Pediatrička v Liptovskom Mikuláši, ktorej nevadí neočkovanie

zlte_kuriatko
10. jan 2014

mamičky poradte mi nejakú dobrú pediatričku v liptovskom mikuláši alebo okolí ktorá nemá problém s neočkovaným a nebude ma nútiť silou mocou podpísať nejaký papier.

maminkasisa
16. jún 2015

ahojko, preco sa branite ockovaniu? moj syn 19 mesiacov dostal od dcery skolkarky kiahne, a keby som vedela, ako to bude zle znasat, tak by som ho dala asi zaockovat aj ked to nie je povinne.....

zm79
16. jún 2015
ibrunova
16. jún 2015

Papier, že odmietaš, musíš asi podpísať u každej.

zamilion
16. jún 2015

@zlte_kuriatko keď odmietaš očkovanie, prečo sa to bojíš potvrdiť písomne?

doty1
16. jún 2015

tiež si myslím, že ak si presvedčená o správnosti svojho konania, tak nejaký papier ťa predsa nemôže rozhádzať. Neviem či je to zákonná povinnosť, že ti lekár musí dať podpísať papier o odmietnutí očkovania, ale ak nie, tak je to zrejme aj obranný mechanizmus lekára.

uzanka16
16. jún 2015

Ja tomu nechápem čo majú niektoré mamičky proti očkovaniu, kedysi sa očkovalo bežne a bolo všetko ok, tie základné očkovania nič neuškodia sama som ich mala a som tu i moja sestra o 13 rokov mladšia, tiež komplet očkovania. Raz sa to môže niektorým mamičkám vrátiť, keď sa stane niečo ich dieťaťu a budú bedákať. a dobre píšu ostatné ženy keď odmietate očkovanie tak pre vás podpísať 1 papier nemôže byť problém, alebo žeby bol v tom nejaký strach čo ak?

lilimoni
16. jún 2015

A ked je povinne, neznamena to, ze je nejako zakonom stanovene, ze sa musi zaockovat aj keby sa rodicia isli pototo? Ja by som sa netesila, keby moje dieta bolo v kontakte s neockovanym dietatom 😒

zlte_kuriatko
autor
17. jún 2015

@zamilion ba práve, už som podpísala a dávno 😉 stojím si za svojím názorom a nebojím sa ho nikomu povedať. teraz sa mi zakaždým dr spýta a ešte si si to nerozmyslela? a zakaždým poviem ešte nie 😀 pohoda.

zlte_kuriatko
autor
17. jún 2015

@zlte_kuriatko ale tak zo začiatku sa priznám bola som troška pototo čo mi povie akú mi zavaria pokutu a tak.. ale nič sa nedeje. najskôr som dúfala, že existuje taká dr ktorej nemusím nič podpísať a akože je dieťa očkované, ale to sa nedá asi u žiadnej.aspon tu u nás v okolí asi nie.

zamilion
17. jún 2015

@zlte_kuriatko je to jej povinnosťou sa ťa pýtať podľa zákona o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. a ty máš právo ju odmietnuť. ak by k niečomu došlo, UDZS bude vyšetrovať, či lekárka postupovala správne a ona to musí preukázať, preto chce tvoj podpis

zlte_kuriatko
autor
17. jún 2015

@maminkasisa každé dieťa asi znáša kiahne inak. moja mala pred mesiacom, presne ked mala tri roky a nemala ani len horúčku, styri kiahne v hlave a osem na tele a tot vsio. dokonca ani na tvári nemala nič, vyzerala ako zdravá, len s tým rozdielom, že sme museli sedieť doma kym prejde ink. doba.

zlte_kuriatko
autor
17. jún 2015

@zamilion ano presne tak mi to aj ona odôvodnila, že musí byť krytá, keby sa niečo stalo. nato akú som robila paniku uplne nič sa nedeje. podpisala som ten papier, ale neprišla mi ešte ziadna vyzva na "pohovor" alebo pokutu. a to je tomu už rok a pol.

