Pripoistenie manžela v Rakúsku

mamulka211
30. júl 2013

Dobry den, chcem sa spytat : mam problem, pracujem ako opatrovatelka v Rakusku.Zivnost mam od 22.4., takze od 1.5. mi pozastavili vyplacanie rodicovskeho prispevku na Slovensku, kedze mam 1,5 rocneho synceka.Manzel je nezamestnany, tak nas napadlo, zeby mohol poberat rodicovsky prispevok on, ale narok nan ma vraj len z rakuskej strany, nie u nas. Lenze manzel nie je v raklusku zdravotne poisteny, tak teraz neviem, bude mat narok poberat rodicovsky prispevok, alebo nie? Mozem si aj ja, hoci som v Rakusku vedena ako zivnostnik, uplatnit narok na rodicovsky prispevok, alebo v Rakusku nemoze zamestnana matka poberat sucasne aj rodicovsky prispevok. Co je lepsie, vybavit to na manzela, alebo na mna? Kto mi poradi?

mamulka211
autor
30. júl 2013

Respektive, mozem manzela a syna aj dodatocne pripoistit tu v Rakusku pred tym, ako ten rodicovsky tu zacnem vybavovat?Rodinne pridavky uz vybavujem, cakam na schvalenie.

denkaajejdeti
14. okt 2013

Najlepšie by bolo informovať sa priamo na rakúskych úradoch - predpokladám, že po nemecky vieš dobre, keďže tam pracuješ.. Nerozumiem, či chceš poberať RP tu alebo v Rakúsku (určite však nie duplicitne). A ešte jedna vec - skús si najprv zistiť aká dlhá je rodičovská dovolenka v Rakúsku - nemusí to byť tak ako u nás 3 roky. ak má tvoj synček 18 mesiacov je dosť možné, že žiadne príspevky z rakúskej strany nemôžeš čakať. Podľa mňa však na Slovensku na RP máš nárok, pretože zákon umožňuje poberať RP aj pracujúcej matke a je podľa mňa jedno v akej krajine pracuje, pretože tento príspevok je viazaný na vek dieťaťa nie na prácu matky.