Druhé dieťa po preeklampsii

30. apr 2024

Ahojte, idem si po radu.
Môj prvý porod dopadol zle. Kvôli preeklampsii museli tehu ukončiť v 28tt, malinke neprežilo.
Chcem to skúsiť ešte raz, ale lekárka ma odhovara, že keď som mala preeklampsiu teraz, bude sa opakovať, pretože telo vnima plod ako cudzie teleso.
Poraďte, ak ste tu také, čo si prešli týmto istým 😔

e1i
30. apr 2024

Nemala som preeklampsiu ale odlucenie placenty ked sa starsia v 29+0 narodila. Druhe babo sa narodilo presne o 3r, do konca 35tt som preventivne brala aspirin protect/anopyrin aj ako prevenciu pripadnej preeklampsie. Moze a nemusi sa zopakovat. Existuje na to aj nejaky test,kt uz v 1.trimestri urci pravdepodobnost jej vzniku a tak vie dr zasiahnut. Jedna znama mala dokonca help syndrom a pri druhom dokonca aj tretom tehotenstve uz nic,v pohode

miskakyblik
30. apr 2024

Ahoj, niesom odborník, prvé tehu pred 3 som ležala s preeklampsiou a mám doma chvalabohu zdravé dieťa, teraz som tehotná znovu , bola som aj na ,,speci,, vyšetrení v kochu kde ti akoby vyrátajú pravdepodobnosť opakovania preeklamspie ale to som bola až keď som bola tehotná ,cca v 15tt... Vyšlo mi že na 90% sa bude preeklampsia opakovať ale keďže sa s tým ráta, tak budem proste viac sledovaná , ak by mi vyskočil tlak tak mám doma aspirín čo si mám dávkovať , doktorka ma na všetko pripravila. Ja neviem, ale preeklampsia sa opakovať zaručene nemusí, môže samozrejme. Treba si sledovať doma tlak, bielkovinu v moči a opuchy a , zapisovať a ísť do nemocnice hneď ako sa niečo objaví. Postarali sa o nás perfis a za celý čas mi nikto nepovedal aby som druhé dieťa nemala lebo prvé s preeklampsiou...nemala si aj iný zdravotný problém pre ktorý by to už neodporučili?držím palce a isto sa porád ešte s iným doktorom, taketo odhovaracky od bábätka by mala mať aj trochu lepšie medicínsky podložené nie len že neodporúča lebo...preeklampsiou môžeš trpieť aj iné ako prvé tehotenstvo , takže podľa mňa, opakujem niesom odborník ale dosť blbosť... Lezala som s babou čo mala preeklampsiu a bolo to jej druhé tehotenstvo , ešte k tomu po ivf...

miskakyblik
30. apr 2024

Ešte ak môžem, doplním že v tomto čase som už mala tlak vyssi pri prvom tehotenstve a už som brala lieky ( dopegyt) , pri tomto tehotenstve mám zatiaľ naopak nízky tlak, bielkovina v moči ani raz zatiaľ... Takže aj ten výpočet že sa bude opakovať beriem veeelmi s rezervou ( prebieha to v skutočnosti tak, že ti do tabuľky nahadzu tvoje údaje , výsledky tlaku, krvného obrazu, údaje z prvého tehu, a niečo ako ,,excel,, im to vyrata, plus teda urobia utz , to je všetko , takže to je ako skríning kde ti na základe nahadzanych údajov vyjde pravdepodobnosť napríklad downovho syndrómu , čiže je to len štatistika, veľmi zovšeobecnene data , nič viac..)

nevenka
30. apr 2024

@miskakyblik nie je to len statistika dnes, robi sa tam aj z krvi odber, nejake placentarne ukazovatele, plus prietoky. Dopodrobna neviem, ale zistovala som to pre istotu, lebo vysoky tlak som mala pri 2 poslednych tehotenstvach.

miskakyblik
30. apr 2024

@nevenka to áno, veď to píšem , utz ukázalo prietoky a údaje z krvy a tlaku , to urobí gynekológ a s týmto prídeš tam a nahadzu to všetko to tabuľky a tá to vyrata... Robila to sestrička predomnou takže som videla čo všetko tam zadavala... V podstate tam prepísala údaje z tehu knižky, odberov a plus to čo jej diktoval lekár pri utz... To bolo celé , vyšetrenie trvalo dokopy asi 15 minút...

bona12
30. apr 2024

Ahoj, nemam osobnu skusenost, ale kamoska tiez 1.tehu mala preeklamsiu a rodila v 34.tt. Teraz ma dalsie 2 deti a nemala problem, cely cas ju od zaciatku proste sledovali a myslim, ze ak mala aj obcas vyssi tlak, ale preeklamsiu ako 1x uz nemala. Rodila oba razy v termine uz. Takze zalezi asi aj s cim vsetkym to suvisi 🤷‍♀️. Ja by som sa urcite poradila s viacerymi odbornikmi a nie len s jednym. A rozhodnutie je potom uz len na teba, drzim palce.

sili82
30. apr 2024

Ja som mala preeklampsiu pri prvom tehu, dcéra sa narodila v 35 týždni. Moja stará doktorka mi tiež hovorila, že to je riziko mať druhé dieťa. Zmenila som lekárku, nový doktor mi povedal, že môžem normálne otehotnieť, len ma bude viac sledovať. Pri druhom tehotenstve som mala celý čas nízky tlak, dokonca som takmer dva týždne prenášala. Moja mamka mala to isté, môj starší brat sa narodil predčasne kvôli preeklampsii a pri mne mamka nemala žiadny problém.

kikuskar5
30. apr 2024

nevyznam sa v tom ani troska, je mi to luto, co sa stalo, ja som mala preeklampsiu ustiacu ustiacu do eklampsie, behom tyzdna sa mi to rozbehlo, ani neviem ako, lekari po sekcii mi hovorili, ze to bolo za 5 minut 12 ako pre mna, tak pre dcerku. Ale az v cca 37tt. Bala som sa dalsieho tehu, ale kazdy lekar mi povedal inak, ze je tam vysoka pravdepodobnost, dalsi, ze len malicko percent, ze je to individualne, viem, ze tusim sa robia testy, mne ich nerobili. Druhy sa narodil 2 tyzdne po termine a tesne pred sekciou, kedze bol velikansky a nechcel sa rozbehnut porod, tak mi bolo povedane, ze sa mi zacala rozbiehat preeklampsia aj pri nom, ale slaba. Cele tehotenstvo som bola detailnejsie a castejsie kontrolovana,a by keby cokolvek, podchytili to v zaciatku.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre