Ako zachrániť dojčenie?

jenn177
26. júl 2023

Ahojte baby, mám doma 3 týždňového novorodenca a po príchode s nemocnici som mala krásne rozbehnuté mliečko všetko bolo tip top. No minulý týždeň nás začali trápiť koliky , malý ledva spal. Ja som zažívala strašný stres z toho jak sa trápi a nejako som si všimla že začal chudnúť čo predtým krásne priberal, boli sme aj u doktorky tá povedala že mliečko mi odchádza zo stresu a malý nesmie chudnúť že dočasne mám aj dokrmovať. Tak som začala teda , len teraz sa bojím či neprídem úplne o mliečko, chcem ho úplne len kojiť , nemáte prosím nejaké tipy ako to zachrániť.

beata_k
26. júl 2023

@jenn177 Musis do nemoty prikladat. Inak to nepojde. Zoblec sa, opriloz si ho a bud tak kludne cely den. Aj on bude koliky lepsie zvladat v maminom naruci. Vela vody, jedla a klud. Koliky su len par tyzdnov a nebude si ich pamatat. Drz sa.

luccija
26. júl 2023

@jenn177 vždy najprv nakoj a potom dokrm.klud veď také mimino pije každú chvíľu mlieko neodíde len tak.....koľko schudol máš pocit, že jedol menej?
Stačí prikladať bude to dobre

lenkakravcova
26. júl 2023

@jenn177 ako často dojčiš?

cookie29
26. júl 2023

no nech ma tu ukamenuju, ale za mna je prikrmovanie vacsinou zaciatok konca dojcenia. Ak chces dojcenie zachranit, treba prikladat. Mliecko sa tvori na zaklade dopytu. Sama pises, ze mas 3 tyzdnoveho novorodenca, to znamena ze si zhruba v obdobi rastoveho spurtu 3-6-9 dni, tyzdnov, mesiacov... a prave tam si aj dietatko reguluje mliecko a je tam obdobie ked moze stravit 2-3 dni na prsniku. Dokonca niekde sa odporuca stravit den s drobcom v posteli na prsniku. takze co najviac telo na telo, dozicte si spolocny kupel, nechaj drobceka na sebe a prikladaj kolko to len ide. Drzim palce

anavixy
26. júl 2023

@cookie29 suhlasim… pokial dieta nesaje dostatocne na prsniku z akehokolvek dovodu, tak samozrejme bude chudnut/nepriberat, ale pokial sa uz ten dovod odmietania prsnika pominul alebo zmiernil a dieta nema problem sa prisat a dojcit sa, tak je nezmysel dokrmovat a zaroven ocakavat, ze sa tvorba mlieka zvysi. Jediny skutocne ucinny sposob zvysenia tvorby mlieka je zvyseny dopyt po mlieku. Takze bud budes dieta casto/castejsie prikladat, alebo potom k dojceniu pridas aj odsavanie (ak by dieta nepili dostatocne). Ked budes prikladat castejsie, budes mat aj viac mlieka aj dieta bude mat vacsi prijem a zacne priberat. Dolezite je nenechat dieta uplne vyhladnut tak, ze uz bude nervozne a placlive, ked dieta odmieta prsnik, treba skusit dojcit v polospanku a samozrejme kontakt koza na kozu je zaklad.. na kazdy problem existuje nejake riesenie, pokial ti zalezi na tom aby si nadalej dojcila, treba skusat, co na tvoje dieta bude fungovat (zmena polohy, satka, polospanok, koza na kozu…). Dokrmovanie je automaticka odpoved asi kazdeho pediatra a niekedy to skutocne je jedine riesenie, ale treba najprv dat sancu dojceniu. Odporucam sledovat na instagrame lipirea blog a vasa laktacna konzultantka, kde najdes odpovede asi ba vsetko co ta bude niekedy ohladom dojcenia zaujimat.

veronka523
26. júl 2023

@jenn177 mám 4 deti a moja rada je - ak si v strese, nesiľ to... Daj tomu ešte pár dní, a ak to nepôjde, zabal to. Budete obaja pokojnejší.

sabina19933
26. júl 2023

Kojim 4 roky. Treba neustale prikladat dieta k prsniku. Casto prikladat. Ked nechce teraz bude chciet neskor. Hlavne sa nevzdavat a bojovat.

barb06
26. júl 2023

ak chceš naďalej dojčiť a chceš to zachrániť, tak by som riešila laktačnú poradkyňu čo najskôr; ja som si presne týmto prešla s mojím prvorodeným synom; pre mňa to bolo peklo, ale nechcela som to vzdať, syn bol úplne ok aj s umelým mliekom 🙂 a nakoniec sme to zvládli a kojila som ho do 15-ich mesiacov; mne teda pomohla laktačná poradkyňa

idemo
26. júl 2023

Mam skoro dvijročného chlapčeka a s kojením sme si prešli všeličo ale kojim doteraz a som zato nesmierne vďačná. Mne pomohlo piť veľa tekutín (hlavne hroznové šťavy, vinea, teraz v lete aj nejaký radler - nie bublinky nesposobuju nafukovanie bruška bábatka - mlieko sa tvorí z krvi matky). Ja som mala aj odsalvačku mlieka a keď malý štrajkoval odsávala som si a buď to vypil z fľaše (keď bol večer unavený tak mu to z fľašky lepšie tieklo) alebo som to odkladala do chladnicky alebo mrazničky. Pomohli mi aj prifily ma IG kde píšu naozaj erudované poradkyne nie také čo iba vezmú peniazea poradia piť senovu benedikt a koniec🤦🏻‍♀️. A hlavne nebyť v strese (teraz sa mi to ľahko hovorí - och ako ja slm prerevala celé dni a noci)…držim palce🙏🏻 kojenie je super!…

svetlonos
26. júl 2023

@jenn177
ahoj,
prvy syn slabo sal, prvych 8 dni mu davali atb cez zilu. Tak som doma kazde 3-4 hodiny odsavala acsnazila sa prikladat. Aj ked pri kazdom pomysleni na kojenie ma chytala hruza. A aby toho nebolo malo, tiez zacal v 3xtytdni s kolikami. Takze kadu chvilu odsavat, krmit, prikladat, uspavat, samozrejme nosit v nosici,najest sa a potom odznova...
Niekedy som kojila len 1 -2x t zdenne...
Mna ale zachranila odsavacka. Laktacna mi okolo 10 tyzdna povadala, ze ak nebudem kojit castejsie, maly strati saci reflex. Toho som sa zlakka.
Vecer som si nachystala naplnene flase s odsatym mliekom a krmila ho kazde 2-3 hodiny

svetlonos
26. júl 2023

@jenn177
A potom zacalo byt velmi teplo - tak iz to neslo.
Raz vecet som ho zacala kojit a jrasne sa napil, tak som asi 2 dni kojila od vecera do rana a potom uz aj cez den. Fo vzedy pre mna kazde jedno kojenie bol uspech.
Plne kojit som takto uacala az v 11stom tyzdni. A tiez som pocas mm dalala aj umele. Kojila som cez dva roky.
Hlavne bud v klude, to je dolezite a pi vela vody, caje na kojenie. Ja som sa ukludnila vedomim, ze aj z um vyrastu sikovne a zdrave deti ;)
Drzim palce a nech sa vam dari. Nenechaj si nahovorit, ze by si bola horsia mama len koli nekojeniu.

nicolenicole1
27. júl 2023

@jenn177 dievcata ti neradia zle, ale nepozname vasu situaciu nevidime ako babatko pije, obcas staci napravit drobnost a vsetko bude fungovat, urcite je nutne cim skor kontaktovat laktacnu poradkynu, ktora pride a pomoze. Na stranke mamila je zoznam a da sa vybrat. Ak by ste chceli poslem do sukromnej spravy cislo na laktacnu, ktora bola u nas. Maximalna spokojnost.