Liečba neplodnosti

genijulka
1. dec 2021

Ahojte, s manželom sa rok a pol snažíme o bábätko. Po roku snaženia som išla na konzultáciu za svojím gynekológom, aby sa vyjadril, že čo ďalej... Gynekológ mi povedal, že najprv musí byť vyšetrený manžel a potom bude vyšetrovať mňa. Manžel absolvoval spermiogram s výsledkom Astenoteratozoospemia, kontrolný spermiogram o mesiac potvrdil diagnózu. Následne manžel bol na hormonálnom vyšetrení a výtere z močovej rúry. Keďže mu bola zistená bakteriálna infekcia, tak má nasadené antibiotiká a na kontrolu má ísť zase o mesiac. Môj gynekológ ma však odmieta vyšetriť kým sa manžel lieči a mám sa mu ozvať po manželovej kontrole keď doberie antibiotiká.
Začínam už strácať trpezlivosť a nechápem prečo mi gynekológ nemôže urobiť aspoň základné vyšetrenia (okrem preventívnej prehliadky) kým manžel chodí po vyšetreniach. Mám pocit, že zbytočne strácame čas a mohli by sme byť vyšetrení súčasne. Bojím sa, že ak manžel bude chodiť na ďalšie kontroly, tak ja ani o ďalší polrok nebudem vedieť na čom som. Aké máte skúsenosti s postupom liečby? Boli ste vyšetrené súčasne s partnerom alebo sa najprv liečil partner ak to bolo potrebné a potom ste prišli na rad vy? Ďakujem za odpovede.

anjelicek26
1. dec 2021

@genijulka ale ved problem u manzela nasli. Nechaj ho preliecit poriadne, pockaj na kontrolu u neho. Na tych par dnoch hore dole uz nezalezi (viem, ze to citis inak). Lekar ti urcite normalnu preventivku robil a nic extra nezistil. Zbytocne do toho hlbkovo vrtat, ked vies, ze problem je v muzovi, nie?

frinty
1. dec 2021

ja by som sa skôr obávala o to, že ak má manžel bakteriálnu infekciu, že ju mám aj ja.. treba liečiť oboch si myslím. a tvoj dr by ti mal aspoň HP urobiť, hlavne ovariálnu rezervu, hodnoty štítnej žľazy, či nemáš pco.. veľmi často je problém na oboch stranách. vymenila by som dr hneď. ale ja mám čo hovoriť, tiež som so svojim nespokojná, len nie je kam isť, to je to..

genijulka
autor
1. dec 2021

@anjelicek26 To, že sa našiel problém u manžela predsa neznamená, že problém nemám aj ja. Na základe vyšetrenia v 12. DC keď nevidel dominantný folikul mi povedal len to, že to zatiaľ vyzerá na anovuláciu. Keď mi však sestrička napísala na výmenný lístok pre manžela na úplné 1. vyšetrenie diagnózu ,, ženská neplodnosť s anovuláciou", tak mi všetko jedno nebolo. Na základe tejto skutočnosti vychádzam z toho, že nie som v poriadku ani ja a teda by mi mohol urobiť aspoň základné vyšetrenia, aby sme zase nechodili po lekároch rok a potom sa nezistilo, že je už vlastne neskoro.

ninka99865
1. dec 2021

Mne hneď robil HP a folikulometriu a ani nespomenul vyšetrenie partnera, ale šiel aj ten svojou cestou..
ja by som vymenila lekára, chcela by som vedieť ci tie základy sú u mňa v poriadku. Mne napr hapruje štítna žľaza a každé nastavenie liečby trvá 2-3 mesiace a za ten cas rieši partner zas svojich lekárov..

anjelicek26
1. dec 2021

@genijulka ale nemat ovulaciu na 12DC je relativne bezne... ja mavam na 19.DC, niekedy aj neskor... a su aj u zdravych zien anovulacne cykly. Ano normalny cyklus monitoring by ti mal spravit, s odbermi krvi, sonom pred, po ovulacii a ku koncu cyklu, ci je stielka maternice dost vysoka. Ja len myslim, ze sa mu to zda "zbytocne", kym nie je manzel dorieseny.

ninka99865
1. dec 2021

A ďalšia vec komentár vyššie, keď bol partner pre nejakú vysiu hodnotu u urologa ja som hneď šla na komplet stery ku svojmu gyn aby sme si náhodou niečo neposúvali navzájom ale rovno nás oboch preliecili..

