Slabinový pruh u 2 mesačného dieťaťa

polacka
30. dec 2012

Maminky potrebovala by som vediet co najviac informacii o slabinovom pruhu. Moj syncek ma 2 mesiace a uz tyzden ma slabinovy pruh. K chirurgovi ideme az po novom roku. Chcela by som vediet ci sa to moze nejako zatlacat ci to neublizi este viac a hlavne ako prebieha operacia u takeho maleho chlapca. Viem len ze doktori chcu cakat s operaciou co najdlhsie, ale ja mam pocit ze sa mu to zhorsuje, teda zvecsuje, takze keby nas poslu do nemocky uz teraz niekedy naco sa mam pripravit. Operovat by som chcela v trencine, boli ste tam niiekto? Prosim piste mi vsetky skusenosti. Ono sa to asi bez operacie neda co? ani nejakym zatlacanim alebo tak?

pia22
30. dec 2012

Slabinovy pruh s akymi priznakmi?

zdenulala
30. dec 2012

Dcérka bola operovaná vo veku 1 mesiac a 3 týždne. Operácia prebiehala v celkovej narkóze. Operovaná bola v BB nemocnici. Na nič sa nečakalo, bo sa jej tam zasekol vaječník. Hneď ju zobrali do nemocky a na druhý deň sa operovalo. Nemala žiadne komplikácie a vo veku 4 roky jej to vôbec nevidno. Prajem veľa šťastia..

zuzi0911
30. dec 2012

@polacka ono sa to ma zatlacat aåe je dobre ked to urobi lekar.nam pomohlo gulicka obvazu a prelepit to.my sme tiez boli operovany v 4 mesiacoch.je to celkova anesteza a trva to cca hodinu.

polacka
autor
30. dec 2012

@pia22 tak priznaky ma asi take ze na lavej strane vedla pipiku aj trocha nad pipikom na zdurene a na dotyk tvrde miesto velke asi ako slivka. Ked to chytim od spodu citim ako mu tam crievko pracuje, miernym zatlacanim dohora sa mu to splasne po chvili, alebo sa vicika a splasne to samo bez mojej pomoci. Nieje to bolestive, vobec neplace ked mu to chytim. Ked place pred krmenim ho prebalujem tak sa mu to zduri jak hovado. Zhorsuje sa to asi tym sposobom, ze to zdurenie postupuje nizsie smerom k vajickam a toho sa prave bojim... Takze ked sa zacina prebudzat na krmenie utekaaam aby nezacal plakat a nenavrelo to. Nemava to vzdy ale mava to casto. Detska lekarka potvrdila pruh. A samo to neodide, musi sa to zakonite operovat.

polacka
autor
30. dec 2012

@zuzi0911 a ked ste boli v nemocke tak si bola ubytovana priamo s nim v izbe? alebo si za nim chodila len na krmenie. Ja nekojim takze neviem ako mu budem v nemocke zarabat mliecko. Ako dlho ste tam boli? Nemal problemy s kakanim potom? a co kupanie a jazva?

iwesska
30. dec 2012

Uplne presne viem o com pises. Prezili sme si navlas to iste. Zistilo sa to nahodou ked nas Dr. poslala ku chirurgovi s pupocnym pruhom a ked ho prehliadol mne az oci vypadli ked som videla ze ma hrcu az vo vajicku. Zistili mu to tiez ked mal 2 mesiace. Bolo to malicke. Najprv sme chodili na tyzdenne kontroly, ale stale viac a viac sa mu to zvacsovalo. Do mesiaca az 3nasobne a to Dr. povedal, ze operovat co najskor, aj ked chceli cakat az na akutne zaseknutie, lebo on nemal vtedy ani 5kg. Ked sme ho ale videli trapit sa a vyslovene az bolo pocut ako mu to crevo vybieha, objednali sme ho na operaciu lebo cim dalej tazsie to islo zatlacit, raz dokonca asi 20min. sme mu to vracali naspat a neslo to. Ich to boli. Ale nie ked to zatlacas, ale ked sa to tlaci von. Nas strasne vela plakaval a ked mu to v 3.mesiacoch odoperovali, odvtedy bol usmiate babo. Bala som sa tej celkovej narkozy, ale zvladol to bravurne. Akokeby si len dobre pospal a na druhy den rano uz kopal nohami. Je to 3 dnova hospitalizacia. Jeden den pridete, urobia nejake zakladne vysetrenia, potom asi cca 6 hod. pred operaciou bude mat zakaz jest. Toto sa da dost tazko zvladnut, lebo ako takemu malemu vysvetlis ze mu nedas? ☹ Tak sme sa nosili a prechadzali po chodbe, pozerali ine deti a on mi vycerpanim az zaspal par min. pred operaciou. Trvalo to ani nie hodinku, neviem presne. Ked mi ho priniesli dali mu monitor dychania a mala som ho sledovat ci nema nejake problemy. Bola som cely cas na izbe s nim. Co sa jedla tyka. Tiez sme boli na UM, ale v nasej nemocke som si nemohla zarabat mlieko sama, ale musela som nahlasit ake mame mlieko a oni mu ho v zavodnej kuchyni vzdy na cely den pripravili, dali do chladnicky a potom mi ho na poziadanie sestricky na oddeleni priniesli. Ako je to na nervy stale otravovat sestricky za mlieko, ale tak co sa dalo robit. Sami sme si nemohli pripravovat, vraj aby sme im nejake tazkosti crevne nesposobili nespravnou hygienou. Na hlavu cele, ved to sa skor nakazi z tej kuchyne ako ked mu to mama v cistote spravi, ale no...

zuzi0911
30. dec 2012

@polacka my sme boli v martine.nola som s nou cely den na izbe ale na noc dom chodila domou a rano zas k nej.ale to su len dva dni.s kakanim nie.oni to sietkuju aby crievko neutekalo.a kupat sa nemoze niekolko tyzdnou iba oplachovat.a nesmie sa ani fac prelepovat iba ak ny bol moc spinavy.

polacka
autor
30. dec 2012

@zuzi0911
@iwesska Dakujem za odpovede. Moj maly vazi uz skoro 6 kil takze vahu ma. Asi sa budem teda pytat do nemocky cim skorej nech to mame za sebou. 😒

pia22
30. dec 2012

Náš mal pupočníkový pruh, preto som sa pýtala, mal ho veľmi zlý, už sa hovorilo o operácii, ale našťastie sa cca v 4-5 mesiacoch úplne vstrebal.

danielkabn
30. dec 2012

@polacka,my sme tiež v dvoch mesiacoch mali ten slabinový pruh,išla som s malým von,dala ho do kočiara a on začal tak neuveriteľne plakať,že bol až brontový,rozbalili sme ho a mal zdurené vajko,vbehlo mu tam črievko,a to som ja nevedela,nasadli rýchlo do auta,utekali na pohotovosť,samozrejme,že sme tam čakali,malý sa nedal ukludniť,bol vyčerpaný od plaču a potom nás poslali na chirurgiu a tam mu to doktor zatlačil a bolo dobre,len povedal,že bude nutná operácia 😒 ale že treba s tým počkať,kým sa to nezhorší čo najdlhšie.Boli sme tri dni v nemocnici na pozorovaní,a bolo to dobre,tak nás prepustili,šla som s ním k obvodnej,rozbalím ho a zasa to mal vbehnuté,ale už neplakal,len mu to zasa popravila a odvtedy klop klop nič,a máme 7 mesiacov,ale šak pri každej kontrole ho doktorka pozerá 🙂 Len musím dávať pozor,aby zasa neplakal,aj keď teraz nám vybehli zúbky,plačkal,ale zatiaľ nič. Držím palčeky,keby ste šli na operáciu,nech všetko dobre dopadne 😉

polacka
autor
31. dec 2012

@danielkabn aha a prosim ta akym sposobom mu to zatlacali? Len treba zatlacit smerom dohora? alebo nejako postupne to zatlacat? Vsimla si si ako to robili?

danielkabn
13. jan 2013

@polacka,tak to vôbec neviem,ako mu to zatláčala,ja som bola v takom šoku,že som sa nepozerala... 😒

polacka
autor
13. jan 2013

@danielkabn tak my sme uz boli aj u chirurga a ten povedal operovat cim skor. Takze nas objednaju do BA najskor na nejake vysetrenie aby to tam videli a tam nas objednaju na operaciu, ale mam pocit ze to bude trvat pekne dlho kym nas objednaju. Zatial sa mu to snazim zatlacat. Fuj nech uz to mame za sebou 😢

