Ako fungujete v domácnosti s materskou a výdavkami?

26. júl 2021

Dobrý deň,

Prosím vás, informačne, o necely mesiac idem na materskú dovolenku, od 6mesiaca som doma kôli zdravotným problemom a nevyriesene záležitosti okolo bývania este 🙂
Ako fungujete v domácnosti s materskou,výdavkami a podobne? Načo konkrétne táto davka slúži vo vašej domácnosti?
Ďakujem veľmi pekne za uprimne odpovede.

Pekný zvyšok dňa 🙂

alenah31
26. júl 2021

Cize si momentalne na PN? Vidis - a ta je len 55%, materske je 75% DVZ z HM. Takze to co ti pokryvala PN ti pokryje aj materske a este nieco odlozis. Tuto otazku si treba polozit s partnetom/manzelom potom ked prejdes na rod. prispevok, az potom prijem do rodiny obycajne rapidne klesne.

autor
26. júl 2021

@alenah31 pn mi nestačí pokryť poplatky, šeky a podobne🙂
S partnerom sme riešili už.
Pytam sa informacne ked uz bude babatko na svete, kde sa zvýšia opäť vydavky. Pytam sa informačne, čo pokryje materska vo vasej domácnosti, čisto len informačne(príklad)

Ďakujem za odpoveď 🙂

kkovacovak
26. júl 2021

Osobne nepovažujem materskú za peniaze ktoré by mi mali pokrývať výdavky spojené z bežným chodom domácnosti alebo s platením účtov. Na to je otec dieťaťa a úspory. Nešla by som do detí keby nemám vyriešenú finančnú situáciu a s vedomím že budem musieť platiť niečo z materskej. Tieto peniaze sú max na nejaké jedlo, oblečenie. Hospodárime s peniazmi mimo materskej.

katulienkax
26. júl 2021

ucty plati otec dietata. my sme nikdy nikdy nedelili ja na moje a tvoje

dollyzv
26. júl 2021

@kkovacovak myslíš materskú alebo rodicak? 🤔🤔 Materská je slušná(dá sa povedať ako plat) z rodicaku veru na viac ako jedlo neostane 😅😅 a zober si napríklad,my sme mali obaja prácu,aj úspory..ja som ostala celé tehotenstvo na rizikovom,hneď jedna skoro polka príjmu dole,muž ostal z práce niekoľko mesiacov na 50ci 60% doma kvôli korone..unho sa tiež vyskytli zdravotné problémy,kvôli ktorým musel byť pár mesiacov doma,a našetrené peniažky sa rozkotúľali ani človek nevie ako..(ešte sme museli na byte okná meniť,takže tam je tiež dosť vyššia položka)..takže človek môže plánovať ako chce..aj tak to nemusí vyjst

janka_266
26. júl 2021

Materská sa hromadí na účte, 90% veci platí manžel zo svojej výplaty, z materskej ja sem-tam, keď chcem 3 platby kartou mesačne 🤣

kkovacovak
26. júl 2021

@dollyzv materskú myslím. Rodičák sú len také smeti 😄

ivkazba
26. júl 2021

@kkovacovak absolútne súhlasím, lenže takýto pohľad má veľmi málo z nás. Ja tomu hovorím zodpovednosť, mať dieťa vtedy, keď na neho mám peniaze, keď mám kde bývať (a tým nemyslím bývanie o rodičov či svokrovcov), keď nebudem musieť premýšľať, či dieťa môžem dať na krúžok a dať mu každý deň čerstvé ovocie. Ale X krát ma tu zdrbali za tento názor.

dollyzv
26. júl 2021

@kkovacovak a záleží aj koľko muž zarába..ak zarába v čistom 800-1000€(kopec mužov nezarába ani toľko) tak ťažko čakať že každá materská/rodicak ostane na účte a všetko platí muž..napr.moj chcel odísť do zahraničia(aby sme sa mali lepšie) nesúhlasila som..radšej sa pár rokov uskromnim,ako ho vidieť 1-2x do mesiaca a o malom ani nehovorím že by ledva ocka poznal..

