Dojčenie na verejnosti

sherynkamalinka
26. mar 2013

Zaujal ma tento clanok a aj samotny priamy prenos http://najmama.aktuality.sk/diskusia/232567/doj...
Co si o takomto "krmeni" myslite? Osobne proti dojceniu na verejnosti nemam nic ale podla mna nemusim vystavovat cecky verejnosti a tak si cez plece prehodim plienku. Ako ste to riesili vy? Boli ste rovnako odvazne ako pani mamina?

soldi
26. mar 2013

@sherynkamalinka tazko mi je uverit, ze dvojrocne dieta sa kojenim nasyti.
a ked sa chce vystavovat, nech sa vystavuje. ja by som to v zivote neurobila, pre mna je kojenie intimna zalezitost medzi matkou a dietatou, zniesla som pri nom maximalne muza.

ale chapem, ze niekto sa na to moze divat inak, ked som bola v skotsku, tak tam bezne takto kojili aj 5 rocne deti. 😅

albao
26. mar 2013

Na kazdom druhom bilboarde su vidiet prsia sko sexualny objekt. Takze z mojho pohladu, ak prsia ako sexualny objekt je ok, tak dojcenie je uz uplne normalne a prirodzene a KRASNE, hoc aj na verejnosti. Ja sa vacsinou nejak schovam, ale ked treba, treba, nenecham dieta plakat. Samozrejme vyuzivam kutiky, ak sa da a ked nie, tak co uz

elen3
26. mar 2013

@sherynkamalinka ja som nikdy nekojila dieta na verejnosti, ked sa chce vzdy sa najde nejake sukromie. samozrejme, ze je take krmenie prirodzene ale aj milovanie je prirodzene a....

simca06022011
26. mar 2013

@sherynkamalinka no podla mna vystrkovanie cicika "len tak" na kazdom rohu je minimalne neprijemne a na niektorych miestach je to podla mna priam nevhodne... precestovali sme kadeco a kadekde a nie je to prijemne, neverim ze pre mamicky to je super ked okolo nich pobehuju ludia... ale to uz je ich vec... slusnejsie maminy si zaviazali satky okolo krku a bolo to v pohode, ale ked sa da najst intimnejsie miesto niekde menej frekventovanom tak je to podla mna "normalnejsie"... nie kvoli hanbe a tomu co si myslia ludia, ale aj zo slusnosti...

hajajanka
26. mar 2013

@sherynkamalinka Videla som to a pravdupovediac, velmi mi to nie je po chuti. Ja som tiez dojcila svoje deti a boli situacie, ked sme boli mimo domu a museli sa napapat. Ja som sa vtedy utiahla niekam mimo ludi, prip. sa otocila, aby sme na dojcenie mali svoj klud a pohodlie.
Pocinanie tejto maminy by som nenazvala odvaznym a vlasnte ani neviem, ako by som to nazvala. Mne ta situacia nepripada normalna. Ano, je normalne nadojcit svoje dieta kdekolvek, ale vsetko by malo mat svoju intimitu a dostojnost. To dievcatko uz bolo dost velke, aby vydrzalo bez mliecka aspon chvilku. Toto je uz zlozvyk, takto vyzliekat mamu vsade. A to dojcenie priamo pred knazom v kostole 😕 😕 😕 Ja verim, ze aj knaz ma pochopenie pre hlad dietata, ale toto je fakt moc!

ela2710
26. mar 2013

@sherynkamalinka súhlasím s @albao proste napr. ja nemozem byt stale doma, aj na prechádzke malu chyti hlad, proste sadnem si na lavicku a kojím, hoci mne v podstate nic nevidno, nakolko je zima a kojim tak, ze ju mam vlastne zakrytu bundou, ale nerobilo mi to problem ani v lete, ked sa narodila, jasne, ze nevycapujem svoje prsia na oci vsetkym okoloiducim, mne ho bohato zakryje mala hlavickou, tato maminka mala dost velky vystrih, preto to asi tak odvazne posobi, no na druhej strane, mne ta fotka nevadí, ked mozu byt polonahe zenske odfotene na reklamach roznych napr. automobilov, co je uplne zbytocne, preco by sa nemohla odhalit matka, ktora potrebuje nakrmit svoje dieta? nic od tohto nie je rozumnejsim dovodom.

hajajanka
26. mar 2013

@albao Ano, prsia su vsade vystrkovane ako sexualny objekt a tiez mi to dost prekaza. Ale nevystrkuje aj tato mamicka takto svoje prsia? Ja som videla dojcit mnohe zeny aj v kaviarni priamo pri kave a nebolo vidiet nic, ziadne prsia, ziadny holy hrudnik. Na mna je proste takato forma dojcenia uz akymsi exhibicionizmom.

reanda
26. mar 2013

tymto vas vsetkych prosim, ak budete mat niekedy na verejnosti smad, nie ze sa napijete pred zrakmi vsetkych! ved je to nechutne!!! hadam si na to najprv najdete tichy kutik, aby to malo svoju dostojnost a intimitu.. nie sme predsa nevychovane opice!!!!

soldi
26. mar 2013

@reanda ??? zase nejaka kojofilka?

hajajanka
26. mar 2013

@reanda Ale tu nejde o dojcenie ako take, ale doslova o vytahovanie ceckov - boze tak skaredo som to napisala, ale doslova je to tak (este nikdy som nepouzila takyto skaredy vyraz pre zenske prsia, ale tu sa to ani inak nazvat neda). Tu nikto nie je proti dojceniu na verejnosti. Ale preco dojcit a zaroven ukazovat celemu narodu svoje prsia? Ved stacilo povedat "prepacte na chvilku", nadojcit mimo kamier a je to. Ved je to aj ucta k sebe samej.

albao
26. mar 2013

@hajajanka no to je uz tema, ci je velky vystrih ok. Co sa tyka dojcenia, to je pre mna ok, velky vystrih nenosim, a ani sa mi to nepaci, povazujem to za "lahke". Ale kvoli jednej takejto osobe v telerane nesudim dojcenie na verejnosti ako take. Nikdy som takto nevidela dojcit, vsetky maminy sa prirodzene zahalia, takze ja som hovorila skor vseobecne. Samozrejme, tato zienka v TV nie je velmi podla mojho gusta 😀

hajajanka
26. mar 2013

@reanda A dojcenie priamo pocas svojej svadby pred knazom - nehnevaj sa, toto je fakt silne kafe. Uz len z ucty k samej sebe by som to nedovolila.

zivika
26. mar 2013

@reanda neplet tu jedno s druhym, tu nie je problem dojcenie dietata, ale vytasene hole prsia tv, popripade na verejnosti...kojit sa da na verejnosti aj dostojne a decentne, bez toho, aby bola zena polonaha 🙄 dieta nie je stredom vesmiru a tiez ho treba ucit nejakym zasadam a zena, ktora ma dieta nie je len "dojkou", ale ostava aj zenou, takze by si svoje intimne miesta mala trosku chranit pred okolitym svetom...a ked bude chciet moje dieta cikat, tiez mu nestiahnem gate v strede miestnosti, ale ho zoberiem bud na wcko, alebo aspon niekam ku krickom do travy...

hajajanka
26. mar 2013

@albao Asi reagujes na niekoho ineho,ci? Ja som nic nevravela o vystrihu 🙂

soldi
26. mar 2013

@zivika ano, to s tym cikanim je dobry priklad 🙂

carodejnica
26. mar 2013

Takto, ja poviem za seba. Ja sa vždy snažím dojčiť diskrétne, lenže to nemá nejaký súvis s dojčením, ale s mojimi komplexami, ja ani na plaváreň nechodím, lebo sa hanbím vyzliecť do plaviek. 😀

Dcéru som dojčila 34 mesiacov, a keď bola väčšia, tiež sme sa nedojčili na verejnosti, len doma, alebo niekde mimo, ani ma to nejak nestálo námahu, nikdy sa nedožadovala prsníka nejak vehementne, stačilo jej povedať, že neskôr.... teda neviem, či to bolo "výchovou", alebo jej povahou, fakt neviem... ale skôr asi jej povahou.