hanka_april
17. jún 2015

@zlte_kuriatko
tak zatajovat to nesmies, aby si neohrozila ostatne deti napr. v skolke atd. - citala som tu uz o mamickach, co boli hrdinky, nedali deti ockovat a potom uplacali doktorov aby im dali potvrdenie do skolky, ze dieta ockovane je 😝 pretoze existuju deticky, ktore zo zdravotnych dovodov nemozu byt ockovane a potom ich maminy musia vediet, ze je dieta v kolektive s detmi, ktore su neockovane a teda je mozna nakaza atd.....ak si sa uz tak rozhodla, je to cisto tvoja vec, to neriesim, ale neohrozuj ine deti zatajovanim a podobne..... 😖 a dalej hlavne o tom informuj svoje dieta neustale, pretoze dneska sa decka rozhodnu studovat hocikde po svete a musia vediet, ze idu niekam nechranene 🙄
treba niekedy mysliet aj na inych, nie len na seba......

sorciera24
17. jún 2015

@hanka_april ja len podotknem, ze maminy nemusia vediet, s kym su v kolektive....ziadna legislativa to neustanovuje......( v nasom meste su tlaciva, kde toto skolky nevyzaduju potvrdit a valstne ani nemozu....zakon an to nie je...)....to len na upresnenie......

ejkam
17. jún 2015

@zlte_kuriatko ahoj, skús sa spýtať v skupine Liptovský Mikuláš

hanka_april
17. jún 2015

@sorciera24 samozrejme nemyslim zo zakona, ale urcite tu najdes diskusiu, kde neockojuca maminka sa pyta ako to zatajit a aj temu, kde mamicka sa pyta, ze vie o jednej dr., ktora potvrdzuje ockovania aj neockovanym a pod.....potom vznika chaos a podobne :-/ preto mozno si aj myslim, ze s pribudajucimi neockovanymi, by sa aj taky zakon mohol prijat.....aby aspon vedenie vedelo, ktore deti ma ockovane a ktore nie....

sorciera24
17. jún 2015

@hanka_april relevantnost diskusii je otazna....a popravde ukradnuta, nakolko neviem, co je pravda a co vymysel....myslim, ze taky zakon je zbytocnost...nakolko ani v skole to dalej nezistis, kedze je povinna....tam sa to uz duplom nebude dat.....a okrem toho, nakaza sa moze sirit aj od ockovanych...cize preto nevidim ziaden vyznam......

zm79
17. jún 2015

@hanka_april poslednou vetou si to vystihla! My, co davame deti ockovat podstupujeme riziko, ale ti, co neockuju sa prizivuju na ostatnych. uplne s tebou suhlasim.

zlte_kuriatko
autor
17. jún 2015

@hanka_april ale ved ja to vôbec neutajujem. aj do školky sme potrebovali potvrdiť nejaký papier od dr, tak tam jasne napísala, že nie je očkovaná na mmr. a nerozumiem, ako myslím na seba?? ved myslím v prvom rade na svoje dieťa. poznam real pripady ked po očkovaní zrazu malo dieťa astmu, aspergerov syndrom...a dovtedy bolo zdravé. a zrazu po očkovaní ochorelo, aká náhoda! a to žiadny lekár nepripustí čo očkoval, že to môže byť z vakcíny. Okrem toho, kde je potvrdené, že očkované dieťa sa nenakazí, prípadne, že lepšie bude znášať chorobu? človek nikdy nevie.

lunedi
17. jún 2015

@lilimoni však ak je tvoje dieťa predsa očkované tak čoho sa bojíš ?

maslenka47
17. jún 2015

@hanka_april fuha, ze zakon.. a potom aj skoly rozdelime zvlast pre ockovane a neockovane? Pretoze skolska dochadzka je povinna, tam musia zobrat aj neockovanych...

Alebo nebodaj zoberu dieta, co sa narodilo inde, kde ockovanie povinne detom ani rodicom nenutia, tak budu lustrovat celu skolu, ci nahodou niekoho netreba upozornit, ze tam maju neockovane dieta? Nehovoriac o tom, ze nikoho do toho nic, aky je moj zdravotny stav alebo zdravotny stav mojho dietata. Nie skolu, natoz nejaku cudziu matku.

A ked sa nahodou na jednej dedine stretnu dve zavazne chore deti, ktore nie je mozne ockovat, tak postavia druhu skolku, aby sa navzajom nahodou neohrozili?

