Zležaná hlavička - reálne skúsenosti

8. aug 2020

Ahojte 🙂 Prosím o reálne skúsenosti mamiciek detí, ktoré mali zležanú hlavičku, či sa hlávka postupne zaguľatila. Neukameňujte ma, prosím, no teraz je to samá helmička, samé rehabilitácie, cvičenia a ja sa tak zamýšľam nad tým, či je to v poriadku, či je to dobou atd. Rozprávala som sa o tomto s mojou mamou, som zo 4 súrodencov a traja sme mali mierne zležanú hlavu a napravilo sa to. Naša malá má 3m, je predčasne narodená, už z bruška "vyliezla" s mierne sploštenou pravou stranou hlávky a ani napriek polohovaniu sa hlávka zatiaľ neguľatí, pričom polohovanie už nám pomaly končí, nakoľko dcérka je čiperná a vrtí sa ako mala húsenička 😍 Robíme zopár cvikov, ktoré nás naučila pediatrička (naťahujeme krčné svaly), berieme vyššie dávky Dčka, no na neuro nás odporučiť nechce, povedala, že budeme čakať a citujem "negooglit a nečítať koníka" .
Dosť ma to trápi, predsalen ak sa jej hlávka nenapraví, tak ako dievčatku jej to môže robiť šarapatu so sebavedomím. Nechcem byť premotivovaná matka, ktorá rieši to, čo naše maminy neriešili a sme tu všetci, živí a zdraví, no nechcem nič zanedbať.
Len doplním, že hlávku má zležanú vpravo a mierne vzadu.
Vopred ďakujem za reálne skúsenosti 🙂

alazala
8. aug 2020

Ahoj. Moja dcérka mala "plošinou" vzadu na hlave a taká jej aj ostala. Dievčatá majú výhodu, keď má vlasy tak to až tak nevidno. A to nosila aj helmičku, ale len necelé 2 mesiace, keďže potom ochorela, mala horúčky, nesmela ju mať Potom sa už nedala opraviť, museli by sme dat vyrobiť novú, ale bolo to drahé a vtedy sa to dalo len Čechách, tak sme sa už vykaslali na to. Čiže u nás sa to neupravilo

e1i
8. aug 2020

Nemám skúsenosť ale je hlúposť neposlat Vás na neurológiu, aspoň pre istotu skonzultovat . Tuším sa ta helmicka dáva len do určitého veku a co najskôr. Trvajte na tom ze chcete aby malú videl neurológ. My ako predcasni máme pravidelne kontroly na neurológii.

emiliamilka
8. aug 2020

Keďže náš sa už nedá polohovať a chce späť len na chrbte zležanie sa mu za posledný mesiac zhoršilo.. o 2 týždne ideme na meranie hlavičky a bude prilba.. zhodli sme sa že radšej takto ako by sa mu to nemalo napraviť . A keďže ešte ani nesedí a prevaliť sa vie z bruška na chrbát ale opačne nie tak by sa to stále len zhoršovalo... .. akurát včera som v obchode videla krásne dievčatko.. vyobliekana a vysmiata ale keď otočila hlavu skoro som skolabovala.. hlava ako od votrelca...

deti95060810
8. aug 2020

nám sa nezaguľatila...keďže syn je riadne vystrihaný jasné že to ja hneď vidím mojim okom...to isté aj dcéra - len ona má dlhé vlasy takže tam to len rukou nahmatám...

macikovaiveta
8. aug 2020

Rýchlo pýtať helmicku pre dieťatko budete banovat,že ste mu to neriešili.

asia83
8. aug 2020

Obe moje deti mali poriadne zaležanú hlavičku. Teraz majú krásnu guľatú. Mení sa to, keď začne dieťa sedieť a otáčať hlavičku v spánku. Treba vydržať.