mamamasama
26. júl 2021

viac menej vsetko ide z manzelovej vyplaty a co chodi na ucet mne, do toho sa nestara... minam vacsinou na deti, ale aj na seba.. zasa.. ta suma 400€ je dost zanedbatelna

zuzanockamt
26. júl 2021

@kkovacovak materské je predsa náhrada príjmu, v takej istej výške, čiže slúži na to, na čo aj príjem

dollyzv
26. júl 2021

@ivkazba súhlasím..ale niekto musí robiť aj pokladničku v obchode,niekto musí robiť aj pumpara,alebo za pásom..a keby si takýto ľudia mali najprv našetriť na dieťa aby ho mohli mat,a popritom splácať drahu hypotéku,alebo nájom (keďže musia niekde bývať a niečo jesť)tak by si dieťa mohlo dovoliť tak v 50ke..aby si mohli dovoliť odkladať celú materskú ako tu píšu niektoré ženy..nemôžu všetci zarábať tisíce mesačne ;)

kkovacovak
26. júl 2021

@dollyzv
@zuzanockamt
Uvažovať o používaní materskej na chod domácnosti by sa dalo vtedy, ak by materská bola po celý čas materskej dovolenky. Čo ale všetci vieme že nie je. Z čoho sa potom budú hradiť výdavky ktoré boli hradené materskou, keď ju už žena nebude dostávať? Je to dočasný príjem a zvyknúť si na to že ho máme je síce fajn ale veľmi rýchlo pominie a čo potom? Radšej s tým rovno nerátať a mať tento príjem ako náhradu na účte keby niečo. Aj tak to bude musieť o pár mesiacov ťahať len ten muž ak žena nepôjde do práce popri MD.

bubinko1506
26. júl 2021

Mala som najvyssiu matersku, vacsiu cast sme odkladali, mensiu cast sme pouzili na veci pre dvojicky. Domacnost tahal muz zo svojho prijmu a z uspor, co sme mali pred nastupom na matersku. To, co sme z materskej odlozili, sa celkom hodilo, ked som zacala dostavat rodicak (264e dokopy na 2 deti). Ale ako uz bolo aj napisane, nesla by som do deti, kym by sme nemali nasetrene na bezne vydavky v case, ked nebudem mat prijem.

zuzanockamt
26. júl 2021

@kkovacovak ja som sa snažila úspory míňať minimálne, na RD som bola len polroka

nafka0483
26. júl 2021

@kkovacovak Matersku dostacas pocas celej doby materskej dovolenky - ta cca ked ma dieta pol roka konci. Cize dovtedy mas prijem nahradeny - potom mozes ist naspat do prace. Tak to kedysi fungovali - polrocne deti supli do jasli.

Ty si myslela asi rodicvosku dovolenku a to uz je veru tak, ze matka nema nahradu mzdy, cize financne taha povacsine vsetko otec dietata, kedze rodicovsky prispevok je len prispevok, to sa lahko minie na plienky, ak treba umele mlieko a podobne veci.

kkovacovak
26. júl 2021

@nafka0483 áno tak som to myslela. Zle som sa vyjadrila až potom som si to uvedomila. Skratka materská je krátko a zvykať si na ňu ako na náhradu príjmu pokiaľ po nej hneď žena nejde do zamestnania nie je dobrý nápad.

majamat
26. júl 2021

tomuto rozdeleniu nerozumiem. sme dvaja, na domacnosti sa podielame dvaja. ked treba, jeden alebo druhy vybera z uctu a plati sa co treba, nemame vyhradene co na co konkretne, aj ked samizrejme z urcitych situacii vyplyva, ze neiktore ucty plati viac mm a niektore ja. napr, ja chodim do obchodu, tka casto sa stane, ze platim kartou, mm zas vacsinou tankuje benzin a palti kartou.
v obchodoch platim aj za hotove, tiez najom a pod a na to mame doma peniaze, ktore vyberame z uctov striedavo a kazdy kto neico potrebuje, alebo ide zaplatit, zoberie odtial. teda ak nezabudne doplnit penazenku ako napr, ja.

jaskolka
26. júl 2021

Materská je brána ako náhrada príjmu, ale ta sa vypláca cca 6 týždňov pred pôrodom a pol roka po pôrode. Aj to len v prípade ze žena má na ňu nárok. Rodičovske nie je náhrada mzdy, je to len príspevok cca 380 eur. To je tak na plienky, dáke výživy, nie je to plnohodnotny príjem. Ú nás je finančne ťahač manžel,platí všetky účty, výdavky a podobne,ak treba, privyrobiť si vie aj na fuske, ja občas dáke potraviny, plienky kúpim, a somarinky pre drobca (dáka hračka, oblecko).

