Kojenie + dokrmovanie

galaxy
20. sep 2013

Ahojte kočky,
prosím poraďte mi čo zlepšiť,prípadne kde robím chybu. Moja malá má dnes 7 dní. Kým som bola v nemocnici mliečko nám pekne stačilo,resp. stále sa mi pekne dotváralo,malá spinkávala 3-3,5hod. Odkedy sme doma, musím prikrmovať (Nutrilon) Pred kúpaním jej dám teda UM spinká asi tie 2,5 - 3hod. A potom celú noc sa mi mlieko pekne vytvorí- ked jej dám papať,tak tiež tak pekne vydrží spinkať -niekedy spinká až 4 hodinky. Ale potom počas dňa už nie :( To sme na UM :(
Režim máme taký že keď sa zobudí prebalím ju,dám napapat a potom spinká. Dávam jej občas aj čajík - trošinku ju ošidiť počas dňa,lebo cez deň mlieko naozaj nemám. Keď si ju priložím ťahá,potom na 15 zaspinká a zase je hore a plač.
Doobeda jej teda dávam ešte zo svojho ale musím teda z obocho prsníkov. Lebo z jedného jej nestačí. A tiež, teda napr. zobudí sa,prebalím ju, dám napapat, medzitým sa mi opäť napr. pokaká,takže ju znova musím prebaliť,ale potom opäť prstník.
Prosím poraďte ako docieliť aby som mala mlieko aj cez deň, Snažím sa jesť aj zápraškové polievky, pravidelne jesť, piť sladke vody, čaje na kojenie, mlieko.
A teda ešte dve otázky (prosím bez urážok):
manžel tvrdí, že všetky bábätka ktoré sú na UM sú túčnučké, je to pravda?
Ako to funguje potom, ked je bábätko na UM a chcela by som ísť niekam von s ňou alebo na návštevu, ako jej dám? keby som mala len svoje, vytiahnem a hotovo, ale takto neviem, ked papame každé 2,5 - 3 hod

lenka7477
20. sep 2013

no , asi by si mala zavolať laktačnej poradkyni, s týmto Ti ja neporadím, ja som kojila veľmi málo, priznám sa ani som to nesilila, ale sú také obdobia že mliečko nieje - treba to len prekonať a snažiť sa všetkými silami aby to išlo. My sme na UM asi od 3 týždňov, a v pohode sa to dalo chodiť von, kúpila som v DM-ke taký dávkovať na nutrilon, pekne som si tam dala príslušný počet odmeriek, a zavrela a šup do tašky, vedľa pekne teplú prevarenú vodu do fľašky alebo termosky keď bolo už chladnejšie, a keď sa Lucka prebrala a pýtala papať, šup šup som zarobila aj na ulici - poriadne zatrepala a Lucka vypila. nebol žiadny problém. A deti na UM mliečku nie sú tučnučké 🙂 nebojkaj. Ale na tvojom mieste by som najskôr skúsila tie rady od laktačnej poradkyne, alebo baby v skupine o dojčení Ti poradia ako máš postupovať. Držím všetky palce a pozdravujem Sabínku 🙂

moonlighting
20. sep 2013

Určite veľa tekutín plus tie polievočky, niekde som čítala že na produkciu mlieka je dobrá aj Viena, a osobne mám vyskúšané čaje pre kojace matky - cca 2xdenne, ak sa ti tvorí málo mliečka kľudne si daj aj viacej. Myslím si však že sa to upraví, a ak to nevzdáš kojiť určite budeš. Tiež mám kamarátku ktorá mala zo začiatku málo mliečka - viac dokrmovala ako dávala zo svojho, no časom sa jej to tak pekne upravilo že teraz celý deň dáva zo svojho, a už len na noc dokŕmi UM.

