Autovanička verzus autosedačka

daniela1991
12. júl 2015

Dobrý deň, prosím Vás ako riešite autosedačku do auta od narodenia bábatka. Bábatko sa nám narodí v zime čiže ho budem určite baliť do perinky. Je možné uložiť bábatko v perinke do autosedačky? Preto uvažujeme nad autovaničkou. Čo mi poradíte? Ďakujem

vroni
12. júl 2015

existuju aj perinky do autosedacky, my sme mali aj certifikovanu vanicku (mala som decembrovy termin) - a nevyuzila som ju ani raz, dieta som vozila od narodenia vo vajicku - je to bezpecnejsie aj pohodlnejsie (vo vanicke privazujes tiez a tiez potrebujes specialnu perinku). K tomu pride aj to, ze vanicka je maximalne do 6 mesiacov a potom budes zase potrebovat len vajicko, takze nic neusetris...
V normalnej perinke dieta do auta nedas - fuk, ci vo vanicke alebo sedacke.

zuzik307
12. júl 2015

@daniela1991 urcite autosedacka a na zimu obliect babo do overalu 🙂

klaudise
12. júl 2015

@daniela1991 ja som balila do perinky, tiež bola zima, a mala som autovaničku a autosedačku v jednom, skvelá vec, keď dieťa spalo, bez problémov som pripevnila na kočík a keďže sa dala polohovať, mohla sedieť ako vo vajíčku alebo som ju mohla dať do úplného ľahu.

daniela1991
autor
12. júl 2015

@vroni ja nechcem vajíčko, vôbec to nejdem ani kupovať, vaničku chcem používať iba tak pol roka potom kúpime autosedačku napr: od 0 do 25 kg. Len tie prvé mesiace by som chcela bábatko na ležato v perinke. Podla mna overalik je málo. Som s Oravy a tu vie byť pekná zima.

lilli19
12. júl 2015

ahoj,nasa mala sa narodila malicka a mali sme s vajcom dost velky problem.bolo to vajicko romer, teda kvalitne a malu vzdy ked sme tam dali bola taka stlacena ze nevedela akojeby piriadne dychat.vzdy strasne plakala a nikdy nezaspala v aute.tak sme si kupili auto-vanicku kde lezi a je po probleme.vyraba to tiez romer britax.pre nas najlepsia investicia,usmiate babo ktore hned v aute zaspi.ja nemam vrasky na cele ze je stlacena vo vajci.

daniela1991
autor
12. júl 2015

@klaudise môžete mi poradiť značku akú ste mali čo bola autovanička aj autosedačka v jednom? Ja som zatial počula len o autosedačke od 0 do 25 kg ale neprišlo mi to že to je v rovine ako vanička

daniela1991
autor
12. júl 2015

@lilli19 súhlasím ja vajíčko nechcem ani kupovať, ked vidím tie bábatko v tom aké sú tak pokrčené chúdatka a ešte ked sa narodí menšie. Preto by som chcela tú vaničku. Čakáme ešte k tomu aj zime čiže pekne by som si to tam dala v perinke v rovine a môže byť pokojné. Chcem kúpiť osobitnú vaničku ktorú nechám stále v aute. Kočík o ktorý mám záujem nevyrába vaničku, ktorá by sa dala pripevniť do auta. Môžete mi poslať typ autovaničky ktorú máte?

janickacrazy
12. júl 2015

@daniela1991 Pozri si kočíky Jané, tie majú v ponuke autovaničky, dajú sa kúpiť aj samostatne. 🙂

vroni
12. júl 2015

@daniela1991, verim, ale ani vo vanicke nemoze dieta lezat v klasickej perinke, ale potrebuje taku s dierou na pasy (vo vanicke lezi priputane). Nepisala som o overali, pisala som o specialnej perinke do autosedacky ci vanicky. Pre mna bolo podstatne, ze je vajicko bezpecnejsie nez vanicka, ale uznavam, ze zima je tu nic moc, zato premavka o hubu, takze mam asi opacne priority v tomto bode ako ty 😉 Ale fakt je, ze pre extremne malicke deti (pod 45 cm) sa vajicko neodporuca. Sedacku 0-25 pouzivame dodnes, tie su fajn, ale su to sedacky nie vanicky (aj ked novorodena by som do nej asi nedavala). Inak vanicku (aj vajicko) som mala Peg Perego, tiez bola vanicka polohovatelna.