Pardon, ak ma niekto tak zavazne chore dieta, ze nemoze byt ockovane a boji sa chorob, tak nech ho nedava do kolektivu, kde sa choroby prirodzene vyskytuju a mnozia.

@zm79 ockujes v prvom rade preto, aby si chranila vlastne dieta. Ak to je podla teba riziko, tak neockuj. Rozhodne nie kvoli ostatnym, pardon, to je blbost.

lilimoni
17. jún 2015

@lunedi uz ano ale nedala som jej vsetko uz v porodnici predsa 🙂 aj tak sa takych ludi psychicky stranim.

hanka_april
17. jún 2015

@maslenka47 tieto tvoje fantasmagorie som ja nespomenula nikde, ja si myslim, ze je nespravne ak niekto nieco zahmlieva alebo zatajuje, lebo potom tie prieskumy a statistiky vlastne nic nehovoria a potom sa siri panika, lebo napriklad nejake dieta moze mat chorobu a v potvrdeniach, ze je ockovane (klamstvo) = hned si kazdy spravi zaver, ze to je z ockovania a pritom to nemusi byt pravda atd. momentalne je to tak, ze kolektivna imunita tieto deti chrani, ale aj tak si myslim, ze minimalne vedenie skoly ma vediet o (ne)ockovani dietata a to, ze skolu nic do zdravotneho stavu tvojho dietata si na omyle, podla mna, lebo ako si spomenula dochadzka je povinna pre vsetkych a preco by mali osatne deti trpiet tym, ze ma dieta nejaku nakazlivu chorobu? Napriklad len taka chripka - posles svoje dieta do skoly, ked vies, ze je chore, aby nakazilo ostatne deti? alebo by ste dosli z Korey a malo by MERS (prehanam) - ty to neoznamis v skole, aby si dali aj ostatni vysetrit deticky? to si naozaj az taka kruta? alebo len sproste vši....atd.

zm79
17. jún 2015

@maslenka47 nejaky sum v prenose?? 😉 jasne ze ockujes kvoli svojmu dietatu. Ja mam 3 a vsetky zaockovane. Tak nechapem co pises......

sardinka333
17. jún 2015

@maslenka47 tak ti poviem ...v škole pri zapise sme vypisovali papier, kde bola kolonka že či dieťa trpí nejakými zdravotnými ťažkostami o ktorých by sme mali vedieť ako pedagogovia to iste aj prihlaška do škd je tak koncipovaná aby sme s o dieťati čo to dozvedeli z každého uhla. Iste, očkovanie tam nie je....to beriem, takže ,,čo je koho do toho,, to by som zase takto ja nebrala. Su ochorenia o ktorých vedieť ako zamestnanci musíme - máme tam cukrovkárov, astmatikov, ťažkých alergikov, ktorýc vraj može zabiť ,,jedna arašidová chrumka,, takže je nás do toho vela, lebo ked nepodáme dieťaťu prvu pomoc tak može byť neskoro. A uprimne nie je to nič moc davať pozor pri 35 deťoch na cukrovkára či si ,,pichol,, a stražiť mu jedlo, davkovať....(a priplatky za to nemáme🙂)
Takže ja som zástancom teorie - škola by mala vedieť ako je na tom dieťa zdravotne a rodičia sa tomu v podstate vobec nebránia pretože bez našej ochoty resp. bez obojstrannej spolupráce by mnohé deti mali v tej škole velke problemy.
K tomu očkovaniu - len nech ,,nutia,, podpisovať papier aby sa aj dokumentačne zistilo aky je status zaočkovanosti. Ak som o niečom 100% presvedčená tak aj traktory možu padať a je mi to jedno...nepotrebujem nič dokazovať a stojím si za tým a nebojím sa ,,papiera,, kedže o ,,nič nejde,,.
Ludia dnes čoklov očkuju a vlastne deti ani na povinne nedaju - netvrdim že na komerčene vakciny tam to aj chapem že rodič neda, ale povinne vakciny? V dnešnej dobe? No ale budiš...

