Mám nárok na hmotnú núdzu, keď má manžel minimálnu mzdu?

29. jún 2020

Baby máme ako rodina nárok na hmotnú núdzu ak manžel má minimálnu mzdu, ja som momentálne nezamestnaná a evidovaná na úrade práce a malý navštevuje škôlku? Máme len ten jeden príjem manželov. Prípadne dá sa aj pár mesiacov spätne vyplatiť hmotná núdza alebo ak by schválili tak len od toho dňa kedy o to požiadame? Ďakujem vopred za každú odpoveď.

mogaa
29. jún 2020

Spätne sa to nedá určite a myslím že pokiaľ má manžel minimálku tak vám nevýde ani hmotná núdza....

autor
29. jún 2020

@mogaa A aký tam musí mať príjem, aby to vyšlo? Lebo sa nikde neviem dočítať.

eeffka
29. jún 2020

Dvojica s jedným nezaopatreným dieťaťom
Hmotna nudza je ak mate menej ako:
Životné minimum dvojice s jedným nezaopatreným dieťaťom sa vypočíta nasledovne,
210,20 € + 146,64 € + 95,96 € = 452,80 € a predstavuje sumu 452,80 € mesačne.

Zdroj :
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

eeffka
29. jún 2020

Ak ma manzel naozaj minimalku cize 580 v hrubom to je 406 v cistom tak ste ako rodina pod hranicou a mali by ste mozno narok ale to si uz presne zistis na UPSVare vasom miestnom

autor
29. jún 2020

@eeffka Zle som to napísala nie minimálku, 540€ má na výplatnej páske už v čistom.

extempore
29. jún 2020

No nehnevaj sa, ale zasratou metlou by som hnala chlapa, ktory by domov doniesol 540€... ☹️

autor
29. jún 2020

@extempore Nenosí mi domov 540€, pretože má peniaze aj bokom a privyrába si ešte aj inak, ale ja som bez príjmu preto sme chceli skúsiť aspoň nejaký príspevok, kedže mne sa prácu nedarí nájsť. Z 540€ by sme určite nevyžili. Len sme mysleli, že keď tmavší majú nárok na rôzne príspevky, či by sa aj nám niečo nepodarilo, aspoň kým si ja nájdem prácu, ale tak máme smolu.

eeffka
29. jún 2020

@extempore zasa by som bola opatrna vo svojich vyjadreniach, lebo nikdy nevies ako s tebou a tvojou rodinou zivot zatoci, taketo extremne nazory som mala ako 20+ teraz mam o 20 viac a videla som uz vselico aj ako sa vie zivot zvrtnut za par sekund, takze hlavne s uctou

pre zadavatelku : co sa tyka tvojej situacie tak bohuzial presahujete limit, cize bez naroku

damtiporiti
29. jún 2020

Takže už odrbavate štát na odvodoch a este by ste chceli od neho ďalšie príspevky? To by som na tvojom mieste sem ani nepísala. Btw. dieťa máš v škôlke robotu si nájdi aj ty a nemusíš takto špekulovať.

autor
29. jún 2020

@damtiporiti A čo je Teba do toho? Nenapísala som, že si mesačne privyrobí milióny, ale pár €, aby sme mali čo do úst. A len pre Tvoju zvedavosť prácu hľadám už 3 mesiace a nedarí sa mi a navyše malý má celý júl prázdniny a nemáme nikoho kto by nám ho strážil. Takže neposudzuj prosím Ťa keď o tom nič nevieš. Pekný deň.

damtiporiti
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
klarissa25
29. jún 2020

a ty prečo nepracuješ?

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dadanu5
29. jún 2020

aké ste všetky prajne my nevravte ze vy by ste nevyužili niečo keby vám vyšiel nárok na to... zadavatelka sa len spýtala a vy sa tu hned navazate... esteze všetci tak dobre zarabate ze nemusite využiť štát ktorému odvadzate myslím viac než dosť

maciatkolulu
29. jún 2020

@dadanu5 tak mne by nestačila almuzna od štátu a nechcela by som chlapa, ktorý zarobí 500 eur a zvyšok bokom, lebo nešťastie nechodí po horách... Aká tam vyjde PN? Dôchodok? Véd dvaja dospelí, zdraví ľudia prepanajana majú rozmýšľať ako ificial e a slušne zarobiť a nie ako odrbat štát, dieťa teraz nemá kto strážiť a keď bude prvák, tak ci? Jaaaj, sedieť doma a brat dávky. Hmmm

autor
29. jún 2020

@klarissa25
@maciatkolulu Keby ste si prečítali komentár vyššie, tak by ste si všimli, že si prácu hľadám a nedarí sa mi a tie, ktoré máte malé deti to viete najlepšie. Pracovala som do marca, kedy som kvôli corone prišla o prácu, je to ľahké odsudzovať, keď o tom nikto nič nevie. A nemyslíte si, že ma teší, že sedím doma. Ja z toho, že sedím doma nemám nič a sama som už zúfala. A tak isto sme nechceli žiť z nejakého pár € príspevku, len sme chceli niečo kým si nájdem aspoň prácu. Ale tu je to škoda písať, lebo na otázku sa tu málokedy dostane nejaká normálna odpoveď.

fokuska
29. jún 2020

Ty tu pises nieco o tmavsich a na co maju narok. Davky sa nerozdeluju podla farby pleti. Pravidla su rovnake pre vsetkych.
Vycerpaj si podporu - ak si pracovala a splnas podmienky, tak na nu mas narok, ta ti pokryje 6 mesiacov, dovtedy snad pracu najdes. Tvoj muz odrbava stat na daniach a odvodoch, neprispieva do systemu kolko by mal, ale ty z toho systemu profitovat chces. Takto to nefunguje. Najprv budte vy poctivi a potom cakajte nieco od statu.