sonice
20. sep 2013

@galaxy tuto su odpovede na vsetky tvoje problemy
http://dojcenie.wordpress.com/

egyptanka
20. sep 2013

@galaxy ked chces dokrmovat tak cez laktacnu pomocku /cievku/. Ako to ti ukaze poradkyna. Najdes ich na mamila.sk Spravanie dietatka je uplne normalne. Mytus dojcenia kazdych 2,5-3 hodiny je blud. Materske mlieko je lahko stravitelne a deti si mozu pytat aj po 15 minutach. O tom je dojcenie na poziadanie. Dojcenie nie je len rijem mlieka, ale upokojuje, dava istotu, ze mama je tu, a kopec dalsich fyziologickych potrieb. Plac po dojceni nfmusi znamenat hlad, ale aj to, ze ta zrazu prestalo citit, ked bolo dieta odpojene z prsnika. Na tvorbu mlieka zacni uzivat benedikt lekarsky a senovku grecku. Ihned volaj poradkynu a hlavne, tvorba mlieka je v hlave a cim viac b ude dieta pit tak tym viac ho bude

galaxy
autor
20. sep 2013

@lenka7477 a koľko toho nutrilonu by som mala dávať? lebo na krabičke je napísané 90ml mlieka a 3 odmerky. Lenže ja jej dávam menej,ja dávam max 50ml a 1,5 odmerky. Stačí to? alebo podľa čoho toho mám dávať? lebo 90ml sa mi zdá veľa

lulistek
20. sep 2013

@galaxy Ahoj, aj my sme mali podobnu situaciu, tiez sme dokrmovali a aj kojili.vydrzalo nam to necele 3 mesiace. verim ze Vam to vydrzi dlhsie!!! na podporu kojenia urcite vyuzi Ricinus Communis take homeopatika mne velmi pomohli( mala som pocit, ze mam prsia naliatejsie) a skus aj senovku, z toho sa robi cajik. k tomu co je napisane na krabici ze kolko ma babatko vypit v danom veku alebo aku ma vahu - babatko ako aj my dospeli spapka tolko kolko chce 🙂 cize bud sprav 90ml a babo si da kolko chce, alebo sprav menej ak papka menej a ak dopije vsetko tak este dorob trosku, uvidis, ci si este prosi. A dokrmuj cez striekacku, babo si nezvykne na flasku, i ked od Aventu su dudliky a flasky Natural ktore su urcene pre deticky ktore su aj kojene, aby si nezvykli na flasku, a dost pomalicky z nej tecie mliecko, teda aj to je volba. a este si sa pytala, ze ked ides na navstevu ako to mas riesit. neboj, aj ja som mala z toho hrozu, ze ako to vsetko dam. ale aj na cestach staci horucu dojcensku vodu dat do termosky, zobrat dojcensku vodu vo flaske - aby si to mohla zriedit na pozadovanu teplotu. a potom UM do nejakej dozicky. my to mame v plechovke od Nutrilonu. Lebo uz pouzivame ine UM. Dufam ze som poradila 🙂

lulistek
20. sep 2013

@galaxy a este som zabudla, ze my mame 5 a pol mesiacika a malinka niekedy zje 60ml, niekedy 90ml, 120ml, 150ml. niekedy spapa len trosku a poriadne sa naje az na obedik na prikrm, takze tak 😎

lenka7477
20. sep 2013

@galaxy nerob si vlastné normy, aj na krabici je tabulka, jej sa drž. 30 ml vody + 1 zarovnaná odmerka, 60 ml vody + 2 zarovnané odmerky.....atď. ak Ti ostane - neodkladaj ale vylej, lebo UM začne smrdieť, vždy musíš zarobiť čerstvé , to je tá nevýhoda

lenka7477
20. sep 2013

a myslím že jej zatiaľ stačí max. 30 ml +čajíku trošku, malo by ju to zasýtiť na 2,5- 3 hodinky , ak by si videla že sa krčí- že ju bolí bruško daj jej espumisanL kvapky , na uvolnenie prdíkov .

sirell
20. sep 2013

@galaxy baby vyssie ti uz poradili, ja pridam vlastnu skusenost. prezivala som so synom podobne stavy ako ty. cez den malo spal, chcel byt stale na prsniku. tiez som mala pocit ze sa mi mlieko netvori. v noci vydrzal spat aj 4 hodiny, aj mliecka bolo viac. cez den som kojila s oboch prsnikov, ked mu nestacilo, dokrmila som nutrilonom zo striekacky (niekedy vypil 20 ml, niekedy aj 50 ml.) po porade s laktacnou poradkynou a prestudovani stranky http://dojcenie.wordpress.com/ som sa snazila menej prikrmovat a castejsie prikladat, hoci aj po pol hodine, uzivala som benedikt aj senovku. po dvoch mesiacoch bol uz len plne kojeny, cez den lepsie spal. po 4 mesiaci som musela znova pridat nutrilon, lebo mu nestacilo. vydrzali sme s kojenim 8 mesiacov. 🙂