Ja som bola prekvapená, že aj samotné dojčiace mamy, majú negatívne reakcie, je to exhibicionizmus - najmä v súvislosti s tým, že nejde o bábätko, ale "chodiace a hovoriace" dieťa...

Jedným z mýtov o dojčení je aj to, že je to intímna záležitosť. Okrem toho v našej kultúre sa väčšinou nedojčí dlhšie ako rok, tak nepoznáme, a nevieme ako sa správa "staršie" dojčené dieťa. V krajinách, kde je dlhodobé dojčenie norma, je dojčenie na verejnosti aj väčších detí absolútne prirodzené a nikto sa nad tým nepozastavuje.
Z antropologického hľadiska nedôjde k prirodzenému odstaveniu dieťaťa pred 2,5 rokom, vo svete je priemerná hranica dojčenia cca 4 roky.
http://babatocko.blogspot.sk/2011/06/prirodzene...

Žijeme v krajine, kde sa desiatky rokov budoval "kult fľaše", a obraz dojčiacej matky vymizol - ak nerátam plagátiky Mamily v pôrodniciach. , ako absolútny vrchol tejto absurdnosti považujem reklamu na "kojaci" vankúš, kde matka kŕmi dieťa z fľaše -
http://kociky.babyland.sk/s/50267/q1/vankus-na-...

V súvislosti s tým, som inak natrafila na super článok, ktorý mnohé a vlastne aj všetko vysvetľuje. 😎
http://slovakia.humanists.net/dojma.htm

Takže ak si vezmeme, že v našej "západnej" európskej spoločnosti obraz dojčiacej ženy vpodstate vymizol koncom 18. storočia, nie je možné toto zmeniť v priebehu pár rokov... ☹

reanda
26. mar 2013

@hajajanka nevidela som ten prenos, tak neviem, ako dotycna "vytahovala cecky", ja sa vyjadrujem celkovo k dojceniu na verejnosti a nazorom, ako ze je to intimny akt, ktory patri do sukromia.. co je na krmeni dietata take strasne intimne? ved ani ty ked jes alebo pijes sa s tym neskryvas.. dojciaci prsnik je dojciaci prsnik, nie je na nom nic pohorsujuce, aby sa musel skryvat, ale v nasej spolocnosti sa prsia zeny uz nepovazuju za nic ine, iba za sexualny objekt, dokonca aj vtedy, ked tie prsia dojcia dieta a ked su tam pre dieta a nie za ucelom, aby na ne niekto cumel..

carodejnica
26. mar 2013

A ešte jedna absurdnosť ma pri tom celom napadla, že média sú plne holých zadkov a prsníkov, nahota, sex - skrátka je všade, všetci si zvykli, ale sama som bola prekvapená, koľko je zrazu na Slovensku puritánov, keď išlo o dojčiacu matku.

sarifa
26. mar 2013

Hahaha .No a co mala tej malej urobit ona sa hned nanu vrhla mala nejaku moznost?😀 Teraz su vseliake satky alebo co cim sa da aspon co to zakrit.Tak nie kazdemu je to prijemne a ludia co nemaju deti to tiez vnimaju inak ale zase by som nehickala ze nejaka mamicka koji na verejnosti.Ked to jej nevadi tak preco by to malo mne vadit 🙂 Zalezi na cloveku teda na mamicke 😀 nikdy som malu nekojila ale keby som nemala inu moznost je mi prednejsia mala nez cudzi ludia a co si myslia 🙂

albao
26. mar 2013

@hajajanka ja som reagovala na "Ale nevystrkuje aj tato mamicka takto svoje prsia? " Ale myslim, ze si v zasade rozumieme. Len sa tu pletie viac otazok.

