Koľko približne stojí mesačne starostlivosť o 4 - 5 sliepok?

28. sep 2022

Koľko približne stojí mesačne starostlivosť o 4-5 sliepok?

zuzinka888
28. sep 2022

Tazko sa to takto rata. No mama vzdy zaciatkom zimy sliepky zabija- ked sa ochladi vajicka nenesu tak ich zbytocne krmit. Na jar kupuje nove. Pasu sa po zahrade + odpad z kuchyne + zrno. Ale to slo teraz hore ako vsetko tak neviem lebo uz nekupuje- idu pomaly na polievku. A ine je ked su zavrete v kurniku a krmis len zrnom...

qetka
28. sep 2022

18 eur 20 kilovy balik zrna nam pre 6 sliepok vydrzal myslim 3 tyzdne

viestta
28. sep 2022

Aký máš prístup ku krmivu? Budú mať dostatočný výbeh? Lebo ak sa nakrmia hrabanim v záhrade a nemusís dokupovať krmivo, tak takmer nič, využijú v podstate z kuchynských zvyškov.

jaskolka
28. sep 2022

Ide o to, či ich chceš nechať sa len pásť na tráve, pripadne im dávať nejaký suchý chlieb, rožky, cestoviny, ryžu alebo aj dokrmovat zrnom. Svokra ma vždy tak okolo 10 sliepok +1 kohút, a vždy postupne ich "mení" teda zabije väčšinou na jeseň zopár, podáva mäso do mrazničky, a kúpi nové potom. Náklady takmer žiadne, majú veľký výbeh, a zrno fakt dokúpi jedine na zimu, pre tých pár, čo ostanú. Ale aj tie žijú hlavne na zbytkoch z kuchyne. Zrno je len doplnok.

d_anica
28. sep 2022

Máme 5 sliepok, mesačne kupujeme vrece kvalitného krmiva bez GMO, je to asi 7 kg a stojí 10-12€, kupuje manžel tak neviem presne. Plus kupujeme zrno-pšenicu v 50 kg vreci, naposledy stála tuším 17€, ale to vydrží cca 4-5 mesiacov. Cez leto im stačí menej pšenice, v zime potrebujú viac. K tomu majú svoj výbeh a denne na cca 2 hodiny ich púšťame do záhrady, kde zobkajú čo nájdu. Kuchynský odpad im nedávam, len keď zostanú čisté zemiaky/ryža/cestoviny. Povedala by som, že mesačné náklady sú medzi 13-17€. Ale vajec sme mali dodtatok, aj som predávala (mesačne aj 20-40 vajec som z prebytku predala po 3€ za 10 ks) takže o to zas boli nižšie náklady. Niesli nám celú zimu, o niečo menej ako cez leto, ale veľký rozdiel to nebol. Keď majú kvalitnú stravu a nie je im zima- spávajú v zateplenom kuríne, tak nesú stále.

danaholanova
28. sep 2022

No ja mám na záhrade dávam pšenicu a zmesku a majú zelene, ťažko na kusy na mesiac. V zime tiež zabíjame nechávam len kvocky a kohúta. Kupujem meter pšenice tak cena ide stále hore. Keď máš od kuriatok a piples určite je to drahšie ako obycajne kurča z obchodu. Ak sa pýtaš ci sa to oplatí nie akurát máš domáce vajíčka a mäsko. Samozrejme kto dostáva krmivo z družstva tak sa samozrejme oplatí. A ja už aj končím pretože toho roku nám veľa roztrhali susedovie psy aj keď oplotené stále sa podhrabuju.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzkaa1991
28. sep 2022

Tak.mame viac sliepok zrno kupujeme vo velkom zmesku(hrach kukurica atd)mixuje nam svokor....male.ked kupuje muz meter zrna po novom 30maz 40eur.mame.na niekolko mesiacov.nejak nepočítam.kolko.nas vychádza na mesiac ale.smiesnych eur kedze som nacenovala.si vajicka na predaj.....ale.zas cena kurky stoji daco.ked.sa kupuje

cecilia29
28. sep 2022

Ak mas kuchynsky odpad , zvysky zo zahrady a travu tak takmer nic. Vrece psenice ti vydrzi dlho pri tak nizkom pocte. Na doplnenie mineralov pouzijes susene vajecne skrupinky drvene.

erickatt
28. sep 2022

@viestta to nebudu niesť. Kamoske sme predávali z nasich malickych nam nesu davno, im nie. Len im nic nedavaju okrem zahrady a z kuchyne

danaholanova
28. sep 2022

@erickatt tiež som to chcela napísať že keď im nedáš aspoň pšenicu sa niesť veľmi nebudú. Už keď dávam zmesku sa oveľa viac nesú ako bez tak zadarmo to nebude a tiež pravda že kurča,sliepka zadarmo není😁a od kuriatka sa tiež cena vyšplhá za starostlivosť.

viestta
28. sep 2022

@erickatt závisí aká veľká je ta záhrada.

oli18
28. sep 2022

Keby som chovala sliepky, v živote by som im žiadnu zmesku nedávala. Vajíčka od zmeskou kŕmených sliepok si môžem kúpiť v obchode, nemusím ich chovať.

danaholanova
29. sep 2022

@oli18 No lenze zmeska sa melie aj domaca a ak sa da sliepocky sa lepsie nesu.

erickatt
29. sep 2022

@oli18 ale my si doma robime, ziadne nežiaduce doplnky nedávame.