Byt na polovicu

domkakvet
20. feb 2023

Dobrý deň.
Chcem Vás poprosiť o radu. S partnerom máme byt na polovicu, s tým, že úver je písaný na mňa a on je ako ručiteľ. Hrozí tam nejaké riziko pre mňa, v prípade, že by sme sa rozišli, môže napríklad žiadať vyplatiť jeho polovicu bytu? Ďakujem.

irusa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
irusa
20. feb 2023

podľa mňa áno..ak je polovica písaná na neho

petamich
20. feb 2023

na liste vlastnictva to mate ako? ak 50/50, tak ano samozrejme, ze bude ziadat polovicu resp. sumu na akej sa dohodnete

domkakvet
autor
20. feb 2023

@domkakvet ja to myslím, tak či by mne úver zostal a on by chcel svoju polovicu, cize ja by som platila úver a ešte musela jeho vyplatiť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
syslik81
20. feb 2023

samozrejme ze ano ... mate byt na polovicu to znamena ze je aj jeho ....uver platite spolu nie ? tiez na polovicu ... takze ho budes uset vypolatit zo zostatkovej ceny trhovej hodnoty bytu - rovnako on teba ak by si sa rohodla ty odist a on ostat ... ale v tom pripade sa uver prepise nanho ... alebo byt predat vyplatit zvysok banke a zostatok si rozdelit

irusa
20. feb 2023

@domkakvet podľa mňa polovicu doteraz, čo ste zaplatili..nie polovicu hodnoty bytu

syslik81
20. feb 2023

@domkakvet ano tak by to bolo-ale z hodnoty bytu sa odpocita kolko sa este musi vyplatit zostatok na polovicu a z toho sa vyplati

petamich
20. feb 2023

pises iba o hypoteke, hypoteka je len tvoja ak ty si hlavny ziadatel a on len solidarny rucitel, oboch by bola ak by ste boli spoludlznici - ako to mate?

a co sa tyka naroku na byt, tak tam zalezi na tom ako to mate na liste vlastnictva - ma tam napr. 50% podiel

takze modelova situacia ak na LV ste obaja a na hypoteke je "len" rucitel - tak ano, moze ziadat o vyplatenie a tebe hypoteka ostane (aj ked to bude chciet vysporiadat, lebo ak nebudes platit je rucitel)

petamich
20. feb 2023

@irusa to plati iba v manzelstve a aj to plati pre situaciu, ze manzel mal byt nadobudnuty pred manzelstvom a ja po rozvode mam narok na polovicu splatok jeho hypoteky, ktore sa uhradili pocas manzelstva, kedze bezpodielove vlastnictvo

autorka neuviedla podstatne informacie, hypoteka je jedna vec, ako to maju na LV je druha

domkakvet
autor
20. feb 2023

@domkakvet na LV je byt na polovicu, že polovica je jeho.

petamich
20. feb 2023

a si si ista, ze je len rucitel na uvere a nie spoludlznik? to sa mi nezda 🙂

ak je spoludlznik a na LV ma polovicu - tak je jeho polovica hypoteky, rovnako ako polovica bytu

ak je rucitel, tak uver je v zasade tvoj

syslik81
20. feb 2023

vlastne ano ak nieste manzelia uver je len tvoj a byt vas dvoch takze mas pravdu jeho vyplatit z hodnoty bytu a ty platis zial nadalej uver ... neda sa ti ho dopisat na uver?

divokykonik
20. feb 2023

@domkakvet no tak v prípade rozchodu budeš musieť platiť, nevypečieš s ním

aurelia2000
20. feb 2023

Keď ste byť kupovali: on si svoju polovicu vyplatil a ty si si na svoju polovicu zobrala úver? Úver splácas teda sama, zo svojho príjmu?

tiezjedna
20. feb 2023

@domkakvet tak logicky keď je na LV ako spoluvlastník, tak má nárok na polovicu bytu aj keby zaň nezaplatil ani korunu.

