Dlhodobá maródka, strata zamestnania a materské

tslobik
15. aug 2017

Dobrý deň, mám nasledovný problém a potrebovala by som poradiť. Som u jedného zamestnávateľa zamestnaná od 1. 9. 2015. Od začiatku marca tohto roku som na PN (nie tehotenstvo). Pracovná zmluva mi končí 31.8.2017. Pn-ka mi skončila a teraz do konca mesiaca čerpám dovolenku. Potom budem evidovaná na ÚP (od 1.9.) Moja otázka znie....Ak by som otehotnela.....budem môcť čerpať platenú PN- kvôli prípadnému rizik. tehot. (vyšší vek...), resp. budem mať nárok na materské? Je lepšie sa počas evid. na ÚP dobrovoľne nemocensky poistiť? A keby som si našla prácu.....čiže na úrade práce by som bola dajme tomu 2-3 mesiace ovplyvní toto obdobie tie finanč. nároky na ktoré som sa pýtala? Resp. čo mám robiť, aby som z toho nevyšla najhoršie finančne? Je tam dosť toho keby....ale bola by som vďačná za odpovede, ako sa vôbec zorientovať.....Pracovala som vkuse od r. 2004 s výnimkou jednej RD a teraz tej polročnej PN-ky. A napr. kvôli dvom, trom, možno 4 mesiacom evidencie na úrade práce by som mala prísť o akýkoľvek nárok na nemocenské dávky, resp. materské....Ďakujem.

draik
15. aug 2017

Ak budete tehotná v čase trvania PP, nárok na materské získate z ochrannej lehoty, dtto nárok na platenú PN. Podporná doba, čo sa týka dávky v PN, je 52 týždňov a započítavajú sa do nej aj predchádzajúce PN v priebehu roka, ak medzi nimi neuplynulo pol roka s nemocenským poistením. Obdobie bez zamestnania by výšku dávky neovplyvnilo.
Sorry za obrázok, ale bez neho blbne pridávanie odpovedí.

sharpey
15. aug 2017

Dobrý deň tiež mi dome V hlave ak som V skúšobnej dobe A O dva mesiace mi majú predĺžiť zmluvu... Bojím sa teraz oznámiť tehu tak mám počkať? Či mám ochrannú lehotu? A nemôžu má prepustiť?

loginexistuje
15. aug 2017

@sharpey nemusia ti predlzit zmluvu ani ked si tehotna

tslobik
autor
15. aug 2017

@draik Máte na mysli, ak budem tehotná v čase trvania NOVÉHO pracovného pomeru???? Lebo budem nejaký čas bez práce na úp, ale snažím sa o nové zamestnanie čo najskôr.....

tslobik
autor
15. aug 2017

Človek je v podstate celý život zamestnaný a potom takýto nečakaný zvrat udalostí ....a nemá nárok na nič. Mám 37 rokov a málo času, aby som sa znova zamestnala na potrebný čas. Preto mi vadí tých pár týždnov, resp. mesiacov, ktoré budem možno bez práce.....Ach jo...

draik
15. aug 2017

@tslobik
Buď v čase existujúceho PP alebo sa potom zamestnať. Je potrebné mať tiež splnenú podmienku 270 nemocenského poistenia (napr. zo zamestnania) za posledné dva roky pred pôrodom.

tslobik
autor
15. aug 2017

@draik A tých 270 dní musí byť odpracovaných čistých? Akože bez PN, OČR a pod.?

draik
15. aug 2017
tslobik
autor
16. aug 2017

@draik A ešte musí byť tých 270 dní vkuse, čiže za sebou? Ďakujem.

draik
16. aug 2017

@tslobik
Nie.

tslobik
autor
16. aug 2017

@draik ďakujem