Predaj - kúpa bytu

31. okt 2022

Ahojte,
Idem kupovať byt. Predávajúci si zohnali právnika na predaj bytu - radili sa s ním ohľadne pár vecí + mal im napísať kúpno-predajnú zmluvu. Teraz na mňa vytiahli, že chcú, aby som polovicu právnika zaplatila ja.
Majú na to nárok? Nie je to len ich "starosť".
Za každú radu, info ďakujem 🙏

lesana25
31. okt 2022

No to určite 😂 nikto im nekázal si najať právnika, prečo by si to mala platiť?

autor
31. okt 2022

@lesana25 no veď presne to som im povedala, tak na mňa vyskočili, že oni to tak robili keď kupovali predtým byt 🤦‍♀️

sasa1310
31. okt 2022

no ja by som bez realitky ten byt nekúpila. A tieto veci platí vždy kupujúci v provízii

laurar1
31. okt 2022

Urcite im na pravnika neprispievaj. Najmi si svojho, nech tu zmluvu skontroluje. Urcite sa nespoliehaj iba na to, ze im ju spravi pravnik. On pracuje pre nich, takze bude pisat zmluvu tak, aby bola vyhodna pre nich.

lesana25
31. okt 2022

Mali si to nahodiť k cene bytu ešte predtým ako zverejnili ponuku. Ale takto sa to nerobí, do psej matere.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elalala
31. okt 2022

Tak právnika by ste platili tak či tak, aby vám vypracoval kupnopredajnu zmluvu. Mohli ste sa dohodnúť dopredu, predávajúci si to väčšinou dajú do ceny nehnuteľnosti, náklady spojené s predajom...kupujúci to musí akceptovať plus znášať náklady na prevod vlastníckeho práva na katastri...žiaľ, tak je, že si to platí kupujúci...len v cene nehnuteľnosti keby to bolo zahrnuté dopredu, možno by ich to tak "nebolelo", keby nevedeli, aké to je drahé 🙂 takto majú výdavok navyše...alebo sa viete dohodnúť na kompromise a malinko spustiť z ceny bytu...je to na vás...ale ak ste sa nedohodli vopred a spravili to bez vás, tak majú vlastne smolu

zuzanaete
31. okt 2022

Vsetko je vec dohody. Toto mali s tebou komunikovat od zaciatku. Ked som kupovala byt, tak som toho pravnika na zmluvu platila ja. Predavajuci davali inzerat cez realitku, ale mne sa podarilo ku nim dostat napriamo a dohodli sme sa, ze to zrealizujeme bez realitky a ja tak usetrim, lebo poplatok bol ovela vyssi, ako platit pravnikovi za zmluvu. Pre nikoho to nebolo prekvapenie. Vsetko sme otvorene komunikovali. V tvojom pripade by som to odmietala zaplatit. Zalezi aj, aky mas velky zaujem o byt a kolko dalsich zaujemcov maju oni.

sasa1310
31. okt 2022

a pevne dúfam, že namiesto toho ako riešiš absolútne malú sumu pri kúpe nehnuteľnosti, si poriadne pozrela kataster a list vlastníctva daného bytu

liljana
31. okt 2022

Nuz. Mat svojho pravnika a svoju pravnu zmluvu je v tvojom zaujme. Ako platit polku za neznameho pravnika, ktory pravdepodobne napisal kupnu zmluvu v prospech predavajuceho. kedze si ho nasli oni.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikuska412
31. okt 2022

Všetko je vec dohody. Ale určite ste si to mali vyriešiť skôr a nerobiť nič poza chrbát druhej strany. Potom je tam niečo, kvôli čomu mi svietia v hlave kontrolky - prečo to tak urobili? Je tam niečo nevysporiadané ? Sú vôbec vlastníkmi bytu? Nie je byt v dražbe? Ľudia teraz skúšajú rôzne podvody...
My, ked sme kupovali byt, kupnopredajnu zmluvu vypracovala nasa pravnicka, lebo sme to tak chceli. Aby nas jednoducho neobabrali (mali sme vtedy obidvaja 20 rokov a nulové skúsenosti). :D Oni boli spokojní, že s tým majú pokoj, lebo mali kopu iných vybavovačiek ohľadne nového bývania.
Ale urcite ak velmi trvaju na ich zmluve a ešte na úhrade, najmite si pravnika vy, nech tu zmluvu skontroluje. Tym padom poviete, že ste si fifty-fifty a bude to vyrovnané 🙂
Aby nebola ani jedna strana o nič zvýhodnená. To by bol môj argument.

mable123
31. okt 2022

Daj si zmluvu presetrit pravnikom nejakej realitky... Pytaju za hodku 100 euro ale aspon Ta upozorni na veci v zmluve.

autor
31. okt 2022

Tak majitel sa vyjadril od zaciatku, ze zmluvu mu spise pravnik, ale nevravel nic o tom, ze mu mam dat polovicu, az teraz, ked je par dni do podpisu zmluvy na mna vyrukoval, ze pravnik ide "na polovicu, vraj sa to tak robi"

aduskatt
31. okt 2022

kúpnopredajnú zmluvu vypracovávam ako realitka ja (teda naši právnici). Zvyknem to tak, že pošlem najprv na posúdenie kupujúcemu a ten sa k tomu vyjadrí, aj chce niečo doplniť, prepracovať, vyhovieme mu, ak je to len trochu možné až kým nie je spokojný.

nely1704
31. okt 2022

To, že ma právnika na vypracovanie zmluvy nie je nič zlé. Ohľadom platby ta mal upozorniť dopredu - je to vec dohody, neprispela by som mu zrazu len tak..
ale zamyslime sa 👉 Nemal by ,, dať bloček" automaticky predávajúci?

sasa1310
1. nov 2022

@aduskatt snáď kúpnu zmluvu....keď už si profesionál

aduskatt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aduskatt
1. nov 2022

@sasa1310 tak keď už sa ideme ťahať za slovíčka (ale všetci dobre vieme, o čo kráča) tak mi dovoľ informáciu, že správne je to zmluva o prevode vlastníctva bytu, takže ani kúpna nie je správne. Viac na poznámky o tomto nereagujem, keďže to nie je obsahom dopytu, Želám Ti pekný deň