Ekologická produkcia EÚ - mimo EÚ

meluela
2. jún 2014

Dobrý deň, moj synček dosť fungoval na flaštickách, kedže sme mali tažké obdobie nejedáctva, ktoré nám pomohli preklenúť. Jedával aj iné značky a hippky považujem ešte za to najlepšie v tomto segmente. Tým chcem hlavne povedať že nie som voči príkrmom hipp nejako predpojatá.

Keď som si však pred časom zisťovala viac o našej strave, prekvapilo ma, že všetky bio výrobky od hippu majú označenie "ekologická produkcia EU/mimo EU", kedže bio produkty musia mať špecifikované odkiaľ pochádzajú. Znamená to, že ingrediencie vo flaštičke môžu pochádzať z hociktorej krajiny na svete, stačí že sú opatrené bio certifikátom. Toto chápem samozrejme u príkrmov, kde sú použité exotické suroviny - nečakám v príkrme nemecký banán ani slovenské mango. Lenže takého označenie som našla aj na čisto jablkovom pyré, čo ma dosť zneistilo. Pátrala som po pôvode surovín a nič konkrétne okrem osobných garancií pána Hippa za ktoré ručí svojim menom som nenašla. Aj keď si hovorím, že stále lepšie než tie nebio flaštičky Hami príkrmov, ktoré synček hojne pojedol a že si to snáď v labáku dobre skontrolujú, nech to už narástlo kdekoľvek a snáď ani tie bio certifikáty nie sú úplne bez výpovednej hodnoty, pri daľšom dieťati by som veľmi rada presne vedela:

- krajina pôvodu mäsa v príkrmoch
- krajina pôvodu neexotických surovín (mrkva, hrášok, jablko, broskyňa ...)

Najlepšie by bolo, keby rovno na obale bolo napísané, ktoré suroviny pochádzajú z ktorej krajiny (resp. EU/mimo EU). Nie je to zas tak veľa informácií na etiketu, videla som to už celkom stručne poriešené u bio značky Hoferu Zuruck zum Ursprung.

lidka_hipp
3. jún 2014

@meluela Většina našeho sortimentu a hlavní suroviny našich výrobků pochází z farem v Německu, zejména segment kojeneckých mlék, masových příkrmů, čajů instantních i sáčkových, šťáv a ovocných příkrmů. Z farem v Rakousku pochází suroviny pro segment příkrmů, suroviny pro výrobu většiny kaší jsou získávány od dodavatelů v Chorvatsku, a některé suroviny pro ovocné příkrmy jsou i z Maďarska.

V případě vašeho dotazu, kojenecká mléka neobsahují pouze sušené mléko, ale jsou obohacena i o další složky, jako jsou pre/probiotika, vitamíny a minerály, proto používáme na etiketách značení z ekologického poľnohospodárstva EU/mimo EU, které je v souladu s platnou legislativou pro značení ekologické produkce. Můžete tedy mít jistotu, že veškerá mléka, příkrmy, čaje i nápoje jsou vyráběny v souladu s legislativou EU a prochází přísným systémem kontrol.

Obsah každé skleničky musí projít systémem zajištění jakosti s až 260 kontrolami, od rozborů půdy, až po analýzu surovin a testy hotového výrobku. Jakmile naši farmáři sklidí a dovezou ovoce a zeleninu, testují se všechny suroviny na přítomnost nejdůležitějších látek. Pokud by naše laboratoř zjistila jakoukoli látku, která tam nepatří, nebude se daná surovina vůbec zpracovávat.

meluela
autor
3. jún 2014

@lidka_hipp ďakujem za odpoveď.

Keď mám napr. takúto etiketu z mäsovo-zeleninového príkrmu (predpokladám že ostatné budú podobné): http://www.hipp.sk/fileadmin/SK/editors/produkt...

Podľa certifikátu bol príkrm vyrobený v Maďarsku, avšak podľa označenia aspoň jedna surovina pochádza z krajín mimo EU.

Označenie EU/mimo EU sa preto vzťahuje na nasledujúce suroviny:
zelenina* 41% (rajčiny*, mrkva*, hrášok*),
pitná voda,
uvarené cestoviny* (múka z tvrdej pšenice) 21%,
kuracie mäso* 8,4%,
pšeničná múka*,
repkový olej* 2,2%,
cibuľa*,
jedlá soľ s jódom.

Ktoré z týchto surovín môžu byť v tomto prípade z krajín mimo EU a z ktorých konkrétnych krajín môžu pochádzať?

lidka_hipp
4. jún 2014

@meluela Bohužel vám v tuto chvíli nejsem schopná poskytnout podrobnou odpověď, protože detailnější informace nemám k dispozici. Ale chápu, že je pro vás velmi důležité vědět, zda vaše dítě dostává kvalitní stravu a chcete o našich příkrmech vědět co nejvíc, proto jsem váš dotaz přeposlala na naší centrálu do Německa. Je možné, že odpověď dostanu s jistou časovou prodlevou, proto vás prosím o trpělivost.

lidka_hipp
4. jún 2014

@meluela Tady mám pro vás odpověď z centrály:

Suroviny pro výrobky společnosti HiPP jsou získávány od farmářů, kteří jsou ochotni a souhlasí s HiPP striktními požadavky pro ekologické zemědělství.

Zemědělské oblasti jsou umístěny v takových lokalitách, které nejlépe splňují podmínky pro každé individuální ovoce, zeleninu anebo obiloviny. Pro většinu výrobků společnosti HiPP jsou suroviny získávány ze zemí EU. Výjimkou bývají potraviny, které mohou být pěstovány pouze v určitých klimatických pásmech – jako jsou například banány nebo ananas. Kultivace a selekce surovin je dána předefinovanými kritérii kvality. Tato kritéria zahrnují nejenom vysoké požadavky pro suroviny kojenecké a dětské výživy, ale i další požadavky pro suroviny z ekologického zemědělství, která jsou specifikována EU legislativou, a zároveň HiPP vnitřní striktní požadavky – HiPP pečeť BIO kvality garantuje nejvyšší kvalitu a převyšuje požadavky kladené EU na BIO produkty.

meluela
autor
4. jún 2014

@lidka_hipp Ďakujem veľmi, že ste mi zistili odpoveď z centrály.

Žial v zozname "rajčiny, mrkva, hrášok, pitná voda, múka z tvrdej pšenice, kuracie mäso, pšeničná múka,
repkový olej, cibuľa, jedlá soľ s jódom" nevidím ani jednu plodinu, ktorá by nebola pestovateľná v našom klimatickom pásme.

Kebyže napíšu že napr. zelenina pochádza napr. z Chorvátska, Srbska, Moldavska a pod., tak to bude prijateľná informácia a keďže sú tie krajiny v blízkosti Maďarska kde sa mäsovo-zeleninový príkrm vyrába (aj keď ste písali že tam sa robia iba ovocné príkrmy), tak by to aj dávalo zmyslel a bola by som rada, že aj keď nie EU, ale aspoň z blízkych Európskych krajín.
Ale takto aj keď chcem dôverovať všetkým garanciám na kvalitu ostáva divný pocit prečo nemôžem vedieť odkiaľ konkrétne suroviny pochádzajú.