Kto mi pomôže s daňovým priznaním?

maznacik40
6. nov 2013

Kto mi poradí som na materskej od februara ,malinke sa narodilo v apríli, no s priatelom sme sa zobrali v auguste , ako sa to rata mali by mu niečo odratat aj za mna aj dcérku , malo by mu vrátiť viac či , ďakujem🙂

simca06022011
6. nov 2013

Danovy bonus za dceru si uplatny za 11 mesiacov a na manzelku si bude moct odratat tiez, ale tam neviem detaily velmi... zalezi tam aj na celkovom prijme a neviem ci tam ide materska.

majusqa77
6. nov 2013

danovy bonus - ak je manzel zamestnany, tak pri rocnom zuctovanie dane, ak nie, tak v danovom priznani sa mu vrati za 9 mesiacov (april-december). ak je zamestnany, mzdarka musi mat kopiu rodneho listu malej.
ak chces, aby si mohol uplatnit na teba, mal by dokladovat tvoj prijem za dobu, ktoru ste manzelia. podla toho by sa mu mohlo za tuto alikvotnu cast vratit z dani.

iva330
20. nov 2013

na dieťa mate narok od mesiaca kedy sa narodilo teda v arpili, nezdanit.položku na teba bude mať od mesiaca zosobášenia

katarina_kovasicova
24. dec 2013

materska do vlastneho prijmu manželky vstupuje, rodičovsky prispevok nie 🙂

angua27
2. jan 2014

dievčatá opravím vás trošku. nárok na daňový bonus na dieťa vzniká až mesiac nasledujúci po mesiaci narodenia. takže ak sa dieťatko narodilo v apríli, daňový bonus sa uplatňuje až od mája. doložiť zamestnávateľovi je treba kópiu rodného listu.
a odpočítateľnú položku na manželku je možné si uplatniť až od septembra. ale, ak žena poberá materskú, tak to sa započítava do vlastných príjmov manželky a teda málokedy výjde, že je nárok na odpočítateľnú položku na manželku. až rodičovská sa nepokladá za vlastný príjem manželky. tu je potrebné predložiť kópiu sobášneho listu a veľa mzdárok (vrátane mňa 🙂 ) požaduje aj potvrdenie zo Sociálnej poisťovne o vyplatenom materskom príspevku.

evita68
9. jan 2014

@angua27
tak to sa mýliš :

5) Daňovníkovi, ktorý vyživuje dieťa len jeden alebo niekoľko kalendárnych mesiacov v zdaňovacom období, možno znížiť daň alebo preddavky na daň z príjmov podľa § 5 len o sumu daňového bonusu podľa odseku 1 za každý kalendárny mesiac, na začiatku ktorého boli splnené podmienky na jeho uplatnenie. Daňový bonus možno uplatniť už v kalendárnom mesiaci, v ktorom sa dieťa narodilo alebo v ktorom sa začína sústavná príprava dieťaťa na budúce povolanie, alebo v ktorom bolo osvojené alebo prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu.