Byt a záhrada alebo dom na samote

6. mar 2021

Ahojte, chcela by som sa poradiť s našou konkrétnou situáciou.
Momentálne bývame v byte v meste. Od uja sme dostali záhradu, ktorá je na opačnom konci mesta. Stále však premýšľam ci by nebol lepší dom, či investovať do záhrady alebo do pozemku na výstavbu? Nižšie uvediem špecifikácie ako to mame. Môžete prosím poradiť? Co by ste si vy vybrali na našom mieste?

Byt mame 4i, na hypo, záhrada je cca 15-20min autom. Záhrada je dosť šikmá, ale má okolo 450m2. Stojí na nej 6m2 splesneta chatka ilegálne, u ktorej je otázne ci sa nám ju podarí zlegalizovat (lebo je neďaleko el vedenia respektíve pod vedením vysokého napätia), ak by áno, bude tam potrebná investícia do opravy úpravy záhrady... Minimalne 5000€ /nanovo chatka, opraviť altánok, pivnicu odvodnit co je pod ňou, nehovoriac o kaskadach atď/).

Mame vyhliadnuty pozemok, ttp, na konci obce na zapadakove 1000m za 10.000€. Krásny, rovný, inžinierske siete. Lenže, nie je to mesto, je to 100km od mesta kde byvame. Vedeli by sme si tam časom stavať chatu, bolo by to priestornejsie I lepšie riešené.. Možno by sme tam mohli postaviť aj dom a presťahovať sa z mesta do dediny.
Ako výhody by som videla čistejší vzduch, vlastné pestovanie plodín, možnosť mat domáce zvieratá. Nevýhody: školy, všetko ďalej, deti by som vozila. To by som asi zvládla, len neviem ako.. Ci neskončí me tam ako nejakí exoti. 😀 Sami. Aj teraz sme sami v meste ďaleko od zvyšku rodiny, ale toto by bol asi nový level.

Je to taka dilema pre nás, či ostávat v meste alebo nie.
Je to tu pre nás pohodlnejšie, avšak s deťmi ani vonku, ešte teraz ako je korona všetko zavreté. 😑

Nasetrenych mame cca 3000€. Kam by ste ich vy na našom mieste investovali?
Do záhrady, alebo do pozemku?

sasa1310
6. mar 2021

akože vážne máte 3000 eur našetrených a tie chceš investovať? nemyslíš vážne. To je žalostne málo ako rezerva v prípade pn alebo straty zamestnania. A nie ešte na investíciu

zitaje
6. mar 2021

Ahoj, keď rozmýšľaš nad životom na dedine v zmysle pestovania plodín a chovu zvierat, 1000m2 je strašne málo. My máme 2x toľko, chováme sliepky a husi, máme plno ovocných stromov a pestujeme aj rôznu zeleninu, ale nie sme ani zďaleka sebestační a nie je to nejak veľa...
3000eur je nič... takže ťažko povedať, možno ak vás to ťahá ďalej od mesta, tak ísť ozaj ďalej, tam budú aj ceny iné.

autor
6. mar 2021

@sasa1310 Mimo rezervy.

sara07
6. mar 2021

mesto rozhodne, ked si zlomiš nohu ma kto hore dole vozit deti ? a poviem to dochadzanie hore dole je tiež ako opruz v lete v pohode ale inak alebo časovo
teraz kružky , oplati sa ti ist na hodinu domov hore dole
budete mat prijem aj na benzin a dva auta ?

autor
6. mar 2021

@zitaje
Vy to mate ako ttp alebo v inej forme (riešili ste vyňatie z pôdneho fondu?)? Daný majiteľ u ktorého mame pôdu vyhliadnutu ponúka spolu 1ha, len po častiach, parcelách. Mohli by sme kúpiť aj viac, ak by to bolo potrebné, s refinancom/navýšením našej hypotéky by nám pomôcť vedel maklér.
Chceli by sme mať v prípade domu ovocné stromy, trvalky, sliepky, aby sme mali vlastne mäso, mysleli sme si ze tých 1000m - 2000m by mohlo stačiť (rodičia mali 1000m a natlacili tam všetko aj keď no, bolo to také už stiesnene) možno ale nemám správny odhad.

autor
6. mar 2021

@sara07 Myslím, ze ten benzín a dva staré auta by bol najmenší problém pri nákladoch na stavbu domu. 😶

Byť si chceme určite nechať v oboch prípadoch (v prípade domu, ho asi prenajmeme).