ninka99865
1. dec 2021

A ešte do tretice, tiež som mala gynekológa s ktorým sa nedalo, viac mal dovolenku ako ordinoval tak som ho vymenila za takého čo sa mi plne venuje, vypočuje a rieši.. a keby som to bola vedela riešila by som to skôr

ninka99865
1. dec 2021

@genijulka ja mám ovulaciu tiež neskôr, 22,25 dokonca minulý cyklus 29 deň.. ale keď som tam bola na 15 deň tak ma neodbil anovulaciou ale povedal že prídem opäť o pár dni.. a na 23 deň tam už bolo žlté teliesko.. takže sú lekári a lekári 🤷‍♀️

emalka
1. dec 2021

Neplodnost je dnes ovela castejsia ako kedysi, nechapem preco si to lekari stale neuvedomuju a beru to vsetko s cudnou lahkostou.

Radim si dobre nastudovat co vsetko ti moze vysetrit a ist za nim s tym zoznamom.
Vytery, hormonalny obraz, folikulometria, sledovanie rastu vystelky, hysteroskopia, imunologia, hematologia. Toto vsetko by ti mal vediet urobit alebo ti dat vymenne listky na vysetrenia. Ak to neurobi, tak si pytaj kartu a najdi si ineho, alebo ostan u neho kvoli preventivkam a chodte rovno do centra asistovanej reprodukcie.
Mna moj byvaly gynekolog takto natahoval roky (!) a nakoniec som v CARe len cumela ako to vsetko vie ist rychlo ked sa chce, tie vsetky vysetrenia vyssie spomenute mi urobili do necelych 2 mesiacov.

zuzuky
1. dec 2021

@genijulka ja som problém s otehotnenim neriešila so svojou gynekologickou. Po roku nedarenia sa, sme navštívili CAR, tam Vám spravia všetky vyšetrenia.

nevenka
1. dec 2021

@anjelicek26
@genijulka ja mavam ovulacou na 17-23. den, cykly ale s dostatocne dlhou lutealnou fazou od 33-39 dni. A mam 3 deri. Tretie ani neviem, ako. Teda viem, spolahla som sa, ze ovulacou na 14-ty den mat nebudem a mala som, raz za 2 roky 😅

nevenka
1. dec 2021

@nevenka tymto nechcem povedat, ze netreba riesit, jasne, ze treba. Asi by som sla cestou CAR, tam porobia vsetky vysetrenia a budes na istom.

thereisabear
1. dec 2021

Choď rovno do CAR, moja gyn tiež nič neriešila.

7lenka11
1. dec 2021

zodvihni telefón a choď rovno do centra asistovanej reprodukcie.. môj gynekológ tiež stále všetko odkladal, najprv musíme vyšetriť krčok maternice, počkáme na výsledky, potom poriešime vodovú cystu, potom urobíme zase nejaké odbery, potom to a to.. a až potom sa budeme venovať tomu, že som za rok a pol neotehotnela.. takže som sa naštvala, zavolala som do Iscaru.. do týždňa sme mali prvú konzultáciu a do mesiaca sme mali porobené všetky základné vyšetrenia.. momentálne to riešim už len s nimi, svojho gynekológa do toho vôbec neťahám

genijulka
autor
2. dec 2021

@thereisabear
@7lenka11 Vyzerá to tak, že sa naozaj rovno obrátime na CAR keďže môj gynekológ mi odmieta urobiť akékoľvek vyšetrenie už pár mesiacov. Stále chce len čakať na ďalšie manželove výsledky. Ďakujem za rady.

frinty
2. dec 2021

@genijulka len pozor na car. Ja som po prvych vysledkoch utekala prec. Lebo mozno u teba to bude ine, ale nam povedali ze KVOLI POISTOVNI skusime IUI ledabolo a potom uz pojdeme na IVF co ja som tam kvoli tomu absolutne nesla. Mne taky pristup "vyroby" deti pride scestny.neliecia neplodnost, len okamzite tlacia na umele oplodnenie, je to biznis..

7lenka11
2. dec 2021

@frinty ja mám v Iscare úplne opačnú skúsenosť.. my sami sme chceli ísť rovno na IVF, keďže je problém na oboch stranách.. ale oni to odmietli, chceli dať šancu najprv liekom, potom IUI... sme v Iscare skoro trištvrte roka a doteraz sme neboli na IVF.. paradoxne my sme zase prekvapení a trochu frustrovaní z tejto situácie, keďže doktorka stále IVF odmieta (ja mám PCOS, muž 2% morfo)... preto chceme ísť po novom roku do Brna, fakt nevieme, či skutočne nie sme tak zle na tom, aby sme museli podstúpiť IVF alebo je to len o prístupe lekára.. takže na mieste autorky by som sa objednala na vstupné konzultácie do CAR a sama uvidí, aký bude prístup lekárov... prvá konzultácia je zvyčajne zadarmo, rovno by som ich absolvovala vo viacerých CAR

