Ploché nohy u 5 ročného, máte osobnú skúsenosť?

brna1989
5. jún 2019

Ahojte maminy,5rocnemu synovi diagnostikovali ploche nohy,ťažkú deformitu (vraj to iba hrozne znie) 😀👣
Máme samozrejme topánočky aj vložky do topánok predpísané.
Doktora som sa pýtala,či máme uprednostniť pri nákupe topánok priamo nejaké značky ako napr.protetika,povedal ,že to je na nás.
Tak sa spýtam vás,čo máte s tým skúsenosť,aká značka topánok je dobra.
Ešte sa chcem spýtať na nejaké cviky.
Ďakujem 😍

spokojna_mamina
5. jún 2019

@brna1989 ahoj.iba v kratkosti - moja skusenost s ortopedom- len nam predpisoval vlozky a topanky a ochkal, ake ma syn tie nohy zle, ze to je uz skoro na operaciu. Nasla som sikovneho fyzioterapeuta, ktory mu spravil diagnostiku, naucil nas cviky,ktore kazdy den cvicime (posilňuje cele nohy,aj brucho), spravil mu vlozky na mieru (napr vypodlozil aj palce, co mu pri beznych vlozkach nespravili a to sme si davali za ten cas aj v 2 spolocnostiach robit vlozky...). Takze som stastna, lebo odkedy cvicime, tak za toho 3/4roka KONECNE vidim POKROK. Doteraz len nosil vlozky a skor sa to podla mna zhorsovalo ...
Urcite zavisi aky stupen deformity ma tvoj syn. Ale za mna - seriozna diagnostika - nie cviky z netu, ze masaznou loptickou stimulujem chodilo... nic proti, ale to nam rozhodne nestacilo.
Tie vysoke ortopedicke topanky nam fyzioterapeut neodporucal. Takze som hladala topanky aj prezuvky,do ktorych sa mi zmestili vlozky na mieru a mali ohybnu podrazku (na odporucanie fyzio). Teraz nosi syn tenisky z decathlonu a prezuvky z ccc.
Samozrejme, v lete po makkych povrchoch co najviac naboso.
Ach, a kratko som chcela :D drzim palce! 🙂

2medvede
5. jún 2019

@spokojna_mamina ahoj, mohla by si mi dat prosim do IP kontakt na Vasho fyzioterapeuta? Dakujem 🙂

spokojna_mamina
5. jún 2019

@2medvede pisem 🙂

nika3136
5. jún 2019

@brna1989
Ahoj, aké topánočky nosil syn odmalička? T.j. od prvých krokov

brna1989
autor
5. jún 2019

@nika3136 ahoj,no tie klasické na šnúrky,rovný povrch z Deichmanu.potom sem tam som mu aj s ortopedickou vložkou z protetika,cez leto aj Crocs mával ,no neprikladala som tomu dôležitosť.dnes viem,že som robila chybu.plakava v noci,že ho nožičky bolia,tak sme to riešiť začali.viac hláv,viac názorov,tak som zvedavá.dame to dokopy.

brna1989
autor
5. jún 2019

@spokojna_mamina ďakujem pekne,určite sa popytam na fyzioterapeuta,to som ešte nepocula,že aj takto sa to dá riešiť,veľká vďaka 🙏

nika3136
5. jún 2019

@brna1989 ďakujem, lebo práve vyberáme tie správne topánočky. Aku obuv by si zvolila tentokrát?
Inak este mi napadlo, ak by ste skúsili k cvičeniu pridať aj senzomotorické koberčeky? Už by to nemalo efekt?

marllik
5. jún 2019

@spokojna_mamina mozem i ja poprosit meno, kam chodite? Tiez mam pocit ze len pasivne nosenie vloziek nepomaha. Dakujem

baboobchod
6. jún 2019

@spokojna_mamina aj ja si prosím kontakt 🙏 práve tiež hľadám... ďakujem

spokojna_mamina
6. jún 2019

@baboobchod
@marllik
mate spravu 🙂

spokojna_mamina
6. jún 2019

@nika3136 senzomotoricke koberceky su fajn. Ale ak ma dieta vyrazne ploche nohy - tazku deformitu, tak je to ako podavat vit C pri tazkom zapale pluc. Je to fajn, urcite lepsie ako nic, ale potrebujes "inu uroven liecby", aby si sa z toho ako-tak dostala...
(Hladala som nejaky priklad na odlahcenie 🙂 )

gabulienka623
6. jún 2019

@spokojna_mamina prosím vás, chcem sa spýtať, len tak ste oslovili fyzioterapeuta a zobral vás? Alebo ste najskôr potrebovali odporučenie od ortopéda?