S krúžkami, to neviem. Ja som nikdy na žiadne nechodila, chodila som na hudobnú hneď po škole a potom autobusom domov na dedinu. V krúžkoch sa veľmi nevyznám.
Manžel tiež žiadne nenavstevoval, lebo bol z rodiny, kde boli radi ze to dali finančne i bez iných veci navyše.

Rozmýšľame aj nad tým ze ci by deti chceli do domu vôbec ísť. Manžel pracuje z home office, jemu je úplne jedno kde je. Ja by som preferovala dedinu, aj keď by mi bolo možno trochu melancholicky za bytom na ktorý som si už zvykla. ☺️ Len čo deti? Zatiaľ ešte len škôlkari. No keď nepôjdeme do nejakého ich veku školy, tak asi už nepôjdeme (kamaráti).
Trochu sa obávam že ak ostaneme v meste co z nich vyrastie? Všade vidím len deti s tabletmi, mobilmi, v značkových veciach. Ja som úplne iný typ, ani som si v meste nenasla kamarátky (nie veľa mladých ľudí v mestách vysadza záhony pred bytovkou, snáď tak dôchodkyne 😢)

simca06022011
6. mar 2021

Ty musis vediet, co chcete, kazde rozhodnutie meni situaciu rodiny... vsetko ma plusy aj minusy... Uvedom si jedno, cim dalej od mesta, tym vacsia nedostupnost vsetkeho. Od lekraov, obchodov az po samotnu pracu. To ze manzel je homeoffice o par rokov nemusi byt pravda. Vase financie neviem ci su take super, ze by ste mohli kupovat/stavat chalupu /ci uz na byvanie, alebo len rekreaciu/, citite sa na to? na uver dajme tomu? Ako casto budete nieco take vyuzivat so skolopovinnymi detmi? Druha vec, urcite by som sa deti nepytala, ci sa im nieco "chce" ale ani neriesila co v meste z nich "vyrastie", lebo to je na vychove a co im vy dovolite. Nie na tom, kde vyrastaju. Ja poznam dost grazlov aj z dediny :D
Ako kamaraty a pestovanie "plodin" by ma najmenej trapilo. Kruzky su aj v skole.
Co sa tyka zahrady... tam si treba zistit ake su moznosti a pomery majetkove, stavebne. A by bol problem to vedenie, to vam presne povedia na stavebnom urade, tak si rozmyslite. Poznam xyz ludi, ktori takto v pohode so zahradou funguju. Ale so stavbou novej vacsej chatky uz je roboty ako so stavbou domu (po papierovej stranke). Najhorsie pri rozhodovanie je ked clovek "nevie". Treba si zistit,. A co sa tyka domu: v prvom rade ako to financne zvladnete, ako daleko je skola, ake vybavenie je v danej dedine, aky ludia, ci su tam aj mlade rodiny atd.

scila
6. mar 2021

Ja ti napíšem len k tomu čistému vzduchu. Ak máte v blízkosti čo i len jeden dom, tak čistý vzduch je otázny. My bývame na dedine, susedov málo, ale tí nám tu robia hotový Mordor.
Kúria odpadovou drevotrieskou, bordelom... v meste je raj oproti tomuto tu. Svokrovci bývajú o tri dediny ďalej. To isté. Známy na opačný smer o pár dedín ďalej - to isté. Máme známych kade tade po Slovensku a kopa z nich má rovnaké problémy. Takže v dnešnej dobe neni na mnohých dedinách vôbec čistejší vzduch, kvoli zákonom, ktoré si s tým nevedia poradiť, je tam skôr oblak horiacich plastov a lepidiel zo zvyškov nábytkov a pod. Vyvetrať, to je často nedosiahnuteľný sen.

autor
6. mar 2021

@simca06022011
Vdaka.
V tom prípade asi začnem zisťovať co s tou chatkou na záhrade - ci sa to dá nejako legalizovat. Ak nie, tak sa nám táto možnosť vlastne sama zruší.