7lenka11
2. dec 2021

@genijulka určite neváhaj, my sa pokúšame 2,5 roka a nikam sme sa nepohli.. aj kvôli lekárom, keďže gynekológ stále vyšetrenia odkladal a teraz už aj sme v CAR, máme za sebou všetky vyšetrenia, len sa nevieme s lekárom zhodnúť na postupe.. my chceme ísť na IVF vzhľadom na diagnózy, no doktorka tvrdí, že výsledky nie sú také zlé, aby sme na tento zákrok museli ísť a navyše u mňa pekne zaberá hormonálna liečba, nabehla aj ovulácia, tvoria sa folikuly, avšak stále sa nezadarilo.. určite bojujte za seba.. tým, že my sa už tretí rok pokúšame o dieťa, stupňuje sa aj frustrácia a, samozrejme, roky pribúdajú.. ja som sa medzitým prehupla do 30tky a naozaj nemám čas čakať a skúšať ďalších 5 rokov.. hlavne preto, že sme chceli aspoň 2 detičky, aby sme nemali jedináčika.. aj keď dnes budeme vďační aj za to jedno.. takisto som medzitým odmietla zaujímavé pracovné ponuky, lebo som si povedala, že materská je prednejšia, lekárka nám stále dávala nádej, že už už by sa mohlo zadariť.. a tak som ostala v starej robote, no som v nej len zo zotrvačnosti.. a teda psychická nepohoda tiež nie je úplne okej, keď sa snažíme o dieťa.. je to proste jeden veľký začarovaný kruh

emalka
2. dec 2021

@7lenka11 Bola som presne v tejto situacii, s pracou, frustraciou, len my sme sa snazili 5 rokov. Tiez som chodila do Iscare. Ktoru mate doktorku? Urcite by stalo zato ju zmenit.

Neviem ci chcete to IVF mat aj preplatene poistovnou alebo to zvladnete aj ako samoplatcovia? Ak cez poistovnu tak ta potrebuje 2-3 neuspesne IUI (zavisi ktora) ak nemate ziadne ine diagnozy. My sme sa normalne narovinu porozpravali s doktorkou v CARe ze to riesime uz roky a sme z toho unaveni, traumatizovani, proste cele zle a nechceme zbytocne stracat cas.
Preto nam ani nevnucovali ziadnu hormonalnu liecbu ale isli sme rovno na IUI a po dvoch neuspesnych sme presli na IVF, co cele trvalo asi pol roka.

7lenka11
2. dec 2021

@emalka my sme v Iscare.. no práveže na základe našich diagnóz by sme mali mať nárok na IVF aj s podporou poisťovne.. pretože aj k výsledkom zo spermiogramu uviedol lekár odporúčanie IVF.. navyše ja mám autoimunitné ochorenie štítnej žľazy + PCOS (ovuláciu mám len s liekmi), môj muž má zlú morfológiu (2%).. keď som tu na MK zbierala skúsenosti, tak mi písali ženy, ktoré s týmito diagnózami rovno poslali na IVF a poisťovňa v pohode všetko preplácala.. my by sme aj skúsili IUI viackrát, ale posledné dva pokusy zlyhali na tom, že ovulácia vychádzala na víkend a CAR cez víkend nerobí.. čo je pre mňa tiež nepochopiteľné

emalka
2. dec 2021

@7lenka11 fuha, akoze nechapem pristup vasej lekarky. My sme vystriedali dve, jedna tam uz nerobi ako pozeram a druha bola Janka Misakova a s tou sme sa hned dohodli na nevyhnutnych IUI a potom IVF.
Tieto vikendy v Iscare su nepochopitelne, mne to chvalabohu vyslo vzdy pocas pracovneho tyzdna, ale kamaratka kvoli tomu isla do Repromediky, tam funguju aj cez vikendy ak to tak vyjde (aspon pred 2 rokmi to tak fungovalo).

7lenka11
2. dec 2021

@emalka a môžem sa opýtať - vám IVF vyšlo bez problémov?

ninah1486
19. jún 2023

moja gynekologicka k tomu tiez mala divny pristup, aj preto sme sa rozhodli navstivit kliniku repromeda, mali sme to spravit skôr, mame vdaka nim doma maly poklad

beahavala
24. jún 2023

mas velmi cudneho lekara, môj my nikdy neodmietol spravit vysetrenia

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre