Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

karkulka1
10. mar 2017

Osobne mám pocit, že sa téma osýpok vytiahla preto, že treba trochu ľuďom "zatvoriť" oči, aby neriešili únos a Mečiarove amnestie.😖 Mrzí ma, že aj relatívne seriózne denníky na túto hru pristúpili a majú osýpky pomaly ako hlavnú tému.
Kedysi to bola bežná, síce nepríjemná, choroba, ale teraz je okolo toho veľa bububu...

prevenar
autor
10. mar 2017

@karkulka1 niekde som zachytil ,ze pripravuju nejaku novu vakcinu, tak robia "reklamu" strasenim , aby zvysili dopyt na novy produkt. robia to casto takymto sposobom.

misinka26
10. mar 2017

Boze zasa tema ockovanie... kto chce nech ockuje, kto nie nech neockuje... sme dospeli ludia zodpovedni za svoje rozhodnutia a za dravie nasich deti...

prevenar
autor
10. mar 2017

@misinka26 ja viem ! extremne divne na fore " Zdravie dieťaťa / ideme-ockovat " !! nehorazne.

misinka26
10. mar 2017

@prevenar ano keby tu okrem tejto temy neboli este dalsie styri otvorene v priebehu 24 h ...

siska53
10. mar 2017

@karkulka1 znama mojich svokrovcov je byvala detskz pediatricka,uznavana,robila aj pre Unicef, ta sa na temu ocko vyjadrila,ze kto neockuje,nezazil epidemiu osypok. A ona teda nie je ockovaci fanatik, ma vyse 80rokov,niektorym novym vakcinam sa skor cuduje,ale osypky teda nepovazuje za "trochu neprijemne" ochorenie,kedze mala cest epidemie osypok zazit.

prevenar
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
misinka26
10. mar 2017

@prevenar Tvoj celý príspevok je od veci ... Ďalší protiočkovací fanatik ...

pribinak
10. mar 2017

@prevenar kde niekde? lebo ak nemas zdroj tak je to len klebeta a nic viac a aj ty potom zneuzivas tuto temu vo svoj prospech
tak bude mam zdroj a viem svoje tvrdenie dolozit, alebo niekde, nieco, ....to je jak babka na trhu

keby si chcel fakt seriozne diskutovat, tak tu mas normalnu fotku aj s menom

marika39
10. mar 2017

@misinka26 videla si jeho blok ? Tohto vôbec nerieš☹

sardinka336
10. mar 2017

Ja to furt hovorím, my tu epidemiu potrebujeme ako sol aby sme sa zobudili a prestali bagatelizovat ochorenia, apropo na osýpky neexistuje liek, telo si musi samé poradit s priznakmi....zatial su všetci v ,,klídku,, lebo sa nič nedeje ,,ticho na pěšině,, tak sme všetci hrdinovia, že šak to je len taka ,,chorobička,, to prezijete nebojte...no, uvidíme.

anett9
10. mar 2017

@prevenar načo zakladáš nové témy ???? máš tam svoje antiočkovacie skupiny,máš svoj blog..máš kde písať

belllinka
10. mar 2017

Vy sa nad tym neviete logicky zamysliet??? Co napisal prevenar? Ze do tej vasej kolektivnej imunity zapadaju aj nepreockovani dospely jedinci a ludia co sa narodili pred rokom 69?
Preco sa teda neapeluje aj na dospelych? Preco preockovanie nie je povinne? Nech mi niekto vysvetli, dakujem.

karkulka1
10. mar 2017

@siska53 moji bratia prekonali osýpky ako deti bez nejakých následkov, vtedy sa ešte proti nim neočkovalo.
Takže až taká nervózna by som z toho nebola.

maciatkolulu
10. mar 2017

@belllinka presne toto aj mna zaujima, nikto mi nedal doteraz odpoved. Preco sa teda povinne neocku aj dospeli? CK je najviac rozsireny medzi adolescentmi a dospelymi, to sa fakt nikto neboji ist s dvojmesacnym dietatom do nakupneho centra???? Ze ho tam nakazi dospely clovek? Ale neockovane dieta v skolke je hrozba ako delo a najma uz pre zaockovane dieta, ale neockovane dvojmesacne babatko, to uz maminky akosi neriesia, ze su v MHD, v nakupnom, v kutiku so starsimi detmi, to je ok.... Ja by som chcela len vysvetlenie, preco je nezaockovane dieta hrozbou pre zaockovane dieta a nepreockovany dospely uz ta hrozba nie je....

siska53
10. mar 2017

@karkulka1 Vsak nebud.
Lekarka co to zazila a nie raz,asi o tom vie viac kedze mala k dispozicii vacsiu vzorku ludi,nez ty. Kazdy choroby preziva inak a nie kazdy ma.stastie na lahky priebeh. Takzr ja v tomto smere doverujem cloveku-lekarovi,ktory urcite nechce mojim detom zle a nejde mu o biznis ( kedze je na dochodku),no ma x-rocnu skusenost.

evittam
10. mar 2017

@siska53 No vidis, a ja presne tak isto doverujem takemu lekarovi o akom ty pises😉. A ktory ma teraz pravdu? Kazdy nech sa rozhodne podla seba.😉

siska53
10. mar 2017

@evittam vsak jasne.. Ja som vyjadrila nazor nasej znamej-lekarky.
Viac k tomu nemienim pisat.

evittam
10. mar 2017

@siska53 Ved ani ja nie.😉

sykorkauhliarka
10. mar 2017

@maciatkolulu deti a velmi stary ludia patria do rizikovych skupin..to znamena ze nemusia dane infekcne choroby prezit...predpoklada sa ze zdravy dospelak to zvladne aj bez ujmy...tebe nikto nepovedal ze sa mas vyhybat nakupnym centram s tak malim novorodencom ? mne to moja pediatricka doporucila a aj som ju posluchla

maciatkolulu
10. mar 2017

@sykorkauhliarka to je dobre, mala si ale aj slovencinarku na zakladnej pocuvat....😅 a ty si preockovana, tvoji rodicia, svokrovci a vobec vsetci co prisli do kontaktu s tvojim dietatom az do ockovania? Nebola si s dietatom nikde tri mesiace? Ani obchod, nic. proste len doma a vonku? Hmmmm, ale dobre.

alyn
10. mar 2017

@karkulka1 a nemyslite si osypky a kiahne?

karkulka1
10. mar 2017

@alyn nie nemýlim. Mali to aj v zdrav. kartách.

Ináč napr. vo Francúzsku nie je očkovanie proti osýpkam vôbec povinné.
Niekedy sa mi zdá, že postsocialistické krajiny sa snažia byť pápežskejšie ako pápež.

jana_eyre
10. mar 2017

strasne ma zaujima jedna vec: tie zaby kreslis sam? 🙈

sykorkauhliarka
10. mar 2017

@maciatkolulu prepac ze mi sem tam ujde N pl. a nejaka ta hrubka sa vludi...ale tiez som len clovek a moje diktaty boli zvacsa na 1 ;)

maciatkolulu
10. mar 2017

@sykorkauhliarka tak je super, ale teda toto by sa vloudit nemalo 😉 najma po jednotkovych diktatoch, ale to je jedno😅

sykorkauhliarka
10. mar 2017

@maciatkolulu a este k tomu, kde vsade som bola s malou...ano iba doma a na prechadzku vonku..do obchodu chodil moj manzel...do styku s malou ostatna rodina neprichadzala...byvame od nich dost daleko..

maciatkolulu
10. mar 2017

@sykorkauhliarka a s muzom ste teda obaja v dospelosti preockovani😉

zupap
10. mar 2017

@sykorkauhliarka ale to je strasny extrem!Bezna matka ,kt.ma muza od nevidim do nevidim v robote, dalsie povedzme dve deti, tak nemoze takto izolovane fungovat. Teda ja som hakliva matka ,ja s detmi do nakupaku som.nikdy nechodila,ani do detskych kutikov,bez dezinfekcneho gelu sa nepohnem ,ale takyto extrem to nie. Pardon,ze som vam vstupila do debaty 🙂 Ale tiez ma zaujimaju rovnake otazky ako maciatkolulu.

sykorkauhliarka
10. mar 2017

@maciatkolulu Pri diktáte človek pozorne počúva a rozmýšľa. Keď treba, viem. To je pre mňa podstatné. Myslím, že sú tu rozhodne väčšie fajnšmekerky, ktoré si mýlia z koho ,z čoho a s kým, s čím. Nevedia používať -ou, -ov . Píšu napríklad mesiacou, rokou. Samozrejme, keď už nie je do čoho pichnúť , vytiahne sa gramatika.