Špinavý byt

12. okt 2022

Poraďte mi, čo mám robiť? Chodím k mame každý týždeň 2x, ale už sa cítim pomaly ako upratovačka. Je tam špina, v kuchyni neumytá podlaha, riad je síce "umytý", ale špinavý, wc a kúpeľňa je vždy tak ako ju ja upracem, niekedy wc ani nespláchne, v obývačke stôl tak založený, že ani špendlík by sa nezmestil. V predizbe má 7 párov topánok a to ešte aj letné.
Keď ju volám, ona vkuse upratuje. Býva sama, doteraz nebol problém v dome. V apríli sa presťahovala do 3 izbového bytu, lebo už nechcela záhradu. Myslím, že 69 ročná žena by si ešte upratať mohla.
Skúšala som jej hovoriť, že by si mala viac udržiavať byt, odpoveď bola, celý deň upratujem, alebo mlčí a popritom sa hrá na telefóne.

janickacrazy
12. okt 2022

No dôvodov može byť veľa, možno má depresiu, zabúda, dobre nevidí? Pamätám si, že moja babička tiež ku koncu už dobre nevidela, tak "umyla" riady podľa seba, proste nevidela dobre tú špinu. Možno má začínajúcu demenciu alebo je proste len lenivá a nič sa jej nechce. Možeš jej zaplatiť upratovačku, chodiť častejšie, porozprávať sa, zobrať ju k lekárovi, skúsiť nájsť príčinu. Predtým, ked bývala v dome, tak mala čisto?

zabina27
12. okt 2022

nemoze byt nejaky psychicky problem? zacinajuca depresia mozno? a poradit ako? bud jej pomoct, mozno uz fakt fyzicky nevladze, mozno mentalne nevladze, mozno ponuknut upratovacku?

autor
12. okt 2022

@janickacrazy posledné obdobie už nie. Chorá nie je a ani ju nezaujíma čo jej povieš.

roja01
12. okt 2022

To vyzera na zacinajucu demenciu.

vamajka
12. okt 2022

Podla cely den presedi len pri telefone a upratovat sa jej nechce. Byva sama nema pre koho

canany
12. okt 2022

Skor mi napada, ci nie je nestastna. Deprimovana z toho, ze z domu isla do bytu. Moju prababku ked cez zimu vytrhli akoze v jej dobru z domu do bytu, na jar sa tam uz nevratila, pritom kazdu zimu v pohode prezila v dome.
Teta ked sa silou mocou prestahovala z bytu daleko na dedinu od svojich susediek a kamaratiek, tiez zacala chradnut, aj ked ten dom velmi chcela, ale stale to tam bolo pre nu cudzie, kedze skoro cely zivot prezila v tom byte.
Ja ked som deprimovana, tiez nemam chut ani len povysavat a veci len prekladam hore dole a neukladam.

fkata
12. okt 2022

@vamajka tiež som podobného názoru. Demencia by sa prejavila zrejme aj inak.
Môže byť, že vie, že jej aj tak upraceš a tak je to takto jednoduchšie.
V jej veku, by ešte nemala mať problém s upratovaním.

svetlonos
12. okt 2022

Ahoj,
to co opisujes okolo lenivosti ani neslo. Je to o psychike, pokial cely zivot taketo problemy nemala. Ak s tym bude suhlasit, upratovacka je dobre riesenie. Potom zredukovat pocet veci v byte. Zabezpecit dostatok miesta - skryne. A aj ked to nechapes a vytaca ta to, nebud ku nej zla za to. Ja ti garsntujfm, ze ju to trapi 200x viac ako teba aj ked sa tvari, ze ma v pazi. Neviem ci ty nieco vyriesis. Ona si to sama potrebuje priznat a vyhladst pomoc. Tu plati väcsinou pravidlo tretej osoby- teda aby sa o situacii porozpravala s niekym cudzim. Povedz jej, ze si o tom citala a ojuje s tymto problemom vela ludi, nie je sama. Cely den upratuje a vysledok slaby. Zrejme je nekoncentrovana a rozrobi/ upratuje vela veci naraz. Napriklad zacne v obyvacke casopismi, niektore ide vyhodit do kosa, a miesto toho aby sa vratila doupratovat obyvacku tak ostane v kuchynini. Tam zacne nieco ine, vrati sa do obyvacky a tymto stylom nedokonci poriadne nic.

autor
12. okt 2022

@svetlonos ona ani nezačne veľakrát. Vždy síce tvrdí, že upratuje, ale vkuse je na telefóne ešte aj keď som tam ja.

tosomja
12. okt 2022

Len ju baví viac mobil a hry, ako upratovanie. Načo? Pre koho? Ty prídeš upratať a jej to stačí.
Môjho ex babka bola veľká panička, vždy upravená, na verejnosti dáma. Prišli sme k nej a skoro som odpadla, bordel, riadu kopec, umyla pohár aby mi mala kde naliať vodu, aj to len s čistou vodou, opackaný, wc nesplachnute, vraj sa ešte nekupala, tak nemá s čím splachovať. Splachovala s vodou z vane 😁 varila v jednom hrnci tri druhy jedla. Ale inde ofrflala všetko.

