Dobrovoľné pripoistenie ak som samostatne zárobkovo činná

gabrielita87
18. feb 2014

Ahojte kočky,
mám otázku, ktorá tu už určite bola a predsa 🙂
Som SZČO (čize platím odovody do SP z minima - t.j. platim cca 133€ aj nejaké drobné). Čiže minimálna materská by bola cca 260€ mesačne.
Chcem sa spýtať, ak by som chcela vyššiu materskú, akú výšku dobrovoľného pripoistenia by som mohla platiť aby som dostávala vyššiu materskú?
Prípadne či nemáte konkrétny príklad kalkulačku alebo niečo. . .že pri takom a takom pripoistení by som dostala takú výšku materskej. . .nie som v tom
zbehlá, a neviem kde už mám hľadať 🙂 Ďakujem každej, ktorá niečo "k veci" napíše. . .Krásny deň

nigguska
18. feb 2014

Ahoj,neviem,ale pocula som,ze taketo nieco uz mozne nieje...ale neviem kde je pravda....resp.pripoistit sa mozes,ale ci to bude mat vplyv aj na matersku neviem....skusala si sa spytat priamo na urade prace,soc.veci a rodiny?

denkaajejdeti
18. feb 2014

@gabrielita87 Ahoj,
je možné dobrovoľne si priplatiť, ale podľa nového znenia zákona už ako komplexný balíček poistenia v sociálnej poistovni - teda nielen nemocenské poistenie (pozor nemýliť si to s odvodom do zdravotnej poisťovne).
Už sa to však neoplatí, pretože ak si spočítaš "vklady" a "výnosy" nie je o čom - to si môžeš rovno odkladať na bežný účet a počas materskej z neho čerpať. Pretože nejde len o to koľko vkladáš, ale aj o to ako dlho (keďže sa termín pôrodu nedá presne naprogramovať, ako napr. u mňa - pôrod 2 mesiace pred termínom kvôli preeklampsii, tak vždy by si si pre istotu musela platiť nejaký čas ešte pred tým ako otehotnieš, aby si získala minimálne tých 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch z tohto typu poistenia) a napokon ako dlho budeš poberať materskú, pretože tá sa poberá 34 týždňov a potom je rodičovský príspevok, ktorý je rovnaký pre všetky maminy bez rozdielu. Nezabudni odčítať ešte rozdiel, ktorý vznikne tým, že zatiaľčo ty by si do systému peniaze vkladala, tak niektorá iná mamina nič nevloží a od narodenia dieťaťa má nárok na RP vo výške okolo 200 eur. Ty tam budeš vkladať dajme tomu 12 mesiacov 500 eur a dostaneš materskú vo výške cca 700 eur po dobu 8 mesiacov (to je dĺžka poberania materskej) - čiže vložíš 6000 eur a dostaneš 5600 eur - čistá strata 400 eur. A teraz čerešnička na torte - ak si uvedomíš, že na tých 200 eur máš nárok, či platíš alebo nie, tak ešte odrátaj 200eur x 8 mesiacov = 1600 eur. Strata okolo 2000 eur. Pretože mamina, ktorá nevloží ani cent, získa za 8 mesiacov 1600 eur a ty, ktorá tam vložíš 6000 eur ešte pred tým ako porodíš, dostaneš za tých istých 8 mesiacov 5600 eur. Povieš si super, veď to je o 4 000 viac ako ona, ale ona tam nedala nič (teda 0 eur) a ty si tam vložila 6 000 😉. Pretože toto dobrovoľné pripoistenie je najmä o vkladoch 😀. Zrátaj si, ktorá je na tom lepšie....nerátaj iba výnosy, ale najmä vklady mamičiek.

denkaajejdeti
18. feb 2014

@gabrielita87 Ak chceš úplne presné sumy, tak pridávam link http://www.socpoist.sk/dobrovolne-poisteny/55168s.
Je tam aj kalkulačka na výpočet poistného - stĺpec vľavo druhé zdola.
Ak by si nebola SZČO, tak by to bolo pre teba výhodnejšie, pretože zamestnanec na TPP platí odvody či chce alebo nie (a stále je krytý on aj jeho rodina, nemusí "škrtiť" odvody na minimum, z ktorého sú smiešne dávky, v prípade, že sa niečo stane a ani nemusí špekulovať kedy sa prihlásiť na poistenie, ako sa pripoistiť, kedy sa oplatí odhlásiť,... a pod.) a dá sa tam tiež výhodnejšie pripoistiť, len je to o tom, že treba vedieť ako - ale je to len pre zamestnancov, nie pre živnostníkov.

gabrielita87
autor
18. feb 2014

Ďakujem pekne 🙂 za vytriezvenie 🙂 🙂 🙂 a ani taka moznost, ze platit si vyssie soc.odvody ako SZCO nie je? musim platit len z minima alebo si to mozem zvyhnut lubovolne a platit viac?

denkaajejdeti
18. feb 2014

@gabrielita87 Hmm, myslím, že denný vymeriavací základ sa ráta podľa príjmu (pozor nie zisku) v daňovom priznaní a podľa toho sa aj vyratávajú odvody do sociálnej poisťovne a tiež do zdravotnej. Do zdravotnej musíš platiť, či príjem máš alebo nie - pre SZČO je to na rok 2014 minimálna suma 56,35 eur mesačne. Odvody do sociálnej nemusíš platiť, ak si v predchádzajúcom roku zarobila menej ako cca 4800 eur a ak viac, tak je presná tabuľka koľko budeš platiť. Priplatiť sa dá - ale je to práve v rámci toho dobrovoľného pripoistenia 🙂. Ak si chceš zvýšiť odvody (čo si asi jedna z mála živnostníčok 😀) do SP, tak jedine tak, že v tomto roku 2014 budeš mať vyšší zisk - môžeš si určiť strop/hranicu koľko chceš približne platiť v roku 2015 a podľa toho sa dá vyrátať zisk, ktorý by si mala dosiahnuť v tomto roku 2014.