@scila
Manžel sa vyziva v umývaní sieťok od okien, a každých pár týždňov sú úplne ale ze úplne čierne. Rovnako okná. Mame byt neďaleko cesty. Dosť nám tu aj počuť elektricky aj keď máme trojsklo.
To co píšeš je teda hrôza. To by som nechcela. To by nebolo o nič lepšie ako to co mame teraz. My sa snažíme všetko triediť, recyklovať (aj zvlášť koše sme si na to do bytu kúpili), kupovať Bio.. To by bol pre mňa des taki susedia. 😅

Možno je to cele take o ničom zato ze sme už dlho v byte zavreti. Cítim sa tu trochu ako v zlatej klietke. Je to tu pekne ale.. Dúfam, že sa korona situácia čím skôr skončí, lebo mam pocit ze my tu prepne. Už rok a pol sme takto doma, čo manžel pracuje z domu. Posledne tri mesiace ešte aj s dvoma deťmi, keďže škôlky sú zavreté.

simca06022011
6. mar 2021

@scila no inak presne... ale aj tak mam cistejsi vzduch vacsinu roka ako niekde v meste :DD

euka210
6. mar 2021

Elektricky?...tak to je bud Ba alebo Ke
3000e je zalostne malo na dom...ten stoji tusim min.100 000e a hypo na cely zivot.
Ja som sa vydala 100km od velkeho mesta na dedinu, kde uz je len cerkev...ani obchod uz nie, ani krcma 😀 ...ale zase sme akoby "predmestie" 4km od mesta, hoci maleho...ale vsetko treba vozit...deti, nakup, lekar nejaky lepsi dalsie mesto 25km...ale je to len o zvyku, ja som si za 10r uz zvykla ze nemam vsetko po ruke. Postupne ako mame peniaze renovujeme dom, lebo bol svokrovcov. Ale casto treba 2auta.
27r som zila v panelaku na sidlisku a zavidela kamoske na Vs dom...ona ze nikdy nechce byt v dome, lebo to stale praca...a je to tak...v bytovke mas pohodlie, v RD so zahradou ci zvieratkami...neustaly kolotoc od jari do jesene. Ale moj mm sa par rokov v bytovke nudil, on je taky kutil, stale nieco musi robit, zlepsovat, hoci v RD su deti viac menej na mne, lebo on stale nieco robi. Ale ako su deti vacsie, je to lepsie...maju sa teraz kde hrat. V bytovky by sme sa asi teraz pozabijali.
Samota nie, ale taka klasicka dedina kde budu mat deti aj kamaratov, nejake mesto poblizku tak to je fajn.

luccija
6. mar 2021

Stracam sa v tom😃záhrada od uja Vám je k nicomu, lebo buda je na rozpadnuté novu asi nezlegalizujete kvôli el.vedeniu a zvieratá tam nemôžeš mať, keď budeš v byte bývať a tam len chodiť
Pozemok je za dobru sumu z čoho chcete financovať dom?deti nerieš sú malé a zvyknú si ľahko na dom.A čo tvoja práca?ja by som išla do domu, ale možno inam?aj tak píšeš, že rodinu máte ďaleko tak?krúžky a školy sú všade a nie každé dieťa bavia 2x týždenne krúžky.Pokym sú deti malé určite dom

kristiii
6. mar 2021

Za mňa život v byte, resp. v meste... a na víkendy, ak je možnosť, nejaká dostupná chalupa na odreagovanie, kam môže človek ísť a prísť na iné myšlienky. Ja by som deti niekam na kraj sveta neťahala

scila
6. mar 2021

Tak na takej frekventovanej ulici to veru nieje ktoviečo. Ale ja keď som šla ku kamarátke, čo býva v Petržalke, tak sme tam s deťmi mohli normálne zhlboka dýchať, čo sa u nás na dedine dá málokedy 😤 .
To ti verím, že sa cítiš ako v klietke. Je to poriadne psycho pre všetkých a určite je výhoda byť teraz v dome. Ale nie všade. My napr. teraz do záhrady ani nechodíme, lebo aj keď zrovns žiadny sused nedymí, tak sme chvílu vonku, a naraz štiplavý dym, lebo zrovna zakúri, a môžem deti hnaď domov. A vysvetliť 3 ročnému dieťaťu, že musíme ísť dovnútra, lebo susedia sú blbci je v podstate nemožné, akurát sa začne jedovať, že ona nechce ísť.
My sme bývali volakedy v podnájme 2 roky na malej dedine, kde sme boli úplne cudzí a teda nikdy sme tam nezapadli a bola som rada, keď sme sa odsťahovali.
@simca06022011 to hej, väčšinou je to otázka vykurovacieho obdobia, ale aj tak dýchať tie karcinogény od októbra do apríla je nič moc. To ale my sme vyšší level - jeden sused s bordelom nielen kúri, ale aj zohrieva vodu celý rok. Cez leto 35°C a od neho sa valí čierny dym. Keď nám starostka napísala, že sused má bloky, že kúpil drevo, takže oni s tým nič nenarobia, skoro ma porazilo. A to tu sú ešte aj ľudia, čo pália káble. Kto nezažil, neuverí akí sú ľudia blbí.

simca06022011
6. mar 2021

@scila na to funguje moznost kontaktovat obecny urad... maju na to paky urcite, my sme na suseda takto paliaceho podnety davali (ono ked to hori, dymi, tak je jasne citit a vidiet, ze nepali drevo). Zda sa mi, zejeden sused tam volal aj policiu a spisovali sa nejake papiere, nabehlo mu tam kopec kontrol domov, zivotne prostredie ho riesilo... urcite by sme to ako susedia nenechali len tak. urcite to nenechali len tak..

sara07
6. mar 2021

však ta chatka do určitych rozmerov nemusi mat stavebne povolenie , hotovu vam posatavia na schovatie , prespatie v polsku,pridu zmontovat aj s verandou
ako ja by som brala chatka a byt ked sa budete potrebovat vyvetrat pôjdete a záhrada je romantika mna tak bavila 5 rokov potom so to vzdala už som viac brala ako otročinu

simca06022011
6. mar 2021

@scila a inak ano su sprosti, niektori dokonca normlane vysokoskolaci, nadavajuci na smog.. a kuria osb doskami... dym v polke dediny.. ako rozum mi zastava nad tym. hrat sa budu na eko-bio a potom palia :D

simca06022011
6. mar 2021

@sara07 25m2, chata je fajn.. ale aj ja poznam ludi co to nezvladli dlhsie, lebo v podstate riadili sa "dve domacnosti", prenasat veci hore dole.. zahradu zse ma kopec ludi okolo mna este stale... v dosahu auta za "par minut". Tam im fakt staci altanok a mini budka, pogriluju, veci vezmu domov.. ak treba prespia, prestanuju...

ibrunova
6. mar 2021

A aký dôvod by si mala kúpiť pozemok práve v dedine 100km od mesta, kde ste teraz?

missdiva
6. mar 2021

Sla by som do domu na dedine ale nie 100km od mesta kde byvate, to je ozaj zmena.
Predala by som zahradu a zhanala normalny pozemok na dom cca 15min autom od mesta kde ste.
Ale je to dost o tom aky ste ludia. Ja mam prazdny byt v centre ale byvame v dome na dedine. Vobec ma nelaka byvanie v centre, mam rada prirodu a sukromie.

miavra
6. mar 2021

👍

scila
6. mar 2021

@simca06022011 Obecný úrad som kontaktovala ja aj susedia, ktorý tiež kúria povoleným palivom. Už to budú 4 roky, čo som za starostkou bola prvý krát. Jeden zo susedov, čo tiež je na nervy z toho smradu, je dokonca zamestnanec Obecného úradu, spisovali sme stažnosť a odpoveď bola, že sused vydokladoval nákup dostatočného množstva palivového dreva, takže je všetko ok. A ešte tam bolo napísané, že ak to bude treba, tak to zas preveria. Tak som ju volala, nech príde, posielala nahrávky čierneho dymu - na okresnom odbore ŽP povedali, že to má riešiť obec a že čierny dym je jasný dôkaz, že nekúria drevom. Keď kúsok od nás pálili káble bola som za starostkou, ona sa tvárila, že netuší čo s tým. Na políciu som neraz volala kvoli tým káblom. Prišli jeden jediný raz, a ďalší deň to horelo zas. Písala som na Ministerstvo ŽP - žiadna odpoveď, volala kade tade. Všetci ma odporúčali na starostku alebo políciu Starostka je rodina s tým, čo tu znečisťuje vzduch najviac. Je to čisté svinstvo, všade samá známosť. Jedine, že by som to dala na súd. Lenže kto mi zaručí, že tam vyhrá spravodlivosť? Nikto.