katrinka8
12. júl 2015

Len zase potom asi zvážiť, ako často a ako sa budeš bez vajíčka presúvať s cca polročným bábom napr. k doktorovi či inde, alebo na nákup, kde sa nedá ísť s kočiarom 😉 Plus ja by som asi hlavne tú bezpečnosť riešila. Zima na Orave je síce veľká, ale zase v aute snáď zima nie je, dá sa zakúriť. Veď nebudete sa vari v aute s novorodencom a maličkým bábom presúvať tak, aby tam muselo mrznúť, vždy sa to dá poriešiť napr. fusakom, ktorý je vhodný aj do sedačky, aj do kočiara alebo dekou navyše. Za mňa jednoznačnej vajíčko - bezpečnosť na 1. mieste.
Crashtest autovaničky:

https://www.youtube.com/watch?v=mVINTFX5qu8
daniela1991
autor
13. júl 2015

@vroni prepáč o tom overali to malo ísť inej 🙂 ved preto prosím o rady lebo neviem čo a ako. Neviem chcela by som bábatko dávať do zavinovačky a tým pádom ho nedám do vajíčka alebo sedačky. Síce mám do decembra ešte čas ale pomaly už musím nad tým uvažovať. Samozrejme, že aj mne sa hlavne jedná o bezpečnosť ale aj polohu bábatka. Ked ale vidím tie bábatka pokrútené vo vajíčku no neviem.

daniela1991
autor
13. júl 2015

@katrinka8 samozrejme, že sa budeme presúvať či už starý rodičia, lekár alebo nákupy ale nechápem prečo by sa tam nedalo ísť s kočíkom ja v tom nevidím žiadny problém. Kúrenie v aute je tiež lenže stále si neviem predstaviť ako dám to krehké malinké bábatko do vajíčka kde bude celé pokrútené a pokrčené. Joj už neviem vôbec.

sue
13. júl 2015

@daniela1991 myslim, ze je dolezitejsie mt zive dieta, ktore urcity cas stravi v polosede (nema byt preco pokrutene, bude len v polosede, navyse nie na kolmo, ale viac lezmo ) ako mrtve dieta v krasnej perinke.

Chapem, ze si prvorodicka a teda neskusena, ale skus porozmyslat - rozum nepusti. Ak ti je prioritou zive dieta, ani ti nenapadne nedavat ho do vajicka ci autovanicky. Nikdy totiz nevies kto do vas narazi, ci nedostanete smyk a podobne...statisticky najviac dopravnych nehod sa stava v okruu 10km od bydliska...

Pozri si crashtesty bez autosedaciek a ak sa spravne rozhodnes, eiminujes tym riziko, ze tvoja naruc ostane prazdna...

vroni
13. júl 2015

@daniela1991, ale pre babetko je prirodzenejsia poloha vo vajicku nez vo vanicke. Vo vajicku je vaha telicka na zadocku, podobne ako v nosici, na chrbatiku dostava chrbtica zabrat pri kazdej nerovnosti vozovky (a ze ich je po nasich cestach neurekom) Pozri si, ako priputane lezi dieta v aute vo vanicke - pre mna osobne to bol taky pohlad, ze som tak moje dieta nikdy neulozila. A fakt mrkni tie zavinovacky do autosedacky, nie je to ziadna exotika

katkak512
13. júl 2015

Kup si autovanicku Jane Matrix. Najlepsia vec na svete. Da sa dat do uplneho lahu a dietatko zaputas trojbodovymi bezpecnostnymi pasmi. A ked je dietatko vacsie, da sa sklopit a urobit z nej krasne velke vajicko. Moje deti v nej boli do roka uplne v pohode. A keby si mala aj kocik Jane tak je to bez problemov. Ja som malych vzdy prikryla a ked sa auto vykurilo, odokryla a boli v pohode. Potom len nacvakla na kocik a nemusela som ich prekladat. Len tato autovanicka je dost drahsia od normalnych vajicok. Ale kupis ju aj tu na koniku za dobru cenu.