majuska7111
13. jan 2013

My sme mali podobný problém... malý mal 2,5 mesiaca, keď som si pri prebaľovaní všimla, že má zdureninu pri slabinke.. ukázala som to mojej mame a tá mi povedala, že je to pruh, tak som počkala, kým prišiel muž z roboty - asi o 2 hodiny a išli sme na pohotovosť... tam nám doktor hneď potvrdil, že je to pruh.... vypísal papier na chirurchiu, tam mu to doktorka zatlačila a nechali si nás tam 24 hodín na pozorovanie.... bola som potom u obvodnej, poslala nás za spádovou chirurgičkou, ale ona nám povedala, že pokiaľ sa mu to znova neobjaví, tak nebudú robiť nič, lebo je ešte maličký. Že sa čaká tak do 2 rokov dieťaťa, keďže pôjde do celkovej anestézy... mali by sme chodiť na pravidelné kontroly ku chirurgičke, no povedala mi, že zbytočne ho budem trepať ku nej každý mesiac na kontrolu, že pokiaľ mu to znova uvidím, mám utekať... buď do 15.30 ku chirurgičke alebo znovu na pohotovosť a išli by sme na operáciu. My sme zo Žiliny a povedala nám, že operovali by ho v Martine, tam sú výborní odborníci, v Žiline takýchto maličkých nechcú operovať....malý má teraz skoro 5 mesiacov, ale odvtedy klop klop klop, sa to znovu neobjavilo... ale slabinový pruh sám nezmizne, len operáciou, skôr či neskôr sa môže znovu objaviť.....držím palce, nech všetko dobre dopadne....

polacka
autor
19. feb 2013

@majuska7111 No tak my uz sme po operacii...Operovali ho 17.1 v Bratislave. Prisli sme tam stvrtok a sobotu sme isli domov. Maly to nemal nejake akutne, oproste sme sa z muzom rozhodli ze ideme tam, pre istotu si zbalim aj veci keby nahodou. Tak nas tam najskor pozrela doktorka a spytala sa ci mam veci. Ze si nas tam nechaju ak suhlasime tak som suhlasila nech to mame cim skor za sebou. V ten den nas aj zoperovali. Mali tam zrovna posriadny natresk a tak som spala prvu noc na stolicke... Ale aspon ho to uz neboli, som rada.

majuska7111
19. feb 2013

@polacka Noo, tak super. Som rada, že to dobre dopadlo 🙂 Nás to asi len počká, ak sa mu to znovu objaví, dúfam ale, že nie ... ja sa toho dosť bojím... a Blavu ti niekto odporučil? či ako si tam dostala?

polacka
autor
19. feb 2013

@majuska7111 Tak ja som z Noveho Mesta nad Vahom boli sme u obvodnej a povedali ze ma asi pruh, pozrela a povedala ze hej, ze mame k tomu chirurgovi tu v NM, ten povedal ze taketo mae deticky operuju len v BA, ze tam mame ist objednat sa. Tak sme isli naspet k obvodnej a ta nam povedala ze tam zavola a opyta sa nam na to. tam jej povedali, ze to musime my sami prist aj s malym sa ukazat aby videli akom to je stadiu a ze podla toho nas objednaju na operaciu. Lenze my sme nechceli cestovat s malym 20000 km hore dole len preto aby ho niekto videl a objednaval nas na neviem kedy, tak muz skusil nejako posurit cez kontakty. ze tam mame prist stvrtok, ze vraj uz o nas vedia takze preto nas zobrali hned aj preto si nas tam nechali a asi aj preto som spala na stolicke...Neboj sa, tato operacia nieje zlozita, nieje to nic tazke taketo operacie sa vykonavaju velmi casto a nieje to narocne. Aspon to budete mat za sebou a maly nebude dalej trpet. Kamoska bola teraz v Martine s jej malym operovat, on ma 4 mesiace a boli tam tri dni. ze mu sama zarabala mliecko lebo nekoji ale vraj sa tam dalo objednavat z mliecnej banky mliecko ale ona nechcela a vyhoveli jej v pohode ze si moze aj sama. Ale tento slabinovy pruh neodide sam. on sa skor ci neskor objavi. ale je to hnusne. Zaujimalo by ma ako tento pruh riesili v 17 storoci...

majuska7111
19. feb 2013

@polacka No to je dobrá pripomienka - to s tým 17.-tym storočím 🙂 My pôjdeme až vtedy, pokiaľ sa mu to samé znovu neobjaví, tak som to pochopila..... a dúfam, že sa mu to už vôbec nikdy neobjaví. Ja kojím, takže by som mliečnu banku nepotrebovala, ale dobre vedieť 🙂 ak by som prestala a potrebovala :D

polacka
autor
19. feb 2013

@majuska7111 Ano sak uvidis ako sa to bude vyvijat, a ked tak potom. Sak hadam sa to uz neobjavi a budete mat svaty pokoj aj s nemocnicami.

lukra
19. feb 2013

@majuska7111
@polacka nasa mala bola 3mes.velmi uplakane babatko, az som cca po mesiaci objavila hrcu na pravej strane slabin. No bol to sok, ze co, ale nastudovala som si a mali sme zrovna na druhy den poradnu, tak dr.zhodnotil pruh. Ze si pockame ako sa bude spravat, keby rastol, tak zvazime chirurgiu.
No ako prestala twk vela plakavat, hrca tam nie je. Asi 1.5mes.sa neobjavil. Tak dufam, ze budeme z tych par % co sa vyhnu operacii....no vsade som sa docitala, ze jedine operaciou sa to upravi ..??

