Chorvátsko a autosedačka s 5 ročnou dcérou vedľa šoféra

ryka2
31. júl 2014

mam problem s mladsou dcerkou,ked dlhsie cestuje je zla a dost vracia,tak to riesim tak ze starsia 5 rocna sedi vedla sofera v autosedacke,a ja som s mladsou vzadu a cesta je ok,ale pocula som ze vraj v chorvatsku to nie je mozne ,vie mi to niekto potvrdit ?

bonaqa2013
31. júl 2014

A na sk je to možné? To sa mi nezdá. Moja dcéra má 8 a tá veru tiež poriadne vracia. Sedenie vpredu by jej prospelo.

liebling98
31. júl 2014

@ryka2 5 ročná sedí vpredu v autosedačke? Vy máte vpredu isofix? Či to sedí len na podsedaku? Ja mám 3 deti, so sedačkami hrám v aute pravidelne Tetris, kým ich všetky dozadu nasúkam, ale dopredu by som žiadnu nedala, pokiaľ by som vyslovene nemusela. Nezmestíte sa dozadu všetky 3? Sedačky po stranách a Ty do stredu? My máme precestovaný hodný kus Európy, stalo sa niekoľkokrát, že sa niektorý zo synov povracal. Zastali sme na najbližšom parkovisku, dieťa prezliekli, sedačku poutierali ( zakaždým v duchu ďakujem vynálezcovi vlhčených utierok) a išlo sa ďalej.
Skús pouvažovať nad iným riešením, ako dávať dcérku dopredu. Šťastnú cestu a peknú dovolenku prajem.

tova
31. júl 2014

vobec neni bezpecne mat dieta v predu v akejkolvek sedacke. a v mnohych krajinach to ani neni dovolene pre urcite priciny. ked je nehoda tak vacsinou zomrie spolujazdec vedla sofera, a este ked mate nejake fiat punto a mini auto tak amen. mne sa stalo ze deti sa mi pozvraciali 2 krat a to stale v nizkom osobnom aute, ja mam velke suv a tam problem nikdy neni, mne tiez v malych byva zle. mate v aute klimu? radsej jej daj tabletku neviem pod akou znackou ich na sk predavaju.

ryka2
autor
1. aug 2014

@liebling98
@tova
dakujem za rady,ale moja otazka znela inak, ci sa moze dieta prepravovat na prednom sedadle v chorvatsku.Som zodpovedna matka a auta su konstruovane tak aby predny naraz ktory bavy najcastejsi bol najviac tlmeny takze neviem ci to nie je v zadu z hladiska bezpecnosti horsie a napchavat dceru tabletkami nemienim,berie ich dost ,vzhladom na jej znizenu imunitu.

ryka2
autor
1. aug 2014

@kbeata dakujem

tova
1. aug 2014

@ryka2 auta su konstruovane tak aby predny naraz ktory bavy najcastejsi bol najviac tlmeny ,,, keby si mala pravdu, kolko ludi by este zilo.... krajiny ktore maju zakazane davat deti do predu maju potom ine auta? tabletkami ju nemusis napchavat denne na znizenu imunitu, imunita sa zvyusje dobrou stravou, zivotnym stylom, vetranim, otuzovanim, nie nadmernym upratovanim a hygienou.

meluela
1. aug 2014

@ryka2
"You might already know that the backseat is safer than the front, but just how much safer required some investigation. Enter the researchers from University of Buffalo who studied crash-related fatalities in relation to seat location. It turns out the backseat is 59 to 86 percent safer than the front seat. More astounding (at least to us) is that the middle seat is 25 percent safer than the window seats in the back."

Zadne v strede je najbezpecnejsie (skoda ze vacsina aut tam nema isofix), potom nasleduju bocne zadne a najnebezpecnejsie je predne sedadlo - o 59-86%.

vroni
1. aug 2014

@ryka2, Chorvatsko: Deti do 12 rokov musia sedieť len na zadných sedadlách. Výnimka platí pre deti do 2 rokov, pokiaľ sú v autosedačke prispôsobenej ich veľkosti, umiestnené v protismere jazdy pri vypnutom airbagu. Deti do 5 rokov musia sedieť v autosedačke prispôsobenej ich veľkosti upevnenej trojbodovým bezpečnostným pásom na zadnom sedadle. Deti vo veku od 5 do 12 rokov musia byť pripútané trojbodovým pásom a sedieť na sedáku.
zdroj:
http://www.mototuristika.sk/index.php?option=co...

simca06022011
1. aug 2014

@ryka2 ako pise @vroni, a odporucam ti dat jej uz den vopred coculline (je to homeopatikum) a v den cesty tiez... a pocas cesty tiez ak bude treba. Mne to pomaha. Dieta nema co vpredu robit a nebudu o tom diskutovat ani policajti. Ani Slovenski ani chorvatski...
O konstrukcii auta.. no si ma rozozsmiala, keby to bola pravda neprislo by tolko ludi o zivot prave v aute a prave na sedadle spolujazdca/sofera, ktore by mali podla tvojich slov byt najbezpecnejsie ;)

25daniela
1. aug 2014

@ryka2 ja som hladala nedavno info o tom, lebo my vozime tri deti vzadu a najstarsia je bez podsedaku, aj ked by jej mozno este bodol. Boli sme boli v Chorvatsku pred tyzdnom a tam myslim moze dieta sediet vpredu iba od 12 rokov. Ja som zavolala priamo na nasich policajtov, co su tam a tam mi povedali, ze je nutna autosedacka do isteho veku, myslim do 5 rokov. Ale ty mas iny problem, skus tam zavolat a uvidis co ti povedia.

http://chorvatsko.pro/doprava/dopravne-predpisy...

ryka2
autor
1. aug 2014

@tova ako vies ze to nemam a nerobim ,nesud ked nepoznas

ryka2
autor
1. aug 2014

@25daniela dakujem

ryka2
autor
1. aug 2014

@vroni dakujem za info ale tento link je uz hore vyssie

ryka2
autor
1. aug 2014

dakujem vsetkym ,uz viem odpoved,prosim admina o uzavretie temy

vroni
2. aug 2014

@ryka2, ups, ano, uniklo mi ...