Hypotekárny úver - hrubá marža banky

melesmeles
20. jún 2013

Ahoj kocky. Zujimalo by ma aku ste dostali hrubu marzu od banky pri hypotekarnom uvere. Nam chcu dat 1,5 %. Zda sa mi to privela. Dakujem! 🙂

linda20111
21. jún 2013

@melesmeles ahoj vidim ze teraz su vsetky "najmudrejsie" mamicky z konika ticho lebo asi nerozumeju slovu marža :D :D preto ti tu nikto neporadil.. ak to je este aktualne, napis mi IP

peta_petruska
23. jún 2013

1,5% marza je zla len za predpokladu, ze si bohata a teda banka nebude niest ziadne riziko 🙂))
(ale to by si asi nepotrebovala hypoteku)

andreah25
25. jún 2013

@melesmeles Marža 1,5% nie je vysoká. Skôr by som sa pozrela na to, čo tvorí základ úroku, tzn. základná sadzba je aká? Akú právomoc má banka na tvorbu tejto základnej sadzby? A čo sa týka marže, bude uvedené v úverovej zmluve ako pevná, nemenná, alebo Vám bola teraz oznámená táto marža, no v zmluve uvedená nebude, tzn. po skončení fixácie úroku môžete mať túto maržu zmenenú?
Niektoré banky majú základnú sadzbu presne rovnú napr. 3 alebo 6 mesačnému euriboru a k tomu uvádzajú svoju maržu, ktorú môžu/nemusia uviesť do úverovej zmluvy. Potom sú banky, ktoré tvoria základnú sadzbu tak, že vezmú napr. 6mesačný euribor + sadzba za riziko klienta + sadzba za likviditu + sadzba na náklady banky spojené s úverom + iné.... a k tomu celému prirátajú ešte tú Vašu Vám uvedenú maržu. Čiže, aký Vám banka dala celkový úrok? Môžete mať totiž maržu 1,5% pri úroku napr. 2,5% p.a. ale môžete ju mať aj pri úroku napr. 6,5% p.a.

Takže treba sa pozrieť aká je základná sadzba + marža a za akých podmienok a ako často banka tieto dve položky mení. Preto sa nedá relevantne posúdiť, či je táto marža dobrá, alebo nie.

melesmeles
autor
25. jún 2013

@andreah25 dakujem za velmi vecerpavajucu odpoved 🙂