zm79
17. jún 2015

@maslenka47 Okrem toho, ze ockujes aby si ochranila svoje deti, tak ockuje sa aj preto, aby sa niektore choroby uz nevyskytovali. Ja pripustam, ze nejake riziko ockovanie prinasa (ak aj len zvysena teplota), preto som napisala, ze podstupuju riziko. A ti, ktori neockuju sa "vezu" na tom, ze oni to riziko nenesu, ale vyuzivaju to, ze choroba sa uz nevyskytuje..vdaka ockovaniu.

doty1
17. jún 2015

@zlte_kuriatko žiadna pokuta ani výzva ti ani nepríde.....to bolo také bubu, ale ako vždy, ako začalo, tak skončilo a škatule hýbte sa nastane, keď sa vyskytnú problémy (akékoľvek)....
čo je ale zaujímavé, lebo keď napríklad nepodám ako občan SR daňové priznanie (alebo ho podám neskoro) a prídu mi na to, tak mám pokutu raz dva tri (ja viem, je to zvláštne prirovnanie, ale tiež je to určitá povinnosť, daná zákonom) 🙂

@sardinka333 zaujímavý postreh s tými psami 🙂

saskax
17. jún 2015

ja uz len cakam kedy pride prva sprava kedy neockovane dieta dostalo chorobu, ktoru by ako ockovane nedostalo - a zacne sa to sirit (medzi neockovanymi)...strasne modny trend toto - neockovat. Kvoli niecomu sa hadam s ockovanim zacalo.

sardinka333
17. jún 2015

@doty1 no ved psov už aj ten posledny chudak da pomaly zaočkovať aby mal znamku...psinka, parvoviroza, besnota - velmi nebezpečné pre človeka neviem si predstaviť že to ,,chytím,,. Jasne može ma kusnuť nejaky neznamy pes, ale proste moj domaci milačik aby nebol odčervený a zaočkovaný? Jemu chcem dobrý a kvalitný život...ja som dokonca aj s morským prasaťom chodila k veterinárke ked sa chudačik škrabal ako besny a to sa mi smiali že ved ,,to stoji ta starostlivost viac penazi ako samotný morčák,,.

@zlte_kuriatko ale prosím ťa! ,,zrazu,, malo dieťa astmu, alergie a ,,žiadny,, lekár to nepripustil...to iste!
Si sa nezaujato a objektívne pozrela na genofond danej rodiny??? To by som ja urobila ako prvé kým by som jednoznačne obvinila vakcinu. Lebo dieťa rodičov alergikov, astmatikov...dokonca to može byť babka, tetka....(kedže dedíme polovicu od rodičov, nejaku čast od starých rodičov a pod.) ktorí maju alergiu, astmu, atopák a už je pozitívna rodinná anamnéza...žiadne očkovanie. Ak su obaja rodičia alergici tak je až 70% že aj dieťa bude...
Chce to viac dokazov a menej fantasmagorii....autizmus bol vyvrátený...cukrovka (nejdem sa hadať ale tuším) nebola tiež potvrdená..A to by som osobne tiež uvitala ine formy ochrany zdravia ako su injekcie a ,,chemia,, ktorej sa tak dnešné matky boja....ale jednoducho nič lepšie nikto zatial nevymyslel okrem očkovania.
Ja tak vravím - prirodnený život bez chemie bude krátky a komplikovaný život pre mnohých jedincov. Bez liekov sa prežiť nedá a nedá sa ich 100% odmietať...potom naozaj prežiju len tí najsilnejší a slabí budu zomierať a ak tomu možem zabraniť hoci aj očkovaním tak to urobím. Lebo nie som hrdinka ,,z internetu,, a len čo by v kolektíve bolo choré dieťa tak som posratá...a to mam deti očkované. Čo takí neočkovaní...lebo ja si vravím že my to bud nechytíme alebo budeme mať lahší priebeh a prekonáme to bez komplikáciíí....a tí neočkovaní čo?

maminkasisa
17. jún 2015

@zlte_kuriatko aj moja dcera mala slabe kiahne, malo vyrazok, ale syn to schytal asi aj za nu, aj horucky a vyhodeny vsade...asi este nemal vybudovanu dobru imunitu povedala doktorka