deti95060810
6. mar 2021

čistý vzduch na dedine? Náš sused kúri pneumatikami a kde akým bordelom....ak to takto bude pokračovať tak pokapeme na pľúca a nedožijeme sa ani dôchodku...
Samota by pre mňa nebola. Nie som zas veľmi spoloč. človek, ale dom na samote mi príde nebezpečný...a všetko budeš mať ďaleko.
asi by som hľadala pozemok ďálej, alebo by som pozemok ktorý máte aj s chatkou zveľaďovala....ale samota isto nie....

simca06022011
6. mar 2021

@scila no tak to je ina vec, ked je to rodia so starostkou ;) teraz su na to totiz velmi haklivy vsetci.. ako pisem u nas sa to riesilo, obec moze prist, policia moze prist, upozornit, dat pokutu, aj opakovanu... na to ze palia odpad nie je jeden jediny opodstatney dovod, obec sa ma postarat o to aby bol odpad likvidovany so zakonom a nie palenim. Ono na druhej strane ak to obec neriesi, tak ten dalsi urad na obcodu, tj okresny, urad ZP a tak by to mal riesit. To sme mali zase ine pikosky ked si obec s okresom posuvali veci hore dole na riesenie.. prejednavalo sa to intenzivne, priam by som povedala agresivne, na zasadnutie obce nabehli susedia hadam vsetci a kym to tam nespisali a neprediskutovali co sa ide s tym robit, ani by hadam neodisli z tade. Su momenty, ked pekne slovo slovo neplati. Nam sa na stastie podarilo vyriesit vacsinu veci.
Detto.. @deti95060810 ako palit pneumatiky, tak to uz je aky psycho clovek...

scila
6. mar 2021

@simca06022011 počula som len o jednom prípade, kedy sa to podarilo vyriešiť. Všetci ostatní v mojom okolí, ktorí sa to snažili riešiť, nepochodili. Aj v správach bola reportáž o ľudoch, čo sa nevedia dovolať pomoci.
Stále čakám, že konečne vznikne nejaká inštitúcia, z ktorej budú chodiť kontroly, kedže tie zvyšky plastov sa dajú na stenách kotla aj v komíne zistiť, ale stále nič.

anukha
7. mar 2021

Inak chatka ak stoji dlhsie, a nemal nikto s tym doteraz problem, myslim, ze sa da zlegalizovat aj ked je postavena "na cierno"

ibrunova
7. mar 2021

S chatkou môže byť problém, ak je pod vysokým napätím.

jvasenka
7. mar 2021

100km je vela ak tam budete mat aj pracu -ale predpokladam ze ju zmenite...kolko je najblizsie mesto s obcianskou vybavenostou? My sme cca 30km od velkeho mesta, ale cca 10km je take mensie mestecko kde je lidl, billa, posta, poliklinika, bezne obchody, restiky atd..skolu a skolku mame aj v dedine...zatial dcera nie je ani skolkarka ale nam to uplne vyhovuje, susedov mame zatial asi najlepsich, sme v slepej ulicke na okraji dediny cize super..akurat sused o 2 domy dalej ma kravy (obcas tu je taky smrad ze zbohom ale da sa zvyknut horsie je ze mame vsade muchy) a velke stroje (cize nam s tym chodi pred domom ale nastastie to nie je casto)..ja by som do bytu uz nesla hoci tu nemam nejak kamaratky a celkovo som odstrihnutejsia od spolocenskeho zivota na aky som bola zvyknuta ale zas je tu klud a pre dieta je to raj🙂

roomaa
7. mar 2021

Kedˇuž vás to tak ťahá do domu, ešte by som isto niečo pošetrila a hlavne ho riešila niekde bližšie. Zle sa takto začína už keď máte deti. A tak isto je to veľmi ďaleko

autor
7. mar 2021

@luccija
Tak nejako. Búdka na záhrade je z roku 1967, nemá ani popisné číslo, je splesneta a je pod elektrickým vedením, takže je to fakt otázne co sa s ňou podarí urobiť. Ci sa nám ju podarí vôbec zapísať. Je to s nou komplikovane lebo je na liste vlastníctva ako zastavané územie, no neskolaudovali ju po stavbe. Vraj stačí nejaké ohlásenie, kvôli súpisnému číslu, ale ktovie ako to bude, pretože je v akom stave je, a to vedenie vysokého napätia tam ponad ňou ešte v r 1967 nebolo. Zvieratá tam určite mat nemôžeme. Je to zahradkova oblasť na kopci.

