Spoločný účet po smrti majiteľa

vlucifuk
14. sep 2022

Prosím, len zo zvedavosti. Ako to funguje? A nie, nechystám sa umrieť, ale...Život je nevyspytateľný. S manželom máme spoločný účet, absolútne nám to takto vyhovuje a meniť to neplánujeme. Majiteľom účtu som ja, manžel ním môže disponovať, má svoju kartu. Ak by som ale náhle zomrela, účet sa "zmrazí" a ide do dedičského konania, čo teda chvíľu trvá, kým prebehne. Manžel by teda naozaj nemal v tom čase šancu dostať sa k peniazom? Kamoška mi povedala, že jej mamka po smrti otca, ktorý bol majiteľom spoloč.účtu, hneď utekala vybrať hotovosť, aby mala z čoho žiť. Fakt je to takto? A napr.z toho "zmrazeného" účtu v tom čase odchádzajú nastavené trvalé príkazy?Či aj to je stopnuté? A kto vlastne dáva info banke o smrti majiteľa? Matrika? Vie niekto, ako to funguje? Ďakujem za každú reakciu.😉

ketinecka
14. sep 2022

Ano, pokym je iba disponent tak ucet je do par dni zmrazeny a neodidu odtial ani TP. Dedicske pri dobrej voli moze trvat pol roka a viac.

doriiis
14. sep 2022

Presne tak.A matrika urcite nedava vediet nikomu o smrti nikoho.To je praca pozostalych to obehat a vybavit

elizabet173
14. sep 2022

@vlucifuk manžel by musel vybrať peniaze ešte pred zmrazením účtu, teda hneď ako by sa dozvedel o smrti manželky, ešte skôr ako začne všetko okolo úmrtia vybavovať.

zontik
14. sep 2022

@doriiis to nieje celkom pravda.akonahle vypíšu v nemocnici úmrtný list,ide to do systému.myslim, že také 2hodiny od úmrtia máš čas všetko zariadiť, inak sa k tým peniazom nedostaneš.aspon teda v našom prípade to tak bolo.

ketinecka
14. sep 2022

ano, akonahle je vystaveny umrtny list, ide to do nejakych registrov a ucet sa blokuje, ktora institucia presne to je, to neviem....

simca06022011
14. sep 2022

@vlucifuk ano je to takto. Mame takéto skusenosti, napr bratranec musel nahanat dedicske konanie po otcovi, v podstate vsetko platil a riešil lebo mama ostala uplne bez prostriedkov. Trvalo to ake dlhšie ako par hodín. Zostatok na ucte do dedinského sa ale bral v case umrtia myslím.
Vydavky s pohrebom napr a vsetko treba uhradit, to nie sú male sumy, ktoré treba v prípade zablokovania uctu zhanat.

doriiis
14. sep 2022

@zontik
@ketinecka ...aha,no vidite.To som nevedela.Takze este komplikovanejsie by to bolo v tomto pripade.

zontik
14. sep 2022

@vlucifuk lepšie by bolo, keby ste mali obaja účty, a obaja nimi disponovali.teraz sú banky, kde ti vedú účet zadarmo, peniazmi si hybes cez mobil, takže pri nepredvídateľných okolnostiach vieš jednoducho tie peniaze prehodiť na svoj účet.a v podstate keď to chces brať, že máte dôveru, a preto máte jeden účet, muž tiež cez aplikáciu môže platiť z tvojho účtu, ty z jeho, takže obaja si tie účty môžte kedykoľvek pozrieť.tiez sme to tak mali, ale ako vravíš, niečo sa stane, a si nahraty, a tak aspoň neostanes úplne "holá"

belllinka
14. sep 2022

Najlepsie je hned previest peniaze z uctu. Aj ked banke chvilu trva, kym zablokuje ucet, napr. Ked niekto zomrie v piatok, tak az v pondelok zablokuju. Treba aj hned riesit trvale prikazy. Do dedicskeho ide samozrejme suma v case smrti spatne.

elizabet173
14. sep 2022

@zontik je to tak, ako píšeš, preto som radila vybrať financie ešte skôr, ako sa začne čokoľvek vybavovať, Na druhej strane človek vtedy asi myslí na čokoľvek, tie financie sú asi tým posledným, preto je asi fajn mať účty dva, lebo dedičské môže prebehnúť aj o pol roka

belllinka
14. sep 2022

@doriiis matrika dava vediet vsetkym instituciam. Co maju pozostali obiehat banky.
@vlucifuk ani do internetbankingu sa nedostanes, nic. Trvale prikazy zastavene.

zontik
14. sep 2022

@elizabet173 no, ale vieš ako to je, ak máš väčšiu sumu na účte, väčšinou sa im nepáči, keď to chce vybrať disponent, iba ak sa dá vybrať kartou.lebo priamo v banke bez majiteľa účtu asi nevyberie, ale toto neviem zodpovedne tvrdiť,len sa mi zdá, že nám to tak vysvetľovala

dzina007
14. sep 2022

my to mame napriklad vo VUB urobene tak ze ako majitelia uctu sme obaja. anijeden z nas nieje disponent

aknamorka22
14. sep 2022

My sme to riešili tak, že hneď po smrti sme z účtu poslali všetky peniaze na iný účet. Ale v dedičskom konaní sa itak rátal stav účtu ku dňu úmrtia. A ten účet nebol spoločný ale zomreta osoba mala napísané prihlasovacie údaje do IB, takže sme sa tam prihlásili a previedli peniaze. Stopli sa následne všetky platby aj inkasá. Museli sme všetko obehat s umrtnym listom a nahlásiť zmenu.

