Presný postup pri odmietnutí očkovania

spilo1
18. nov 2012

Ahojte maminky, mám 1.ročného Adamka a už som na 100% rozhodnutá, že odmietam ďalšie očkovania. Malý mi veľmi zle znášal očkovania (teploty, mrzutosť, opuch, dokonca bol ako 6.týždňový očkovaný vyradenou vakcínou). Všetky tieto veci ma odradili od ďalšieho očkovania, už som si prečítala kopec vecí na nete ale mám v tom mišung. Na poslednej porade som doktorovi oznámila, že budem odmietať očkovanie proti MMR. Pán doktor mi povedal, že je to moje rozhodnutie a nech zvážim pre a proti. Začula to však sestrička, a hneď do mňa začala ručať, že ma oznámi RÚVZ a že budem platiť pokutu a blabla. Som z Námestova (Orava), preto sa chcem opýtať, či už nejaká mamička z Oravy naozaj platila aj pokutu a ako mám ďalej postupovať. Mám právo odložiť očkovanie bez toho, aby ma oznámili RÚVZ? Mám niečo podpisovať? Čím sa mám obhajovať pred komisiou (existujú priamo nejaké stránky na nežiadúce účinky tejto vakcíny). Čo všetko ste vy povedali komisii, aby ste obhájili svoje rozhodnutie neočkovať? Ďakujem vám za akékoľvek rady a postupy. Jana 😉

lilina22
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alenka600
18. nov 2012

@spilo1
v Tvojej otazke Ti presne poradia v teme Nesuhlas s povinnym ockovanim2, staci ak napises uzivatelovi s nickom prevenar a zaradi Ta do tejto sukromnej skupiny. Kludne sa mozes opytat na:
riesenie nesuhlasu a odmietnutie ockovania,
vymenit si skusenosti s lekarmi a uradmi,
dostat sa k novym informaciam (odkazy, clanky, videa..),

hajanka
19. nov 2012

@spilo1 poziadaj o vstup do diskusie nesuhlas s povinnym ockovanim2 tam najdes vsetky odpovede na svoje otazky,
napis IP priamo prevenarovi on ta zaradi do skupiny https://www.modrykonik.sk/interna-posta/nova-sp...

molka
19. nov 2012

@spilo1 nežiadúce účinky vakcíny proti MMR nájdeš v príbalovom letáku:
http://www.liekinfo.sk/liek-priorix-plv-iol-1x(...

laurinka2011
8. jan 2013

@spilo1 ahoj,môžem sa opýtať ako ste napokon postupovali pri odmietnutý očkovania,aj ja chcem odmietnuž mmr očkovanie,tak preto sa pýtam,dakujem....

prevenar
8. jan 2013

@spilo1 @laurinka2011 zdravim 🙂

v zasade postup je extremne jednoduchy .

1) verbalne odmietnut ockovanie. - lekarovi navrhnite aby do karty napisal "ockovanie vakcinou XYZ sa neuskutocnilo . diagnoza Z28.2" peciatka/podpis LEKARA. vam neodporucam nic podpisovat. ani do karty, ani ziadne papiere , vyhlasenie ..proste nic. ziaden zakon vas k ziadnemu podpisovaniu nezavazuje ! tak to nerobte. vsetko co podpisete bude pouzite proti vam neskor.
2) lekarovi nemusite argumentovat , je to len vase rozhodnutie a nikoho do toho nic. ani lekara, ani babku ani nikoho , je to vase dieta.
3) lekar vas protizakonne nahlasi (na 99% (inak nemusel by to robit ak by nechcel)) ..pojdete na RUVZ kde zrejme dostanete pokutu. suhrnna pokuta je od 0 do 320e . zalezi hlavne od okresu .. trnava je najhorsia -radi davaju max. niekde nepokutuju vobec.
4) na pojednavani nemusite argumentovat vobec nijako (v podstate) vase argumenty nikoho nebudu zaujimat a pokuta bude stanovena pred tym nez pridete. odporucam nepodpisovat zapisnicu ..kedze opat. nemusite. tak to nerobte .

ako bolo napisane viac info najdete v sukromnej teme o odmietani a neockovani. info > moj fotoblog. ..je toho viac hlavne ak sa budete chciet odvolat (co je dobre urobit uz len z principu) vtedy je dobre si nastudovat nieco viac , aby ste mali aspon min. sanci na uspech a zrusenie pokuty (ak nejaku dostanete)

vela stastia 🙂

prevenar
8. jan 2013

@spilo1 tu su vsetky vakciny pouzivane na slovensku + vsetky pribalove letaky >

http://www.slobodavockovani.sk/news/ockovacie-l...

a tu je zoznam total vsetkeho dostupneho co suvisi s rizikom ockovania. >

http://vakcina.szm.com/easy07_003.htm

spilo1
autor
9. jan 2013

ďakujem krásne za príspevky 😉

laurinka2011
9. jan 2013

@prevenar ešte sa ťa chcem opýtať,ked sa všade píše,že sa nemá nič podpisovať,ja bežne ked idem k lekárke,tak za tým čo napíše do kartotéky malej dá pečiatku svoju a ja sa tam vždy podpíšem,že som bola poučená o tom a otom atd.,takže jej teraz nemám ani to podpísať?lebo vlastne aj to tam zrejme napíše že som odmietla očkovanie,dakujem

prevenar
9. jan 2013

@laurinka2011 hmm ..nemyslim si ,ze je tvojou povinnostou cokolvek podpisovat. moze to robit , ale nie je na to zakonny predpis. ..ak s textom kt. mas suhlasis, tak to v zasade nie je problem ..

ak sa to tyka ockovania a bude tam ,ze si bola poucena o rizikach atd .. tak by som to nepodpisoval . nech si poucuje svoju babku 🙂 + stali sa pripady , ze niekto nieco takto podpisal ..a po case sa k tomu este "objavil" text kt. tam bol neskor dopisany ^^ ..takze .

laurinka2011
9. jan 2013

@prevenar dakujem veľmi pekne za odpoved 🙂 🙂

cannella
5. mar 2013

Ahoj, ja som našla toto, možno pomôže
Zmena legislatívy - návrh postupu

9.1.2012

Upozorňujeme rodičov, ako aj lekárov, že sa na konci roku 2011 zmenila legislatíva v súvislosti s povinným očkovaním a Úrad na ochranu osobných údajov skonštatoval, že táto nová právna úprava porušuje zákon. Uvádzame návrh metodického postupu pre rodičov v prípade, ak sa rozhodnú odmietnuť niektoré z povinných očkovaní.

Milí rodičia, milí lekári,
dovoľujeme si vás informovať, že od 1.1.2012 sa zmenila legislatíva týkajúca sa očkovania. Do vyhlášky ministerstva zdravotníctva SR č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení pribudli doplnky textu v zmysle novely vyhlášky MZ SR č. 544/2011.
Konkrétne ide o nasledujúce doplnky textu (vyznačené kurzívou):

§ 13
Vykonávanie očkovania
(5) ... Ak sa osoba, ktorá má byť očkovaná, nedostaví na povinné očkovanie ani v náhradnom termíne, na ktorý bola pozvaná preukázateľným spôsobom, lekár oznámi túto skutočnosť regionálnemu úradu; lekár oznámi regionálnemu úradu každé odmietnutie povinného očkovania.

§ 14
Kontrola očkovania
(1) ... Pri kontrole očkovania sleduje regionálny úrad...
g) počet odmietnutí povinného očkovania podľa druhu povinného očkovania,

V doplnku do § 13 ide v podstate o snahu právne zakotviť prax, ktorú časť pediatrov už praktizovala a na ďalších pediatrov bol z bližšie nešpecifikovaných kruhov vyvíjaný tlak, aby tak činili tiež. Vloženie tohto doplnku do vyhlášky dokazuje, že doteraz oznamovanie prípadov odmietnutia očkovania pediatrami na RÚVZ formou listov nad rámec predpísaných formulárov nemalo oporu v právnych predpisoch.
Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania po neúspešnom rozporovom konaní (21.12) o hromadnej pripomienke, ktorej cieľom bolo odstrániť citované doplnky z novely vyhlášky, dňa 22.12. podala sťažnosť na Úrad na ochranu osobných údajov vo veci rozporu navrhovanej novely vyhlášky so zákonom o ochrane osobných údajov. Dňa 28.12. Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania, a v kópii aj Ministerstvo zdravotníctva SR, obdržali vyjadrenie Úradu na ochranu osobných údajov. Úrad skonštatoval, že úprava spracúvania osobných údajov v novele vyhlášky porušuje zákon č. 428/2002 o ochrane osobných údajov. Ministerstvo zdravotníctva napriek tomu dovolilo, aby novela vyhlášky vyšla v Zbierke zákonov a aby 1. 1. 2012 vstúpila do platnosti.

Návrh metodického postupu

Keďže novela vyhlášky je v rozpore so zákonom č. 428/2002, navrhujeme rodičom, ktorí sa rozhodli odmietnuť niektoré z tzv. povinných očkovaní, aby si vytlačili konštatáciu Úradu na ochranu osobných údajov, pediatrovi toto vyjadrenie poskytli a pri komunikácii s ním žiadali, aby pediater ich odmietnutie očkovania nenahlásil, pretože ak ho v zmysle novely vyhlášky nahlási, poruší zákon a dopustí sa nezákonného spracovávania osobných údajov. Treba vedieť, že zákon má vyššiu právnu silu ako vyhláška. Pediatrovi môže poskytnutá konštatácia Úradu na ochranu osobných údajov slúžiť pred RÚVZ ako odôvodnenie, prečo nepostupoval podľa novely vyhlášky, t.j. prečo prípad odmietnutia očkovania nenahlásil. Ak pediater nebude ochotný žiadosť rodiča akceptovať, je tu možnosť upozorniť pediatra na to, že v prípade nahlásenia odmietnutia očkovania, môže rodič podať na pediatra sťažnosť na Úrad na ochranu osobných údajov za vedomé nezákonné spracovanie osobných údajov, pričom výška pokuty za porušenie zákona je stanovená do 332000 eur. Taktiež je možné upozorniť pediatra, že za neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi podľa § 374 trestného zákona č. 300/2005 hrozí odňatie slobody až do dvoch rokov.

Konštatovanie Úradu na ochranu osobných údajov potvrdzuje, že všetky doposiaľ uložené pokuty za odmietnutie očkovania boli uložené na základe nezákonného spracovávania osobných údajov. Pediater nemal právo osobitným listom informovať RÚVZ o odmietnutí očkovania, ak sa rodič na termín očkovania dostavil, ale tento zdravotný úkon pre svoje dieťa odmietol. RÚVZ nemal právo takúto informáciu spracovávať, čiže ju mal odmietnuť prijať.

stránka je: http://rizikaockovania.sk/leg/leg11-vyhlaska_zm...

trnka8
16. apr 2014

@prevenar
ahoj, vidím, že si v danej téme zorientovaná 😅 prosím ťa, vieš mi povedať, aký môže nasledovať postup, ak vôbec nemienim komunikovať s RÚVZ? už nás doktorka nahlásila (asi je čas ju zmeniť)
Ďakujem
J.

twinrix
15. jún 2014

Ahoj ludia, o ockovani nechajte rozhodnut lekara na zaklade narodnych odporucani. NErieste to miesto neho. Inak odporucam ockovat proti vsetkemu s cim moze clovek prist do styku.

matricia
16. jún 2014

Ja som za ockovanie, my sme si všetko ešte priplácali, doktori vedia, čo robia, nemohla by som nechat svoje deti bez ochrany vystavene niekedy aj smrtiacim chorobam, nechapem tvrdohlave mamicky, ktoré odmietaju, veď ockovanie tu bolo vzdy povinne

matricia
16. jún 2014

@twinrix presne tak🙂

nikoleta164
17. jún 2014

matricia nechcem nikoho súdiť, ale ak si na stránke slobodavockovani.sk prečitaš čo to o zložení vakcín, pozrieš na youtube prednášky od ľudí, ktorí roky študujú a zhromažďujú informácie o nežiadúcich účinkoch budeš prekvapená čo všetko Ti naši lekári zamlčujú.Ide o deti , preboha tak sa zobuďme! keby som mala tieto informácie skôr, tak neexistuje nič na svete, čo by ma donútilo zmeniť názor a dať očkovať.Pracujem v zdravotníctve a mnohí lekári svoje dieťa nedali zaočkovať, samozrejme ich nikto nenahlási a mnohí neplatia ani pokuty.

speci_rodinka
25. feb 2019

@nikoleta164 ide o deti a aj o nas lebo ak im uskodime zijeme s tym cely zivot:/ a tonze nikdy nevieme ako telicko naseho dietatka zareaguje... ja si myslim ze ockovanie ako take by nebol problem ved v minulosti sa nejake choroby vdaka nimmk nam nedostali. problem vsak je kolko chorob spoja do jednej injekcie a ako casto, a ake malinke telicko a slabe bez imunity sa s tym musi popasovat.! a mne sa prave to mepaci

sellycka13
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sellycka13
25. aug 2019

@nikoleta164 prosím Vás neviete či má pediater právo volať za odmietnutie očkovania okrem Úradu verejného zdravotníctva aj sociálnu poisťovňu, ktorá by ma mohla kvôli neockovaniu otravovať???

sellycka13
24. sep 2019

@prevenar dobrý deň, prosím Vás keď už sme urobili chybu a u lekára podpisali nejaký dokument s argumentami, môžeme teda sami vystaviť teraz papier, že sme podpísali minule dokument pod tlakom pediatra? Ako môžu byť naše podpisy na dokumente použité proti nám? Každý prípad je riešený súdnou cestou?

prevenar
24. sep 2019

@sellycka13 zbytocne sa netrap , ide skor o principialny problem - pisomne sa priznavas ,ze ohrozujes vlastne dieta. technicky vsetko prebieha upne rovnako - ci to podpises, alebo nie . nic sa nemeni.

cize ide len o to, ze nespolupracujes na svojom samoudani , ked vlstne nemusis ...ale na vysledku sa nic nemeni. vzdy dostanes pokutu ci podpises - ci nie .

https://www.modrykonik.sk/group/1799/

drzim palce .

dolynkag
28. okt 2019

@prevenar od 1.1.2020 sa vraj pokuty nebudú dávať, ale dieťa nebude prijaté do škôlky....

prevenar
28. okt 2019

@dolynkag ten zakon stale nie je schvaleny parlamentom , cize stale je ista sanca ,ze ho nakoniec neschvalia . inak povedane, nikto nevie aka situacia realne nastane.

sellycka13
1. nov 2019

@dolynkag vždy sa nájde škôlka, kde dieťa prijmu...strasia bu bu bu celý parlament lebo potrebujú predať vakcinky asi majú malý profit.......dnes som pozerala akurát video ako tam rozprávala lekárka o kolektívnej imunite, ale o tom čo obsahujú vakcíny k tomu sa vôbec nevyjadrila takže ja jej teda gratulujem k tomu jej titulu a atestácii iba bu bu bu ako je v Európe veľká epidémia, normálne taka epidémia tu je, že všetkých nás tu ide klepnut o zem 😂😂😂