Pozemok je za dobru cenu. Len je to Ttp, takže s tým budú trochu natahovacky kým sa nám to podarí vynat (vraj to problém nebude lebo starosta súhlasí, ale aj tak to bude trvať). Premýšľali sme nad tým, že v prípade ze by sme stavali dom, tak by sme šli do montovaneho, dali na záhradu v meste hypo, postavili behom 2r dom (1.rok základy) a potom sa presťahovali. Byt by sme prenajali.

Vždy však uvažujeme nad tým, či mesto, či dedina. Veľmi ma láka možnosť ráno si vyjsť vonku, na dvor. Pustiť deti pri dome na záhradu kedykoľvek. Mat kľud co v meste nie je, aspoň u nás na našej ulici nie. Na druhu stranu sa obávam toho ci sa z tej samoty a kľudu nezblaznime na dedine. ☺️ A tiež trochu mentality ľudí.
Ani ja a ani manžel nemáme veľmi v obľube nárečia, ani alkohol nepijeme. Opekacky (so susedmi, rodinou) sú síce fajn, ale bez alkoholu. Neviem ci by sme tam zapadli. V meste nám zase vyhovuje životný štýl: nikto sa do nikoho nestará, žijeme si ako chceme. 🙂

@kristiii
Zvažujeme všetky možnosti, aj túto co si písala. 🙂

@scila
Och to mi je ľúto. Toho sa tiež obávam, žeby tam ľudia neboli taki no.. Primitivnejsi, bezohľadni.

@sara07
Neviem ci musí alebo nemusí mať ale popisné číslo by mať mala pridenele, aj keď až po ohlásení stavby. Len neviem ci to ta naša dostane kvôli tomu napätiu.
K záhradke: minulý rok sme tam pestovali paradajky a bolo to na dve veci.. Je tam veľmi sucho takže také co treba polievať sa nevyplatí vôbec. Je to totiž na kopci.
Čomu sa tam darí sú čerešňa, orech, vinič a maliny, Viničky. Takže to tam plánujeme tak ci tak dosadiť, nech to aspoň tieni trávnik a zdržuje vodu, lebo je tam v lete dosť výpek.

@simca06022011
No to je tiež dobra pripomienka. My aj teraz keď ideme na tu záhradu, tak je to tam tak 20min autom na opačnú stranu mesta takže všetko nosíme so sebou. Ani kosačka sa tam zatiaľ nedá nechať (sgrdzavela by). Nerozumiem ako je to tam postavené, ale záhrada je suchá, na výpeku, chatka je zasadená do zeme a plná vody. Nie je odizolovana, takže je celá na nič. Najlepšie by bolo ju z legalizovat, dostať to popisné číslo, aby bola na papieroch, zbúrať a postaviť nanovo.

@ibrunova
Pozerlai sme pozemky v blízkosti, a väčšinou je to pozemok 600m2 (1m za 150€) na tlačený medzi zástavbou, hlava nehlava. To by pre nás asi nemalo žiaden zmysel oproti bytu. Ten pocit stiesnenosti by tam ostal. Hľadali sme preto aspoň 1.000m2 a viac.

@missdiva
Záhradu predať nemôžeme. Dal nám ju ujo. On žije. Takže by to bolo strašne blbé ak by sme ju predali. Je to dosť dráha záhrada, aj keď je taka o ničom, lebo je v meste. Sused z vedľajšej záhrady svoju predal za 100€/1m2.
Určite by nám to pomohlo a za tu sumu zo záhrady by sme si kúpili krásny pozemok, ale nemôžeme, bolo by to nesprávne voči ujovi.
Ja mam tiež rada prírodu 🙂

@anukha V tej oblasti stoja aj rodinné domy, na čierno. Len ja nechcem ísť týmto štýlom. Chcem mať všetko na poriadku.

@jvasenka
Manžel robí z home office a ja tiež.
Škôlka je tam 8km, škola 10km, väčšie mesto 30km.
Kravy mne nevadia. 🙂 u rodičov sme mali dosť kadejakých zvierat. Rozmýšľala som an nad ovcami, ale tak to už by sme potom museli kúpiť fakt viac než 2500m2. 🙂

@roomaa
No, to je dobra poznámka. Dieťa prvé sa nám podarilo dosť skoro , druhé plánované (oba pred 25kou), no tu koronu, izoláciu.. nikto nečakal, preto zvazujeme. S hypo problém mat nebudeme, kvôli tomu ze mame fajn prácu a sme mladí.
Ale asi bude dobre našetriť viac.