janie80
20. sep 2013

@galaxy Ja pridam moju skusenost... Mliecka mam malo uz od porodnice, navyse tam mi maleho naucili na flasu, takze z prsnika nechcel tahat a takmer sa mi ako 8 dnovy odstavil... ☹ Zavolala som si laktacnu, ktora bola u nas doma, skontrolovala techniku dojcenia, pomohla s cievkou, zrusili sme flasu, nasadili senovku a benedikt, potom aj Ricinus Communis... Dokrmujeme dodnes, UM sme sa nezbavili... Ale poznam zienky, ktorym sa to takto podarilo... 🙂
A na otazku kolko UM davat... My sme davali najprv 50ml pri kazdom papani... Vzdy to bolo o tom, ze najprv nech si vytaha z prsnika, kolko mu ide a az potom dostal UM cievkou po prsniku... Potom sa mi par krat stalo, ze som ho nadranom nakojila, zaspal mi na prsniku a spal dalsie 2-3 hodiny, tak som ranne dokrmovanie zrusila... A tak postupne sme to stiahli zo 6-8 dokrmovani dennebna 4 denne, na ostatne stacilo moje mliecko. 🙂 Viac ako tych 50ml sme nepotrebovali... Teraz to mame tak, ze v noci si 2-3x vystacime s MM a od dopoludnia dokrmujeme podla toho, ako sa mu chce tahat a ako velmi je nervozny, zatial sa vsak nestalo, ze by to bolo viac ako 60ml... (Rozrabame presne podla davkovania na krabici - teda 45ml vody a 1,5 odmerky UM alebo 60ml vody a 2 odmerky UM) Ale to sme my, tvoja mala to mozno bude vyzadovat inac, postupne si prides na system, kedy a kolko jej dat... A mozno sa ti UM podari zbavit uplne, v com ti drzim palce... Urcite by som si zavolala laktacnu, su to velmi mile zienky, ktore maju povacsinou laktacne poradenstvo ako hobby, takze mamickam pomahaju s velkou radostou... 🙂

1ivanka1
20. sep 2013

7 dnove dieta uz moze caj? 😕 😕 😕

luba41
20. sep 2013

neporadím nič iné, len čo najskôr zavolať laktačnú poradkynu, napr. http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... poradí Ti, ukludní Ťa, vysvetlí...ono sa Ti zdá, že máš mäkké prsia cez den a mliečko nie je.Ale ono sa tvorí priebežne, ale len ked ja dopyt. Ako náhle nemá stimul-satie bábätkom, tvorba mlieka nefunguje..každá fľaša UM Ti teda tvorbu znižuje...zruš čajík, prikladaj si ju stále..polievky, pitie Ti v tom tiež veľa nepomôžu.treba zlepšiť techniku dojčenia.. 😉
@galaxy

marcelatje
20. sep 2013

@galaxy my sme prišli z pôrodnice s fľašou. Ihneď som kontaktovala laktačnú. Pomohla, poradila dokrmovali sme cievkou. Myslím že robíš veľkú chybu ak počas dňa dieťatko neprikladáš lebo si myslíš že nemáš mlieko. Pri dojčení platí že ak je dopyt je aj mlieko. Ja som prvé týždne dojčila snáď nonstop. Kontakt koža na kožu. Daj mu fakt aj po tých 15 minútach ak pýta. U nás bol výsledok taký že UM sme sa zbavili úplne a dojčíme stále bez problémov 🙂
Mne pomohli tablety More Milk Plus ale prvoradé je správne prisatie.
Čo sa "tučných" detí týka myslím že je to individuálne, aj dojčené dieťa môže byť ako bublinka 😀