katkak512
13. júl 2015

@daniela1991. A este nieco. Vidim, ze cakas babo az v novembri. Moja mala uz bude mat viac ako rok a ja uz budem vtedy predavat moj Matrix. Ak by si mala potom zaujem, mozme sa dohodnut.

chichinka
13. júl 2015

@daniela1991 babulka nemam docitane prispevky ostatnych bab, ja len ze sa daju aj pohodlnejsiw vajicka kupit - napr pozri od cybexu model Aton Cloud Q (je aj Aton Cloud Q Plus ale tam je rozdiel len v pouzitej latke myslim). Ja by som sla do tejto sedacky urcite, je podstatne bezpecnejsia ako vanicka, daleko daleko, je fakt pohodlna - super sa prisposobi velkosti babatka, je robena tak ze babo by tam nemalo byt zalomene a prilis skrcene. Vyuzijes fakt dlho, do 11 mes si trufam povedat ze urcite, pri drobatku aj dlhsie. Na kocik vies nakliknut a dat do vanickovej polohy, teda do lahu. (Za jazdy nesmie byt sedacka v lahu kvoli bezpecnosti). Teda babo ma max pohodlie kym ste u lekara ci na poste. Da sa aj kupit original fusak do autosedacky, ze ho nudes mat stale prpipnuty, je to skvela vec. A ked mate taku velku zimu tak das overal, do vajicka a zapnes fusak, pripadne este deku prehodis. Neexistuje aby babatku bola zima 🙂 perinka je dost slaba na toto, neupinaj sa na nu prilis, tam teplo lahko unika oproti dobremu overalu.
Babo by som vozila co najdlhsie v protismere jazdy, je to najbezpecnejsie - kvoli ich slabemu krciku. Ani polrocne dieta by som nedala do autosedacky 0-25 kg, to nebude mat pohodlie a ani tak bezpecne nie su ako tie, co su v mensom vahovom rozpati. 🙂 tot moj nazor 🙂

chichinka
13. júl 2015

A este som chcela ze perinka je na doma fajn ale na presuny von dost neprakticka 😒

chichinka
13. júl 2015

@daniela1991 aha toto je ona 🙂 a maju aj v inych farbach, z tejto mi tecu oci 😀 osobne vy som zainvestovala do tejto, aj s isofix basou, urobis max pre bezpecnost aj pohodlie babatka, potom to mozes este predat alebo odlozit pre druhe bejby 😉 a myslim, ze cenovo vyjde porovnatelne s autovanickoz, akurat vyuzitie budes mat vacsie a na dlhsie. Kukni video na youtube ako sa sedacka prisposobi babatku.

zamilion
13. júl 2015

@daniela1991 tak to ma zaujíma ako to bábo v perinke do autovaničky pripútaš... 😒 ako odporúčali niektoré maminy, pozri si crash testy

klaudise
14. júl 2015

@daniela1991 ospravedlňujem sa, že až teraz píšem...my sme mali od Jane Matrix light 2 🙂 a naozaj super vec, keďže moja malá mala reflux, skoro stále bola trošku vyššie vo vaničke a to bola v perinke 😉

daniela1991
autor
14. júl 2015

@katkak512 Jej veľmi pekne dakujem skúsim to pozrieť, stále ešte niesom rozhodnutá medzi autovaničkou a autosedačkou ale vanička sa mi pre narodené bábo páči viac a ešte ak má aj trojbodový systém pripútania tak je to super. Pozrela by som aj používané ved do auta by to stačilo. Velmi pekne Vám ďakujem.

daniela1991
autor
14. júl 2015

@katkak512 teraz som si všimla aj druhú správu. skúsim pozrieť ako to vyzerá ale asi by som mala záujem iba o tú vaničku len neviem či to budeš predávať samostatne.

daniela1991
autor
14. júl 2015

@chichinka dakujem veľmi pekne za radu, skúsim to pozrieť preto to riešim už teraz lebo s každej strany počúvam niečo iné a tiež chcem len to najlepšie 🙂

chichinka
14. júl 2015

@daniela1991 ja som vsetky nase autosedacky vzdy vyberala dlho a poctivo, studovala som crash testy, citala reviews a pod. Keby sme este niekedy mali tretie dietatko, urcitw by som kupila tu co som Ti spominala. Drzim palce 🙂

katkak512
14. júl 2015

@daniela1991 pozri si to ako sa to priputava v aute. Je to fakt super vec. My sme si to priviezli z Anglicka aj s kocikom. Najstarsi syn ma problemy so srdieckom a od narodenia sme kazdy tyzden cestovali do BA a toto sme velmi vyuzili. Maly si pekne lezkal a nebol skrceny. Budem to predavat samostatne lebo kocik budem este pouzivat minimalne rok. Ten odkaz co som ti poslala je presne moj matrix - aj farebne.

katrinka8
14. júl 2015

@daniela1991 - no neviem, či k lekárovi vyjdeš až do čakárne s kočíkom (ak áno, tak má u mňa ten lekár obrovské +, ešte som nevidela), preto vravím, tam je Ti s malým bábom lepšie ísť vo vajíčku. Ale to je ozaj nepodstatné oproti tej bezpečnosti.
Veď toho novorodenca (a ide hlavne o to obdobie, kedy je bábätko najmenšie) nebudeš azda denno-denne 6 hodín vyvážať v aute. Na tú chvíľu to radšej vydrží bábo vo vaničke. Pokiaľ nebudeš tráviť aj s dojčaťom väčšinu času v aute (denne cez 2 hodiny), Tvoje obavy o "pokrčené" bábätko sú neopodstatnené. Väčšina detičiek zvláda cestovanie vo vajíčku a v aute bez problémov. Dokonca sa niektorým deťom trpiacim kolikami v takejto polohe aj uľaví. Navyše, keď bude dieťatko staršie (cca 3 - 4-mesačné) tak mu poloha v ľahu zrejme môže aj prekážať v aute (ak nezaspí), pretože nebude nič vidieť a bude sa zlostiť. A inak, ako tu už baby písali, bábo nie je ani v brušku vystreté 😉
Ale ako vravím, toto všetko sú už nie až tak podstatné veci, najdôležitejšia je bezpečnosť.

nikushka1
14. júl 2015

@daniela1991 mám vaničku od peg perego naveta xl je certifikovaná aj ako autovanička ale veru malého by som do toho nedávala v aute.ležal by kolmo na smer jazdy a pri nárazoch spredu/zozadu by hlavička letela do strany.a mohol by byť pripútaný ako chcel nepomohlo by to lebo hlávka nie je fixovaná.
btw bábo v perinke by si veru do autovaničky ani nezapla lebo by si nemala ako dať pásy.ja mám februárového vyriešila som to tak že som kúpila fusak pasujúci aj do autosedačky( ja mám lodger bunker ale hocijaký 3v1 môže byť a využiješ ho potom aj do športového)
a fyziologická poloha pre bábo je so zaguľateným chrbátikom a nie na rovnej podložke 😉
veľa zdaru pri výbere 😉

daniela1991
autor
14. júl 2015

baby ďakujem za rady bola som aj v predajni s kočíkmi a vybrala som si už sedačku od 0 do 18 kg. videla som to naživo aj obrázky ako tam vyzerá bábatko tak sme rozhodnutý. Samozrejme že chcem len to najlepšie pre bábatko. Už len vybrať tu naj a bude to super 🙂 dievčatá dakujem za rady