Ako napísať odvolanie pri ošetrovaní člena rodiny?

marty20
10. mar 2012

Ahoj, moja dcera bola dlhodobo chora - 3 tyzdne. Som zamestnana a platim odvody, dobrovolne pripoistenie som si neplatila. Socialna poistovna preplaca iba 10 dni, poradili mi, aby som sla na 2 ocr za sebou, medzi nimi som bola aspon na 1 den v praci a bol vikend, takze dalsiu ocr som mala po 3 dnoch. Preplatili mi iba jednu ocr, s tym, ze druha mala byt na inu diagnozu, volala som na socialku a mam si dat odvolanie. Lekarka mi povedala, ze druhu diagnozu mi nemoze napisat, lebo by musela klamat....Vie mi niekto poradit, ako mam napisat odvolanie a ci to mam vobec vyznam, ak mi lekarka nenapise inu diagnozu? To mame ozaj taku blbost v zakonoch, ze ak je dieta dlhodobo chore, ma smoolu, aj ked si platim odvody....? Stve ma to, pretoze pracujem, odvody platim ja, aj zamestnavatel pravidelne, ked mam dieta chore a idem k lekarovi, lekari si uctuju od 3,50 po 10€ za vysetrenie, v lekarmi uz na predpis nie je pomaly nic, nie som v praci takze nezarobim a este nemam ani preplatenu ocr. Rady typu mal zostal manzel, stara mama....mi nepomozu, nedalo sa....1/3 prijmu nam vsak dost chyba, hlavne ked su deti chore, je nejaka sanca, ze mi ocr preplatia? Ak s tym ma niekto skusenost, budem vdacna za radu. Dakujem.

gapa
10. mar 2012

Bohužial je to tak, ako píšeš. Nemáš nárok na dlhšie platenú očr ako 10dní. A ak ti napíše rovnakú diagnozu, tak to sa považuje ako pokračovanie jednej choroby tj. viac nepreplatia.
Dokonca som čítala prípad mamičky, ktorá bola s onkologicky chorým dieťaťom dlhodobo v nemocnici a nechceli jej vystaviť očr-ku, vraj pobyt nie je nevyhnutný, či také dačo. Potom bol problém aj s formou uvolnenniav práci, s ktorým jej vôbec nerobili problém, chceli jej pomôcť, ale bol problém so zdravotným poistením, kto bude za mamičku za tú dobu platiť, ak nebola na očr a bolo to staršie dieťa ako 6rokov. To už bolo silné kafe.

sandracs
10. mar 2012

http://www.pravna.sk/?p=about
http://www.lepsisvet.sk/index.php?page=sub&id=1...
http://www.srdceprevsetkych.estranky.sk/clanky/...

http://www.oakuktt.edu.sk/vporadca/odvolanie.pdf
Ahoj, nie som právnička, tak prvé tri linky sú na bezplatné právne poradne, posledný je vzor odvolania. Taýka sa síce neprijatia na VŠ, ale myslím, že podstata je rovnaká. Ten začiatok.. na základe zákona o správnom konaní...by mal platiť aj tu, -miesto "dekana VŠ" -by som napísala údaje na rozhodnutí o neuznaní-úrad zodpovedného za rozhodnutie
-miesto "nebola prijatá do štud, programu.." .."nepriznania ošetrovného z dôvodu..."
Posledný odstavec - Odvolanie podávam z dôvodu nepriznania očr za dátum začatia a konca 2očr. Prvú očr som čerpala z dôvodu /dg. dcérinej choroby/ v čase od-do / dátum začatia a konca 1 očr./ Dňa X.Y som nastúpila opäť do zamestnania, ale nakoľko počas víkendu došlo k recidíve ochorenia mojej dcéry, bola som nútená nastúpiť na novú očr /opäť dátum/.
Ale túto alternatívu by som použila len ak náhodou nepochodíš na tých linkoch čo som dala na začiatok, alebo ak nenapíše nejaká zlatá právnička presnejšie informácie 🙂 Držím palce aby to dobre dopadlo.

sisaha
10. mar 2012

bohuzial je to tak. Pri starsej dcere som mala velmi dobru doktorku a raz sa mi stalo to co tebe, ze choroba trvala dlhsie, vypisala inu diagnozu. Mozno by doktorka klamala, ale pri malych detoch nie je nic nezvycajne, ze z jednej diagnozy sa stane druha. Zakony su postavene na hlavu - to je jedna vec, ale tvoja doktorka mohla byt ustretovejsia.. Nemyslim si, ze si jedina, ktora to takto robi..hlavne ak ina moznost nie je.. Nehovoriac o tom,ze očr je velmi smiešne platena