eveenka
21. sep 2013

@galaxy pridam tiez svoju skusenost: v porodnici sme boli na flasi s UM lebo mliecko sa mi dostavilo az na 6 den, flasa sposobila zle priasatie a bolestive ragady ktore sa hojili 2 mes. Hned som som kontaktovala laktacnu poradkynu, ktora mi ukazala aj prikrmovanie cievkou cez prso, ak by nebolo laktacnej dnes by som uz nekojila!!! Kontaktuj aj ty skus daj tomu tyzden a potom sa rozhodni co bude lepsie pre teba aj babo. Niekedy som za cely den prikrmila UM 30ml niekedy 150ml niektore dni len MM. Tiez som mala pocit vyzmykanych prs ze tam nemam ani kvapku, ale mliecko yam bolo. Mali sme reflux, mala stale plakala, pomahalo len satkovanie a teraz viem ze mliecka som mala dost ze UM nebolo treba vobec. Cievky sme sa zbavili ked sme mali 5,5 mes a boli neskor aj dni ked sme sa len plne dojcili. Dojcim stale aj v noci tak 2-3 krat pekne v lahu takze spime obidve. Vela podporuje laktaciu aj v noci takze v noci prso a nie flasu s UM lebo takto sa pripravujes o mliecko. Preto mas mozno pocit ze ho je cez den menej ale urcite mliecko mas. Kojila som zo zaciatku aj kazdu hodinu, hodinu bola na prsu a za hodinu pytala opat, dala som. A priberala kilecko mesacne ale revala v kuse do pol roka 🙂 🙂 hoci mame teraz uz 16,5 mes kojime sa jak novorodenci aj 8-10-krat za 24 hod + cca 4-5 prikrmov a sme stastne obidve 🙂 vyuzi tuto sancu co ti dava priroda lebo dostanes ju iba parkrat v zivote 🙂 vela stastia 🙂

anuskaaprazko
21. sep 2013

@1ivanka1 moze, detsky feniklovy je od ukonceneho 1. tyzdna 🙂

mahulenka87
21. sep 2013

@1ivanka1 môže, ale vôbec ho netreba. stačí iba mliečko. poprípade skús zarobiť redšie UM. Väčšinu detičiek z feniklového čajíka bolí bruško

lenka7477
21. sep 2013

@mahulenka87 z redšieho mliečka ju bude preháňať a skôr by chudla, pri UM treba presne dodržať dávkovanie

zuzi0110
21. sep 2013

Materske mlieko nie je ako UM. Kojenie je na požiadanie aj po 5 minútach kedy len chce. Prečo by mala spať 3 hodiny po každom kojení? Veď potrebuje aj vnímať a tvoriť si s tebou vzťah. Prihováral sa jej, nos ju a ponúkajú jej prsník toľko krát koľko chce. Nie jeden ale oba a kľudne ju po kojení obráť na prvý zas a naspäť. Ty ju môžeš kojiť dookola a dookola a stále sa ti nejaké to mlieko vytvorí. Kojím teraz plne svoje 3. Dieťa a nedávam ani čaj a cez den keď je hore si to užívame a tešíme sa zo spoločných chvíľ. Užívajú si to aj ty a nezamýšľaj sa nad nejakými hodinkami 🙂 veď ani ženy v Afrike ani naše pramatky hodinky nemali a ni príroda ich nepoužíva 😉 😉 🙂

eveenka
21. sep 2013

@galaxy ako ti radi zuzi0110 koj aj z oboch a mozes vystriedat aj dvakrat pri jednom kojeni oba prsniky, ja som kojila z oboch naraz do pol roka, potom ked sme mali dhsie pauzy medzi kojeniami cca 3-4 hodiny zrazu bolo toho mliecka habadej a stacil uz len jeden prsnik a aj cievku sme hodili do kosa 🙂

egyptanka
21. sep 2013

@eveenka zavidim, ja stale cievkujem. ☹

galaxy
autor
21. sep 2013

@eveenka
@zuzi0110 mne napríklad baby ale počas dňa po mojom mlieku vôbec nezaspinká, málokedy sa stane. A to jej dám napr.10min z jedného potom 10 min z druhého a keď nepomôže zase napr. 10 min z jedného, á ona stále nespinká,potom jej spravím 30ml UM a spokojne spinka ☹

eveenka
21. sep 2013

@galaxy mne mala nespavala do pol roka :D len v noci, cez den cca 2-3-krat po 15-20 min ja som ju mala furt na prsu, uz sa mi z toho vlasy jezili na hlave ale strasne som nechcela dat tu flasu bojovala som s tym ako levica :D ked uz davas UM tak daj tou cievkou tak aspon neprides o mliecko je to trochu narocnejsie kym sa to naucis ale idem to.

zuzi0110
21. sep 2013

@egyptanka ja by som ti odporučila tiez prestať používať cievku v jej veku. Radšej zvýš množstvo príkrmov na raňajky, obed aj večeru. Tým zabezpečíš priberanie. Pomedzi to jej ponúkni prsník hocikedy cez deň. Ak bude unavená, ak bude sa chcieť ukludniť, ak sa bude chcieť osviežiť. Aj ked si len 3krát cucne ale tebe bude prsník stimulovať. Na cumlík treba dávať veľký pozor ak ho máte. Používať ho treba len na špeciálne príležitosti ako je zaspávanie v pravidelnom čase alebo jazda autom. Niektoré štúdie ho vôbec neodporúčajú pre istotu 🙂

eveenka
21. sep 2013

@egyptanka este aj vy mozete hodit cievku do kosa 🙂 ak bude tych prikrmov casom viac bude uz aj mliecko stacit 🙂 a costi si neskusala? Mne super pomohli ked som dostala zapal prsu a mlieko skoro odislo, zaucinkovali do troch dni, opat som mala plne prsia 🙂

galaxy
autor
21. sep 2013

@eveenka asi skusím napísať laktačnej, koľko stojí také poradenstvo asi?

zuzi0110
21. sep 2013

@galaxy predpokladám ze si na prsníku aj podrieme lebo ten pocit jej je príjemný tak sa nikde neponáhľa a prsník jej netlačí mlieko do krku keďže nemá taký tok ako fľaša ktorá stále tečie ak ju otočíš smerom dole. Kúp si šatku na nosenie alebo ergonosič a keď bude taká že ani cicať nevládze a bez prsníka spať nechce tak ju tam daj a ona zaspí ako drevo lebo jej budeš stále voňať a bude ťa cítiť.

zuzi0110
21. sep 2013

@galaxy laktačné chodia vačšinou zadarmo. Zoznam nájdeš na stránke mamila.sk 🙂 majú pri mene aj napísané či berú za to niečo sa mi zda 🙂

carodejnica
21. sep 2013

@galaxy
Skoro všetko ti už napísali baby, aj už len pár poznámok... 🙂
Tým že čakáš kým sa naplnia prsníky a nevyprázdňuješ ich, dávaš vlastné signál aby sa mliečko netvorilo, tvorba funguje na princípe dopyt-ponuka, čím častejšie dojčíš, tým viac sa mliečko vytvorí, a mliečko sa tvorí aj počas dojčenia....
Ak dokrmuješ fľašou a "šidíš" čajíkom, znova pracuješ na poklese tvorby mlieka, jednak pitie z fľaše kazí prisatie (teda je tu veľká pravdepodobnosť pokazenia prisatia a nesprávnym prisatím bábo efektívne nepije mlieko, robia sa mikrotrhlinky na bradavkách, kde sa dostane infekcia a podobne, proste kopa problémov) a jednak, znova nedávaš prsiam signál aby tvorili viac mlieka.... Takže ak je nutné prikrmovanie tak cievkou, ktorá je zavedená do kútika úst bábätka, ktoré je prisaté na prsníku, bábo ústami stimuluje dvorec a vysiela tak signály, aby sa mlieko v prsníkoch tvorilo. To je základná myšlienka celého dojčenia.
Každopádne odporúčam osobné poradenstvo s laktačnou, ktorá ti všetko vysvetlí, sú poradkyne, ktoré radia zadarmo, ale sú aj také čo za poplatok, ja som platila viac (syn sa mi neprisával, po tom ako ho bez môjho vedomia v pôrodnici krmili z fľaše, stačilo pár dní a prsník úplne odmietal, vdaka poradkyni dodnes dojčim), ale vybrala som si takú, ktorá to robí profesionálne, na živnosť... jedna návšteva cca 30€, plus každá ďalšia 10€... Kontakty nájdes na stránke mamila.sk ... veľa trpezlivosti prajem... 😵

eveenka
21. sep 2013

@galaxy je to rozne, ked jej zavolas tak ona ti povie, ale nikdy nebanujem aj keby to bolo 20€ na hodinu 🙂 . ja som platila 5€/h, niektore beru 10€, niektore to robia zdarma 🙂