Plesne na okne v byte

13. nov 2022

Ahojte, chcem sa poradit, byvame v byte a takto v zime ked sa nam rosia okna hlavne napriklad v kuchyni tak sa potom robi plesen, aj vetrame pocas varenia ale proste nejak sa stale vytvoria, ci uz okolo okna na stene alebo hore v rohoch. Da sa to nejako vyriesit ?? Uz na to nemam nervy, bojim sa hlavne o zdravie deti lebo to ze plesen je v byte urcitw nie je vhodne . Dakujem za rady

kacena4
13. nov 2022

z okien utierat prebytocnu vodu a ked varis vetrajte

hedviga2
13. nov 2022

Nic s tym neurobís. Iba viacej kurit, aby bolo teplejsie a rosny bod vytlačíš do muriva. Menej vody a pary v byte je tiež samozrejmost. Kazdy naznak plesne striekat ihned savom.

viestta
13. nov 2022

Moze tam tepelny most a spolu s vysokou vlhkosťou, ktorá sa zráža je to zivna pôda pre plesne. Môžu byť zlé osadené okná a nesprávne spravené ostenie, môžu byť rozstelovane okenné krídla alebo staré tesnenia a prefukuje cez nich. To treba zisti a riesiť.
Na zrážanie vody na sklách pomôže len znížiť vlhkosť alebo zvýšiť teplotu na ktorú vykurujete, zabezpečiť aby okolo skiel prudil vzduch. Prudeniu vzduchu môže zabraňovať široký parapet, záclony, žalúzie. Posledná možnosť je vymeniť okná za lepšie.

laura164
13. nov 2022

Pri varení mať prievan v byte, stačí vetracka v kuchyni a v nejakej najbližšej izbe. My vetrame nárazovo 3x do dňa na 10 minut, všetky okná pootvarame dokorán. V noci máme okná na mikrovetranie. Tiež sme si kúpili sušičku na prádlo a aj to pomohlo

kaktusik007
13. nov 2022

kup si vlhkomer a vetraj podla neho. Su dni, kedy otvorim okno aj 30x, pretoze vlhkomer mi ukazuje 69%.... a su dni kedy vetram iba 3x, lebo vlhkost je v norme - do 55%

a vetrat treba kym nebude otvorene okno orosene --- zatvaram az vtedy, jedine ze by to trvalo cez 15 minut -- ale to sa mi stalo fakt iba raz

istvan_gjorcely
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
roja01
13. nov 2022

Aby sa nerosili skla pomaha najma zvysenie tepla z vykurovania, spravne vetranie (nie ventilackou), varenie s pokryvkami na hrncoch a ucinnym odsavanim, pouzivanim susicky na pradlo, pouzivanim odvlhcovaca ak sa inak neda a pod.
Kazdy den je potrebne dosledne utriet zrazenu vodu na oknach a rohy ramov okien z casu na cas postriekat Savom proti plesniam.

aliaray1
13. nov 2022

Vetrat a kurit. Nevetrat vela ked je vonku vlhko (dazd, hmla...) A ak musis, stiahni radiatory a vyvetraj, potom zavri vsetky okna a kur. Plus odvlhcovac (elektricky).

My vela perieme, pradlo sa susi vnutri, para z umyvacky, varenia, parneho hrnca...do toho ta neustala hmla a dazd...katastrofa. Mame Samsung windfree klimu a ta ma moznost aj kurenia aj samostatnu funkciu odvlhcovania...topka. za par hodin aj 2 litre vody vytiahne.

kiwi3
13. nov 2022

@aliaray1 fakt vidis rozdiel vo vlhkosti s tou klimou? tiez nad tym uvazujem

aliaray1
13. nov 2022

@kiwi3 ano velky, mame vlhkomer a tam krasne vidim rozdiel, samozrejme aj citim. Len trebalo nam navod precitat...najskor vykurit a je hnusne vlhko teplo a nasledne zrazit teplotu zapnutim funkcie Dry (susenie) s nastavenou znizenou teplotou (23C davam). Uzasna vec. Takto to obcas zopakujem ak treba max 2 razy po sebe a radiatory uz necham na 2-3C a je pokoj cely den.

selwadza22
14. nov 2022

Tiež mám problém s plesňou na oknách a môžem vetrať koľko chcem. Našla som na nete pár článkov o odstránení a prevencii. Idem vyskúšať jablčný ocot, ktorý sa má na pleseň na oknách aj na stene nastriekať a nechať pôsobiť aspoň hodinu a potom treba zotrieť pleseň vlhkou handričkou. Ale niektoré články uvádzajú aj klasický biely ocot. A možno skúsim aj cajovnikovy olej.

christina_petrikova
14. nov 2022

pravidelne vetranie by malo pomoct a ked je to malo, tak si proste este zadovazte ten odvlhcovac. ten vie tiez v celku velmi dobre pomoct

kiki234
15. nov 2022

Tak ako pisu baby. Ja ked varim v dome hned otvorim okno, neznesiem digestor. A vecer pred spanim ked deti spia tak poriadne vyvetram. Ked to odflaknem hned na deuhy den rano vidim kvapky na okne.

niki78281
15. nov 2022

My sme kúpili odvlhčovač. Veľmi to pomohlo