elizabet173
14. sep 2022

@zontik či sa im to páči alebo nie by ma zaujímalo najmenej, vyberiem, alebo prevediem, koľko je možné, veď aj ten manžel má nejaký príjem, tak si založím účet, povinné platby si prehodím na ten a vybrané peniaze budú ako rezerva na pohreb, či iné výdavky.
@dzina007 ale nie je treba vo vašom prípade aby ste všetky zmeny podpisovali obidvaja?

zontik
14. sep 2022

@elizabet173 ale chápeš, že keď narazia na veľmi milú páni, tak jej bude šuma fuk,či ty chces, či nie? Ti povie, že ona má nejaké pravidlá, a môžeš sa aj po zemi hádzať.. preto tiež vravím, že ten disponent nemá k tomu účtu nejaký prístup.ja som raz potrebovala len nejaké potvrdenie, tak som musela ísť sama, manželovi ako disponentovi ho nedali, preto sme si potom urobili každý svoj účet

lopka1313
14. sep 2022

To je ta blbost dnesneho systemu. Nasi maju spolocny ucet na ocove meno a uz som sa o tom s mamou bavila. Mala by hned, ako sa dozvie, ze oco umrel/umiera alebo tak, ako prve, poslat peniaze mne na ucet. Aby mala s cim fungovat. Ale ci sa tak realne zachova, netusime nik, predsalen bude to strasny sok v tej chvili. Mama ma aj vlastny ucet, ale s tym paradoxne tiez fungujem ja, aj kartu a vsetko z neho pouzivam ja, je to ucet, ktory nemam ako hlavny, ale riesim s nim poplatky za byt, oficialne rodicovsky. Vyplatu/dochodok by si potom nechala posielat na ten svoj ucet, aj kartu a vsetko by som jej k tomu dala. Este maju okrem toho aj nejaku hotovost niekde, prinajhorsom by s tou hotovostou chvilu fungovala, do prvej vyplaty/dochodku na svoj ucet.
Je to jedna z veci, ktore ma trapia. Inak, tiez by ma zaujimalo, ako to je s trvalymi prikazmi, a ci sa dostaneme este napr. v internetbankingu aspon k udajom, kolko komu na aky ucet a kedy odchadza, aby sme to vedeli v pripade potreby riesit....

elizabet173
14. sep 2022

@zontik mňa nezaujíma milá alebo nemilá pani, máš predsa zmluvu s bankou, kde sú uvedené podmienky, nie?

dzina007
14. sep 2022

@elizabet173 ano je. ale my mame ucty 3. Ja mam svoj manzel tiez a potom spolocny kde vkladame kazdy mesiac peniaze a platime z nej domacnost. To nám takto vyhovuje.
Ale ak robíme na danom účte zmeny tak s manželom sa dohodneme on všetko vybaví spíše a ja len pribehnem a podpíšem sa tiež.
Zas tak často sa zmeny nevykonávajú.
Hlavným dôvodom prečo sme to takto riešili je ten že ak by sa manželovi niečo stalo aby som sa dostala k účtom čo všetko je potrebné poplatiť.

fepe5
14. sep 2022

@vlucifuk áno účet sa zmrazí,ani disponent nemôže vyberať,musíte byť spolumajitelia.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vlucifuk
autor
14. sep 2022

@simca06022011 Ďakujem. Veď to, že tých peňazí treba veľa, kým prebehne dedičské konanie. Pohreb, poplatky, žiť treba z niečoho...Uff, vidím, že to musíme nejako poriešiť, nech môžem pokojne spať.

vlucifuk
autor
14. sep 2022

@zontik Ďakujem. No musíme to nejako poriešiť, nech môžem pokojne spávať.

vlucifuk
autor
14. sep 2022

@dzina007 My máme Slov sporiteľňu. Musím zistiť, či je to tam možné. Ďakujem.

vlucifuk
autor
14. sep 2022

@lopka1313 Takže nie som sama, koho to trápi? Vidíš, inak, to aby som si urobila kópiu tých účtov z trvalých príkazov, lebo ak sa tam po zmrazení účtu muž nedostane, ani nebude vedieť koľko a kam posielať. Toto mám pod palcom ja, muž netuší koľko a kam odchádza. A keď som sa s ním o tom bavila, tak len povedal, že sa nemám trápiť, že isto umrie prvý.🤦‍♀️

lalala94
14. sep 2022

@vlucifuk my máme Fio a ešte pred pár rokmi nebolo možné mať dvoch rovnocenných majiteľov na jednom účte. Neponúkala to žiadna banka - ja som u nás majiteľka, manžel disponent.

vlucifuk
autor
14. sep 2022

@mamula20 Áno, to s bankomatom sa dá, ak to cloveku v tom šoku napadne, ale v tomto pripade treba vybrať oveľa vyššiu hotovosť. Pohreb stojí veľa, hotovosť na nutné poplatky a na živobitie aspoň do ďalšej výplaty. My máme nastavenie výberu v bankomate 300€ denne, čo by v tomto prípade nestačilo. Ani neviem, či je nejaký max.limit na výber z bankomatu, že sa dá nastaviť aj vyšší. Vidím, že budem musieť zbehnúť do banky a na všetko sa opýtať.

vlucifuk
autor
14. sep 2022

@lalala94 Veď aj ja som v tom, že nie je možné, aby mal účet tvoch majiteľov, ale dlho som v banke nebola, možno došlo k nejakým zmenám. Určite sa pôjdem na to opýtať.

domireb
14. sep 2022

@vlucifuk áno, presne takto to je, že manželka hneď ráno,čo manžel dostal v noci infarkt,u utekala do banky vybrať peniaze, pretože by nemala ako uhradiť pohreb, žiť. Čo ostane,zmrazí sa a nasleduje dedičaké

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz