Vysoké teploty u 13-ročného, odpadnutie, otvorené oči a nevnímanie

drmelka
21. jan 2024

Syn 13 rocny mal dva dni vysoke teploty,robili sme zabali,striedali paralen ibalgin,isli sme na pohotovost a povedali,ze zapal hrdla. Dali Penicilin a sup domov. Ok. Syn pil dostatocne,no jest velmi nechcel....v den ked odpadol zjedol iba pol rohlika a banan s jablkom,co mi pride celkom v poho. Rano led som mu isla dat od teploty liek a isiel na wc....po vymoceni sa zrazu zamotal a zviezol sa mi do naruce. Co ma ale strasi....mal otvorene oci a vobec nevnimal. Fackali sme,kricali,stipali....az ked sa s nim manzel zvalil na zem tak sa prebral a zacal rozpravat. Bojim sa. Volali sme RZP a teraz sme v nemocnici. Ale vravia,ze to bol len tlak. Pytam sa....urcite?

nelca0510
21. jan 2024

@drmelka pýtas sa na zlom mieste. Pytat sa treba ošetrujúcich lekárov,ktorí poznajú zdravotný stav syna a nie žien,ktoré ho ani nevideli. Mne to príde tiež ako tlak. A čo sa týka tých antibiotik- veď ti je ok. Snáď si mi kúpila aj nejaké pastilky/sirupy.

deti95060810
21. jan 2024

epi záchvat?

ali007
21. jan 2024

@drmelka
No, mne sa toto stalo pri infektoch, brušnej chrípke. A po malej klesne tlak.

gelifil
21. jan 2024

chces zrejme upokojit...aj u nas sa to stalo, tiez po wc..plus horucka, neboj sa, bude to v poriadku...robili ct, mri?

4stanka4
21. jan 2024

@drmelka mala som asi 16 rokov keď som po Vianociach dosť ochorela-vysoke teploty a pod. Z toho rána si pamätám len to ze mama šla zavčasu do prace a ja som prisla za ňou a sedela som s nou pri stole a pila som čaj. Potom som sa prebrala až keď som ležala v spálni na posteli a prišla RZP. Tiež som vraj mala otvorené oči ale ja si z toho nepamätám nič. Robili mi kadejaké vyšetrenia, bolo podozrenie na epilepsiu ale nepotvrdilo sa nič. Odvtedy sa to neopakovalo.Drzim prsty nech to nie je ani u vás nič vážne.

alickapusinka
21. jan 2024

epileptický záchvat

magimi
21. jan 2024

Existuje taká vec, čo sa volá mikcna synkopa, stáva sa to hlavne mužom/chlapcom, čo cikaju postojačky, keď naraz vycikaju veľké množstvo moču, že napr. po noci ráno, tak náhle im klesne tlak a tým, že stoja, tak sa zvezú. Choroba, teploty k tomu len dopomohli....Plus je to úplne bežné, že odpadnuti ľudia majú otvorené oči a nereagujú, veď to je to odpadnutie..to len vo filmoch ich vždy ukazujú v pekne ležiacej polohe akoby spinkali. Ja som odpadla pri vyberaní znamienok a prebral má až tlak na veľmi bolestivé miesto na tele, čo používajú aj anesteziologovia a bol to obyčajný kolaps.

kacena4
21. jan 2024

epi zachvat asi niie, skor mohol mat nizky tlak a z toho odpadnut a to ze nereagoval je normalne, ja ked odpadavam nevnimam okolie,nepocujem neregistrujem nic. uz som sa naucila sadnut si skor ako odkvacnem. epi by bolo ine dcera mava zachvaty a ked to porovnavam je to skor z toho tlaku. drzim palceky aby sa vam epi nepotvrdila a bolo to fakt len z choroby

danielahamar
21. jan 2024

Môj 18r. to mal pred rokom tiež, tiež podobný scenár, vysoké teploty, ani si nepamätal, že išiel vôbec na wc, keby ho brat nezachytil, tak si hádam aj hlavu rozbije. Nevolali sme rychlu, ale zevraj sme mali, potom nemali, potom mali, tak ja neviem. Odvtedy dávam extra pozor, keď je chorý, hádam ani nespim

pralinka25
21. jan 2024

@magimi len tak pre zaujimavost ktore miesta to su? myslim to zatlacenie. mala som skusenost s odpadnutou mamou. tiez som nevedela ako ju prebrat. len tie bezne klasiky.