No podla mna:
1. kojenie na verejnosti - ok
2. vystrkovanie holych prs (ci pri kojeni, ci inak) - fuj
3. kojenie popri rozhovore - to uz zalezi na vtahu. Podobne ako ked vyrusi rozhovor telefon alebo ine narusenie konverzacie, treba jedno za druhym pokial sa jedna o formalnejsi vztah (sef, knaz, ...), ale pokial je to blizky vztah (manzel, matka, kamoska), tak kojim popri rozhovore.

hajajanka
26. mar 2013

@reanda Tak si pozri 😉

reanda
26. mar 2013

@zivika no porovnavat dojcenie a cikanie je dost od veci, dojcenie je prijimanie potravy, nie vylucovanie a ako som uz pisala s prijimanim potravy sa predsa neskyvame.. zatial ani v nasej chorej spolocnosti

hajajanka
26. mar 2013

@albao O.K.
Plne suhlasim s tymi tromi bodmi, co si napisala.

hajajanka
26. mar 2013

@carodejnica Ale nikto ti tu nehovori, ze suhlasi s holymi zadkami a inymi castami tele v casopisoch a tv. Vadi nam to.
My len reagujeme na toto: http://najmama.aktuality.sk/clanok/232567/dojce...

soldi
26. mar 2013

@carodejnica pobavilo ma oznacenie ze intimnost kojenia je mytus. tak to asi zalezi od konkretnej osoby, ako to vnima, nie?

ja si pamatam, ze ked som mala 8 rokov a suseda predo mnou dojcila svoje babatko, tak mi to bolo neprijemne. tazko by som to oznacila za nejake predsudky, alebo vychovu, proste som to tak citila, cize Tvoje formulacia je nespravna.

vejula
26. mar 2013

no mne sa tiež velmi pačia tie komenty aka je to velmi intimna zaležitosť a patri len za dvere bytu. KEd je dieťa hladne je mu jedno či dostane prsník v autobuse v parku na lavičke alebo doma v spalni. Druha vec je ta, že dojčenie neplní len ulohu vyživovaciu, ale napríklad sa nim aj dieťa ukludní ked spadne ked si buchne, alebo ked je nesvoje z množstva ludí okolo neho. Je normalne, aj dospelý človek, sa môže citiť vo väčšej spoločnosti zle, nieto male dieťa, a ono práve vtedy sa prave vtedy potrebuje uistiť, že je mama s nim, potrebuje ukludniť, dajme tomu aj prsníkom, aby sa citilo "ako doma" napriek tomu že je v spoločnosti...
Niečo ako ked sa dieťatko drži urputne matky, ked je v spoločnosti neznameho človeka, tak dojčenie dojčeného aj staršieho dieťaťa, plní presne tu istu funkciu, pocitenie domova, istoty, matky, pri ktorej nič zle nehrozí.

soldi
26. mar 2013

@carodejnica hole prsia, nahota a sex na verejnosti mi vadi rovnako ako vytahovanie prs na verejnosti. akurat je toho uz v takej miere, ze clovek tak nejako otupel.

ked si cudzi chlap zacne predo mnou skrabat gule, citim sa rovnako neprijemne ako ked cudzia zena predo mnou vytiahne prsnik.

zivika
26. mar 2013

@reanda co je na tom od veci? tiez je to potreba...prepac, ale 2 rocne dieta vie chvilu pockat, nevidim dovod, preco by malo dostat prsnik v tej sekunde, v ktorej si ho vypyta...tiez by som nezacala pocas priameho vstupu v tv jest a pit len preto, ze to na mna zrazu doslo...a ako som napisala, zena je stale zenou, nemeni sa len preto, ze dojci, tak preco by zrazu mala ukazovat prsia? a nenapisala som, ze som proti kojeniu na verejnosti, ale urcite hranice by malo mat...a preco oznacujes spolocnost za choru? preto, ze nevyhovuje tvojim predstavam?

carodejnica
26. mar 2013

@hajajanka
videla som kopu reakcií aj v iných médiách, ospravedlnujem sa ak som mimo... 🙂
http://www.topky.sk/cl/100313/1344344/Nahy-prsn...

soldi
26. mar 2013

@vejula nikto tu nenapisal, ze kojenie patri len za dvere bytu. albao to vystihla, je rozdiel kojit na verejnosti- diskretne a kojit na verejnosti tak, ze zena vytrca kozy na vsetkych okolo