotovo a isli sme 😂 dostala hracku a lizatko, niekedy nas tie deti fakt prekvapia 😊😊

majamat
15. mar 2022

@ladybug138 super. to je dobre. no nabuduce nepredpokladaj, ez to bude rovnake. mozno ano,a le moze to byt ine, teraz estelen zistovala co to je a nabuduce to uz bude vediet a moze vystrajat. moja dcera to takto prezivala. teraz ma 11r, od tych 3r ma pravidelne odbery krvi. ten 4r to bolo sialene, par rokov potom 3-4x odber krvi na endokrino, 1x na gastre a niekedy 1x na alergo. posledne roky je to rovnake, akurat alergo nie. cize tak 4-5x rocne odber. stale place a napina sa,a le uz tak nevystraja.

monigun
9. apr 2023

Prst odporúčam mne to na tom mieste kde mi to pichali a mám tu hmyz a mám problém z pohybom ruky keď to bude to prsta dieťa bude menej plakať mám to vyskúšane menej to bolí a není to nechutné

monigun
9. apr 2023

Hniz