Problém s vlhnutim stien a následne tvorbou plesní

monik1505
17. dec 2023

Dobrý večer, bývame 6 rokov v bungalove (stavba má 16 rokov) dom mame zatepleny s polystyrénom o hrúbky 5cm. Mame uz asi 5.rok problém s vlhnutim stien zo severnej strany. Detská izba má oba rohy vlhké v jednom dokonca dosť výrazná pleseň, taktiež vedľajšia izba, ktorá je kúpeľňa drobná pleseň po celej dĺžke steny a potom opäť vedľajšia stena v spálni, tam sa najčastejšie tvorí pleseň v rohoch a za posteľou.

Vedeli by ste poradiť ako s tým efektívne bojovať?
Ma niekto osobnú skúsenosť čo pomôže?

Počula som o možnostiach pod rezania stien ci niečo také, ako to prebieha? Co to obnasa? A aká je približná cena?

Mohlo by pomôcť vykurovanie tepelným cerpadlom? Alebo klimatizácia s funkciu odvlhcovania a kúrenia?

Dakujem za všetky vaše rady 🙂

lucia456
17. dec 2023

Pripnem sa, ak môžem.

simsalabim
17. dec 2023

Na vine je zrejme to nedostatocne zateplenie - 5cm urcite sposobuje, ze rosny bod je v mure… skus sa poradit na modrej streche , co odporucia.

veselo_neveselo
17. dec 2023

Chod na modru strechu, tam sa toho vela popisalo (a kazdorocne pise) o vlhkych domoch, o plesnivych stenach...

zalka
17. dec 2023

@monik1505 5cm zateplenie nie je zateplením je to len fasáda.
bud zatepliť dostatočne aspon 12cm , alebo skúsiť injektáž ak je vlhkosť od spodu.

viestta
17. dec 2023

5 cm polystyrenu je malo, steny su studene, zraza sa na nich vlhkost. Ciastocne by pomohlo odvlhcovat vzduch, ale je to len riesenie dosledku, nie odstranenie priciny

cubo2
18. dec 2023

5 cm zateplenie na myjavske kopanice je málo. Podrezanie stien nebude zrejme treba, to sa robí iba na starých domoch, ktoré nemajú hydroizoláciu múrov zo spodu - doslova tie múry ťahajú vodu zo zeme. 16 ročná stavba, ak bola urobená dobre, hydroizoláciu by mala mať.

Vrátim sa k tomu zatepleniu - treba to pritepliť ďalším polystyrenom, aspoň 12kou, čo znamená samozrejme novú fasádu a porozmýšľajte nad rekuperáciou - efektívne vetra vzduch v dome a vynáša veľkosť a odpadový vzduch von. Obidve riešenia sú síce drahé, ale vyrieši to problém raz a navždy.