lukra
19. feb 2013

@polacka a teda sa tesim, ze mate za tym, a ste v poriadku. Co je dolezitejsie ako zdravie nasich ratolesti.

majuska7111
19. feb 2013

@polacka To by som bola rada 🙂 Ďakujeme, že nám držíš palce 🙂
@lukra nám sa objavil z ničoho nič, v jeden deň veľmi plakal a pri prebaľovaní som si to všimla.... potom mu to vrátili na pohotovosti naspäť a boli sme tam na noc na pozorovaní. A povedali nám, že budeme pravidelne sledovaní na chirurgii a v prípade ak sa mu to ukáže, máme zase utekať, buď priamo na chirurgiu alebo na pohotovosť, podľa toho, v akom čase to objavíme... Tak preto dúfam, že to už neobjavíme a nebudeme musieť nikam utekať 🙂

polacka
autor
19. feb 2013

@lukra presne som velmi rada a pevne verim ze sa mu to na druhej strane neobjavi. dufam ze ani vam sa to uz neobjavi. Fuj je to hnus

polacka
autor
19. feb 2013

@majuska7111 neboj ked sa mu to uz neobjavuje tak to hadam zmizne. Ja som mu to zatlacala sama ale nepomohlo to. to bol tiez taky neprijemny akt...

ginger_fox
19. feb 2013

@polacka v 17. storoci babatka na slabivove pruhy zomierali :-P Mojmu synovi operovali slabinovy pruh na pravej strane, ked mal 2 tyzdne a na lavej strane, ked mal 6 tyzdnov.

polacka
autor
19. feb 2013

@ginger_fox to vazne? cito si len tak povedala? Lebo ked si vezmes ze teraz to ma velmi vela deticiek tak to museli pomret ine kopy deti. Boze to si musela mat i nac hrozne, ked bol este taky malinky a tolko hodin pred operaciou nesmel jest a plackal. fuj ale aspon uz je potom hadam uz sa nasim detom nic podobne neprihodi lebo tie ohromne pobyty v nemocniciach...

ginger_fox
19. feb 2013

@polacka zober si len aka bola detska umrtnost v 17. storoci... Vtedy sa ani nezamyslali nad pricinou umrtia dietata do 3 rokov. Boh si ho zobral a basta fidli... ja ked som sa raz takto nad tym zamyslala, tak v 17. storoci by sme so synom obaja zomreli pri porode a teda kovie, ci by sme sa ho dozili, kedze som mala preeklamsiu 😀
No prvykrat, ked mal 2tyzdne(on je nedelniatko a na pohotovost sme sli v noci z nedele na pondelok), tak sme v noci ficali na pohotovost. Na pohotovosti sa crevko nepodarilo vratit, tak uz nechceli na nic cakat, ale na oddeleni, ked nas prijali, sa to sluzbukonajucemu chirurgovi zadarilo, tak syna zaradili do operacneho planu na rano. Uz vtedy ma upozornili, ze aj druha strana nie je uzavreta, ale nemusi to nic znamenat. No po 3 tyzdnoch od prvej operacie sa objavilo aj crevko na druhej strane, tak nas naplanovali na operaciu, ze o 10 dni, ale ani tej sme sa nedockali a cez vikend som opat nabehla na pohotovost a vtedy pockali asi 2 hodiny koli jeho poslednemu papaniu a hned v sobotu doobeda ho rezali(v nedelu mal 6 tyzdnov). Vtedy som fakt rada, ze zijeme v Ba a ze som po porode aj v Ba zostala a nesla k nasim na vidiek...

lukra
19. feb 2013

@majuska7111 teda, ale je zaujimave ,ze Vas tak pohanali, ze treba s tym nieco robit. Nas dr.to vobec tragicky neriesil, proste len sledovat, ci to nerastie, tot vsio...a dal nadej ze to moze zmiznut.

lukra
19. feb 2013

@polacka pozeram ze si z N.M/V. Chcela si dat operovat v Tn? Tu sa to vraj uz nerobi, mozno len vacsie deti.
Ale kazdopadne, uzili Ste si svoje trapenia, uz nech je len a len dobre.

polacka
autor
20. feb 2013

@ginger_fox tykokos tak to si musela mat iny poplach s malym, taketo behanie a stres a strach.. My by sme asi tiez umreli aj ja som mala preeklampsiu. Takze vitaaaaj v klube 🙂