pribinak
12. okt 2022

Veď práve to že ju áno nezaujíma čo jej povieš môže byt znak nejakej začínajúcej diagnózy

autor
12. okt 2022

@canany ona chcela odísť a už sa ani nechcela starať o dom. Tam nemala nikoho, tu má kamarátky.

bbebe
12. okt 2022

jeezis to uplne ako moja mama. stale upratuje a doma ma taku špinu ze az. normalne kuchynske dvierka mastne spinave, zem taka ze tam chodim obuta inak mam ponozky uplne lepkave a spinave. ale fakt ked s nou telefonujem tak reci ze upratuje

autor
12. okt 2022

@bbebe presne toto je aj tu. Ponožky už nevyperiem, potom ako som sa tam v byte prešla.
Umyť sporák ani náhodou.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fkata
12. okt 2022

@jabadabadu autorka píše, že má 69 rokov a ani topánky neodloží, to zrejme nie je zdravotným stavom.
Moja mamina má o pár rokov menej, ale musí mať čisto, vkuse niečo vymýšľa ako skrášliť byt. Ona bude dekorovať aj na jeseň, aj na Halloween, popritom musí byť čisto.

janickacrazy
12. okt 2022

@fkata to nie je o veku, može mať diagnozu aj skor ako v 80-tke

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
12. okt 2022

Ona, ešte vládze a aj rozumovo je bystrá. Vybavuje si sama záležitosti aj okolo dedičstva, dokonca pomáha ešte mladšej kolegyni v práci s ekonomickými záležitosťami, počas apríla - tesne pred daňovým obdobím. Tu ide hlavne o upratovanie.

oblecenie99
12. okt 2022

Ak taká predtým nebola, ja by som za tým hľadala nejakú depku alebo nieco podobne.. aby si nevypisovala s nejakým "vojakom/lekárom" z Ameriky a pod. Lebo ak nie nejaká diagnóza, tak ešte nejake poblaznenie a internetové zaľúbenie by som tiez zvážila, pozor na to 🤔

simca06022011
12. okt 2022

zavislost na mobile sa to vola, proste ju to upratovanie nebavi. Neries... skor by som sa fakt bala toho co pise @oblecenie99 aj moja mama s tym mala problem, a vypisovala si s "uzasnym" francuzom.
Upratovacka je riesenie, ale bude ju chciet? nebolo by lepsie jej vynadat, ze je ako prasa a ani si nesplachne zachod? :D ist tak proste tvrdo na nu, ked dohovor nezabera. Ved nech si je na mobile cely den, ale najskor nech si uprace.

missdiva
12. okt 2022

No ja neviem ale pokial nie je hordar (co je diagnoza) a ty tam chodis 2xza tyzden upratat tak vazne nechapem ako tam moze jeden clovek narobit neporiadok. Kupila by som jej robo vysavac a umyvacku a raz jej poriadne upratala a potom to uz predsa musi lahko zvladnut udrziavat ak jej veci dobre roztriedis a zorganizujes (teda pokial o to stoji, je to jej byt a ak jej to takto vyhovuje nic s tym nenarobis), ak nevladze zohnala by som jej raz za 2tyzdne upratovacku co podla mna staci. Ale nechapem co uz sa jednemu cloveku moze za taky kratky cas nakopit na stole? Bud stale nakupuje alebo neviem...

evita_g
12. okt 2022

Namiesto tohto ohovárania po nete by som radšej mame pomohla. Poriadne jej poupratovať, ponúknuť pomoc, podporu, najmä psychickú. To, že to na nej nevidíš, neznamená, že nemá problémy. Aj ja si myslím, že je to depresia alebo pomaly nastupujúca demencia.

ahhola
12. okt 2022

@evita_g neohovara ju na nete, ďalšia pribrzdena dokonalá evita👿

svetlonos
12. okt 2022

Jasne, to patri k tomu co som napisala. Sama pre seba si potrebuje toto ujasnit. Trebars vypnut telefon na pol dna alebo cely. Ale ta iniciativa musi ist od nej, nie od teba.

autor
12. okt 2022

@missdiva každý deň je v obchode. Ona si ponosí vodu do izby, to zostáva vedľa stola, aj prázdna fľaša, donesie druhú. Papiere od keksíkov, tanier, pohár, noviny, letáky, krémy, kalkulačka, hodinky, štipec z manikúry. Proste všetko čo tam nepatrí.
Netuším s kým visí na nete, to už vôbec nie. Visí aj s kamarátkou, čo viem, tá je pobláznená za chlapmi, mama mi ešte také neoznámila, že aj ona.

bluka2
12. okt 2022

Ak si si nič iné nevšimla, myslím, že to má iba trochu v paži a žiadnu chorobu by som zatiaľ za tým nehladala. Hlavne ak jej ty upraces. Možno upratať už stojí viac úsilia než kedysi a už sa jej to tak "neoplatí", respektíve nemá z uprataneho bytu nijaké extra potešenie, nikto to neocení, chápeš. Pošli jej tam raz za týždeň alebo 2 dáku upratovačku, nech to nezajde do nejakého extrému, že tam dôjdu nejaké chrobáky a pod. A potom by som sa tým už nezaoberala, so staršími ľuďmi je to podobne ako s deťmi, iba že s časom sa to nebude zlepšovať