Jednovaječné dvojičky - riziká

3. dec 2020

Dnes mi lekár oznámil, že sú dve a jednovaječné, rozdychavam... ani neurčil termín pôrodu a hneď menoval rizika. Hľadala somaj na nete a teda, šoky riadne, všade je písané o predčasnom pôrode, ako sa môžu zauzliť do pupočnej šnúry. Ani lekár sa netváril nadšene, keď videl, že to vyzerá iba na jednu placentu, ze druhé nebude mat dostatok krvi. Tak mi napadlo, nech mi tu mamičky nápisu ich zážitky s jednovaječnými.

majkabr
3. dec 2020

Ja som čakala jednovaječné, sú až tri druhy tých jednovaječných nepovedal Vám o ktoré ide?? Lebo ja som čakala mo-mo tých je iba 1% zo všetkých dvojičiek , a sú najrizikovejšie. Lebo jedna placenta a jeden obal . Naše zomreli žiaľ tento rok v januári v 21 tt, Douzlili sa pupočníkovými šnúrami .

veronika_pb
3. dec 2020

hlavne klud 🍀
je pravda ze dvojicky su rizikovejsie ako jedno babatko
je pravda ze jednovajecne dvojicky su rizikovejsie ako dvojvajecne
je pravda ze dvojicky sa povacsine rodia skor ako v 40tt a jednovajecne vacsinou este skor

dolezite je, aby ti zistili o aky druh dvojiciek sa jedna .. ako je spomenute vyssie, mo-mo dvojicky (ze maju jeden plodovy vak spolocny aj jednu placentu) su velmi rizikove lebo sa mozu navzajom zauzlit do pupocnych snur .. potom su bi-mo (take cakam ja, som v 18tt) a tie maju spolocnu placentu, ale aj kazde svoj vlastny obal, cize nehrozi ze by sa navzajom zauzlili .. a este su dvojvajecne bi-bi kedy kazde ma vlastnu placentu aj vlastny obal ..

- gemini biamniales bichoriales (mají každý svou vlastní placentu i plodové blány - dvojvaječná dvojčata)

- gemini biamniales monochoriales (mají společnou placentu, ale každý plod má své vlastní plodové obaly)

- gemini monoamniales monochoriales (mají společnou placentu i plodové obaly)

hned ako moj doktor videl 2 plody povedal ze je dolezite zistit o aky presny typ dvojiciek isiel a teda odporucil ma na lepsi ultrazvuk aby to zistili
na zaklade tohto zistenia urcia ako casto mas chodit na kontroly, ci existuje riziko ze jedno babatko by dostavalo viac vyzivy ako druhe a podobne ..

deti95060810
3. dec 2020

možno mimo tému, ale je tu aj skupina mamičiek ktoré majú dvojičky - možno by ti vedeli poradiť, povzbudiť , popr. by napísali čo oni prežili v tehu...

labocca
3. dec 2020

tazka tema..
ja som cakala jednovajecne dvojicky so spolocnou placentou...
v 16tt nastali problemy,jedno zial zomrelo...a druhe mi zachranovali v Prahe/kde vykonavali operaciu aby oddelili mrtve babatko..
Tazke chvile to boli,nevedeli sme co mozme cakat. ALe jedno z dvojcatiek ma 5 rockov...vybojoval si zivot...

alexslovakia
4. dec 2020

My čakáme tiež a ešte stále predychavam. Neviem tiež mam pocity ako ty bojím sa. Tiež čítam všetko čo sa dá. Je to pre mňa všetko nové. Dnes idem na testy tak uvidíme ako dopadnú

66simonka66
19. dec 2020

Ja som čakala jednovaječné dvojičky, v nemocnici som bola dva mesiace, mali taktiež jednú placentu, ale boli rozdelené blanou takže sa našťastie nemohli zamotať (monochoriati biamniati) jedna bola slabo vyživovaná, mala zhoršené prietoky. Nakoniec sme vydržali do ukončeného 36tt a baby sa narodili jedna 2700g a druhá 1700g.

alex5896
25. apr 2023

Ahojte autor ako to nakoniec dopadlo? 🙏

autor
25. apr 2023

@alex5896
Nakoniec všetko, chvála Bohu, dobre dopadlo. Baby sú jednovaječné, ale bola každá samostatne v obale. Od 16tt som chodila každé 2 týždne do rizikovej poradne, kde mi sledovali prietoky, celý čas mali baby váhu približne rovnaku. Porodila som 36+3 cisárskym, lebo jedna bola zle otočená, baby mali váhu 2500g a 2220g, po 4 dnoch sme išli domov. Vyvíjali sa úplne ako zdravé deti, máme vynikajúcu pediatričku, ktorá je zároveň aj primárkou a nedávala nám cvičiť ziadne vojtovky, bobatha, nebolo potrebné. Čoskoro baby oslávia v júni 2 roky a váhou už predbehli aj rovesníkov (aj výškou, majú 92 veľkosť a jedna už váži 13,5kg a druhá 13,3kg) a máme teraz doma veselo :D

alex5896
25. apr 2023

Dakujem krasne daco take pozitivne som potrebovala pocut ☺️

autor
25. apr 2023

@alex5896
bude dobre, uvidíš 🙂

lilianakraso12
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzkaa12
Autor odpoveď zmazal
Zobraz