Kedy a ako kŕmiť bábätko?

vanesateo
14. dec 2018

Baby riešim dilemu, malý má necelé 2 týždne a stále neviem kedy a ako ho spravne kojit. Mlieka mám dosť tak stačí raz z jedného prsníka druhý krát z druhého? Len potom ten jeden je bolavy a naliaty, dr mi radila ale nestriedat kvôli zadnemu mlieku. Treba odsat? Ked ano tak kolko?
A ďalšia dilema kedy kojit? Najprv prebalit alebo až po? Lebo ked prebalim pred tak je max pocikany a pri kojeni sa vzdy pokaka...len mi je ho velmi luto budit ked on bzdy zaspinka na dudke.
Dakujem.

lubi40
14. dec 2018

@vanesateo ak mas dost mlieka, tak staci kojit z jedneho. Standardna frekvencia kojenia u tak malinkeho babatka je kazde 3 hodiny. Ak ma babatko viac ako 4 kila a pribera, tak na kojenie v noci budit nemusis a cez den mozes kojit aj kazde 4 hodiny.Samozrejme ako si pyta castejsie, tak koji sa na poziadanie, cize aj kazde 2 hodiny alebo 1.5 hod. Ale...

To co popisujes, mi velmi pripomina, co som zazila pri druhom synovi a skoncila som so zapalom a atb. Maly nechcel tahat, teda on dobre priberal a pil, kym mlieko striekalo, ale ked mal tahat, tak nechcel a potom som skoncila ako som pisala s upchatymi mliekovodmi. Tvorba mlieka sa ti casom prisposobi spotrebe (teda potrebe babatka), ale kym tak nastane, tak ti poradim, pred kazdym kojenim trosku prsnik nahriat a pomasirovat, aby to babatku islo lahsie. Mozno potom aj odstriekat a dat zamrazit. Po 3 mesiacoch moze nastat "kriza" a mliecko sa ti moze zist.

iveta143
14. dec 2018

ja som nedojcila dlho ale aspon z mojej skusenosti tolko: dojcit na poziadanie, ziadne intervaly, niektore babatko chce papat po 2 hodinach, ine po 3...mne sa raz aj tak stalo ze spal maly i 4 hodiny,a potom som ho znova nadojcila...k tomu prebalovaniu, no lepsie je asi pred dojcenim,ale ak sa ti pokaka po dojceni, co je bezne,tak urcite by som ho opatrne prebalila aj ked spinka, lebo moze mu nepekne zacervenat dupka a bude ho to boliet...ak mas dost mlieka, co je super, urcite pri jednom dojceni nestriedat prsniky,najprv nechat pit z jedneho,ak mas pocit ze uz je "prazdny" a babo este hladne tak vtedy ponukni druhy....v ziadnom pripade trosku z jedneho,trosku z druheho...a ak je bolavy tak samozrejme trosku odsat...drzim palce, nech vam to vydrzi dlho...

vanesateo
autor
14. dec 2018

Mne maly pyta kazde 2 az 3 hodiny a pije cca 10min potom zaspi, musim ho trošku pobudit a zasa cucka cca 10 min s tym ze psnik nemam este uplne prázdny ale uz uvoľnený. A myslim ze mi saje pekne. Fuuha no dufam ze mna zapal nechyti...dakujem za cenne rady.

vanesateo
autor
14. dec 2018

A este ma napadla jedna vec-nikdy neodrgne po papani. Snazim sa ho davat kolmo aj trosku pobuchat chrbatik ale nic.V porodnici hovorili ze nemusi. Casto ma aj stikutku a myslim ze je to práve tym neodgrgnutim.

st44
14. dec 2018

@vanesateo ved nemusi grgnut. Len ho daj aj spinkat do vyvysenej polohy pre istotu. Moja mala reflux, takze pred papanim ked sme prebalovali, vzdy vygrcla co este mala v brusku. Urobila si miesto na cerstve mliecko. 😊

st44
14. dec 2018

@vanesateo nebud ho na papanie, ked bude hladny tak si sam vypyta. Ked mu staci len z jedneho, z druheho si odsaj a daj zamrazit. Zide sa ti neskor. Pokial bude zas hladny dovtedy sa ti vytvori dalsie mliecko

mogaa
14. dec 2018

@vanesateo zrejme máš veľa mlieka - odsávaj po kojení - ono sa dotvorí, prsníky striedaš ak dávaš len z jedného? po kojení trochu odsaj aj z druhého a ďaľšie kojenie daj z toho druhého a po kojení opäť aspom trochu odsaj z prvého....ono to vyzerá že máš veľa mlieka ktoré ti nevytiahne a preto prsia bolia.....ak ťa bolia bradavky - kúp si klobúčiky a nejaký týždeň do zhojenia dávaj klobúčikom - sú presne na bolavé bradavky.....na tie plné prsia pozor - spôsobí to zápal....

luba41
14. dec 2018

dojči ako je potrebne,,ak chce z jedneho, daj len jeden, ak chce aj druhý ponukni..ak máš prsia plne na prasknutie, odsaj si pred kojením / nie po /-len po pocit úlavy..ak budeš odsávat po kojení, bude sa ti tvorit ešte viac mlieka..ona sa tvorba ustáli..ak zaspáva na prsníku- / síce je ešte maličké/-ale treba skontrolovat prisatie , hlavne dojčit kedykolvek zamrnkne, vyvarovat sa cumlíka a klobučikov..tie prisatiie pokazia...ono sa toto upraví, po 2 týždnoch dieta začne viac bdiet a nebude tak spavé, takže kludne možno budeš dojčit aj po polhodine, medzitým podrieme a stále dokola....grckanie, štikutka- príliš vela manipulácie s ním..bud sa nauč dojčit po ležiačky a potom nedvíhat, prípadne ak do dojčíš-tak vydržať v tej polohe / nie cez plece dávat dvíhat a pod/..zápal nevznikne z velkeho množstva mlieka, ale z nesprávneho vyprazdnovania-ked je prisatie nesprávne a upchá sa mliekovod, prípadne k tomu mykoza apod... / a treba menit polohy na dojčenie ..

pininka
14. dec 2018

Také malé málokedy odgrgne. Ja som tiež kojila na striedačku z iného prsníka a keď som cítila že je veľmi napnuty trocha som odstriekala. A môžeš si dať aj alpovy zábal cez nič do podprsenky, na kapesnik, zabráni to zápalu a uvoľní to trocha. Mne sa zápal urobil, ale keď som si dala tu alpu, do rána mi nič nebolo.

julianadrx
14. dec 2018

Ahoj, ja som dcérku kojila 25 mesiacov a teraz syna kojím už 9 mesiacov ... od začiatku som kojila na požiadanie, nevieš koľko sa napije, či nieje smädný, či si dal z toho zadného hustejšieho mlieka, deti cockanie ukludnuje, super pomoc neskôr aj ked zubky pojdú, či pri malých úrazoch ... do mesiaca či dvoch aj mne ťažko odrgával, resp neodgrgával ale postupne sa to vylepšilo. Do pol roka aj dosť grckal ale aj to sa upravilo. Držím palce nech ti kojenie dlho vydrží, keď bude väčšie bábo budeš si to užívať na 100% rovnako ako dieťatko.

vanesateo
autor
16. dec 2018

Dakujem vsetkym za rady, od vcera zasa riešim ďalší problém-pije hrozne dlho z jedneho prsjika aj 45 mim niekedy a za 2,5 hodiny chce znova a to aj v noci...mam pocit ze ani nespava. Neviem vôbec čo robiť a mam pocit ze vsetko robim nesprávne.

julianadrx
16. dec 2018

dieťatko vie čo chce a čo potrebuje, neviete či sa mu nerežú zúbky, resp ešte zúbok nemusíte vidieť ale už ho tlačí, bolí a jediné čo ho ukludní je prsník. Mne ak pije stále z jedného prsníka a mám plný druhý alebo ma bolí tak jednoducho strčím malíček pri okraj pusinky aby pustil prsník a dám mu druhý, začne rýchlejšie tiecť to sa mu bude páčiť 🙂 ... môj má 9 mesiacov a v noci papá aj 5 či 6x, nacocká sa a pokračuje v spánku, tiež som unavená, ospalá ale viete ako si vždy poviem? .... potrebovať nás na 100% len nás maminky trvá možno 2 či 3 roky, potom sa tešia aj tatkovi, babičke či dedovi. Užite si to, snažte sa oddychovať s ním,pri dojčení si čítajte, relaxujte, či len dieťatko hladkajte po hlávke... mi mami robíme chyby, sme len ľudia no všetko robíme z lásky. Vaše dieťatko cíti s vami, len to nevie povedať. Príde to pohladí Vás, povie mama a zabudnete na prebdené noci :-* držím palčeky... už len preto, že ho dojčíte a neulahčíte si to flaškou ste TOP!!!

katrin21
16. dec 2018

@vanesateo ja by som robila tak, ze jeden by som zakazdym odstriekala.. kolko? no uplne.. ak ti kojenie z jedneho naozaj staci.. ono je to prvych 6t tak, ze mas vela, potom sa to prisposobi... uz ho nemusi byt tolko.. hormony sa ustalia a ty mozes mat mlieko namrazene do sackov pre pripad potreby v mraznicke.. sacky kupis kdekolvek v lekarni, alebo myslim aj DM. Aby sa ti neurobil zapal.
a ved to je OK, ze chce o 2,5h zas. ved babatka tak papaju, je to normalne....
keby si mala prehnane vela mlieka a moc by striekalo, nakojilo by sa babo do 5-10minut, to mi ver.. mas ho akurat 🙂 kedze pises, ze papa aj 45minut...

Co sa tyka prebalovania, ja som prebalovala predtym, ale je fakt, ze niekedy sa znova pokakala... takze rob , ako to vyhovuje tebe. ono nebude stale to babatko kakat do kazdej plienky, postupne sa to zlepsi a bude stacit pred kojenim prebalit... ja som prve tyzdne prebalovala aj 11x denne 🙂 10-12 plienok za den padlo, to si pamatam.. neskor 8 ... a tak... bude to lepsie casom.
po kojeni ale davaj odgrgnut.. Ked sa ti zda , ze to nejde, jemne ho buchkaj po ritke... daj si ho cez plece, nie tak rovno na hrudi na stojato, ale az " aby si ho chcela prehodit cez plece".. proste aby malo rebierka na tvojom pleci a pliecka uz za tvojim plecom.. bude vyssie a lepsie si odgrgne

vanesateo
autor
17. dec 2018

Super baby moc ste mi pomohli, vážim si kazdu jednu radu 😊😊😊