kacena4
8. aug 2020

ahojko, je to individualne. volakedy helmicky neboli je to novodoba rehabilitacna pomocka, tak isto ako aj ortezy na chrbat ci nozky ci ruky, volakedy tiez neexistovali a mali sme krivy chrbat ... dnes uz nemusime mat ani krive hlavky. (aj my s tym mame skusenost) otazka vsak je ci je to len zlezanim z dovodu predcasne narodeneho dietata, alebo je tam aj nieco viac a na to je neurolog aby to skontroloval. my sme mali to nieco viac. zrastali sa nam lebecne svy a tak sme helmicku nenosili len pre paradu ale preto, ze sme museli na operaciu aby nam neurochirur "opravil" zrastene lebecne svy a zrastenu fontanelu u babatka + deformovanu hlavicku. zistilo sa to nie len zdeformovanou hlavickou ale aj na ct-cku. takze nie vzdy pomoze polohovanie. a tu je nevyhoda cakat ci sa hlavka upravi sama. tieto operacie je potrene podstupit cim skor najlepsie do 6m vtedy sa daju robit laparoskopicky inak sa robia otvorenou metodou co uz nie je sranda. takze ak je deformita vaznejsia a neustupuje pediatrica by vas mala poslat k neurologovi aby on zvazil ci je to uz diagnoza alebo len obycajna zlezana hlavka a tiez naco sa trapit ked mame helmicky, ktore vam naozaj za par tyzdnov pomozu navratit pozadovany tvar hlavicky - cim neskorsie tym sa helmicka dlhsie nosi. mam u seba naskenovanu brozurku o tejto diagnoze asi pred 2 rokmi skus pozriet ak ta to zaujma. naozaj vsetko zalezi od toho nakolko je hlavka zlezana a ako je dieta stare. ale to ze uz pri narodeni mala deformitu nie je uplne ok, treba sa pytat z akeho dovodu ju mala v brusku? (aj my sme sa s nou narodili) drzim palceky

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fiafia
8. aug 2020

Určite riešiť.zavisi ako je hlávka zlezana. Dcérka mala, podkladali sme, cvi ili vojtovku, polohovAli. No tá hlávka nieje 100percentna. Určite zlezanie jej ostalo, ja ako rodič vidím lebo viem. Samozrejme v tomto prípade je výhoda,že je to dievčatko. U chlapčeka je to viac viditelne

andreatytler
9. aug 2020

My sme mali presne na tom istom mieste, Maly stale spal na pravej strane vytocena hlava dohora. Mal to take ploske ze priamo hlavu nikdy neudrzal. Hned sa mu skotulala na tu plosinu. Doktor povela aby sme obracali hlavu v spanku. Obracali sme ale on sa vzdy vratil do svojej oblubenej polohy. Aj sme mu hlavku zapreli takou plysovou hrackou a ani to nepomohlo.
Potom sme sli k osteopatke a ta nam povedala ze nie je dobre hlavu nasilu otacat v spanku, ze to bude este horsie. Musi si ju on sam otocit. Ukazala nam trik ako ho donutit otocit hlavu a zaroven cviky ako ho naucit otacat hlavu na obe strany.
No a po 2 mesiacoch sa mu zagulatila.
Tiez je dobre ak pouzivate taku tu hrazdu z ktorej visia hracky, tak umiestnite zaujimave obrazky po oboch stranach hlavy ale najme na tu stranu kde nema prelezaninu aby sa za tym otacal.

martinocenocka
4. dec 2020

Okolo mesiaca a pol som spozorovala zlezane zahlavie na mojej malej a zaviedla som prisne polohovanie. Vkuse cez denny aj nocny spanok som ju prizerala aby bola hlavka na boku. V noci som si davala budik aby som ju pretocila kedze celkom pekne spinkala. Cez den som ju vzdy motivovala k otacaniu hlavky za hrackami do okna ci na mna, vela na rukach nosila. Proste aby na zlezanej casti bola minimum casu. Zmena zacala byt pozorovatelna okolo 5 mesiaca. A od vtedy sa to uz len zlepsuje. A to sa zacala sama pretacat az v 6 mesiaci. Teraz ma 15 mesiacov a hlavicka je krasna. Mozno ze to nie je 100 percentne ale ja myslim ze pri beznom pohlade na hlavku je pekna.

mayasustekova
1. mar 2023

@andreatytler kde ste boli pri Osteopatke? Hladam aj ja jednu. Ďakujem

andreatytler
1. mar 2023

@mayasustekova Ja zijem v Kanade. Prepac neviem veru o dobrej na Slovensku. Bola jedna skvela v Spiskom Podhradi ale s tym prestala... viem ze bratislavcanky chodia aj do Rakuska k osteopatom.