marlene
21. jan 2024

Pri odpadnuti treba dvihnut nohy do vysky, aby sa krv dostala rychlejsie k srdcu. Pri vysokych teplotach je telo dehydratovane , klesa krvny tlak , treba fakt dozerat aby mali chori dostatok tekutin. Cim vysdia teplota tym by mal byt vyssi orijem tekutin. Pri vstavani z postele, wcka , sa treba vyhybat prudkemu vstatiu - najskor sa posadit, ostat chvilku sediet, zhlboka dychat, pozerat ored seba nie smerom k zemi. Az po par minutach vstat pockat ci krvny obeh zvlada zmenu polohy a az potom ist.

prasiatko30
21. jan 2024

Je to normalne - je niekolko dni v posteli, moc sa nehybe, rano sa rychlejsie postavil a po vymoceni sa zviezol dole lebo mu prudko klesol tlak - mali ste ho dat na zem, nohy hore aby sa mu prekrvil mozog a pokracuje dalej. Nie je to ziadna epilepsia ani nic podobne. Zeny, pre boha ziveho, nestraste len tak bezucelne.

slovakboy
21. jan 2024

@drmelka ja som po náročnejše operácii šiel na 4. den na wc na veľkú a mala ísť so mnou sestrička alebo opatrovateľka už neviem. Nechcela tam so mnou byť (nedivím sa) a len mi kázala nechať privreté dvere aby ma počula keby niečo. Sadol som si na záchod zával som tlačiť a odrazu mi prišlo otrasne zle a tušil som že dopadnem. Ešte som sa naklonil do tých dverí že niekoho zavolám a odrazu lezim na zemi okolo mna sestrička a kopec ľudí aj pacientov. Nohy som mal hore držala mi ich sestrička a trenky som mal na kolenách a ležal som na zemi holý s nohami hore a s trenkami na kolenách. V tvári som cítil mravčenie ako keď si priľahnete ruku a neskôr junuvolnite. Vraj som si spomalil srdce až sa mi skoro zastavilo. Nevravimm ze toto mal tvoj syn ale tlak a prekrvenie mozgu s odpadávaním súvisia.

magimi
22. jan 2024

@pralinka25 tá jamka pod usnym lalocikom.... vyskúšaj na sebe

danielahamar
22. jan 2024

@prasiatko30 to nestrasia len ženy matky, mňa takto vylakala mladá detská mudr. a potom staršia mudr. ze to je to a to, nemám sa báť.

pralinka25
22. jan 2024

@magimi dakujem

prasiatko30
22. jan 2024

@danielahamar nam takto odpadava ditko koli rychlemu poklesu tlaku - kedy to mava ? Kumulacia faktorov - zvycajne - rychlo sa postavi z postele, ide sa vymocit po ranu a ked ma este nejake taketo horuckove ochorenie - tak je to kokteil hotovy. Ked sa nam to stalo prvy krat tak sme boli hotovi tiez a prave mudr nas ukludnil, ze u takychto tinejdzrov je to dost bezne - este u bab si k tomu pridaj prvy/druhy den menzesu a mas to. Ked ma niekto na taketo nieco predizpozicii/nachylnost tak sa to moze velmi lahko opakovat. Nase ditko uz vie, ze ked sa mu zacne takto motat hlava tak sa posadi, ulozi na zem a nohy hore aby sa dokrvil mozog. Je velmi dolezite aby dieta vedelo co sa s nim deje a co ma robit

luccija
22. jan 2024

@drmelka myslím, že to bude len chorobou bude to dobre neboj sa🙂

danielahamar
22. jan 2024

@prasiatko30 môj syn si nepamätal vôbec nič, teda cesta od postele až po pád, mužovi sa to tiež už stalo, vtedy som bola v 8m tehu pred 3r. tak ho aj brali rychla, lebo krv všade, roztal si aj ústa, aj pri oku a nevedela som ho vôbec prebrať a tak cudne chrcal, našťastie všetko ok tiež.

drmelka
autor
26. máj 2024

Ďakujem za všetky povzbudivé odpovede. Nakoniec sa nič vážne nepotvrdilo,vraj to bolo chorobou a tlakom.Hádam to už nezažijem a ak,tak už viem,čo robiť.

sapa20
26. máj 2024

Tiež som tak dopadla 2x