lucka_ke
29. jún 2020

ak si pracovala 2 roky tak máš nárok na podporu, ak nie tak treba hľadať aspoň brigádu na víkendy keď muž nerobí, alebo sa striedať on denné ty nočné a popri tom hľadať niečo lepšie, potraviny stále hľadajú ľudí a v lete budú potrebovať brigádnikov na zástup počas dovoleniek, skús

panelacikova
29. jún 2020

@damtiporiti ja si napríklad osobne myslím, že taká fuška u kamaráta (napríklad ak pomáha so stavbou domu a kamarát mu hodí povedzme za víkend 30 eur a vystravuje ho), nie je odrbávanie štátu. nič v zlom, ale občasné privyrobenie si u známych nie je nič zlé, útočíš tu na ňu ako na psa. to isté aj
@maciatkolulu nepoznáš situáciu autorky, ale hneď ju odsúdiš, ako si lebedí na riti a hľadá cestičky.

ženy, no a čo ako? čo urobila také zlé? veď preboha, poznám x prípadov fakt neprispôsobivých ľudí, čo v živote nerobili a ich celkové dávky presahujú môj príjem a to nemám ten príjem až taký hrozný! prečo by jedna žena nemohla využiť sociálny systém, ak má naňho podľa zákona právo? vy viete byť teda poriadne zlé... mám kamarátku, ktorá sa nevydala za chlapa iba preto, aby mala nárok na dávky v hmotnej núdzi. bola zaradená ako samoživiteľka dieťaťa, mali odlišné trvalé bydliská a neboli svoji. urobila tak len z jediného dôvodu. má dlhodobé zdravotné problémy, ktoré jej nedovolili v predchádzajúcom zamestnaní pracovať, proste nevládala. našla si jednoduchšiu prácu na 1/2 úväzok a keďže bola slobodná matka a na papieri dokonca so smiešnym výživným, tak si vybavila aj slušnú dávku a napokon bola tam, kde predtým, akurát na to odrobila denne nie 8 hodín, ale 4 a mala čas aj na oddych a dieťa. ja na tom nevidím nič zlé. ak môže cigán poberať celý život ID a pritom neodrobil ani hovno, prečo útočíte na ženu, ktorá má logickú otázku?

fokuska
29. jún 2020

@panelacikova Cigan, Rom, ani nikto iny NEMA narok na nic viac ako akakolvek ina rasa, narodnost a pod.
Na ID maju narok za presne rovnakych podmienok ako bieli. A ak budes zit ako oni, v polorozpadnutej chajde, bez prace as 10timi detmi, tak budes mat narok na uplne presne rovnake davky.

A ze ona ma logicku otazku - nie je to logicka otazka. Hmotna nudza je predsa NUDZA - to je stav ked nema pracu ani zena ani muz, cize realne je ich prijem ziadny, alebo takmer ziadny. Jej muz je normalne zamestnany a jeho prijem nie je minimalka, ale je vyssi. Takze mne nedava logiku pytat sa na davku v hmotnej nudzi.
Ona moze mat narok na podporu, pokial splna potrebny pocet dni poistenia v nezamestnanosti. Ale rozmyslat o hmotnej nudzi je v tejto situacii trosku mimo.

damtiporiti
29. jún 2020

@panelacikova to je už také klišé, cigani maju, dajte aj mne. Ich šeky si videla a spočítala doradu, keď máš taký prehľad? Potom je vlastne medzi cigánom čo nerobi a ženou čo nerobí (a tak ako kopa cigánov pracuje, kopa "bielych sa len vala doma a chlasta) aký rozdiel, keď obe strany zmýšľajú rovnako? Ale samozrejme, keď sa človek ozve už je debil
Potom bodaj by nám tu toľké roky nevládol hranol a jeho ľudia.

panelacikova
29. jún 2020

@damtiporiti popravde, videla...

pelopeia
29. jún 2020

Opäť upozorňujem! Pomoc v hmotnej núdzi a suma životného minima nie je to isté! Pomoc v hmotnej núdzi je len na zabezpečenie základných životných potrieb domácnosti - jedno teplé jedlo denne + nevyhnutné prístrešie a ošatenie. Pre rodinu s jedným dieťaťom je to suma 172,60 € + 91,40 € príspevok na bývanie (ak je jeden z manželov vlastník alebo nájomca bytu/rodinného domu) + 135,70 € aktivačný príspevok ak je manžel zamestnaný na pracovnú zmluvu a má príjem aspoň vo výške minimálnej mzdy. Spolu 399,70 €. Od toho sa odpočítava 75% z čistej mzdy, t.j. v tomto prípade 405 € (ak má čistú mzdu 540,00 €). čiže nárok na pomoc v hmotnej núdzi nevznikne, keďže príjem je vyšší ako suma nárokov.

eeffka
29. jún 2020

@pelopeia zaujal ma vyxpocet, ak by mal cistu mzdu 520 z toho 75% 390, cize rozdiel by bol 390, tak by bola pomov hnotnej nudzi priznana vo vyske 9,70? diky

pelopeia
29. jún 2020

@eeffka áno. pracujem na ÚPSVaR, vyplácam hmotnú núdzu. Vždy je to rozdiel medzi sumou nárokov a príjmom pre účely zákona.

fokuska
29. jún 2020

@pelopeia A pridavok na dieta sa do toho zapocitava?

pelopeia
29. jún 2020

@fokuska nie, prídavok na dieťa sa pre účely zákona o hmotnej núdzi nepovažuje za príjem.

damtiporiti
29. jún 2020

Za pravdu sa každý hnevá však.