Sušený kvások

laurar1
1. sep 2022

Ahojte,
pracovala niektora z Vas s kupenym susenym kvaskom? Ako sa s nim pecu napriklad rozky, nenasla som recept. Nasla som recept na chlieb, ale tam je aj drozdie a drozdiu sa musim vyhnut. Tiez som nasla, ze sa to ozivuje aj dva, tri dni, ale aj take recepty, kde sa to zamiesa do cesta a pecie sa. Nie som velmi zdatna kucharka a som z toho mierne zmatena.
Mam konkretne tieto:
https://biocare.sk/eshop/produkt/kvasok-celozrn...
https://biocare.sk/eshop/produkt/kvasok-suseny-...
Dakujem za rady.

snehulak77
1. sep 2022

Ahoj, ja neporadím, ale Naty to super vysvetľuje https://chutodnaty.sk/ 😉

petruldo
1. sep 2022

@laurar1 No v podstate sú 3 možnosti ako použiješ sušený ražný kvas.
1. pridáš ho do cesta spolu s kvasnicami.
2. oživuješ ho určitý počet dní, dáš ho celý do cesta ale tu odporúčam aj tak pridať kvasnice.
3. oživuješ ho zhruba 10 dní, kým nebude stabilný a potom máš kvas, s ktorým pracuješ ďalej. Teda používaš ho na kváskové pečenie a tu už kvasnice nepridávaš.
Napíš akú máš predstavu, a doplním, poradím

laurar1
autor
1. sep 2022

@petruldo Ja som mala asi velmi jednoduchu predstavu, zamiesam do cesta, vykysne a peciem. Velmi podobne ako so susenym drozdim. Drozdie nesmiem, takze asi mi zostava ta tretia moznost. Co znamena ozivujes? To je, ze sa zmiesa s vodou a potom sa doplna mukou? Akoukolvek mukou? Mam napriklad doma spaldovu celozrnnu, moze sa aj tym?

petruldo
1. sep 2022

@laurar1 postup na oživenie sušeného kvasu v skupine https://www.modrykonik.sk/group/9089/tip-suseny... pridaj sa
starostlivosť o kvások https://www.modrykonik.sk/blog/butyha/article/starostlivost-o-kvasok-yzzpvn/ toto odporúčam riadne naštudovať, lebo aj ten najvýkonnejší kvas zničíš zlou starostlivosťou raz dva
v skratke, najstabilnejší je ražný kvas, odporúčam kŕmiť iba ražnou celozrnnou múkou
existuje ešte tuhý pšeničný kvas, lievito madre, skratka LM,
osobne odporúčam zohnať si už stabilný kvas, pečieš hneď