Vysoká hladina vitamínu B12 v krvi

smasho
29. okt 2021

Ahojte, chcela by som sa spytat, ci niekto ma skusenost, ze dietatu (16 mesiacov) na vysledku krvi vysli velmi vysoke hodnoty vitaminu B12. Upozornila ma ne neurologicka. Ziadne vitaminy mu extra nedavam.
Vsade sa riesi len nedostatok, ale obavam sa, ze aj vysoke hodnoty nie su dobre a nieco znamenaju. Dakujem

matovicova
31. okt 2021

@smasho bolo treba sa hneď spýtať neurologicky 🙂 ale však nevadí.. B12 je jedine z jedla živočíšneho pôvodu, zamyslela by sme sa nad stravou dieťaťa, poradila sa s pediatrom, orientovala by som sa na zdravú stravu pre deti napr. Tinkine recepty, Bukovský....

smasho
autor
9. nov 2021

@matovicova dakujem za odpoved. Maly ma kazdy den na obed varenu zeleninu (vsetko bio) vzdy inu a k tomu bud cestoviny, ryzu, zemiaky, batat a vzdy iny druh masa (morcacie, telacie bio pre najmensich, kralika, rybu halibud) raz do tyzdna ma slepacie vajicko a raz prepelicie. Jeden den v tyzdni ma bezmasity. Inak mava 2krat do tyzdna ovci biely jogurt, detske ovocne bio vyzivy. Chlebik, makovku, kase holle, a pije vodu a kozie mlieko Bambinchen.
Mna skor zaujima preco sa to nevstrebava alebo nevyluci ked je toho vitaminu B12 nadbytok.

matovicova
9. nov 2021

@smasho tak to ti neviem odpovedať. Este ma napadol projekt "Čo jedia zdravé deti" . Skus prelustrovat ich stránku, za poplatok myslím, že robia aj poradenstvo..

dominika_sk
9. nov 2021

@smasho kolko je to vela?

smasho
autor
9. nov 2021

@dominika_sk mal 921 a rozmedzie je 156-672

dominika_sk
9. nov 2021

@smasho obdobnu situaciu som riešila pred mesiacom. Syn takisto zvyšene b,d. Konzultovala som s velmi dobrou detskou neurologičkou a hovorila mi že ma detičky čo maju b12 aj 1200 a nič sa nezisti.

smasho
autor
9. nov 2021

@dominika_sk ano su deti co maju ovela vyssie hodnoty, s dostupnych odbornych clankov (anglickych) som vsak zistila ze vysoke hodnoty B12 nie su vporiadku. Mozu naznacovat ochorenie pecene, obliciek, kostnej drene, mozu poukazovat na autizmus a hyperaktivitu. Na slovensku sa riesi len nedostatok b12, ale nie zvysene hodnoty, pricom sa zvysene hodnoty potom spravaju ako nedostatok a dlhodobo poskodzuju organizmus. B12 je neurotransmiter a je zodpovedny za nervovu sustavu a tiez suvisi so spankovym hormonom.
Maly mal zvlastny 2krat zachvat ked sa zobudil( mysleli sme ze epilepticky zachvat, ale neskor nam na to sadla diagnoza prebudenie sa so zmatenostou) a davam si to do suvislosti prave s tou B12, pojdeme do metabolickej ambulancie, uvidime co nam povedia.

zuskagal
29. jan 2022

@smasho Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či ste nejako pochodili a máte info ohľadom tej B12... Máme ten istý "problém" dcéra 4 roky ...zatial nás pediatricka poslala na usg pečene a obličiek tie boli ok. v pondelok mam volať do hematologickej ambulancie.

katarina19866
4. dec 2022

@smasho dobry den,chcem sa spytat,ci sa nakoniec aj na niecl prislo,z coho bola ta hladina b12 vysoka. Riesim teraz nieco podobne s dcerou

zuskagal
5. dec 2022

@katarina19866 my sme sledovaní na hematologii raz za pol roka chodíme na odber no v podstate nič konkrétne nám nepovedali…. Všetky ostatné hodnoty sú v poriadku, dcéra prosperuje takze sa to berie tak že jednoducho ma vyššie hodnoty ako referenčné ale je to vporisdku