sankysa1
26. júl 2021

Na to sa ťažko odpovedá. Mame spoločný účet peniaze nám chodia cca v twn isty den aj výplata aj materská chodievala teraz rodičovský platilo sa go zo spoločných peňazí nemame to delené takže neviem 🤷‍♂️

matkahelka
26. júl 2021

nemali sme dane na co sluzi materska, ci rodicak. odkedy sme sa vzali, mali sme spolocny ucet a z neho sme vsetko platili. mam to stastie, ze mam muza, pri ktorom sme si nedelili moje a tvoje peniaze, ale proste nase. a este vacsie stastie mam, ze aj ked vzdy mal a ma niekolkonasobne vyssi prijem ako ja, nikdy mi peniaze nevydeloval a neurcoval, ze toto mozem kupit a toto nie. co som potrebovala, ci na materskej, ci na rodicaku, to som kupila, nepotrebovala som prejst schvalovacim procesom u muza.

0silvia0
26. júl 2021

pripájam sa, peniaze sme mali odzačiatku spoločné, takže netuším ani na čo sa minula materská, rodičovská, na čo sa konktrétne míňa moja výplata, mužova. Čiže v našej domácnosti sa to nerieši.

didi2102
26. júl 2021

U nás to je takto,manžel platí všetko,hypo,inkaso,tv,internet,auto,mobily a neočakávané výdavky,plus drahšie veci a väčšie nákupy ... Ja platím a platilo sa také bežné nákupy čo som robila po ceste vonku sdetmi,plus keď som niečo chcela kúpiť na oblecko napr treba mi legíny pre dcéru alebo neaku drobnosť hračku,mala som totak pri materskej a aj rodicaku,pri materskej sa mi peniaze aj zvýšili tak sme prerobiliz ušetrené ho verandu

sense
26. júl 2021

Materská mi slúžila na to, načo aj príjem... Keďže mi ten príjem nahradila...

ibajaanikiny
26. júl 2021

Milá autorka, materské je dávka nemocenského poistenia, ktoré sa poskytuje z dôvodu tehotenstva alebo starostlivosti o dieťa. Tá je takmer taká vysoká ako samotný plat,vlastne ona ten plat aj nahrádza - laicky povedané. Ak ti vystačil na účty tvoj plat,vystačí ti aj materské. Neviem,čo tu mal niekto za vyjadrenie,že to nie sú peniaze či čo. Asi si to pletie dotyčná s rodič. príspevkom,ten je ozaj chabý a nepostačujúci…pre mňa materské je úplne postačujúce na zachovanie si bežného platenia ako aj do materskej a čo bude na RD,to ešte neviem,najmä na ňu nechcem nastupiť,ale ak aj budem musieť,postará sa muž plus niečo je našetrené…

ivangeline
26. júl 2021

Ide to na spolpcny ucet a plati sa tym vsetko,co treba.. plus mame setriaci ucet..kde idu nejake peniaze a tiez nejake idu na detsky ucet...a niekedy aj nieco na tom spolocnom ucte za mesiac ostane. :D no co sa nazbiera...tak ide zas na nieco necakane alebo nieco sa nekupuje pravidelne. ;)

evkamotka
26. júl 2021

Materská aj manzelova vyplata idu na rovnaky ucet kde splynu. S touto vyslednou sumou spolocne hospodarime ako rodina a ako manzelia od povinných uhrad az po darceky a zabavu obaja ako uzname za vhodne (kazdy mame svoju kartu k tomuto uctu)

ecko80
26. júl 2021

Z materskej a teraz uz z rodicovskej davky mi z uctu odchadza hypoteka, plus si zaplatim fakturu za telefon. Pripadne este kupim detom nieco na oblecenie. Chlap plati najom, elektrinu, plyn, benzin a komplet stravu. Ak sa vyskytne nejaky necakany vydavok (napr. cez vikend v noci mi niekto rozbil okno na aute), berieme z odlozenych penazi.

mariejenka
26. júl 2021

Moja materská mi celá ostala na ucte,a to isté aj rodicak bude sa zbierať, žijeme z príjmu manzela.

marci77
26. júl 2021

aj u nas tak, materska sa mi nazbierala na ucte, aspon mame nejaku rezervu .....rodicovsky potom pokryl aspon naklady na dieta (plienky, strava, nejake oblecenie, obuv ....) take standardne vydavky domacnosti sa platia z manzelovho prijmu
ale zase nekupujem nejake zbytocne drahe veci pre deti, obcas pozriem aj do bazara predtym ako objednam z nejakeho eshopu ....takze zavisi aj kto ma ake naroky na zivotny standard