veronicka1901
6. jún 2019

Moja starsia mala plochsiu lavu nohu (nie uplne plochu, ale klenbu mala pomerne malu). Na ortopedii nas odbili, pozreli to tymi zrkladlami, vraj to ploche nie je. Ale nedalo mi to, isli sme k fyzioterapeutke, ta pozrela, povedala, ze nic strasne, poradila cviky. Cvicime od minuleho leta, noha sa zlepsuje kazdym dnom. Nam poradila kupovat makke, ohybne topanky s dostatocnou sirkou (ja som take kupovala aj predtym, ale ocividne to nestacilo). Pri plochonozi sa musi cvicit, vlozky a ortopedicke topanky su len pasivna pomocka, klenbu treba vytvorit, nielen umelo "pridrzat", neviem, ci som to napisala zrozumitelne. Dcera ma 7.5 roka. Drzim palce 🙂.

spokojna_mamina
6. jún 2019

@gabulienka623 kedze som u sukromneho fyzioteraeuta, platim si to a vymenny listok som nepotrebovala. Ale chodili sme isty cas aj k fyzioterapeutovi na odporucanie obvodnej, tam sa doplacalo malicko, ale bol potrebny listok. Je pravda, ze syn mal vtedy iba okolo roka, ale nozicky mu tam len masirovali... uz tam nechodime.

veronika2016
6. jún 2019

@spokojna_mamina Prosim Vas velmi pekne, mozete aj mne poslat kontakt na vasho fyzioterapeuta 🙂

gabulienka623
6. jún 2019

@spokojna_mamina ďakujem a ak sa môžem spýtať koľko platíte? A v akom meste

spokojna_mamina
7. jún 2019

@gabulienka623 v BA, vstupne vysetrenie cca 70e (uz si nepamatam), kontroly 20e. Bola som este u inej nozickovej fyzio, to bolo tiez tak 25e, ale sla na matersku

skiwia
23. jún 2019

Dobry den, mohli by ste prosim aj mne poslat kontakt na fyzioterapeuta? Dakujem vopred

guglina
23. jún 2019

@spokojna_mamina dobrý deň, aj ja si prosim kontakt na fyzioterapeuta, ďakujem

fyzionr
27. jún 2019

Ahojte , som fyzioterapeut a určite pri diagnóze plocha noha nestačí len vlozka do topánok alebo topánky z protetiky , tak ako tu už niekto písal . dôležité je cvičenie, ktoré dieťatko naučí fyzioterapeut podľa toho čo nájde pri vstupnom vyšetrení , čiže aj cvičenia z internetu majú často slabý efekt . Ak by ste mali záujem , venujeme sa s kolegyňou aj tejto problematike🙂 .
www.motusregeneracia.sk

maria1678
3. sep 2019

@fyzionr moja dcera ma hypermobilitu klbov a v dosledku toho aj ploche nohy, kedze klbik sa ohyba viac ako by mal. Chodime k lekarovi, na rehabilitacii nam ukazovali cviky s loptickou a pod., su nejake ucinnejsie cviky nez tie bezne s loptou ci prekladanim ceruziek a pod.?

fyzionr
4. sep 2019

@maria1678 keďže vaša dcéra ma hypermobilitu, dôležité je sa zamerať aj na ostatné kĺby - nie len na nohu , cvičiť komplexne s celým telom , nie len chodidlo " bežnými " cvikmi s ceruzkou a pod . Ja využívam pri plochých nohách u deti kombináciu Akralnej koaktivačnej terapie aj jogy ☺️

maria1678
4. sep 2019

@fyzionr od koľkých rokov je cvičenie vhodné ? dcéra má 4 r.

fyzionr
5. sep 2019

@maria1678 so 4 ročnými deťmi sa už dá cvičiť , treba cvicenie samozrejme upraviť tak aby ich to bavilo , ale dá sa

fazulka2016
20. máj 2021

@2medvede zdravim...prosim vas, viem ze je ta diskusia starsia ale mohla by som aj ja poprosit kontakt na toho fyzioterapeuta ? Dakujem pekne