Zubný strojček fix a hygiena

28. apr 2020

Chcem sa spýtať - čo mali/majú fixný strojček na zuby, ako ste zvládli hygienu? Syn 10 rokov bude mať. Zubárka nás upozornila, že pri zlej hygiene mozu vznikať zubné kazy. Že po strojčeku ostanú síce rovné ale pokazené zuby. Je to naozaj také náročné? Tá starostlivosť?

anitka_4
28. apr 2020

Mala som strojček cez 3 roky...a hygienu nedostatočnú. Správna hygiena (kefka,single kefka,medzizubné kefka a niť) trvá so strojčekom minimálne pol hodinu a ako puberta som si na to nevedela/nechcela nájsť čas. A teraz v dospelosti na to pekne doplacam 😏 za rok som nechala u zubára cez 1500€, už to mám ale chvála Bohu za sebou. Dve stoličky úplne zničené, z kazov boli až diery (moja hlúposť,že som neriešila skôr,ale po mojej poslednej zubarke som mala paničky strach) a dva zuby boli už nezachranitelne (museli ísť korunky). Ale ako som spomínala,moja hlúposť,že som necistila ako trebalo a že keď už bol problém,som ho potom neriešila. A aby som nezabudla - zostali mi na zuboch také biele alebo žlté škvrny, nepamätám sa presne,čo mi zubár vravel že to je (asi demineralizacia?) Ale je to nartvalo a nedá sa to už zachrániť a mám to zo strojčeka (chvalabohu len na zadných zuboch). Každopádne strojček neľutujem, veľmi mi pomohol a za ostatné môžem len "vďaka" mojej hlúposti

sissy27
28. apr 2020

Tá hygiena je o dosť náročnejšia ale nie nezvládnuteľná. Dcéra absolvovala aj nácvik dentálnej hygieny priamo v ambulancii, dosť detailne nám dr popísala prípady, kedy to nebolo dodržané a teda bola to slušná motivácia, dcéra to zvládla perfektne, žiadny kaz ani problémy.

autor
29. apr 2020

@anitka_4 no tohto sa aj ja bojím, tých fľakov.
@sissy27 ako dlho ste mali strojček? Jej neostali žiadne fľaky?

sissy27
29. apr 2020

Cca dva roky. Fľaky nezostali žiadne, lepidlo pekne zbrúsia (bezbolestne), demineralizácia nemá nič spoločné so strojčekom. Treba tesne pred strojčekom absolvovať zubnú hygienu, chrup dať do 100% poriadku a nezanedbávať čistenie, aj v škole počas dňa (vyčistiť zvyšky jedla zo strojčeka).

anitka_4
29. apr 2020

Našla som toto k tým bielym škvrnam,takže znova ide o dôsledok nedostatočného čistenia 😊

K najčastejším mýtom patrí vznik fľakatých zubov po liečbe vonkajším fixným strojčekom. Biele škvrny na zuboch však nevznikajú z lepidla, ktorým je zámok k zubu prilepený, ale práve z dlhodobého nevyčistenia povrchu zuba v okolí nalepeného zámku.

Tento povrch je po dlhodobej kolonizácii baktériami odvápnený do podoby bielej škvrny. Škvrna nevznikne cez noc, ale na jej vznik je potrebné dlhé obdobie. Predstavuje odvápnenie skloviny, ktoré postupne preniká do hĺbky. Po dlhšom čase sa rozširujúca biela škvrna môže povrchovo rozrušiť, preboriť, čím vznikajú rôzne hlboké jamky.

autor
29. apr 2020

@anitka_4 ďakujem, no som stále na vážkach či do toho ist

anitka_4
29. apr 2020

Ja by som si nechala poradiť u zubára,čo si myslí on 😊 ak dozries na syna,aby dodržiaval hygienu ako má,tak nevidím dôvod,prečo do toho neísť 😊

autor
29. apr 2020

@anitka_4 zubár neviem, dosť stojí strojček, tak neviem či tam môže byť aj iná motivácia 😊. Je mi jasné, že ta hygiena bude viac menej na mne....má teraz fakt krasne, biele zuby. Ja len či riešiť fix alebo vyberaci. Má predkus

vlcik1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz