Stenóza anu

angellito
7. feb 2017

Ahojte maminky....je tu nejaka maminka, ktorej babatko sa narodilo s vrodenou anomaliou...stenoza anu? Ake mate skusenosti? A co do buducna? Nemalo dietatko problemy s kakanim. Ja mam synceka...ma 1,5 roka....to ze ma maly zuzeny konecnik konecne zustili az v 10 mesiaci a bol operovany....dovtedy nic z tuhej stravy nepapal...ziadne prikrmy...s tym sme konecne zacali kolo roku. Aj dodnes mi popapa strasne malinko....a mame problemy s kakanim...velakrat sa puci dobordova a naprazdno...som z toho zufala 😢 mate niekto podobne skusenosti....? Nejake rady?

inull5
7. feb 2017

@angellito ahoj aj my máme túto diagnozu,s tým že nás sa narodil bez dierky a tiež tam bolo zúženie,čiže stenóza.máme za sebou plastiku zadocka,aj vývod.nas ma 3 roky..mozem ti však povedat ze stále musím dávať na stravu pozor,a je to dosť náročné.musím odsledovat koľko pije,nerobí mu dobre mlieko,mäso,cestoviny..u nás však boli aj zásahy na čreve.pokiaľ máte za sebou operaciu,predpokladam že ste aj dilatovali kovovými tyčinkami.je veľmi dôležité na akú šírku ma rozdilatovany zadocek.mal aj fistulu,či bez fistuly?

angellito
autor
8. feb 2017

Ahoj....ano dilatovali sme 4 mesiace....operovali nas v Ke....dilatovali sme max.12,5.ale odkontrolivany bol az 14 dilatatorom a v pohodke.len on mi malinko papa a od dusiciek mi len bobkuje.boli sme aj na gastro. Tam nam dali zatial sirup na zmekcenie stolice nech sa tolko netrapi. Nepapa mi ziadne ovocie...ani zemiakovu kasu....on spapa len 6 lyziciek tuhej stravy pocas dna a trosku kaiserky abo chleba...vypije len 50 ml vody.cajik mi nechce....uz som mu obmedzila aj cicik len 2x denne pred spanim...cize na obed a vecer s domienkou, ze sa rozpapa, ale nic...uz som zufala....pritom maly je culy, beha, vystraja a besni sa za desiatich. Ako docielit aby viac papal a pil?

inull5
8. feb 2017

@angellito to co opisujes je naozaj malinko.asi ta sklamem,avšak strava týchto detí má byť prevažne o zelenine a ovocí,má mať veľa,veľa vlákniny.kaiserka veľmi vhodná nie je,najmä vtedy ak nepapa ovocie ani zeleninu.môj ma 3 roky a pečivo takmer neje,rovnako zapeka kravské mlieko,z mäsa je stolica tuha a kopa ďalších vecí.môj keď menej pije,tak to na kakani vidím.nemyslím si ze je to tým že je kojeny,náš tiež sa ešte koji s to mal koncom novembra 3 roky.skôr mi to príde že je nedostatocne vyprazdneny ak teda bobkuje.mal by kakat v dávkach,toto je prvá vec co sa nás chirurg pýtal.ide totiž o to ze ak on bobkuje,zvyšok stolice zostáva v rezervoari,a môže sa črevo rozširovať čo nie je vhodné.A povedali ze na 14 hegar to stačí?lebo my sme dilatovali teda 10 mesiacov každý deň a skončili sme na 18 alebo 18,5 hegar práve preto aby bol schopný vytlačiť stolicu v celej dávke.

angellito
autor
9. feb 2017

Tak teraz si ma dostala....nam povedali, ked zistili pri vysetreni, ze ma dierku na 6,5 velkost. A ze mu to plastikou urobia a ze 13 by mala stacit....takze teraz som dost v pomykove ked mi pises ze vy ste dilatovali az 10 mesiacov kazdy den. To kde bol operovany? A to ste ho dilatovali doma? Nikto mi nevie normalne poradit ako ho mam motivovat v papani....pretoze od zacal s tuhou stravou az okolo roku a nie v 6.mesiacoch jak normalne deti....ziaden doktor ma nevie nasmerovat a poradit...mne rano pije len kakao.a trosku chleba so sunkou. Ale ked mi pises ze zapeka aj kravske mlieko...? No presne ako pises...nevie vytlacit v plnej davke....pocas dna len na 3-5 krat da puci a v plienke len 1 bobek velkosti 50 centov...😢😢😢😥😥 uz neviem ako mam postupovat...a ci sa to niekedy upravi 😭😭

inull5
9. feb 2017

@angellito nášho operovali v Banskej Bystrici a ano dilatovali sme doma každý deň.hegary sme mali zapozicane z nemocnice.náš mal tiež dierku na 6,5-7 keď mu po pôrode prepichli blanu ktorú tam mal.po plastike v 6 mesiacoch mal 13 a odvtedy sme dilatovali postupne až na 18.nám primár povedal ze ta 18 je tak akurát tak neviem.nas ma predsunuty zadocek pretože novú dierku nerobili kvôli tomu ze zvierac sa vyvinul tam.napriek tomu ze je ritka predsunuta vôbec mu to nevadí a odkedy mu zatvorili vývod kaka v dávkach,nikdy nemá pospinene trenky.my sme mali vývod kvôli poškodeniu čreva.náš takto tiež bobkoval pred plastikou,on papal skôr ako vás a presne že tlacil aj 5 krát avšak vytlacil množstvo ako polovica môjho malicka.mne osobne sa 4 mesiace zdajú na dilatovanie malo a 13 na jeho vek tiež malo.no neviem,my keď sme odovzdali tu 18 tak mi povedal ze občas môžem dilatovat maličkom.ešte ma napadá jedna vec,ktorú nám hovorili v Bratislave,keďže predtým sme chodili tam,že či vám nehovorili aké je riziko že sa ritka bude sťahovať..lebo u nás sa toto pred plastikou dialo a keď kakal tak proste ta dierka bola na veľkosť stolice priuzka.nám bohužiaľ ten sirup duphalac nezabral.stolicu mal tuhu,tmavozelenu.
Každé dieťa je iné,avšak nám mlieko nerobí dobre žiadne.granko ani nič podobné mu dodnes nedávam,údeniny sú úplne nevhodné a rovnako pečivo je tuha strava.on potrebuje kvalitnú zbytkovu diétu.podľa mňa nechce papat pretože nie je dostatočne vyprázdneny,aspoň u nášho to tak bolo.namiesto kakaa mu skúste dať acidko,na obed vývar,vhodná je ryba,spaldove cestoviny,brokolica,tekvica.nas ma teda 3 roky preč a dodnes je veľa potravín ktoré proste vie ze nedostane.problém nastáva aj v škôlke pretože tá strava nie je vždy vhodná.

angellito
autor
9. feb 2017

@inull5 😥😥😥😥 tak tato odpoved ma znepokojila este viac....teraz som na pochybach ci to ma dobre rozdilatovane....a ci ma teda dostatocne velku dierku....???lebo mi je uz zle z toho ako nanho pozeram jak sa len gnavi a puci az do bordova a dostane zo seba len velkost polovicky malicka...tak ako si napisala...nas toiez operoval primar v Ke...a on vravel ze na 13 to mysi stacit...no neviem, co si mam o tom mysliet....

inull5
9. feb 2017

@angellito vôbec som Vas nemala v úmysle znepokojit,ospravedlňujem sa.iba som písala ako sme na tom boli my.u nás bola ritka úzka,avšak kým som ho iba kojila tak bolo vseyko ok,žiadna zápcha,nič,ja som však začiatkom 5 mesiaca dala zeleninu a kašu pretože bol veľký a hladný.A vtedy začalo u nás peklo a to doslova..nekakal mi ani po rurke a bohužiaľ ani fenolax čipky nemali veľký efekt,musela som doma robiť klyzmy pretože on mal úplne plne čreva a stolicu bolo cítiť pohmatom cez bruško.spravili mu teda plastiku kde mal ritku voľnú na 12,5 ale bohužiaľ nekakal ani po tom.vtedy mal 6 mesiacov a primár tvrdil ze 12,5 je na jeho vek a že on chce aby sme sa postupne dopracovali na 18.nasledoval Rtg kontrastnou látkou a tam sa zistilo obrovské rozšírenie čreva a po otvorení bruška aj jeho poškodenie.primár mi tvrdil že to bolo tým že tam stagnovala stolica a plastika bola urobená neskoro.
Ja nie som lekárka a neviem sa vyjadriť k tomu co Vám v Košiciach povedali.ako mu to operovali?bola tam aj fistula(pistala)?to je niečo ako nefunkčný kúsok čreva nad konecnikom.nas to nemal ale viem ze tieto diagnozy sú buď s fistulou alebo bez a ta sa odstraňuje pri operácii pretože funkciu crievka neplní.možno v Košiciach majú iný postup,názor čo sa veľkosti hegaru týka.nášmu teda keď operovali prvý krát tu ritku v Bratislave po pôrode,tak to bol úplne krátky zákrok v lokálnej anesteze,dilatovali v nemocnici 1 krát týždenne,neskôr 1 krát za 2 týždne atď, vtedy bol však iba kojeny a ta ritka sa stále sťahovala,pretože za pol roka sa dostala ta lekárka z veľkosti 6,5 na 7,5 max 8 a to uz krvácalo.celé to tkanivo bolo nepoddajne,robili sa trhliny pri každom dilatovani,ktoré zrastli za tie 2 týždne bez dilatacie a teda sa stiahli.ťažko sa mi k tomu vyjadruje no to ze kakal takto po kúskoch bol u nás dôvod že sme z Bratislavy odišli.na českom koniku je k tejto diagnóze straaaasne dlhá diskusia a je tam veľmi veľa rád a ja som tejto diskusii mimoriadne vdacna pretože vďaka nej som riesila iný postup.

ninkapralinka
18. feb 2017

@angellito ahoj maly ma 5 mes a zistili stenozu caka nas operacia prosim ta ako prebieha co mu vlastne budu robit? Dakujem!!

inull5
18. feb 2017

@ninkapralinka ahoj skúsim ti odpovedať aj ja.čaká vás operácia a potom niekolkomesacna rehabilitácia kovovými tyčinkami.A samozrejme pozor na stravu.

ninkapralinka
18. feb 2017

@inull5 a co mu budu robit pocas operacie? Narezu konecnik? Lebo nic mi nepovedali. A dakujem za odpoved

inull5
18. feb 2017

@ninkapralinka neviem akou metódou ho budú operovať,ale v podstate áno,narezu.robí sa taká miniplastika a potom sa rehabilituje.operácia trvá cca 3 hodiny.kľudne sa pytaj,máme to za sebou

ninkapralinka
18. feb 2017

@inull5 boze 3 hodiny? To je strasne dlho. Dakujem ze mi davas info neciem sa ohladne tejto diagnozi dopatrat informacii. Kde vas operovali? Nas budu Ba kramare. Potom je to pre babo asi bolestive po operacii ze? A potom ta rehabilitacia tymi rurkami, ved aj to ho musi bolet. Nasmu malemu dali do ritky 8micku minule v ambulacii a odvtedy je neklidny boli ho to stale.

inull5
18. feb 2017

@ninkapralinka 3 hodiny je taký priemer,a k tomu je už zapocitana aj príprava anesteziologov ktorá trvá aj hodinu.rehabilitácia tyčinkami je si myslím viac bolestivá keď ritka ešte nie je zoperovana a nie je taká "elastickejsia".neviem do akej veľkosti budete rehabilitovat vy no my sme mali až do veľkosti 18. Po operácii mal veľkosť 12-12,5. Pred operaciou mal 8.
Čo sa týka kramarov,ja mam veľmi negatívnu skúsenosť ohladom zadocka malého a bohužiaľ nie som sama,práve dnes som si písala s jednou maminou ktorú tam lekárka tiež nahnevala.ale možno vy máte lepšieho lekára.nas operovali v Banskej Bystrici.
Zadocek malého boli,pretože ho má úzky,veľkosť 8 je naozaj veľmi málo na jeho vek a hlavne tkanivo ktoré tam ma nie je elastické a pravdepodobne tam ma aj nejaku trhlinku z tej kovovej tyčinky. Aspoň teda môj to mal vždy keď mu to tam pchala pred operaciou.náš bol presne v jeho veku keď nám začali po prikrmoch obrovské problémy.

ninkapralinka
19. feb 2017

@inull5 a po operacii ste boli aj v nemocnici par dni ci vas pustili domov hned? Zakrok sa robi zospodu? Dufam ze nemusia rezat brusko. Mozes mi priblizit preco mas zle skusenosti s kramarmi? A maly tvoj uz je ako na tom? A po operacii kakal normalne?

inull5
19. feb 2017

@ninkapralinka radšej by som zlú skúsenosť napísala do ip.po operácii je dieťa cca 3 dni na JISke kde nepapa,má na sebe kopu hadiciek,výživu dostáva cez centrálny kateter voperovany na hlavnej tepne.je nacievkovane,dostáva sedativa a lieky od bolesti.na 3-4 deň sa preloží na oddelenie chirurgie,kde začína so stravou.
Takto to bolo u nás robili mu miniplastiku cez zadocek,má tam zopár stichov. U vás neviem aký je rozsah stenozy,či tam je aj fistula alebo nie.u nás sa podaril zákrok bez rezu na brušku,avšak nekakal a pátrali sa po príčine ktorá bola bohužiaľ poškodenie časti čreva.takže nám nakoniec bruško rezať museli.
Nas ma 3 roky,zadocek je krásny,zvierac funguje od 18,5 mesiaca je bez plienok(on je taka rarita v tejto diagnóze) ale stravu strazime prísne doteraz.
Po operácii môžu nastať dva prípady- a to že buď bude kakat často a ritka bude bolestivá a vystipana až do krvi istú dobu pretože funkcia čreva a ritky sa musí zosúladiť alebo opačný prípad že môže trpieť tuhsou stolicou a pôjde to ťažšie.rehabilitácia je veľmi dôležitá aby sa zvierac dobre aktivoval a hlavne aby sa tkanivo nestahovalo späť.

ninkapralinka
19. feb 2017

@inull5 a mohla si s nim byt v nemocnici? Teda na jiske asi nie ale potom??

inull5
19. feb 2017

@ninkapralinka neviem ako to majú presne v Bratislave,asi však podobne ako inde.na JISke či are môžeš byť s ním cez deň,v noci však nie.ja som bola vtedy ubytovana na izbe matiek.potom na oddeleni áno,a neboj aj v Bratislave s ním budeš môcť byť.

angellito
autor
20. feb 2017

@ninkapralinka ahoj....no u nas ta iperacia trvala nieco viac ako hodinku....maly mal 10 mesiacov....akurat uz stvornozkoval....po operaciii bol malatny a placlivy az kym nevyprchala amesteza....co bolo o 17 hod....a zacal behat takym stylom ako keby ani operovany nebol 😊 ziadne bolesti...nic....a naucil sa behat kolo steny oprety....neboli sme ani na Jiske...hned som ho mala na izbe...operaciu robia zospodu v gynekologickej polohe....nas operovali v KE.kedy idete na prijem?

ninkapralinka
20. feb 2017

@angellito uz sme na kramaroch. Uvidime kedy budu operovat. Zajtta este mame vysetrnie kontrastnou latkou aby to potcrdili.