Maródka počas nezamestnanosti. Musím sa zaevidovať?

lubickaatomas
26. máj 2018

Zdravim Vas mam pre Vas jednu otazku som tehotna ale dna 30 juna 2018 mi konci prac pomer doba urcita rok som odpracovala viem ze na matersku narok bude mat ale ako to je ze ked budem vlastne na riz tehotenstve do porodu budem dostavat platenu pn mam narok aj ked od 30.6 budem ako nezamestnana?? A musim sa aj zaevidovat na urade prace alebo ako to vlastne je

buducanevesta12
26. máj 2018

Ahoj, ja mám rovnaký prípad ako ty...s tým že mne končila zmluva posledného mája. Dala som sa začiatkom mája vypísať na PN s tým se som dr. Všetko vysvetlila na rovinu a ona súhlasila že ma vypíše. Tým pádom budem pn-kovat az do materskej a potom rovno na materskú. Tým pádom sa nemusíš ísť hlásiť na úrad práce len chod na pn skôr ako ti skončí pp napríklad v polke juna. PN sa ti bude rátať normálne z príjmu aj keď už nebudeš zamestnaná.

kaitlin3
26. máj 2018

@buducanevesta12 tiež budem ten prípad, ale neviem, či ma vypíše, ale teda so zamestnávateľom už nebude nič a pracovný pomer sa normálne ukončí aj počas PN?

lubickaatomas
autor
26. máj 2018

@buducanevesta12 ja uz som na pn od tedy ako son zistila ze som tehotna lebo robim nocne

buducanevesta12
26. máj 2018

@kaitlin3 no keď máš na dobu určitú tak sa vlastne ukončí dňom kedy ti končí zmluva. Len potom neviem ako je to s materskou či treba dávať papiere zamestnávateľovi keď už vlastne u neho nebudem 🙂 to som ešte nezistovala. Aj napríklad skočím pre istotu ma zdravotnú že už nemám pp žeby potom dačo z toho nebolo.

vierka0508
26. máj 2018

@lubickaatomas ahoj, aj ja som to mala podobne. V skusobnej dobe sme sa dohodli na vypovedi, lebo som oznamila tehotenstvo. Nasledne som sa do 7 dni od skoncenia prac.pomeru dala vypisat na PN, ktoru som zaniesla na socialnu poistovnu. Ale musis to stihnut do 7 dni, to je ochranna lehota. Na urade nebolo treba hlasit sa, iba ak by si skoncila PN skor ako ti zacne materska. Ale ak plynule prechadzas z PN na matersku nemusis im zas nic ohlasovat. Takze PN budes mat platenu, a matersku tiez ak mas odpracovanych 270 dni za posledne 2 roky. Potom zas pojdes s papierom od gynekologicky do socialnej poistovne kde vypises papiere potrebne na vybavenie materskeho.

evittam
27. máj 2018

@buducanevesta12 A na co pojdes na ZP? Ta s MD nema nic spolocne. Pokial PP skoncil tak ziadost o MD na SP.

evittam
27. máj 2018

@lubickaatomas Pokial si uz tehotna pocas trvania PP a ten skonci mozes ist na PN kedykoľvek do nástupu na MD,aj po skonceni PP-so v ochrannej lehote. Pocas PN sa netreba hlasit na UP-zbytocne.

evittam
27. máj 2018

@vierka0508 Ochranna lehota pre tehotne je 8 mesiacov a nie 7dni.

vierka0508
27. máj 2018

@evittam ja ale pisem o ochrannej lehote 7 dni po zaniku nemocenskeho poistenia, aby mala narok na nemocensku davku. Ked sa da na PN po 7 dnoch tak jej platit nic nebudu. Ochranna lehota 8 mesiacov suvisi s vyplacanim materskej.

evittam
27. máj 2018

@vierka0508 Nemas pravdu. Ak otehotnies pocas PP a ten skonci tak mozes ist na PN kedykoľvek do nástupu na MD. Si v 8mesacnej ochrannej lehote. Ochranna lehota 7dni plati pre netehotne zeny a ostatných zamestnancov.
T.j.PP ti skonci 31.5., si tehotna, nástup na MD napr.november, na PN mozes ist aj v auguste a bude platena.

evittam
27. máj 2018

@vierka0508
Podľa zákona o sociálnom poistení, ak poistenkyni zaniklo nemocenské poistenie v období tehotenstva, má nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo odo dňa pôrodu, ak porodila skôr, ak jej trvala ochranná lehota ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo pred skutočným dňom pôrodu. Keďže nemocenské poistenie skončením pracovného pomeru zaniklo v čase tehotenstva, ochranná lehota je osem mesiacov. Pokiaľ počas tejto osemmesačnej doby ochorie, vznikne nárok na nemocenské. Nárok na nemocenské vzniká od prvého dňa prvého dňa práceneschopnosti, a to aj napriek tomu, že plynie ochranná lehota po skončení zamestnania, za prvých desať dní si neuplatňuje u svojho posledného zamestnávateľa nárok na náhradu príjmu, ale už od začiatku je nárok na nemocenské, ktoré poskytne Sociálna poisťovňa. Tehotna zena je poistencom štátu, ktorý bude odvádzať poistné na verejné zdravotné poistenie