Škôlkar - zápal priedušiek/pľúc alebo covid

lenkakravcova
25. dec 2020

Ahojte,
So synom ideme o pár minút na pohotovosť pretože strašne kašle. Zhorsovalo sa to pomaly pár dní aj keď mu dávam všetko čo nariadila jeho lekárka. Jeho Dr.nám dala volno predajne lieky, keďže vtedy to ešte vôbec nevyzeralo tak ako dnes. Dnes ráno sa zobudil s tým ze kašle dosť hrubo, 1-2sek lapa po dychu (ako keby mu v tom bránili hlieny alebo zúženie). V MŠ jeho kamarát mal pred týždňom marodku kvôli zápalu priedusiek, predtým bola ich učiteľka pozitívna na covid.
Horúčku nema. Mal niekto u dieťaťa podobne príznaky a bol to covid alebo zápal pľúc/priedusiek?

nika82
25. dec 2020

@lenkakravcova najprv zavolaj na pohotovst povedz co a ako a poradia , vystavia e recept pripadne ti povedia ze pridite

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
25. dec 2020

kedy mala ucitelka covid?
u deti je mensia sanca, ze sa nakazia, aj ked vylucene to nie je-
. a je mala snca, ze budu mat vobec prjavy a ked aj, vacsinou su kratkodobo a znasaju to dobre.

lenkakravcova
autor
25. dec 2020

@lubka261 Boli sme teda na pohotovosti - vyplnila som im papiere (kašeľ, zachrípnutie, dusenie sa), aj povedali nám, že ten vlhký kašeľ nevyzerá na covid a zápal pľúc ešte tiež nemá (aspoň podľa toho čo ho lekár počúval). Diagnóza: kašeľ z nezistených príčin. Takže dostal lieky na predpis nejaké a sme doma.
Manžel si urobil test antigénový, a je negatívny (je na home office, takže snáď to doma nemáme.).

lenkakravcova
autor
25. dec 2020

@majamat Pred 3 týždňami.

kayyaa
25. dec 2020

@lenkakravcova u nasich deti prebiehal covid podobne - najprv par dni mierny kaslik a postupne sa to zhorsovalo do intenzivnejsieho kasla...

@majamat toto su nezmysly, ze je mala sanca, ze sa deti nakazia...nakazia sa rovnako ako aj dospeli, ale casto maju mierne priznaky alebo aj ziadne..aj u nas to ako prva dostala dcerka, a hoci pri beznych virozach kasle mimimalne, pri covide kaslala 2 tyzdne...

drzaopica
25. dec 2020

@lenkakravcova robili CRP ci to je virusove ci bakterialne?

majamat
25. dec 2020

@kayyaa citala si si cely moj komentar? asi ne, lebo som tu moznost nevylucila. no u nas v robote 30 pozitivnych zamestnancov a chore len jedno dieta. a tie co testovali, vsetky negativne okrem toho jedneho., no neviem kolko ich bolo. ale ako som pisala, chore len jedno, mozno z 20 deti.
a teda mal len 2 dni nadchu

majamat
25. dec 2020

@lenkakravcova udajne je clovek infekcny tak 5dni po zacati priznakov keby sme pripustiliu aj moznost, ze dlhsie,t ka 3t urcite nie. preto je karantena len 10dni u bezpriznakovych.

lenkakravcova
autor
25. dec 2020

@drzaopica Nie nerobili. 😕

@kayyaa
Je to divne, lebo vždy keď bol doteraz chorý tak smrkal strašne veľa, kaslal, kychal, aj horúčku väčšinou mal. Tentokrát iba kašeľ, na pľúcach vraj nič nemá.
Uvidíme no ako sa to bude vyvíjať. Tvoje deti okrem toho tiež iné prejavy nemali? Ako dlho im to trvalo? A co pomohlo pri liečení?

Teraz už sú to dve hodinky od toho co som mu dala sirup na predpis na vykasliavanie hlienov a začalo sa mu liať z nosa co mal doteraz upchany - neviem ci ten sirup tak rýchlo zaúčinkoval alebo je to len náhoda (dúfam ze je to dobre znamenie).

mamia85
25. dec 2020

@kayyaa ano nasa dcerka tiez kaslala tak, ako v zivote este nikdy. Nakoniec bola s muzom aj v nemocnici. Má 3,5 r. mali to skoro cela skolka, mala to doniesla domov. Mala z nas najtazsi priebeh.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivanocka331
26. dec 2020

A nebude to aj laryngitia ? U detí bežná vec - infekčná zo skoliek- skúste malému dať calciovy sirup a fenistil...nás malý keď sa ráno zobudí a má takýto hrubý kašeľ ihneď dávam sirup a fenistil a za dva dni je ok.... A ak už je laryngiticky záchvat vtedy nie je dobré dieťaťu dávať teplé...skôr napiť sa studeného , zabaliť do deky( aby nepremrzlo) a roztvorit okno aby sa mu lepšie dýchalo...

lenkakravcova
autor
27. dec 2020

@ivanocka331 To bral päť dní ešte so Stopkaslom - a ešte sa mu to o dosť zhoršilo, preto sme šli na pohotovosť. Už z kašľa dva krát vracal.
Na pohotovosti mu predpísal Trifed (+tie ostatne stále pokračuje brať). Berie ho tretí deň, začal trochu vykasliavat, ale stále dosť zadušaco kašle. Uvidíme v ďalšie dni ako to pôjde. Ak sa to do stredy nezlepší tak zase pojdeme k lekárke.

ivanocka331
27. dec 2020

Trifed je fajn malo by zabrať , poprípade je ešte sirup ventolin, na dýchanie...nie som lekárka no bohužiaľ od detstva som trpela zápalmi priedušiek ( do môjho prvého roka 10x +zápal pľúc) , ako dieťa som viacej bola v nemocnici ako doma, v nohách mám doteraz jamky od injekcií🤨🙄 no len som Vám chcela povedať že nie som lekár ale prešla som si všetkým možným tak už to mám na sebe odskúšané ..čiže netreba hneď myslieť len na covid , lebo deti v škôlkach zbierajú všetky choroby a budujú si imunitu... Nás malý mal tiež od 2 do rokov asi všetky choroby 🙄nakoniec som ho musela vyhlásiť z jaslí lebo dr mu chcela v poradí jedného pol roka predpísať siedme ATB tak to už som odmietla...vyhlásila som z jaslí a po nástupe už do škôlky bol raz chorí a odvtedy klop klop.... Držím Vám palce nech sa malý uzdraví a krásne sviatky...a tiež je dobrá masť na hruď od Justu taká vôňa mentolová uvoľňuje dýchanie...tiež som tým bola mástenná ako dieťa , len vtedy to vyrábal iný výrobca...