Skoro 8-mesačné dieťa neštvornožkuje a ani nesedí

kapanek1
24. júl 2022

Ahojte, mam dieta, za chvilu 8 mesiacov. Stale nesedi ani nestvornozkuje. Avsak nedavno sa uz zacala stavat na nohy. Ako sa teraz nauci sediet? Plazi sa pekne od 6 mesiacov. Dokonca tak ze uz ako keby sa jednou nohou dvihala na stvornozku - odliepa brusko od zeme ked sa plazi. Neviem ako to presne vysvetlit. 😄 Ked sa hra tak sa dava na bok akoby oddychovala s jednou rukou hore. Pretacat na brusko a opacne sa vie z oboch stran. Niekedy sa dava na styri a potom sa da na brusko. Alebo spravi mostik. Mam este jedno dieta, s tym som nic taketo neriesila - sedelo v 6 mesiacoch, v 11 tich chodilo. Preto som nestastna ze co to. Dakujem za nazory a skusenosti.

kapanek1
autor
24. júl 2022

@kapanek1 este dodam ze v auguste ideme k pediatricke.

andreakukelova
24. júl 2022

@kapanek1 ahoj, nikdy neporovnávaj svoje dieťa s inými, každé sa vyvíja trochu inak, nejdú všetky podľa tabuliek. Pokiaľ sa dieťatko narodilo načas (nie predčasne alebo po termíne) a počas pôrodu prebehlo všetko v poriadku, tak by to malo byť v poriadku. Pediatrička ho kontroluje teraz na poradni každé 2 mesiace, ak sa jej nebude niečo zdať, pošle vás na odborné vyšetrenie (neurológia, rehabilitácia). Pre správny vývoj dieťatka je dôležité nechať ho robiť, čo robí/zvláda samé samo( pokiaľ nie je potrebné s ním rehabilitovať) a veci nepredbiehať t.j. neposádzať ho skôr, kým si nesadne ( pri papaní- keď už dávate príkrmy- by malo byť len v polosede) a nedávať deti do bežky!!!- 1. dieťa potom nie je nútené sa vertikalizovať/dvíhať sa samé, 2. zaťažuje to chrbticu, 3. deti zle našlapujú (často špičkujú) , 4. nebezpečné úrazy.

nwnw
24. júl 2022

@kapanek1 urob prekazky na preliezanie. Cez Tvoje nohy, tuli vak... Posilnit svalstvo. Inak je to v pohode, ked uz sa dava na 4. To plazenie trosku zbrzdi stvornozkovanie. A od toho hrania na boku nie je daleko k sikmemu sedu 😉.
Posilnit svaly a trpezlivost.

lilly2303
24. júl 2022

@kapanek1 Ahoj môj má 10 mesiacov a iba teraz sa začal dávať pekne na štyri a posadí sa len sem tam. Teraz sa začína zo štyroch vytláčať na nohy a robí mostík. Poriadne plaziť sa začal niekedy vo 8 mesiacoch. Dcéra tá napríklad stvornozkovala možno 2 týždne a potom sa postavila na nohy. Plaziť sa nechcela vôbec.

mogaa
24. júl 2022

@kapanek1 máš uplne normálne dieťa....nie je ničím výnimočné, teda v tom čo robí...veľa detí jednoducho nie je tabuľkových a najskôr začnú chodiť a až potom štvornoškovať a sedieť....jednoducho preskočia určité fázy a potom sa k nim vrátia...inak podľa správneho vývoja by malo dieťa najskôr ísť do stoja a až potom sa posadiť....samostatný sed zo stoja do sedu by mal byť posledným článkom....

kapanek1
autor
24. júl 2022

Joooj, dakujem ste ma upokojili. 🤗🤗🤗

zuzap33
24. júl 2022

@kapanek1 moj mladsi, 8 mesacny sa ani nepretocil. Uz sme mali cvivit. A jeden den za balonom fuk na brucho. Tak sa posuval v sede nejak smykanim po zadocku, ale dostal sa vsade. Po 4 ani mesiac a 13 mesacny zacal sam chodit. Ziadny chodak, ziadne tahanie, ziadne nutenie

romanovic
24. júl 2022

@kapanek1 moja vobec nestvornozkovala, sediet zacala v 14. mesiacoch, chodit v 16. Po doktoroch sme sa nachodilivela, ale napokon ona iba potrebovala svoj cas.

kapanek1
autor
24. júl 2022

@romanovic boli ste u neurologa a fyzioterapeuta? Mozem sa opytat ako prebiehalo prve vysetrenie?