melanta
20. feb 2023

@domkakvet je to ako píše petamich, podstatné je, či na úvere je ručiteľ alebo spoludlžník. Ak ručiteľ, úver je iba tvoj, aj spoludlžník, tak aj jeho. Splácate ho spolu na polovicu? Alebo? Použili ste na kúpu aj nejakú hotovosť? Tvoju, jeho? To všetko je podstatné preto, aby sa vedelo, čo všetko od teba môže žiadať po prípadnom rozchode.

domkakvet
autor
20. feb 2023

@melanta je ako ručiteľ na úvere a bojím sa, že po rozchode mi ostane celý uver a jemu polovica bytu.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sasa1310
20. feb 2023

@domkakvet vždy moze samozrejme žiadať vyplatit nakoľko je polovičným vlastníkom bytu. A je jedno či je úver či nie je úver a na koho je úver a kto platí úver.

petamich
20. feb 2023

prosim ta a preco je len rucitel? preco nie je spoludlznik na uvere? dal ti hotovost na 1/2 bytu alebo? ako k tomu prislo?

sasa1310
20. feb 2023

@petamich On je podľa mňa spoludlžník. Veď na hypo netreba ručiteľa, veď sa ručí bytom

kitycat
20. feb 2023

@domkakvet vy ste sa dohodli, ze on bude iba rucitel, ale bude polovicny vlastnik?

Mate problemy?

petamich
20. feb 2023

@sasa1310 ale treba 🙂 ak vstupujes do uveru sama a nestaci ti prijem, tak musis do uveru "prizvat" solidarneho rucitela (vstupi prijmom ale nefiguruje alo dlznik, v tom pripade je potom relevantny ak hlavny dlznik nesplaca)

to sa ale robu vacsinou vtedy ak dana osoba potom nebude na LV, neviem si totiz predstavit motivaciu mat "iba" rucitela ale dat mu polovicu bytu 🤷‍♀️

sasa1310
20. feb 2023

@petamich aha jasne. Toto je celé divné. Ona platí úver a on ma polovicu

petamich
20. feb 2023

@sasa1310 nerozumiem ako to teda maju 🙂 ci aspon polovicu uveru splaca alebo jej dal na polovicu bytu hotovost a preto je na LV, autorka akosi nereaguje

kazdopadne ak je na LV a uver splaca ona, tak blbe

betulinka1
20. feb 2023

@domkakvet ale Ved tak je to v poriadku, ze tebe ostane byt a ty ho vyplatis. Uver ste brali na kupu bytu predpokladam. Byt vies potom pripadne predat a vyplatis uver aj jeho.

moonka1
20. feb 2023

@betulinka1 asi tak nejak. ono to tak zvacsa aj byva, ze jeden vyplati toho druheho a byt uz si bud nechas alebo sa preda

simca06022011
20. feb 2023

Dobre si pozri úverovú zmluvu, my sme takto.brali dom a žiadny ručiteľ, on je tam riadne zapísaný ako.dlznik u nás, čiže síce je to viazané na môj účet, aj on je dlžník. Dokonca sa mu ten uver zobrazuje v registry.
Vravím to preto ze z môjho pohľadu sú tam dva aspekty. Jedna banka.by nedovolila dat polovicu nehnutenosti niekomu len tak bez riadneho zmluvného dôvodu. Keď nám rucili pred rokmi rodicia na byte, ale to je dlho dozadu, na LV neboli.
No a k otázke: ak by ste sa rozišli, vyplacas ho z polovice nehnuteľnosti- polovica úveru. Čiže nie je to tak, že ty platíš ďalej celý úver a on si vezme polku ceny nehnuteľností. Môže sa preukazovať na súde aj to, kto koľko zaplatil z toho úveru a kto kolko investoval do bytu. Ale to som viac neskúmala ako funguje. Čiže treba dbať na to, ze ti pekne krásne platí polovicu splátky a aj toho co.ss investuje v byte, a energie atď.. nech potom neskodujes.

petamich
20. feb 2023

@betulinka1 no ale autorka naraza na to, ze jemu bude jej uver ukradnuty = ostane jej na krku uver a este aj ho bude musiet vyplatit, o to jej ide

kazdopadne vravim, netusim ako to maju tiez sa mi to nezda, vela informacii chyba