Hashimoto a snaha o otehotnenie

arabbella
17. okt 2022

Ahojte. Chcem sa spýtať. Je tu niekto kto sa lieči roky na hashimoto a nemal problém s otehotnenim? A ak bol problém užívali ste nejaké vitaminy alebo prípravky ktoré vám pomohli alebo pomohol vám gynekológ s liekmi alebo až IVF?
Ďakujem

ejbyk
17. okt 2022

ja sa liecim cca od 5 rokov....prvá dcéra sa nám podarila cca po 8 mesiacoch snazenie, syn na prvý šup....
obe tehotenstvá bezproblémove....

d_anica
17. okt 2022

Ja mám tiež Hashimoto, s otehotnením som problém nemala. 1. tehotenstvo bolo síce rizikové, ale relatívne bezproblémové, ďalšie dve skončili potratom v prvom trimestri. Gynekológ mi hovoril, že každé autoimunitné ochorenie, teda aj Hashimoto, je riziko pre tehotenstvo, endokrinologička ma bohužiaľ aj po dvoch potratoch odmietla riešiť a odbila s tým, že to nesúvisí... 🙄

arabbella
autor
17. okt 2022

Tak ja som bola v júni na kontrole. Výsledky som mala dobre. Tak mi len povedala ze keď zistím ze som tehotna tak mam okamžite prísť. Snažíme sa zatiaľ len 5 mesiacov ale robím si aspoň širší okruh informácií vrámci rizík alebo problémov....

nevenka
17. okt 2022

@arabbella mala by si mat hlavne TSH pod 2, idealne do 1,5, aby sa Ti podarilo otehotniet a fT4 v hornej tretine referencneho rozpatia, na to beries Euthyrox. Preto, ked otehotnies, mas prist, aby sa pripadne upravilo davkovanie.
Ja mam aj toto ochorenie, ale aj Graves Basedow, hypertyreozu. Ta je rizikovejsia pre tehotenstvo, pretoze tyreostatika sa velmi nemozu uzivat, su tam rizika. Euthyrox je potrebny, ziaduci a bezpecny v tomto zmysle. Takze klud. Pokial si liecena a sledovana na endokrinologii, malo by to byt ok. Inak hypotyreoza, aj subklinicka, moze byt pricinou potratov, ale to v pripade, ze sa nesleduje a nelieci. Inak mas substituovane hormony a ak su vysledky dobre, telo si mysli, ze mas stitnu zlazu zdravu a sprava sa normalne.

arabbella
autor
17. okt 2022

Z poslednej kontroly z júna mam fT4 19.2 a TSH 0.59

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre